Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 16

• 45 897
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Lucky Plam, много ти благодаря за отделеното време да ми обясниш.   Peace  bouquet

# 586
I see you, при моята дъщеря са правени кожни тестове както и многократно тестове за упойки. Реагирала е на един от кожните тестове с леко подуване на очите и леко на устата. Лекарката ни реагира веднага и и даде още в кабинета антихистамин, и изчака да види как се повлиява. Нямаше повече усложнения.

# 587
I see you,ние правихме преди 2 месеца на сина ми,който е на 17 г.Той има алергията и в последствие астмата от бебе на 1 год.Вече 16 год се борим ама няма как.Кожния тест беше в кабинет в болницата.Ръцете му ,на около 5-тата мин. направо пламнаха.Почти към всичко се оказа алергичен,само към животни не.Нямаше странична реакция,освен сърбежа по убожданията на ръцете. За издишването-мерят обема на белия дроб(там влезе сам,каза-ами дишаш на един апарат).Надявам се да нямате проблеми.Все пак това го правят специалисти(макар, че аз не спах от притеснение и това му е 2-ри тест).Кураж и успех.  Peace

# 588
Здравейте, момичета!
Белослава продължава да кашля, но поне вече няма хрипове и спазъм. С диетата, която ни назначиха е някакъв ад, трябва изцяло да променя навиците й на хранене. Лошото е, че е обща хипоалергенна диета, защото още не е била спокойна, за да направим някакви тестове. А сега като ви чета и взеха да ми настръхват косите от тези тестове.
Започвам да се чудя дали да не я спра от ясла, но децата толкова й лиспват, че не искам от сега да започва живот с ограничения.
И на нас ни дадоха план за спешни ситуации, който установих, че няма да ни свърши почти никаква работа и започвам да се притеснявам, че доста подценявам състоянието на детето и си играя с огъня.
Алерголожката ни е писала при спешни състояния фликсотид 2*2 впръсквания. Ами той ни е назначен в тази доза ежедневно Thinking. Също и салбутамол с бейбихалер. При последния й пристъп нямаше никакъв ефект от него и другата лекарка с право ми е накара защо водя детето в толкова тежко състояние и къде съм чакала до сега.Остава само метилпреднизолон на таблетки.
Ох, супер съм се сдухала.
Само дечицата да са здрави.
И продължавам да си блъскам главата да вадя ли телк или не. С каква давност беше заболяването при вашите деца, когато подадохте документи за телк?

# 589
Шайн, лично аз бих спряла детето си от ясла, ако имам възможност и не работя. Поне докато нещата влезнат под контрол. Тепърва има време и за детски градини и т.н. Ще намериш начин да я компенсираш, скоро идва и лятото, навън по градинки с приятели, само позитивни емоции и т.н. Така бих постъпила аз. За плана за действие аз не мога да ти помогна, но ако нещо те притеснява - търси други доктори или разпитвай настоящите и за най-малката подробност, обърни им внимание на това, иначе само ще се притесняваш.  Оправяйте се бързо!

Мерси на всички за отзивите за кожните тестове. Дано всичко мине нормално! В тази връзка за биорезонансна диагностика чували ли сте, хващала също и алергиите? Но е нещо, което оф. медицина сигурно не признава за меродавно. Но пък и в чужбина било много популярно.

# 590
  • дядовата ръкавичка

Момичета, да си подновя въпроса - тези, които сте правили кожни тестове на децата, някой има ли с по-сериозна реакция към тях? В сряда трябва да ходим до алергологията да ни правят и нещо не съм спокойна.

И още нещо - четох, че се правят изследвания на издишан азотен окис. Някой правил ли е? Както и изследване на левкотриени в урината - особено за тези, които са на Сингулер (Монтелукаст), за да се отчете дали се повлияват добре от лечението. По-високото количество левкотриени означавало, че лечението е ОК.

По-напред в темата видях, че коментирате озонатори, йонизатори и т.н. С 2 думи - увеличеното количество озон НЕ е добре за астматици. Единствено уреди с ХЕПА филтри (но без йонизатор) са показани.

I see you, правила съм кожни тестове на сина ми, когато беше  4-годишен.  Впоследствие прочетох, че самите кожни проби алергизират и могат да доведат до изява на допълнителни алергии. Сигурно не се изразявам правилно, но мисълта ми е, че ако тогава бях по-добре информирана нямаше да подложа  детето си на никакви тестове. Още повече, че чувствителността на податливите към алергии хора се мени - днес може да си алергичен към едно, утре към друго. Колко голямо е детенцето ти?

Прочетох в постовете ти, че си попаднала на д-р Златко Димитров. И ние се натресохме на него  в МЦ Детско здраве и никак не ми хареса. Впечатлението ми беше, че единственото, което го интерсува е  да ни привлече за дългосрочни пациенти.

