Съвети за университети в Шотландия

• 129 374
  • 822
  •   1
Отговори
# 135
Направи си там застраховка за 200 паунда и с нея кандидатства за жълта карта. През февруари подаде документи и досега нищо. надяваме се докато отиде през септември като отиде да е готова. Да видим какво ще стане. В Глазгоу много малко деца подадоха документи още през есента и затова почти никой няма все още жълта карта и затова си се прибраха децата. Синът ми има съученици, които учат в Манчестър и дори през годината два пъти им ходи на гости и те ходиха при него веднъж. Много му хареса града и най-вече, че там и на улицата се говори чудесен английски, а не както в Глазгоу с шотландски диалект. Но той не пожела да кандидатства в нито един университет в Англия и ние го оставихме да си избере това, което иска.
Да са живи и здрави децата, поетапно ще се наредят нещата.

# 136
  • някъде из облаците
Направи си там застраховка за 200 паунда и с нея кандидатства за жълта карта...

Дано  Praynig по-бързо да ви дойде жълтата карта. Нашата застраховка беше на AVIVA, май месечно беше 23-25 паунда, но ѝ бяха отговорили, че нещо си непокривала достатъчно и все едно нямала застраховка, а със същата нейния съквартират получи и в бгхелп имаше деца, които са получили. Аз си мисля, че ѝ отказаха, защото ги помоли да ѝ разгледат по-бързо документите заради загубата на личната карта. И при нас повечето подадоха документи декември-февруари,и повечето са май с ЕЗК и деларация,  още от началото на декември не са излезнали жълтите карти.
Моята пък не искаше да чуе за Шотландия  Wink, иначе първите дни въобще не ѝ е харесал Манчестър, но сета много си го харесва  Laughing

Това е най-важното - да са живи и здрави, а то е ясно, че няма всичко да е застлано с рози.

# 137
Мисля, че и нашата застраховка е на AVIVA, но не съм много сигурна и сега плащаме по 20 паунда на месец. Е, имаше желание детето да работи, но късмет. Не само той, никой не посмя да търси нелегална работа, че не се знае какви ще са последствията, ако ги хванат. Сега малко е комплексиран, че не работи, а ние с баща му го успокояваме, че преди всичко е студент и преди всичко са изпитите и щом като ги е взел - свършил е най-важното нещо за него. Вече догодина. Както казваш и ти valha доста трудно е намирането на работа. То няма стане с магическа пръчка, нужно е време. Това е живота - една непрекъсната борба за нещо.

# 138
  • някъде из облаците
Дано да има късмет и като се върне септември да е готова жълтата карта и работа да си намери . Наистина няма смисъл да седят там и само пари да харчат. Няма за какво да се ядосва, то не зависи от него.
Дъщеря ми каза, че от септември ще има по-голяма възможност за работа, в момента е нещо като мъртъв сезон, поне при нас.
Като се сетя, как се ядосвах за личната карта, ама сега поне си имаме жълта  Laughing, както се казва всяко зло за добро.
Аз ще съм доволна ако края на август, началото на септември започне нещо, което после да съчетава с ученето. А то е ясно, че това лято няма да изкара пари.

# 139
Да така е, valha , напразно си се ядосвала за личната карта, ама то знае ли човек. Моят син сега се движи в България с шофьорската книжка като документ за самоличност. Личната карта сме я прибрали, а задграничният паспорт е с документите за жълта карта. Успех пожелавам на дечицата ти и за работата, и за всичко, което си мечтаят!

# 140
Ами за актовете за раждане, доколкото разбрах от някои от вас още преди време, не са им трябвали такива. Защото получаваме мейли от Интеграл да си извадим акт за раждане за чужбина и да го превеждаме и легализираме.

# 141
  • някъде из облаците
lorna, благодаря ти  Hug, успех и на твоето момче.
Успех и на всички дечица Hug

На нас акт за раждане никъде не са ни го търсили, нека и другите да кажат.

bvelikova72  защо не ги питаш в Интеграл за къде им трябва. Имам подозрения, че искат да ви набутат излишни документи. По-миналата година като кандидатства голямата на зълва ми приятелско детето също кандидатстваше, но чрез Интеграл. Та тя само ми звънеше и ме питаше дали сме извадили - то  не бяха ваксини и то легализирани, то акт за раждане и какво ли още не , за което въобще и не бяхме чували. Оказа се, че даже и дипломата не трябваше да е легализирана, само нотариално заверена и преведена. Това всичко беше за един и същ университет  newsm78.

