Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 16

• 45 877
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Цинабсина е по-скоро за трета сливица, задна хрема, и синузит. Това са изписвали на малката.
Коризалията е за обикновенна хрема стичаща се напред, прозрачна, без гнойни стичащи се секрети назад.

# 106
  • София
Здравейте момичета  Hug

Предварително се извинявам, ако не пиша на правилното място, но от няколко дни ви чета и мисля, че най-добри съвети бих получила тук.

Предисторията:
На 11.12 ни приеха спешно с бебо /1.4 г, 14 –ти ден след първи обрив от Варицела/,  в пулмологията на СБАЛДБ.  Предварителна  диагноза - остър бронхиолит с дихателна недостатъчност и  бронхо спазъм. Сложиха го на система за около 10 часа, после го лекуваха само с вентолин - инхалации. Изписаха ни след шест дни /събота/, но във вторник вечерта отново вдигна висока Т /39.2/ с кашлица и секрети. На следващият ден го заведохме пак там - отказаха да го прегледат /мнооого били заети/, да го заведа на другия ден, понеже за четвъртък му бил контролния преглед. Препратиха ни към ЛЛ или ако е зле да чакаме за спешния кабинет. Реших да не чакам, понеже изглеждаше добре и без Т /бях му дала Нурофен преди 2-3 часа/, а преди нас имаше 6 дечица и предстояща обедна почивка.
Заведох го при ЛЛ, тя се удиви че са отказали преглед –  каза, че надолу дробчетата са чисти, даде направление за хоспитализация,  ако се влоши. Посъветва ме да ида в друга болница /Александровска, Токуда или бившата Правителствена/ . Изписа му само коластра  /витамини давам редовно/, като се аргументира, че без епикриза /която още не е готова/,  не смее нищо друго да му даде.
В четвъртък го заведох на профилактичният преглед /около денонощие беше без Т/ – дробовете били добре, но имал вторична инфекция. Да давам витамин С допълнително и ако вдига висока Т, Нурофен и Панадол. Също и инхалации 3 пъти дневно с физиологичен р-р /каквито не съм спирала да правя – първото нещо след изписването беше,  да купя инхалатор – Omron NE-C28-E/. Вечерта отново вдигна Т 39.4, с много честа влажна кашлица и секрети.
Два дни го мъчих само с витамини, инхалации  и Нурофен/Панадол. Отпадна много, едва гледаше дори и когато беше със свалена температура.  Постоянно кашляше, хъркаше и в събота сутринта не издържах - отново го заведох в болницата. Прегледаха го в спешния кабинет,  докторката отиде да извика лекар от пулмологията, но отново никой не благоволи да дойде, поради заетост.  В крайна сметка му изписа АБ Аугментин   и  сироп Мукоплант /който се отказах да давам, с оглед на възрастта и интензитета на къртещата му кашлица и без сироп/.
Към настоящия момент не е вдигал Т от 2 дни. Общото му  състояние е добро и  погледа се избистри - живна. Но кашлицата, хъркането и секретите  все още са на лице и там не виждам подобрение. 

Въпроси:

При влошаване на общото състояние и най-вече дишането, къде да го заведа? В близките 3 дни съм сама, с трите деца и не ми е възможно да постъпя в болница.

Могат ли някъде да окажат спешна помощ, ако се наложи - без хоспитализация? Заплаща ли се и какви са цените приблизително?
Не знам защо, упорито ми отказват да изпишат Вентолин за инхалации, понеже при вторичната инфекция е  без  обструкции. А ако получи отново спазъм??? Мога да го купя и без рецепта, но като не знам дозата, никога не бих рискувала, след всичко изчетено. 

Много ще съм ви благодарна, ако някой отговори.

Поздрави,  Весели празници и най-вече ЗДРАВЕ   bouquet

# 107
  • В полите на Пирин планина
daniabc не мога да ти отговоря на много от въпросите, но поне да ти окажа виртуална подкрепа, а другите момичета ще ти отговорят по-конкретно.
Малкият ми син миналата зима направи два пъти остър спазъм и двата пъти ЛЛ му би урбазон. Беше на 2.5 години тогава. Освен това един път имаше и ларингит, при който също сложи урбазон. Ние живеем в малък град и тук специалист пулмолог няма, така, че се доверявам на ЛЛ, а принужда - на спешна помощ. У нас имам ампула урбазон и спринцовка за всеки случай и я нося постоянно с нас, ако пътуваме. Според мен, щом имаш инхалатор и редовно инхалираш с физиологичен разтвор, едва ли ще се обостри положението сега / дано да не греша / и постепенно секретите ще се изчистят и кашлицата ще отшуми. Случвало се е малкият ми син да кашля със седмици - влажна с много секрети кашлица, а понякога даже нощем и повръщаше от секрети. Не съм инхалирала с вентолин, а само е приемал през устата, изписан от лекар. От три месеца приема Сингулер на гранули и тази зима е правил само веднъж много лек спазъм / но преди да започне приемането /.
Дано се подобрява детето ти напред и няма усложнения.

