Съвети за университети в Шотландия

• 129 502
  • 822
  •   1
Отговори
# 465
morska68 каква специалност беше твоето дете. Ако е компютърна и искате помощ за формиране на програмата, моят син обеща да помогне. Само да не стане досадно за останалите - може и на лични.
За ваксината - ние нямаме такава и той няма спомен в Глазгоу да са го питали дали да му поставят.

# 466
  • Варна
lorna, моя ще е CS, ако може синът ти да препоръча какви предмети да изберем за първата година  newsm78 Може на лични да ми пишеш  Peace

Ние полека лека си подготвяме нещата. Платихме 1-вата вноска за общежитието и здравните осигуровки. Купихме някои дрехи, но още не е решил де купува ли Лаптоп от тук. Остава и пълномощното. Май с другите задачки сме се справили.

# 467
Добре де, едно нещо не разбирам - децата не са ли на ясно какво искат да учат, че трябва друг да им казва?! Моят ми сервира невероятна комбинация, но пък моето мнение е, че все пак той ще учи и най-добре е да е нещо, което го влече. И за да не се чудите каква е комбинацията - математика, информатика, немски и солфеж. Laughing

# 468
Ами някои от предметите им звучат съвсем непознато, няма нищо лошо да се консултират с по-опитни студенти. Нашата дъщеря само беше казала в никакъв случай не искам да уча счетоводство и то при положение, че е дете на двама счетоводители...изборът няма да е лесен със сигурност.

# 469
  • Варна
Добре де, едно нещо не разбирам - децата не са ли на ясно какво искат да учат, че трябва друг да им казва?! Моят ми сервира невероятна комбинация, но пък моето мнение е, че все пак той ще учи и най-добре е да е нещо, което го влече. И за да не се чудите каква е комбинацията - математика, информатика, немски и солфеж. Laughing

Да бе, моят син чака аз да му кажа какво да учи  Rolling Eyes  Така или иначе аз докато си питам, той вече си е избрал предметите .  Опитвам се да имам информациа, ако се наложи все пак да се намеся, поне да е адекватно. Той се колебаеше  между 2 много трудни предмета за  4 -тия . В крайна сметка е избрал нещо, което вече е учил, т.е възможно най-лесното за него.

# 470
Спокойно, всичко ще е наред. Децата ни са умни и оправни, израснали са в БГ все пак.  Simple Smile (Сега и мен някой да ме успокоява  Rolling Eyes)

Получих доста подробно обяснение за разрешителното за работа. Който иска ще му го изпратя. Или ако имате някаква друга идея за споделянето му, казвайте и да действам.

Последна редакция: вт, 21 авг 2012, 06:16 от pticasprujina

# 471
Спокойно, всичко ще е наред. Децата ни са умни и оправни, израснали са в БГ все пак.  Simple Smile (Сега и мен някой да ме успокоява  Rolling Eyes)

Получих доста подробно обяснение за разрешителното за работа. Който иска ще му го изпратя. Или ако имате някаква друга идея за споделянето му, казвайте и да действам.
Записвам се веднага, за да получа информацията!!! Ще почерпя, като дойда на морето!

# 472

И аз се записвам.

# 473
Дайте ми мейли на лични и ще ви изпратя. Или да го кача някъде  newsm78

# 474
Моят личен е mineva_1957@abv.bg. Благодаря предварително.

# 475
.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 04:56 от cool_witch

# 476

А защо е тайна?

Не е тайна, просто е дълго за да по постна тук. Затова питах за идеи, как да го споделя по лесно за всички.

# 477
.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 04:56 от cool_witch

# 478
Скрит текст:
С опцията за скрит текст - бутончето до движещия се текст. Който иска чете. Или просто с линк, ако си го намерила в нет-а

ОК, ПУСКАМ ГО  така.

Скрит текст:
Work permit
(или ходене по мъките)
Въведение в темата:
Уважаеми бъдещи и настоящи студенти, в тази секция ще откриете информация за , по общоприето мнение, най-неприятната бюрократична процедура позната в британското законодателство.
В българската народопсихология е дълбоко залегнала мисълта, че сме ние специални и нещо ни отличава от другите държави в света, макар че още се спори дали това са красивите жени, уникалната природа, вкусната кухня или славната ни история. И тъй като този спор остава неразрешен вече дъги години се наложи Великобритания да ни удари едно приятелско рамо като ни покаже, че може да се отличаваме и по други немаловажни неща, и ни отреди специално място сред останалите членки на ЕС. Този нов повод за национална гордост по своята същност представлява една огромна графа в законодателството, третираща придобиването право на работа на български граждани в Обединеното Кралство. Както обикновено обаче, нашите завистливи съседи румънците поискаха своя дял от българската баница и сега и те притежават същата уникална привилегия.
Долуизложената  информация касае САМО кандидатстващите за работа СТУДЕНТИ (кандидатстване за BR1 Certificate или известен още като yellow registration certificate). Всичко написано е в максимално опростен вид и без излишни лутания по законови и правни казуси, които не са никак малко. Процедурата е валидна до началото на 2014 година или до промяна в закона.
Всеки български студент дошъл да учи във Великобритания има правото и да работи тук. Въпреки това, първо трябва да си издаде въпросния BR1 Certificate от UK Boarder Agency, който дава правото на 20 часа работа по време на семестъра и пълно работно време през ваканциите. След като сте го получили, трябва с него да кандидатствате за National Insurance Number, чрез който държавата да следи вашите приходи и да взема данъци, в случай че надвишите необлагаемия минимум от £8,105 годишно (към 2012).
Как се кандидатства:
На първо време ви е нужен самият формуляр ( www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/
applicationforms/bulgariaromania/formbr1.pdf ). Трябва да попълните секции 1, 2, 4, 8, 9, 10 и 11. Формуляра изглежда доста тромав и глупав, но ако тръгнете точка по точка, ще установите, че може да се попълни доста бързо, като изключим проблемните точки описани по-долу свързани с допълнителните документи, които трябва да бъдат представени. Това са именно:
1.   2 паспортни снимки
2.   ОРИГИНАЛНИЯТ ви паспорт или лична карта. (шофьорска книжка не върши работа)
3.   Proof of matriculation (удостоверение, че сте студент). Можете да си поръчате ето тук: http://www.ed.ac.uk/schools-departments/registry/order-documents … atric-certificate
4.   Доказателство, че можете да финансирате ученето си във Великобритания. Тази точка изглежда доста нелепа на пръв поглед - ако можехте да се финансирате, защо бихте работили?! Идеята на законодателите е била да покажете, че няма да изпаднете в състояние, в което да търсите финансова помощ от държавата( макар че е под въпрос дали и да търсите, такава ще ви бъде дадена). Има три начина да подсигурите такъв документ - изборът е ваш.
•   Ваше собствено банково извлечение (bank statement) от британска банка или българска, но преведено на английски. То трябва да е за 3 месеца и е препоръчително да показва прилична сума пари (според университета поне 3х600 GBP = 1800 GBP, но са известни случай и на хора минали с по-малки суми).
•   Банково извлечение от сметките на родител или друг платежоспособен спонсор (пак, според университета, трябва да показва достъп до поне 600 GPB на месец). Трябва да е на английски и да е придружено от декларация в свободен текст, че собственика на сметката ще ви помага финансово през вашето обучение.
•   Декларация заверена пред нотариус (във Великобритания известен още като Commissioner for Oaths), че няма да изпаднете в положение, в което да търсите помощ от държавата. Преди да отидете в кантората, трябва да имате написана черновата на такава декларация, която той да използва като основа за документа. Ето примерна декларация с непроверен практически успех:
 To whom it may concern,
I, ......имена , hereby declare that under no circumstances will I become a burden on the State of the United Kingdom. I state that my stay in this country is only temporary and, therefore, I have no intention to claim on any social benefits or support from the government. I am aware that if I find it impossible to make a living in the United Kingdom the government will not support me whatsoever. I warrant that in such case of having insufficient funds or other difficulties I will seek no help from the institutions in this country.
The legitimacy  of this declaration is witnessed be a Commissioner for Oaths.

Име
Declarer's signature:
5.   Доказателство за достъп до пълна здравна помощ (Comprehensive Sickness Insurance). Тази точка беше нововъведена през 2011 година и докара големи главоболия в правното си тълкуване. В крайна сметка изводите са:
•   Вариант 1: плащате за частна здравна застраховка около 150 GBP и представяте нея. Този вариант е широко непопулярен поради включената цена. Вариант е да ползвате частна застраховка направена в България, но тя трябва да покрива болнична помощ на Острова.
•   Вариант 2: Ползвате Европейска Здравна Карта (EHIC/ ЕЗОК). Според изискванията нейното ползване трябва да е съпроводено от декларация, че престоя ви в UK е само временен. Как точно трябва да изглежда такава декларация и защо им трябва би трябвало да става ясно от написаното по-долу:

"The addition of the EHIC as a valid form of comprehensive sickness insurance in circumstances where the holder is in the UK temporarily follows consultation and negotiation with other government departments. Where an applicant presents a valid EHIC issued by a Member State other than the UK, with their application as evidence of comprehensive sickness insurance then, in accordance with Department of Health guidelines, we can accept this as meeting the comprehensive sickness insurance requirement but only where they are resident in the UK on a temporary basis.
One way an applicant can demonstrate that they are temporarily resident in the UK by providing a „statement of intent‟ with their application. The statement may include a declaration that the applicant has a number of property and/or business interests in their home country to which they intend to return to. Alternatively they may provide details of their family ties in their home country and evidence of visits home. Any statement should be signed and dated by the applicant and assessed on its individual merits. "

Има извести случай на хора, които са били отхвърляни поради липсата на такава декларация, но има и такива, които и без нея са получавали разрешително за работа. Съвета ни е - напишете го.

Къде се кандидатства:
Има два начина да кандидатствате. Първият е да изпратите тези документи по пощата със Special Delivery, за да не им се случи нещо, имайки предвид, че там ще са един куп от официалните ви документи. Добавете и предплатен плик за връщането на документите. Услугата струва около 13 GBP. Адресът е
Bulgaria and Romania Caseworking
UK Border Agency
PO Box 4160
Sheffield - S1 8DZ
Вторият вариант е чрез сайта на UK Border Agency (http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/) или по телефона (0870-606-7766) да си запишете ден и час за точно 6 седмици напред, в които да посетите офиса им близо до Лондон и да извършите цялата процедура за един работен ден.

Колко време се чака:
Този въпрос е доста болезнен. Ако сте избрали да кандидатствате по пощата, имайте предвид, че към дата 27.6.2012 в агенцията още разглеждат молбите от края на декември 2011, което, погледнато реално, прави около 7 месеца. От друга страна обаче, забавянето беше по-малко от 3 месеца за тези подали преди началото на ноември. Ако сте решили, че имате път до Лондон, горещо ви препоръчваме да изберете този вариант. Успеете ли да си уговорите среща 6 седмици предварително, вашето разрешително ще бъде готово за един работен ден.

Какви рискове има:
 Рискове има много. Неволна грешка при попълването може да ви провали цялата кандидатура, въпреки че от агенцията се опитват да отправят запитвания или да изискват допълнителна информация преди да вземат такова кардинално решение. Пътуване до Лондон, както показва опита може също да изиграе лоша шега. Проблеми като неработеща база данни или отменен полет може да ви задържи там малко повече от предвиденото. Има и сведения за хора върнати от там без work permit поради неизправна документация. Също така се е случвало предварителна среща да бъде отлагана дни преди това поради неизвестни причини. Опита да бъде осъществен контакт с някого от агенцията по телефон или email е доста трудоемък процес, изискващ постоянство и здрави нерви. Електронната система е по-надеждна, но даже в нея има дефекти. Въобще, на тази агенция не и се носи добра слава и то не само сред българите.

Какво ви съветваме:
Не губете време, а при първа възможност подайте документи или отидете в Лондон. Не се страхувайте да питате за повече информация - винаги ще получите помощ от Edinburgh University Bulgarian Society.

# 479
  • Стара Загора
pticasprujina, много полезна информация smile3501
Споделете кои български банки ползвате за превод на суми в британските сметки на студентите. Изчетох много тарифи на банки, но явно заради кореспондентските банки е най-добре да се пита на място. Таксите за превод на които съм попадала са все височки. Иначе установих, че Булбанк е кореспондент с Lloyds TSB Bank plc, London, която има клонове в Глазгоу. В Булбанк пише - 0,22%, мин. 22, макс. 375 ЕUR.
Разглеждах и таксите за теглене на суми от банкомат в чужбина -все се въртят от 14,15 , 18лв. Само ми направи впечатление в ОББ - Общ дневен лимит за теглене на пари в брой BGN 2 000, което не е лошо. Тук таксата за превод е мин. 35лв. или 0,15% от сумата. Проблема е че с Visa картите на ОББ не могат да се извършват плащания по интернет в чужбина- така ме информираха от банката.
Всяка информация по въпроса за банките, мисля че ще е интересна и полезна за всички.

Общи условия

Активация на акаунт