глаукома

• 226 670
  • 1 061
  •   1
Отговори
# 1 050
Някой от вас има ли телково решение, заради глаукомата?

За да стане това предполагам, че % зрение трябва да бъде 50 или по-малко. И никакви очила да не могат да го вдигнат.......

# 1 051
Такова нещо като "глаукомен специалист" в България а и в повечето европейски държави с които съм запознат НЕ СЪЩЕСТВУВА. Всеки офталмолог има пълното право да провежда лечение за всякакви очни заболявания до където смята, че компетенциите му стигат. Най-малкото не мисля, че който и да е лекар с всичкия си ще си вкара главата в торбата да прави глаукомна операция, която никак не е лесна, ако няма комптенциите за това. Някои лекари избират да се насочат само към отделни заболявания и за това можем да реферираме към тях като глаукомни специалисти, но такава специализация не съществува, единствено ако лекаря има интереси в съответното заболяване - насочва сам обучението си на там както по време на специализацията по офталмология където се опитва да търси специализация при лекари с интерес в съответното заболяване, така и след специализацията като работи с други лекари с интерес в съответното заболяване.

В Европа лекари има и те специализират едно или две заболявания.
В България лекари НЯМА и за това някои лекари правят всичко, това в никакъв случай не означава че са слаби специалисти.

# 1 052
На някой да му е правен SLT лазер и има ли ефект, поне да намали приема на капки, аз си знам, че те са до живот. На по-тежко засегнатото око имам иритомии ( проходими), но съм по 4 пъти на ден капки 2 вида и вечер 3 вида, въпреки това налягането не е достатъчно ниско. Понякога получавам пристъпи и ги усещам. След иридото имам дискомфорт в окото ( ама свикваш нямаш избор). След Slt има ли последващ дискомфорт?

# 1 053
Такова нещо като "глаукомен специалист" в България а и в повечето европейски държави с които съм запознат НЕ СЪЩЕСТВУВА. Всеки офталмолог има пълното право да провежда лечение за всякакви очни заболявания до където смята, че компетенциите му стигат. Най-малкото не мисля, че който и да е лекар с всичкия си ще си вкара главата в торбата да прави глаукомна операция, която никак не е лесна, ако няма комптенциите за това. Някои лекари избират да се насочат само към отделни заболявания и за това можем да реферираме към тях като глаукомни специалисти, но такава специализация не съществува, единствено ако лекаря има интереси в съответното заболяване - насочва сам обучението си на там както по време на специализацията по офталмология където се опитва да търси специализация при лекари с интерес в съответното заболяване, така и след специализацията като работи с други лекари с интерес в съответното заболяване.

В Европа лекари има и те специализират едно или две заболявания.
В България лекари НЯМА и за това някои лекари правят всичко, това в никакъв случай не означава че са слаби специалисти.

Как да не съществува??? Именно доц. Наталия Петкова е доайен на тези специалисти. Някога беше шеф на глаукомния кабинет в Александровска. Наследи известния доц.Сяров. И сега на своя частен кабинет е написала "очен глаукомен кабинет". Нима сега в Александровска и другаде няма такива кабинети???
За Русе ми е известно, че глаукомната специалистка е д-р Ангелова. Вярно е, че и останалите имат право да лекуват глаукома, но тук дискутираме доколко са компетентни. Глаукомната операция не е лесна, но изписването на капки за налягането е твърде лесно! За различните пациенти с различно задълбочена глаукома подходът е различен и капките също са различни. Глаукомните специалисти могат да изписват най-подходящите капки за всеки. Иначе се стига до катастрофи, като описаната по-назад......
През далечната 1997г. от спешния кабинет в ИСУЛ ме изпратиха към глаукомния кабинет в Александровска и обясниха, че те не са компетентни по глаукома.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 22:46 от vl

# 1 054
Важно е всеки да намери своя лекар, с който да се чувства добре, да му дава сигурност и най- вече да му помага.

Аз пак с въпроси.
В няколко поста чета , че изпитвате дискомфорт в очите, кризи... Може ли да опишете какво е чувството?
Има ли специалист в Пловдив?
Благодаря.