# 108
daniabc във всеки денонощен медицински център при пристъп може да ви поставят урбазон, ако работят със здравната каса ще е безплатно, но може да те накарат да го купиш, най-добре звънни на ЛЛ и я питай има ли сключен договор с някой, нашата специално е сключила договор с Превент.Помня,че миналия май за около 30мг дадох под 10лв, иначе дозата е килограмите умножени по 2, това го знам от ЛЛ и ми влезе в употреба именно в един такъв денонощен център, където доктора установи със слушалките пристъпа, но не знаеше колко урбазон ни се полага newsm78, за Т най-ефикасното според мен са свещичките Ефералган, малко са болезнени за детето,но свалят висока Т много бързо,даже миналата седмица й сложих, въпреки че вече е на 4г.
Вентолина доколкото знам може да увреди сърцето, по добре прави по-чести инахалации с физиологичен, а към урбазона  може организма да привикне, всъщност доколкото знам самото лекарство "урбазон" вече не се прави, а се ползва друго "метилпреднизолон", т.е. имам в предвид,че като отидеш някъде и кажеш "с тежък пристъп сме,май сме за урбазон" те ще сложат метилпреднизолон Wink
...но  Naughtyнека се включат и другите с техния опит....
ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ
                   ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ, ЗДРАВЕ И ПАК ЗДРАВЕ Hug Hug Hug

# 109
  • София
И аз си мислех, че няма проблем да се правят инхалации с физиологичен разтвор начесто, но тук някои по-опитни мами ми изясниха, че не е така...Физиологичният разтвор може да разводни прекалено много секретите на детето и да се постигне обратен ефект. На нас са ни изписвали Вентолин за инхалации и когато малкият е без обструкция, въпреки че общоприетото схващане е, че тогава не е необходимо. И мисля, че инхалациите му повлияваха добре. При нас симптомите са предимно влажна, непрекъсваща кашлица.
Дозата за Вентолина се определя според теглото на детето. За моят син, който е 17,5кг дозата е 0,3мл Вентолин + около 3 мл физиологичен разтвор. Тази доза му е предписана от около 1год. и половина, когато беше поне с 2кг по-малко...
Ние при спешни случаи ходим или в мед. център, с който нашата ЛЛ има сключен договор - Полимед, или в спешния кабинет на Токуда, където прегледът е платен - мисля, че беше 40лв.

# 110
  • sf
на нас веднъж ни се наложи да ходим на спешен кабинет заради силен пристъп. Понеже не знаехме първо минахме през ИСУЛ, но оттам ни пратиха в детска пулмология ,която е до Центъра по хигиена.
Тогава му биха урбазон и ни оставиха в болница. 5 дни ни държаха , а му правеха само инхалации с вентолин. бяха любезни,но трябваше да им тегля думите с ченгел от устата. Сега, ако не дай си боже се случи, няма да приема да останем в болница само за едни инхалации.
там прегледа и урбазона бяха безплатни.

# 111
  • София
Много ви благодаря момичета - поуспокоих се  Heart Eyes

donsita,

Точно за тази детска болница говоря. Нищо не казват, добре че един студент мина по някое време да се учи, та да разбера какво му е на детенце. На табелката пишеше само дихателна недостатъчност. Урбазон не знам да са му слагали, освен ако не е било първоначално, когато му слагаха системата и ме натириха за 5 мин.
А тъпо и упорито ходя там, защото  са запознати и няма още епикриза - Нищо! Уж тази седмица вече ще е готова, но да видим.

Уф, дано не ми се налага /както и на вас/, особено по празниците да търся спешна помощ.

# 112
  • Варна
daniabc,
не мога да ти кажа къде да заведеш детенце при нужда, не съм от София. При всички случаи - в спешното. При спазъм ще му поставят урбазон, мускулно или венозно в зависимост от състоянието.
Възстановяването след бронхиолит при малките деца е бавно, моята дъщеря е била на инхалации с вентолин повече от 10 дни, въпреки, че не е имала обструкция.
Дозата, както са ти казали, е в зависимост от килограмите, при нас за 15 килограма е 0,2 мл вентолин на 2 мл физ. разтвор, но това трябва да реши лекар, както и колко често ще инхалираш - на 4, 6 или 8 часа.

При нас е все така - чакаме обрива, вчера я слушаха - няма спазъм, обструкция или хрипове, свършваме АБ, спряха урбазона (утре една доза остана), но продължавам с инхалациите с вентолин. Спи спокойно, не учестява дишане, кашля влажно, рядко, задъхва се обаче често, няма температура. С една дума - в малко по-добро общо състояние. Утре пак ще я слушат. Продължаваме да си чакаме пъпките, днес е 10 ден, откакто се изпъпи кака ѝ, т. е. 12-13 от заразата. Още поне една седмица ще треперя. Sad
Имам въпрос към тези, които се е налагало да дават по-дълго урбазон (4-5 дни) - изнервя ли се детето? Ужасно е крива Елица, абсолютно непривично. Това, че непрекъснато иска да яде, знам, че е от урбазона, но нервите?

Честито Рождество! Само ЗДРАВЕ пожелавам!