А тези тестове за левкотриени в урината - къде си чела? Не ми се вярва да правят в БГ. Имам усещането, че тук много не се интерсуват от ефекта на терапията. Изписват тонове лекарства, но рядко се следи как пациентите се  повлияват от лечението.

Също и за озона ми стана интересно - защо да не е добре за астматици?

# 591
здр.момичета!Притесненията ми за които писах преди няколко дни се оказаха основателни.Прибрахме се от Испания преди 2 седмици и веднага аз и детето се разболяхме от някакъв грип.Кашлица и соплоли.Вече бях записала час при др.Райчева в детска пулмология и заведох детето.Др.Райчева направи снимка на бял дроб и кръвни изследвания.Оказа се че детето има двустранна пронхопневмония...........Ужасът за мен беше пълен както за всички мами тук...Естествено веднага ни оставиха в болницата.Вече 2 дни сме на антибиотик.Днес на визитацията др.Райчева много ме притесни.Каза че на снимката се виждат изменения на белия дроб,но изследванията са добри и при това положение мойе да се касае не за пневмония а за астма.Кажете ми какво е това изменение на белия дроб/от астмата ли е.От няколко дни виждам че детето ми диша трудно и се задъхва/много ми е жал да я гледам така/незнам какво да правя от притеснения.От утре сме на флексотид.Вентолина от вчера го правим с инхалатор.В момента притесненията ми свързани като цяло с астмата защото не съм запозната но и тази снимка на която докторката казва че има изменения ме измъчва.Как мислите

# 592
Айала, малката е почти на 5г. Тестове за алергия искам да направим още повече, че при нас имаше уртикария. Понякога се зачервява дупето, като малка имаше АД, склонна е към запек. Сега проучвам тази биорезонансна диагностика, защото при нея не се провокира организма с алергени. Но доколко е достоверна е друг въпрос.

За доктора - имам подобни съмнения, но просто на него попаднахме заради уртикарията. И поне позволява да го разчекнеш от въпроси и обаждания. С докторите по принцип трябва да си някакъв медиум (или супер подготвен), за да им разбереш увъртанията и изобщо да разбереш нещо. Сега ще искам това изследване на азотен окис, отново спирометрия, имало някаква пулсоксиметрия и т.н. (всичките неинвазивни), защото нямам намерение да ставам донор и да ме мотаят с месеци, а аз да се спуквам от притеснения. Тези изследвания не са включени в рутинната диагностика в Бг (т.е. заплащат се), но дават допълнителна ценна информация. Би трябвало в алергологията да ги правят.

Ето на английски информация за тестовете http://www.mayoclinic.com/health/asthma/DS00021/DSECTION=tests-and-diagnosis.

Колкото до изследването на левкотриени в урината - ето тук го четох http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=942. Но нещо на английски информацията засега ме обърква, т.е. високото ниво на левкотриени в урината се тълкува по различен начин, но ще го проуча и това.

Прочетох нещо интересно за ефективноста на КС и антилевкотриените (монтелукаст) http://spisaniemd.bg/md/2006/04/inhalatornite-kortikosteroidi-pr … astmata-pri-detsa

# 593
А на някой препоръчали ли са изследване на Иг А и Иг Е в кръвта? Според личната ни, това е правилният начин на терапия, но лошото е, че тя ни предлага терапия с хомеопатия, а дъщеря ми грам не се повлиява от това чудо . Иначе има много логика в това, което обясни и аз много я ценя като диагностик.

# 594
safira не се тревожи излишно. Бързо оздравяване на детенцето. Принципно при белодробнои заболявания, и по конкретно при астмата има изменения на дроба, да и при двете ми по-големи деца ги има. Но това не им пречи да живеят нормален пълноценен живот ида са израстнали астмата или поне да са в периаод на ремисия, без пристъпи. Така че, лекувайте се, разпитай лекарката за всичко което те тревожи -успех.

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 16:56 от marychery

# 595
... Принципно при белодробни заболявания, и по конкретно при астмата има изменения на дроба, да и при двете ми по-големи деца ги има. Но това не им пречи да живеят нормален пълноценен живот ида са израстнали астмата или поне да са в период на ремисия, без пристъпи.
Искаш да кажеш, че в повечето случаи има изменения, така ли? newsm78
Мен също много ме безпокои този въпрос. Една лекарка ми каза, че има изменения, ако детето често прави тежки пневмонии, а друга лекарка ми каза, че става така, ако детето прави много чести пристъпи - един вид преминава от пристъп в пристъп.