# 1 055
Важно е всеки да намери своя лекар, с който да се чувства добре, да му дава сигурност и най- вече да му помага.

Аз пак с въпроси.
В няколко поста чета , че изпитвате дискомфорт в очите, кризи... Може ли да опишете какво е чувството?
Благодаря.

За Пловдив мога да предложа  доц.Атанасов  има частен кабинет казва се Евдокия на ул.Сан Стефано , както и преглежда в болница Свети Георги на Пещерско шосе

# 1 056

Аз пак с въпроси.
Благодаря.
Всеки случай на глаукома е строго индивидуален, както и лечението. Но поддръжката на заболяването не е само капки, а има и други методи които също се прилагат според съответния случай.
Относно дискомфорта - докато не бях на медикаменти знам терапия беше само главоболие най- вече през нощта и сутринта докато не стигнах до замислено зрение. След медикаментозната терапия ( игнорираме дразнене от капки) болка в орбиталната област, при палпация по - твърдо и голямо око от другото, усещане за напрежение в окото, дразнене от светлина и трудност да стоя пред екрани - това е при повишено налягане - 2,3 дни ме държи, състоянието иска капки и покой ( аз не се спирам). Има капки които могат да се слагат повече от 2-÷3 пъти на ден без да се предозират, но тава се обсъжда с офталмолога. При иридотомия е друго.

# 1 057
  • Бургас
Моите симптоми бяха усещане за дразнене в окото, все едно го усещаш ( самото око) и това те дразни. Друго не съм имала. Но моето налягане не е високо, а нормално. Явно наистина тази болест е индивидуална, развива се при всеки различни и никой не знае защо и как. Споделих с лекаря за менингита, който съм прекарала преди 27 години и тя каза, че увреждането на нерва може да е оттогава. Защо сега започна да ме дразни окото? Никой не може да отговори на тези въпроси

# 1 058
ANNA GERO, мисля че описахте много точно какво усещам и аз в лявото око.
Не е болка, не е като да имаш прашинка или да си наранил външно окото... А точно го *усещаш".
Лошото в , че съм така от 2-3 години ,като в началото се случваше много рядко, но послдния месец съм така ежедневно.
Мислех, че се дължи на претоварване, защото 14г прекарвах по 8ч на микроскоп, но сега от година не съм поглеждала на микроскоп ...
Имам навика да се само навивам , мъжът ми само ми се кара , за това ... А сега направо си поставих диагнозата.
Моля се в понеделник и лекаря да не каже същото.

# 1 059
има ли специалист в Русе, Варна от който сте доволни. Далечко ми е София затова питам

# 1 060
има ли специалист в Русе, Варна от който сте доволни. Далечко ми е София затова питам

За Русе вече написах д-р Ангелова. Нямам лични впечатления, но през 1997г. след поучване моите родители отидоха при нея, за да ги провери за глаукома. Тя е утвърдената глаукомна специалистка в Русе, а дали през последните години са се появили нови, не зная. Преди нея е била Шаханова, но вече била много възрастна и не практикувала.
През 1997г. беше открита моята глаукома, но те нямаха, въпреки че се говори за наследственост.

Във Варна може би са повече, но имена не зная.

# 1 061

За Русе вече написах д-р Ангелова. Нямам лични впечатления, но през 1997г. след поучване моите родители отидоха при нея, за да ги провери за глаукома. Тя е утвърдената глаукомна специалистка в Русе, а дали през последните години са се появили нови, не зная. Преди нея е била Шаханова, но вече била много възрастна и не практикувала.
През 1997г. беше открита моята глаукома, но те нямаха, въпреки че се говори за наследственост.

Във Варна може би са повече, но имена не зная.

В Русе намерих Албена Ангелова и Йорданка Ангелова. Предполагам ,че става въпрос за др Албена Ангелова. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт