Съвети за университети в Шотландия

• 129 256
  • 822
  •   1
Отговори
# 540
Значи няма да е на теб и на Сребърна паричка .  Laughing  Благодаря ти.

...
cool, по-добре ти си кажи към какво сте се ориентирали, че някой да ти "откликне". Пък на Шотландия най-хубавото и е , че все още обучението е без пари  Whistling

Тц. Няма да кажа, че ме шпионират 1-2 ССФ и се дразня. И аз ще шпионирам пък, за да разбера.  Laughing
А бе хубаво е с без пари, ама не е само това. Имам си аз виждания по въпроса...  Laughing

Еее, ти пък. Не е толкова лошо. Като се замислиш ако не беше хубаво Принц Уилям нямаше да учи в Сейнт Ендрюз, нали  Simple Smile

# 541
  • Стара Загора

И ако  не може да се побере багажа в един куфар, по-добре изпратете останалия багаж с куриери отколкото да доплащате. Куриерите ще го доставят до вратата, за 6-7 дена ги доставят пратките, 30 кг беше около 72 лв.
кой куриер ползвате? като се огледахме- сушоар, преса, обувки, якета и багажа пълен. започнах да се тревожа и за това...

# 542
.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 04:53 от cool_witch

# 543
Адресът в Бг го пише в личните карти. Да го доказваш със сметка за ток ми се вижда странно, да не кажа абсурдно. Мога, напр. да ти дам една моя квитанция за платен ток - как тя доказва, че живееш вкъщи?!? Или аз нещо не съм разбрала?

Official proof of your home (non-UK) address (such as a utilities bill) - това е от Guide-а, който ми изпратиха. На мен носенето на сметки за комунални услуги също ми се вижда странно. При вас изисквали ли са подобни неща?

# 544
Joy Така ми се пада, признавам си.  Joy
Аз май за Сейнт Андрюз няма да протестирам, ама не съм чула да го спряга и не съм чула там и в Единбург да са приели българи със специалност, различна от компютри. Голямата я отрязаха от Единбург миналата година без обяснения.

Ооо, там е като с кандидатстването за работа. Тази година от нашите познати никой с компютри не е приет (диплома 6.00), но пък има приета девойка с китайска филология  Laughing

# 545
Joy Така ми се пада, признавам си.  Joy
Аз май за Сейнт Андрюз няма да протестирам, ама не съм чула да го спряга и не съм чула там и в Единбург да са приели българи със специалност, различна от компютри. Голямата я отрязаха от Единбург миналата година без обяснения.

Ооо, там е като с кандидатстването за работа. Тази година от нашите познати никой с компютри не е приет (диплома 6.00), но пък има приета девойка с китайска филология  Laughing

Година преди нашите деца по форумите четох за две момичета с психология в Единбург.
Между другото, като един голям минус за Англия аз лично преценявам и много скъпите магистратури, за които няма студентски заеми. Според моя колежка, чийто син хвана последния влак с такса от 3 хиляди и нещо за бакалавър, той се оглеждал за магистратура в скандинавските страни /завършва догодина/. В Англия били към 30 хиляди паунда таксите.

# 546
.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 04:54 от cool_witch

# 547
  • някъде из облаците
Аз съм на мнение, че трябва да поработят поне 1 година преди магистратура, поне да са наясно какво точно ще специализират.  Макар, че с нашата архитектура, ще има доста да учи голямата.

На малката съквартирантите завършиха и заминават да учат магистратура в Швеция, защото е по-евтино. Работиха цяло лято в Англия да посъберат пари и наесен ще са в Швеция.

А в Шотландия да не би да дават заеми за магистратурите, я кажете, да не би аз нещо да съм пропуснала, не знам за такова нещо newsm78, знам че имат някакви заеми ако си живял там 3 години.

# 548

А в Шотландия да не би да дават заеми за магистратурите, я кажете, да не би аз нещо да съм пропуснала, не знам за такова нещо newsm78, знам че имат някакви заеми ако си живял там 3 години.

Не знам за заеми и не знам колко са магистратурите в Шотландия, не съм се интересувала, нали щерка ми се преориентира към Германия. Аз имах предвид, че ако така или иначе дипломата за магистатура няма да е от Англия, какъв е смисълът от товаренето с 27 хиляди паунда бакалавърски заем, след като в Швеция, напр. няма такси за бакалаври? Колкото и да е по-висока издръжката, пак ще излезе по-изгодно.
Ако след бакалавърска степен в Шотландия отиде в Швеция, поне няма да има заем да връща.

# 549
  • Стара Загора
cool_witch, благодаря за информацията!

valha, и моята е приета архитектура, с голямо желание отива, дано да успее!

irenapleven, имаме приятели на които децата учат в Дания за където също се говори за висока издръжка. Споделиха, че на месец около 700 Евро им струва. В Шотландия като се сметнат общежитията и скъпото пътуване не се получава по-изгодно май....

# 550
аз в случая сравнявах Англия с Швеция. Може да не съм се изразила съвсем точно, мнението ми беше, че в Швеция е по-изгодно финансово като цяло, въпреки че там е по-скъпа издръжката /поне така съм чувала/.  Но това са си мои разсъждения, а пък аз никъде няма да уча, поне не възнамерявам Wink Децата сами правят своя избор, ние само ги подкрепяме, доколкото е във възможностите ни.

# 551
  • някъде из облаците
аз в случая сравнявах Англия с Швеция. Може да не съм се изразила съвсем точно, мнението ми беше, че в Швеция е по-изгодно финансово като цяло, въпреки че там е по-скъпа издръжката /поне така съм чувала/.  
По-скъпа е издръжката в Швеция.

Аз не смятам, че задължително трябва да учат магистратура, освен някои специалности. Имам познати дечица, завършили и работещи. Те сами си казват, че за сега няма да учат магистратура, защото няма смисъл, даже и да завършат една магистратура, то ще си работят същата работа, за същите пари, . При нас е прието, че едва ли не ако не си завършил магистратура, все едно нямаш висше. На запад магистратури учат след като вече са улегнали и знаят точно какво искат - или си сменят специалността, или с научна дейност искат да се занимават, или пък искат някакви мениджърски потове, които няма как да заемат без завършена магистратура. Но пък ще подкрепя, ако решат дче искат, то при голямата няма как без магистратура, а пък малката като ѝ дойде времето сама ще си решава.

simon4eto, добре дошла в отбора. Моята щерка оттук си купува тънкописци с различна дебелина на Кохинор и Фаберкастел, защото са по-евтини, както и ме беше молила да ѝ пращам акварелни моливи и фулмастери, които от двете срани имат писци. Ако знаеш как пътува тя и какви скици сме на аерогарата, cool_witch ни беше свидетел  hahaha на едно такова пътуване - то носихме папка портфолио, която е огромна, сега пък си носим цели пакети паус.
Ама нашата англ. архитектура ще ни изцеди буквално финансово. Сега ще завърши 1 част, после трябва да работи 1 година и да запише 2 част, която ще е на новите такси, освен ако не остане в същия университет. И после пак 1 година работа и 3 част, която е последна според изискванията на RIBA. Но пък много е доволна, изцяло практически, с много проекти за реални терени, нищо излишно.

Последна редакция: пт, 31 авг 2012, 13:47 от valha

# 552
  • Стара Загора
  ooooh! значи да заминавам към книжарницата още сега. Точната специалност е Architectural Studies и като погледнах програмата ще са й нужни. "Тънкописци" сигурно имаш предвид перманентните маркери?! valha, усещам,  че ще те притеснявам за съвети и напътствия Flowers Bouquet

# 553
  • някъде из облаците
 ooooh! значи да заминавам към книжарницата още сега. Точната специалност е Architectural Studies и като погледнах програмата ще са й нужни. "Тънкописци" сигурно имаш предвид перманентните маркери?! valha, усещам,  че ще те притеснявам за съвети и напътствия Flowers Bouquet

simon4eto да не те объркам, но мисля, че са обикновени, (перманентните не бяха ли за СД-та, ще питам за по-сигурно) за чертане, те са с различна дебелина - 0.05,0.1 ,...май до 0.8, като на Faber-Castell има някакви с чети,на тях писеца им е по особен, както и на Шнайдер са хубави, купувам различни дебелини, като най-тънкото 0.05 го няма, от него купувам някаква куча марка, която и там я има и много бързо свършва мастилото, но определено ни излизат по-евтино, даже съм пращала по пощата в плик за писма. Те в книжарницата вече си ме знаят и ми казват какви маркери си купуват архитектите  от нашия град JoyОще се сетих макетно ножче, скалпел, ако може от някъде да ѝ намерите, ще ѝ е от голяма полза и май даже някакви клещи мъжа ми ѝ беше взел с тънки и май леко извити върхове, това ще им трябва за макетите.

Последна редакция: пт, 31 авг 2012, 15:19 от valha

# 554
Още се сетих макетно ножче, скалпел, ако може от някъде да ѝ намерите, ще ѝ е от голяма полза и май даже някакви клещи мъжа ми ѝ беше взел с тънки и май леко извити върхове, това ще им трябва за макетите.
Само да напомня - тези неща не трябва да са в ръчния багаж, ще ги конфискуват.

Общи условия

Активация на акаунт