# 142
Щом трябва студентите да са на 10 септември в Глазгоу,горе долу за каква дата да търсим полет?Не знам кога става настаняването в общежитията.

# 143
Общежитието, в което ние запазихме стая Firhill Court е от 08 септември до 29  юни, няма как иначе това е най-малкия и най-изгоден контракт. Така че ако ще ходи на Freshers week  до 9 ти септември трябва да са пристигнали.

# 144
lorna, благодаря ти  Hug, успех и на твоето момче.
Успех и на всички дечица Hug

На нас акт за раждане никъде не са ни го търсили, нека и другите да кажат.

bvelikova72  защо не ги питаш в Интеграл за къде им трябва. Имам подозрения, че искат да ви набутат излишни документи. По-миналата година като кандидатства голямата на зълва ми приятелско детето също кандидатстваше, но чрез Интеграл. Та тя само ми звънеше и ме питаше дали сме извадили - то  не бяха ваксини и то легализирани, то акт за раждане и какво ли още не , за което въобще и не бяхме чували. Оказа се, че даже и дипломата не трябваше да е легализирана, само нотариално заверена и преведена. Това всичко беше за един и същ университет  newsm78.
Ние сами си движим нещата, но нали от Интеграл ни подадоха в UCAS и после ни пращат разни мейли. Иначе и други мои познати споделиха, че не им е трябвал акт за раждане. Момичетата в русенския офис на Интеграл са много мили, но явно това е политиката на фирмата с цел по-голяма печалба, което е обяснимо.

# 145
И аз да се включа - не му е трябвал акт за раждане през годината. Имам позната, на която детето учи във Франция - на тях им трябваше легализиран акт за раждане.
За настаняването в общежитието - Пристигнахме в 7.00 сутринта в Глазгоу и от летището се групираха децата по 4 човека в такси, закараха ни точно до общежитието за 25 паунда на такси т.е. малко повече от 6 паунда на човек. Беше съботен ден и служителите на рецепцията започваха от 10.00 часа, та се наложи да изчакат. Иначе щом си стана часа, бързо стана настаняването.
Както казва bvelikova72 , ако ще ходите на Freshers week гледайте на 09.09 да пристигнете.
Моят син днес вече си купи билет за 14.09 Варна-Лондон и от Лондон с автобус до Глазгоу.

# 146
А за Freshers week някаква информация.Трябва ли да се запише някъде и да се  заплаща.Бяхте споменали по горе нещо за плащане.

# 147
Предполагам, че работи рецепцията и в неделя, че може и тогава да пристигнем. Ами коя фирма автобусна ползвате? Аз гледах National express, даже мисля и карта да и поръчам за намаление.

# 148
А за Freshers week някаква информация.Трябва ли да се запише някъде и да се  заплаща.Бяхте споменали по горе нещо за плащане.

Във фейсбук имат страница, но и там още няма конкретно нищо освен датите 10-16 септември . Предполагам по-късно ще получим мейл от университета.

# 149
Да - рецепцията работи и в неделя. Те после като започнат семестъра работят от по-рано сутрин и до по-късно вечер, но от май месец малко по-кратък е работния ден. Знам го, че оттам се вземат жетони за пералнята.
Автобусната фирма е Megabus - великобританска е. Има много големи намаления понякога. От Глазгоу до Манчестър(около 640 км) билетът му струваше 1 паунд, а днес като гледаше имаше от Лондон до Глазгоу (около 920 км) за 5 паунда билет, но не му пасваше часа, съвпадаше с този за кацането на самолета. За автобуса още не е взел билета, ще изчака - то автобуси има почти на всеки час.
За Freshers week ще получите е-mail от университета и там подробно ще обяснят, къде да се регистрират, как да платят.

Общи условия

Активация на акаунт