глаукома

• 231 733
  • 1 081
  •   1
Отговори
# 1 065
Здравейте, циклофотокоагулация и циклокриотерапия взаимозаменяеми интервенции ли са?
Не. Циклофотокоагулация " унищожават част от" цилиарното тяло отговорно за производството на течност, а при циклокриотерапия се използва за слепи болезнени очи, където вон не можеда се котнролира с капки и всъщност въздействат на "бялото" на окото.

Бихте ли ми казали, ако знаете, какво е значението на "болезнени очи"?

# 1 066
Здравейте, циклофотокоагулация и циклокриотерапия взаимозаменяеми интервенции ли са?
Не. Циклофотокоагулация " унищожават част от" цилиарното тяло отговорно за производството на течност, а при циклокриотерапия се използва за слепи болезнени очи, където вон не можеда се котнролира с капки и всъщност въздействат на "бялото" на окото.

На мен ми правиха лазерна на два пъти но забравих как се нарича...и те неподйстваха така и ми каза доктора ,че най веротяно няма да има ефект но по добре първо през тях да минем.
След това направихме Замразяване на налягането май това беше циклофотокоагулация ...незнаех какво точно е ...обясниха но не запомних кили по точно не разбрах мн мн добре...но съм доволен за сега нямам вон но слагам Симбринза те помагат много 3 х 1

# 1 067
  • София
Здравейте!С начална глаукома съм и се следя, но от два днинимам странично на едното око като конец/ така го виждам/ Дали е спешен случай за да търся сега дпктор пи празниците?

# 1 068
Здравейте!С начална глаукома съм и се следя, но от два днинимам странично на едното око като конец/ така го виждам/ Дали е спешен случай за да търся сега дпктор пи празниците?

Това вероятно е появила се мътнина
Може да е безобидно, може и да не е - примерно разкъсване на ретината (не е често това, но не е изключено). Аз бих потърсила лекар за всеки случай. То може да се изчака, но днес и утре все ще има някъде да работят. Ако имате много черни точици и или светкавички, не изчакайте.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 12:55 от NellyN

# 1 069
  • София
Няма светкавица само черен конец начупен не права линия сякаш стърчи.. В налото реших че е от косата ми или някакъв конец, но не е.

# 1 070
Няма светкавица само черен конец начупен не права линия сякаш стърчи.. В налото реших че е от косата ми или някакъв конец, но не е.

И аз получих преди три години на едното око нещо като паяжинка и много падащи черни точки (оказа се, че са хеморагии от разкъсването) , нямах светкавици и като отидох се видя, че имам скъсване на ретината, но ме обработиха с лазер и беше наред след това. Обаче от появата на мътнината докато стигна до диагноза и лазер, минаха около две седмици. Година по - късно точно като конец ми се появи в другото око, отидох веднага, но само се беше отделило стъкловидното тяло, без да скъса ретината.
Вероятно може и да изчакате, но ако имате наблизо лекар да Ви погледне днес утре, че и те надали е работят след това по празниците. Или вижте си запишете час за първия, втория ден след празниците.

# 1 071
  • София
Благодаря много

# 1 072

Няма за какво. Дано да е безобидно, най-често е такова. Но наистина преди да го види лекар с оглед на ретината, няма как да се каже.

# 1 073
  • София
Посетих очен лекар, разшири зениците, с някаква  леща лупа гледа и каза, че има кръвоизлив на стъкловидното тяло. Дали съм вдигала тежко или да съм приемала аспирин, но нямаше такова нещо. Изписа ми капки visglyc neo и витамини vitrreolit. Надявам се да помогнат и дано е това проблема, защото мисля, че със скенер се вижда възпаление и кръвоизлив/ в случая не разполагаше кабинета/

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 14:39 от м.м

# 1 074
Посетих очен лекар, разшири зениците, с някаква лупа гледа и каза, че има кръвоизлив на стъкловидното тяло. Дали съм вдигала тежко или да съм приемала аспирин, но нямаше такова нещо. Изписа ми капки visglyc neo и витамини vitrreolit. Надявам се да помогнат и дано е това проблема, защото мисля, че със скенер се вижда възпаление и кръвоизлив/ в случая не разполагаше кабинета/

Не, точно с лупа се гледа. Или с леща Голдман, която се слага в окото (не точно, но допряна), или с лупа от близко разстояние и силна светлина. Не е нужно със скенер. Пазете се от тежко да вдигате и от тичане и скачане. Може след празниците да отидете и при друг лекар за второ мнение, за Ваше спокойствие.

