"Парите следват детето" 2

• 51 310
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 15
  • волно калдъръмче
Винаги съм била на мнението на министъра - Всички деца са български граждани и трябва да имат равни права...
Същото не би ли трябвало и да важи за детските добавки?

Плащаш ли си данъците имаш същите права и за теб и за децата ти, щом те изрично са упомената и в закона. Сега положението е такова, че има деца, които са в положение на дискриминирани, нищо че родителите им са съвестни данъкоплатци...
 smile3521

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 17:11 от Саморая

# 16
Подкрепям идеята!  bouquet
Толкова е логично всеки родител да може да избира къде да учи детето му и според избора му съответното училище или градина да получи съответните суми. По този начин ще има нормална конкуренция и съревнование между градините и училищата.
Четох коментарите под статията, очудващо е защо има такъв негативизъм - като че ли ще бръкнат в джоба на родителите!!! Напротив - много повече семейства ще могат да си позволят да изберат частно училище, ако то предлага по-добро образование.
И ако средната такса за детска градина, например, е 500 лв., то семействата ще спестят поне половината по този начин.

По този начин ще се поразчисти и от ред нелегитимни детски градини и центрове, клубчета и разни подобни измишльотини. Те сега привличат с цена, тъй като не инвестират никакви средства. Ако се въведе "Парите следват детето", техните цени няма да бъдат атрактивни.
Но.. това е една друга тема.

# 17
Винаги съм била на мнението на министъра - Всички деца са български граждани и трябва да имат равни права...
Същото не би ли трябвало и да важи за детските добавки?

Плащаш ли си данъците имаш същите права и за теб и за децата ти, щом те изрично са упомената и в закона. Сега положението е такова, че има деца, които са в положение на дискриминирани, нищо че родителите им са съвестни данъкоплатци...
 smile3521

Тук детските ли добавки обсъждаме?!
Отвори една тема за тях и там ще си кажа мнението  smile3521

# 18
  • волно калдъръмче
Летисия, заглавието на темата е формулирано общо, а дискриминацията по отношение на средствата не спира само с тези, отделяни за образование на децата  Peace

# 19
Летисия, заглавието на темата е формулирано общо, а дискриминацията по отношение на средствата не спира само с тези, отделяни за образование на децата  Peace

Заглавието на темата е самото име на инициативата. Наистина касае само парите за образование. Предполагам, че детските надбавки са вид социални помощи и затова е нещо по различно и касае доходите на семействата. Моля, наистина да се концентрираме върху идеята за образованието, защото няма как в Закона за образованието да влезе поправка за социалните помощи. Разбира се, никой тук не отрича и другата инициатива. Мерси за разбирането, Саморая! Подкрепяме повдигнатия от теб въпрос! Simple Smile

# 20
  • волно калдъръмче
Ами да, права си. Богатите - по-богати, а бедните - по-бедни. Тенденции... можеш ли нещо да направиш?
За протокола: детето ми учи в държавно училище. Не получавам добавки. Не съм и приритала за тях. Висенето по опашки в соц. грижи ще ми загуби ценно време, което далеч надхвърля съответната месечна помощ. Но има хора, които заради 6 стотинки повече от обявеното не могат да си я вземат. Това мога да кажа аз за дискриминацията.
 Peace

Това беше последния пост от мен във връзка с месечните добавки за деца.    

# 21
Гласувах ЗА! Защото имам резерви относн качеството на образованието в частните училища, но ако обучението ще е на ниво, на което ще спестя дпълнителните суми за частни уроци, плуване, да заменя гадните хамбургери с качествена храна и да имам малка сума т държавата за това - сериозно бих се замислила.

# 22
Гласувах За- защото това ще даде възможност на повече родители да дадат децата си в частни училища.
Частните училища биха дали по-добра възможност за въвеждане на добри подходи към децата и за професионална реализация на учителите.
Частните училища могат да бъдат алтернатива на безхаберието на държавните. Могат да създадат конкуренция и да извадят образователната система от клиничното състояние на кома в което се намира.

Освен това процесът на обучение е тристранен: родители, учители и деца. Колкото повече свястни родители дадат децата си в частни училища, толкова по-добър ще бъде климата в тях.

Съгласна съм да участвам в граждански инициативи и действия по този повод. Аз съм от Варна.

Ето страница в която има много интересни мнения от специален форум по темата.
http://www.bachu-bg.com/predstoqshti.html
Превъртете няколко страници надолу до "Заключителни тези (9 юни 2010 г.)"

Заблудените хора мислят, че ще се вземе от бедните държавни училища и ще се даде на богатите.
"Не се дава на училищата, а на родителите! Нали все повече родителите закъсват в кризата и какво- ще си приберат децата от частните и ще ги дадат в държавни. И държавата пак ще я плаща тази субсидия
Кой печели от това? Никой. "

# 23
Ако тази промяна доведе и до намаляване на таксите на добрите частни, за да може и повече данъкоплатци да се възползват - защо не  Twisted Evil
Аз изобщо не бих разчитала на това. Таксите за добрите частни училища са 4000-5000евро на година. Представяш ли си какъв ще трябва да е размерът на субсидията.

# 24
Имам претенциите да сме 'средна класа' но няма как да си го позволя ак са такива цените

# 25
Имам претенциите да сме 'средна класа' но няма как да си го позволя ак са такива цените
За съжаление са такива. Тази година през пролетта имаше изложение в SAS Radisson на тема частно основно образование. Почти всички утвърдени УЧ участваха. Аз се интересувах за първи клас. Таксите варираха в цитирания от мен размер, в зависимост от това дали се ползва училищен транспорт или не. И това далеч не включва всичко - отделно се заплаща униформа, всички видове зелени, бели и жълти училища, лагери, на някои места спорт и храна и т.н.
Пак през пролетта в едно от приложенията на в."Капитал" бяха публикували много подробна и полезна справка с таксите във всяко едно ЧУ за София, с каква насоченост е и т.н

# 26
Иначе на едни пзнати детето е в Пегтър Берон и - браво, ако всичко е така както го описва!

# 27
Толкова социални неща орязаха, че се чудя накъде избиват вече ... или пак лобита ...  Close

Попаднах на социалната Канада - http://www.novoobrazovanie.org/statii/finansirane_alberta.htm

Цитат
*Частни училища – Родителите могат да решат да образоват децата си извън публичната образователна система, в рамките на системата от частни училища. Частните училища могат да изискват заплащане за обучението или други необходими такси. Частните училища, които са акредитирани на ниво 1 или 2  получават 60% или съответно 70% от образователната субсидия за ученик.

# 28
Доколкото мернах, тази програма е за държавни и общински училища :

http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2011/12/01/predva … ni%20ukazania.pdf

както и една друга наредба за деца с изяви /която се затруднявам сега да цитирам/, НО само в държавни и общински училища  Twisted Evil

Добре , въпросът е защо има такава дискриминация - т.е ако детето ми е талантливо и се интересува  от  извънкласни дейности , НО учи в частно училище /за което САМО ние родителите плащаме/ на него не му се полага нито безплатна извънкласна дейност, нито стипендия за даровити деца  Shocked

# 29
Не само в Канада, в много други държави е така.

А дали някой се е интересувал на какво основание частните са изключени от тези инициативи.

Общи условия

Активация на акаунт