Съвети за университети в Шотландия

• 129 325
  • 822
  •   1
Отговори
# 480
Както и да ги гледаме при теглене в брой си има такса, която не е малка. Сега като тръгне си взема паунди в брой, които си държи да плаща там, където не може (много са малко - даже в момента не се сещам да посоча нещо). Всеки месец му превеждам левове от моята сметка по неговата дебитна карта Visa пак левова(сметките ни са в една и съща банка) и там той плаща с картата - не му се удържат никакви такси.
Ако някой получава в България доходи в паунди е изгодно да открие на детето карта в паунди и така да му ги превежда. Но ако доходите както моите са в лева - няма смисъл от това

# 481
  • Стара Загора
И на мен ми се струва най- добре да има една дебитна карта и това е. Четох по-нагоре из темата, (а може и да бъркам форума)че някои откриват сметки и в Британски банки, затова реших да видя колко струва превода. Засега не намирам смисъл в откриването на Британска сметка, па макар и била тя без такса. Може би ако започнат работа в бъдеще ще им потрябва, но за първокурсник не разбирам защо е необходимо.
Ако греша поправете ме!

# 482
Сметки в британски банки се откриват, защото се изискват при подаване на документи за жълта карта, въпреки, че някъде съм чела, че може и с извлечение от българска банка, но сякаш никой или сигурно много рядко не използва такава. Затова трябва да имат и британска сметка, но да е в банка, която не събира такса за поддържане на сметка, а има такива. Но тази банкова сметка не е изгодна за превод на суми от България.

# 483
  • Стара Загора
Сметки в британски банки се откриват, защото се изискват при подаване на документи за жълта карта, въпреки, че някъде съм чела, че може и с извлечение от българска банка, но сякаш никой или сигурно много рядко не използва такава. Затова трябва да имат и британска сметка, но да е в банка, която не събира такса за поддържане на сметка, а има такива. Но тази банкова сметка не е изгодна за превод на суми от България.

ясно, благодаря!

# 484
Нашия договор за общежитието още не е дошъл и започнах да се притеснявам.Платили сме първата вноска още на 2 август.Сина е в Cаirncross house.Има ли и други,които са в общежития на университета и получихте ли договор?Rolling Eyes

# 485
Работила съм в банка  и знам - всеки валутен превод, дори и между български банки струва поне 35 лева. Най-изгодните курсове за всички валути са винаги в ОББ, просто няма смисъл да търсите другаде, а дебитната карта е без алтернатива, за да изпращаме пари на децата. Оттам нататък те ще си плащат с нея и рядко ще им трябват пари в брой. Оттук сме купили на дъщеря ми малко лири за всеки случай, с тях ще си открие там сметка. Иначе тарифите на всички банки за обслужване на дебитни карти са долу-горе едни и същи, просто няма как да има огромни разлики, защото пазарът е силно конкурентен. Избирайте банка, до която чисто физически ще ви е удобно да ходите. Лично аз не открих банка, която да има представителство и в България, и в Глазгоу. Ако някой намери такава, да го съобщи. Май сме в различни светове.

# 486
И аз миналата година търсих такава банка с представителство в България и в Глазгоу, но уви, не открих.

# 487
А общежитието с  британската сметка ли плащате или с българската?

# 488
  • Бургас
Ние платихме капаро за общежитие в Единбург с карта Виза Електрон на ДСК.

# 489
И ние го платихме с Виза Електрон.После се дава българската сметка и си теглят от нея или е нужна британска.За останалите месеци.

# 490
А общежитието с  британската сметка ли плащате или с българската?

Здравейте! Случайно попаднах на темата във форума и изчетох почти всичко.
Моят син също ще учи в Университета в Глазгоу, но се оправя сам и не иска съвети. Въпреки това, благодарение на вас, съставих списък за пътуване и реших да се включа.
 По въпроса с банките. Обиколих всички банки във Варна и се спрях на Fi- банк. Там условията са най-изгодни, предлагат интернет банкиране и открихме сметка в паунди. Можем да я захранваме по всяко време (обръщане по курса за деня), няма такси при плащане, а при теглене  - е равностойността на 3лв.

# 491
  • някъде из облаците
Момичета, и аз доста време търсих банки, където да ми е най-изгодно, но уви..., както и да умувам   ooooh!таксите няма как да си ги спестим.

Големи суми пари пращам с превод в ОББ от моята сметка в лева ( курса им е изгоден и таксата прилична), за малки суми, установих, че не си заслужава превода, внасям в тукашните им сметки и те си ги теглят веднага с българската карта от там, по-изгодно излиза.
Малката в повечето  магазини си плаща с дебитна карта Виза електрон на ЦКБ, тогава няма такса, има и на ДСК същата карта, но предпочита да плаща с другата.

За лимита - отивате в банката и казвате, че искате по-голям лимит, аз така направих на голямата, но внасям парите, казвам ѝ и тя веднага си ги тегли, да не стоят в сметката.

Някои банки взимат още ѝ такса или % за превалутиране, вижте в сайтовете на всяка банка си е написано колко им е таксата за теглене от чужбина, както и дали имат месечна поддръжка. ЦКБ и ДСК нямат такса превалутиране.

ДСК имат интернет банкиране - без ел. подпис, удобно е да се следи сметката, ОББ също имат банкиране без ел. подпис, ЦКБ пращат всяка седмица по ел. поща на дъщевря ми извлечения.

За други банки не мога да говоря, не съм ползвала, може да има в някоя и по-изгодни условия.

# 492
Добре дошла,tone4ka   bouquetДецата ни не искат съвети,но ние родителите се нуждаем.Заминаването на децата ни в друга държава,и то където ще продължат образованието си е доста по различно от това да учат тук.Толкова мили майки,дават ценни съвети и идеи.Надявам се и други да се включат.Ще бъде още по добре.Твоят син,каква специалност е приет?

# 493
Може би трябва да проверите в уникредит. От моите проучвания установих, че има дебитна карта, с която се тегли безплатно от банкоматите на групата у нас и в чужбина. За Германия проверихме, че имат банки от тяхната група. Във форумите четох, че и за Австрия е така. Не знам за Великобритания, но може поне да се пита или да се провери в сайта им. 

# 494
  • някъде из облаците
Може би трябва да проверите в уникредит. От моите проучвания установих, че има дебитна карта, с която се тегли безплатно от банкоматите на групата у нас и в чужбина. За Германия проверихме, че имат банки от тяхната група. Във форумите четох, че и за Австрия е така. Не знам за Великобритания, но може поне да се пита или да се провери в сайта им. 
Няма, миналата година в някой от форумите я бяха препоръчали, та бях проучвала, има с някаква банка в Лондон, но тя работеше само с корпоративни клиенти или нещо такова беше...

Общи условия

Активация на акаунт