# 596
  • София,
ДА за съжаление е точно така, не в повечето случаи, а в 99% от случаите, когато се касае за астма има изменение на дроба, но това хич да не Ви тревожи, защото се израства - особлено ако астмата е от типичната  в ранна детска възраст. В доста случаи  изменение на белия дроб може да се получи дори само при едно боледуване от пневмония в бебешка възраст, което после предразполага детето и към почести инфекции на ГДП или към по чести пристъпи. Отделно всеки пристъп и най вече спазъм оказват също пагубно влияние на белия дроб, именно правилното лечение и най вече превенцията на асмата, нейното контролиране спомагат за оздравителния порцес на белия дроб, по принцип той се развива до към седмата осмата година на детето, така че ако се лекува правилно детето и ако се пази - напълно вероятно е до тази възраст да се излекува напълно! Peace

# 597
ДА за съжаление е точно така, не в повечето случаи, а в 99% от случаите, когато се касае за астма има изменение на дроба, но това хич да не Ви тревожи, защото се израства - особлено ако астмата е от типичната  в ранна детска възраст. В доста случаи  изменение на белия дроб може да се получи дори само при едно боледуване от пневмония в бебешка възраст, което после предразполага детето и към почести инфекции на ГДП или към по чести пристъпи. Отделно всеки пристъп и най вече спазъм оказват също пагубно влияние на белия дроб, именно правилното лечение и най вече превенцията на асмата, нейното контролиране спомагат за оздравителния порцес на белия дроб, по принцип той се развива до към седмата осмата година на детето, така че ако се лекува правилно детето и ако се пази - напълно вероятно е до тази възраст да се излекува напълно! Peace
Peaceда това искам да кажа. Моитдеца минаваха именно от пристъп в пристъп, и да имат изменения. При Минко дори ми бяха казали че дроба е раздут, и че това било в следствие на инхалаторното лечение. Също така ми казаха тогава - да плува но без натоварване, да издиша под водата, и че това е много полезно за  него.

# 598
А на някой препоръчали ли са изследване на Иг А и Иг Е в кръвта? Според личната ни, това е правилният начин на терапия, но лошото е, че тя ни предлага терапия с хомеопатия, а дъщеря ми грам не се повлиява от това чудо . Иначе има много логика в това, което обясни и аз много я ценя като диагностик.

При последното ни посещение при пулмоложката тя ни каза, че правят изследване за количеството на витамин Д.Имало достатъчно основание да се смята, че недостига му е причина за алергиите.Каза ми, че по желание на родителя се взема кръв от вената на детето и се изследва и ако се докаже, че е така просто лечението се променя като се взима витамин Д. Реших да пробвам и успяхме да вземем кръв. В изследването беше включен и Иг А.Оказа се, че при моето и още няколко деца стойностите са под минумума.Според пулмоложката това е и причината за астмата ни и за честите боледувания.Разбира се за по - сигурно трябвало да се повтори изследването в друга лаборатория.Честно казано много се бях сдухала след разговора с нея. Най - общо казано при недостиг на Имуноглобулин А се води автоимунна болест, не се лекува, не може да се набави от никъде, защото организма сам си го произвежда, един на 1000 човека се е с такава болест. Да ама аз се рових в нета и учудващо няма много информация за Иг А. Прочетох обаче, че при боледуване той рязко спада и после отнема доста време за да се върне в нормални граници, и че при децата достига тези нормални граници до 15 години.Не можах да говоря с пулмоложката освен набързо по телефона след като излязоха изследванията.Ще си говорим при следващия преглед.И с личната не съм говорила още. Не знам дали изобщо има смисъл да се прави такова изследване говоря от моя гледна точка.Ако излезе малко трябва да се повтори пак за да е по - сигурно.Не трябва да е боледувало скоро детенце, защото тогава организъма не си го е произвел до нормалното количество. Ако пък всичко е спазено то лечение няма newsm78.Просто не виждам смисъл някак си. Втората част от иследването за витамин Д-то ще отнеме време, резултати чак март месец.
Kika_86 Ние сме при Елена Георгиева-Паскалева. Доволна съм от нея. Мила любезна и внимателна.Обяснява всичко, което питаш.Приятелка ми я предпоръча, когато бях в чуденка при кого да идем на преглед за да разберем дали и ние попадаме във вашите редици. Хубавото при нея е, че работи и с хомеопатия.

# 599
Благодаря ви мили момичета!Веднага започваме лечението,което докторката назначи!Само ме е яд че до това положение стигнахме заради некадърната педиатърка в Испания/колко пъти водих детето заради тая упорита кашлица и тя все ми казваше как е нормално децата да боледуват в тая възраст и как нямало смисъл да я водя заради една кашлица!Още веднъж ви благодаря и се моля един ден този форум да бъде само спомен зад гърба ни........... Praynig

Общи условия

Активация на акаунт