Последна редакция: пн, 26 дек 2011, 19:39 от Ментова

# 113
  • София,
Ментова и нервите са странична реакция от урбазона. Виждала съм в болницата деца как изпадат в нервни кризидори след като им е поставен урбазон. При нас пък той действа точно обратното - странно успива я, но по принцип и тя почва да кривее.
daniabc исрено съжалявам за проблемите Ви и дилемата къде да се отиде след болнично лечение е доста трудна, особен оако си останал неособено доволен. Аз веднъж съм ходила в тази болница и съм потресена и от отношението и от реакцията на лекарите, малката беше с бронхиолит и ми отказаха да я приемат за лечение, цял месец се мъчихме сами в къщи, това и беше първия бронхиолит, от тогава вече като се почна та се стигна до астмата и то именно от недоизлекувания първи бронхиолит. От тогава кракът ми не е стъпил там. Вече си ходим винаги в Токуда, лежали сме над десет пъти там като повечето е било с пристъп. Винаги са ни изписвали с продължаващо лечение в къщи с вентолин и каквото е нужно!
А моето мнение е, че детенце е хванало междувременно и някой друг вирус от болницата, та е изкарало и него, затова му се е влошило състоянието. Не е лошо обаче да му се направят сега през работните дни поне кръвни изследвания, а дори и снимка ако не е правена в болницата! Да оздравявате бързо! И обсъди с ЛЛ дозата за инхалации с вентолин, не е лошо да си я знаеш! Peace

# 114
  • Варна
Ментова и нервите са странична реакция от урбазона. Виждала съм в болницата деца как изпадат в нервни кризидори след като им е поставен урбазон. При нас пък той действа точно обратното - странно успива я, но по принцип и тя почва да кривее.

Мерси, <eiffel tower>, подозирах, че е от него. То е комбинирано действие - хем ѝ се спи непрекъснато, хем непрекъснато кривее, чак крещи, щом нещо ѝ накривиш на шапката, хем не спира да тъпче. Сега, като намалихме дозата, е по-добре. Утре е последният прием, дано не се налага скоро пак, че ....  Praynig

# 115
Честита Коледа мили момиечета. Пожелавам ви най - вече здраве и пак здраве за дечицата и за целите семейства. Виждам, че доста болнички има, бързо да оздравяват, слава богу моите маймуни са здрави. Михаил откакто е на лекарствата е добре, дори рядко боледува.

# 116
Здравейте момичета  Hug
Сърцето ми се свива като чета за усложненията при мъниците  ooooh! Дано новата година донесе много здраве на семействата ни  Hug
Дреб от около месец е на монтелукаст и горе долу от толкова не се е разболявал, въпреки че в къщи всички изкарахме по два жестоки вируса...пу пу пу...дано е все така и не се налага да проверявам дали лекарството действа положително. Обаче забелязвам много голяма промяна в цялоството му поведение- ревове, тръшканици и от кротко благо дете е станал побойника в яслата  Shocked Когато ми казаха чак не повярвах  newsm78 Та сега се чудя може ли от този монтелукаст да е или е период. Всяка вечер говорим за това че е лошо да се бие...то това няма как да го пропусна, но ако лекарството има вина поне да говоря с ЛЛ да го сменяме  Thinking

# 117
Привет, момичета! Честито Рождество, здраве Бог да ни дава на всички!

Значиии, Владо на връх 25-ти вдигна температура и закашля, и хрема, и.... лошо ми стана. То като го пуснах на въпросното коледно парти в училището, не съм и очаквала друго. НО днес го водя на лекар и за мой ужас, нашият е в отпуска. Попадаме на някаква жена, която буквално - вярвате ли ми - просто не разбра какво му има. Изписа му, каквото се сети - сироп за кашлица, ксизал, антибиотик (ама за всеки случай)... викам, ама момент - има ли бронхит - ми имал съвсем малка находка, ама можело и само да мине, пък и нали бил астматик, беееее, нямам думи... Утре ще го води баща му при нашата лична. Ей, Богу, бях забравила колко бездарни лекари може да има.  ooooh!

# 118
Ох, Герганди, разсмя ме, макар на вас хич да не ви е до смях! Hug Ама това с изписването...макар и нашата да дава антихистамин и сироп закашлица, но обикновено нацелва какво лекуваме!

# 119
Poem, да, промяната в поведението е от лекарството. Един от страничните ефекти е точно агресивно поведение, изнервеност, неспокойство, проблем със спането...
ето страничните ефекти от уеб страницата на производителя:
http://www.singulair.com/montelukast_sodium/consumer/asthma/trea … -of-singulair.jsp
Моята дъщеря беше на кортикостероиди и ги спрях заради страничните ефекти, те са подобни на тези на Сингуляр.

И ние точно на 25 се подредихме с една кашлица, която още не спира. Започнах с хомеопатичният сироп, давам и сироп от лук с мед, а от днес започнах да давам и прясно мляко с куркума, много, много се притеснявам да не направи пристъп. Сърцето ми е свито Confused

gergandi, много тъжно и много неприятно Sad бързо оздравяване на Влади.
Ментова, как е Елица?

Общи условия

Активация на акаунт