# 1 075
  • София
Здравейте, свекърва ми я диагностицираха с глаукома. Приеха я по спешност в Александровска след като цяла нощ не можа да спи от адска болка в лявото око. Измерили са ВОН 39, като са мерили с обезболяващи капки и после на някакъв уред. Това сутринта в провинцията. После в Александровска са мерили с някакво впръскване и се е оказало 72. После разбрахме, че този метод не бил точен, тя е много притеснена, аз не съм била с нея там и не мога много да разкажа....
Въпросът е, че  са й казали, че в понеделник ще й правят лазер и на двете очи, а в сряда операция. Зрението нямало да се оправи, целта била да се направи отвор, за да изтече някаква течност и налягането да спадне. Междувременно е на няколко вида капки.
Тя е страшно наплашена, не сме предполагали, че има проблем с очите и сега изведнъж - лазер и операция... Питането ми е, дали това са стандартни процедури, имайки предвид съатоянието й, или е добре да забавим работите и да търсим второ мнение, преди да се съгласим на такива манипулации?
На 70 е.

# 1 076
Да стандартна процедура е иридотомията. Не е болезнена, но от капки няма да се отърве. Аз имам правени две на едното око и после пак разширение на дупките, но пак съм с 3 вида капки. От година не мога да се реша за slt, защото и ефект не мисля че ще има.
Има ли някой, който  поне е намалил капките след slt?

# 1 077
Здравейте, свекърва ми я диагностицираха с глаукома. Приеха я по спешност в Александровска след като цяла нощ не можа да спи от адска болка в лявото око. Измерили са ВОН 39, като са мерили с обезболяващи капки и после на някакъв уред. Това сутринта в провинцията. После в Александровска са мерили с някакво впръскване и се е оказало 72. После разбрахме, че този метод не бил точен, тя е много притеснена, аз не съм била с нея там и не мога много да разкажа....
Въпросът е, че  са й казали, че в понеделник ще й правят лазер и на двете очи, а в сряда операция. Зрението нямало да се оправи, целта била да се направи отвор, за да изтече някаква течност и налягането да спадне. Междувременно е на няколко вида капки.
Тя е страшно наплашена, не сме предполагали, че има проблем с очите и сега изведнъж - лазер и операция... Питането ми е, дали това са стандартни процедури, имайки предвид съатоянието й, или е добре да забавим работите и да търсим второ мнение, преди да се съгласим на такива манипулации?
На 70 е.

Това е глаукомна криза. Не вярвам глаукомата и да се е появила през последните седмици или месеци. Неслучайно профилактиката включва измерване на налягането поне веднъж в годината след 40г. възраст, както и проверка на % зрение. Нямате никакво време за чакане и чудене.

# 1 078
  • София
Благодаря за отговора! Вчера са й направили лазера в Пентаграм в София, днес е била на преглед, но още не знам какво са й казали. Реално с болното око виждаше само сенки.

# 1 079
Здравейте! Трябва да знае, че не може да очаква да се подобри зрението. За съжаление, за глаукомата казват, че "каквото вземе, не връща". Но сега е важно да се овладее положението с кадърен специалист. Моя роднина беше в същото положение - на 80 г. ,не ходила на доктор, не помни и тя от кога. Глаукомата протича безсимптомно, доколкото знам, и затова, както е написал/а vl,  изисква профилактика след определена възраст. Дано попаднете на читави специалисти, да се овладее ситуацията и да има вече проследяване на състоянието.
При моята близка, налягането беше над 40. Пробваха с капки 2 седмици или просто трябваше да се смъкне, не знам, но след това се пристъпи към операция. После имаше ежедневно проследяване, може би около 1-2 седмици, след това започнаха да се разреждат прегледите и в момента я викат на около половин година, но ние предпочитаме на 4-5 месеца да ходи. Успех!

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 15:18 от anmasu

Общи условия

Активация на акаунт