МАШИНА ЗА ХЛЯБ-44 тема

  • 67 253
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 3 662
при мен филийката, която е оцветена в плътно бяло (на самата машина говоря) е за най-препечена коричка
пекарната е филипс

а за различните грамажи хляб (като изключим разликата в продуктите естествено Simple Smile) при мен има с по 5мин разлика във времето за печене

# 241
  • Мнения: 243
Електра, ето я рецептата:

"Турски хляб

1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
300 мл. хладка вода
50 мл. зехтин
520 гр. бяло брашно
6 грама суха мая

Програма около 2 часа и 20 минути ,зависи от машинката ви. "


Нямам програма с такова времетраене. Ако пусна на 3 часа трябва ли да променя нещо в рецептата?

 













# 242
  • Мнения: X
Електра, ето я рецептата:

"Турски хляб

1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
300 мл. хладка вода
50 мл. зехтин
520 гр. бяло брашно
6 грама суха мая

Програма около 2 часа и 20 минути ,зависи от машинката ви. "

Нямам програма с такова времетраене. Ако пусна на 3 часа трябва ли да променя нещо в рецептата?


Нищо не променяй, печи си 3 часа.
Освен двойното количество сол, не виждам нищо особено в тази рецепта. Може би ви харесва точно това, че хлябът става по-солен.  newsm78

Пипилота, ако хлябът ти изгаря, прати машината на сервиз. Ще ти я държат около 20 дни  Sick. Някой питаше по-нагоре, но вчера забравих да напиша.

# 243
  • София
  • Мнения: 985

Това, което много ме вълнува в момента е дали има на пазара брашно тип 700 - Добруджа, понеже се убих да търся навсякъде и няма, и няма?

Бяло брашно тип 700 и тип 700 - Добруджа едно и също брашно ли е ?
Ако да , в Кауфланд има такова- разфасовки по 1 кг.
Има и тип 350. И двете са на мелница Търново.

Можете ли да ми кажете каква е разликата между тип 500, тип 700 и тип 350?

# 244
  • Мнения: 6
Мерси alys,

Ще я пращам тогава.

# 245
  • Мнения: 7 779
Можете ли да ми кажете каква е разликата между тип 500, тип 700 и тип 350?
напиши в гугъл брашно и ще видиш каква е разликата де.
и тук може да причетеш , стига да имаш желание

# 246
  • Мнения: 30
Записче   Peace

# 247
  • Мнения: 383

само за всеки случай, да съм сигурна, че не изпускам нещо, нали не я разтварям предварително, днес директно я натроших върху брашното? (не ползвам отложен старт)


Aко ти е прясна точно така се прави, аз понеже си купувам повечко мая , си я режа на парченца от по 8-9гр и замразявам , та когато правя хляб в около 30мл от водата си разтварям маята и в едно кладенче отгоре на брашното си я изсипвам.

 Hug

аз с живата мая правя следното

1, слагам течните(през зимата топла, през лятото хладка)
2, добявям живата (направо от фризера)
3, разклащам до като се разтопи напълно маята
4, добавям брашното
5, най отгоре сипвам солта(не на кладенче)
6, разбърквам най горната пласт на брашното за да се смеси добре със солта
7, меся в машината, а пека във фурната(обезателно опитайте във фурната)

 Hug

# 248
  • Мнения: X
Да споделя и своя опит. Нито замразявам, нито разтварям живата мая (съхранявам я в отделението за яйцата в хладилника и до срока на годност си я ползвам). Засега спазвам инструкциите на двете машини, които ползвам - при Панасоника е първо маята (натрошена на парченца), после брашното, а след това всичко останало, при Мулинекс е обратното (първо течните). Тъй като Панасоника ползвам по-често и редът на подреждане е такъв, че спокойно винаги може да се ползва отложен старт, изобщо не я мисля маята (тя си е отделена с брашното от течностите).
Дали този начин на подрежане на продуктите е приложим при Мулинекс? Някой правил ли е опит?

Ердинч, разбира се, че е много вкусно да се изпече във фурната, но нещо не ми се върти толкова време в кухнята. Пък и най-често оставям машинката да пече нощно време.

# 249
  • Мнения: 781

alys , При Мулинекс- първо течните, сол, захар, брашно и най-отгоре маята  Peace Ползвам си отложен старт и не съм имала проблеми
Аз ползвам суха мая Вили. Купувам я от кауфланд. До сега никой нищо не е казал за нея, а аз само с нея си меся и съм много доволна  Simple Smile

# 250
  • Мнения: X

alys , При Мулинекс- първо течните, сол, захар, брашно и най-отгоре маята  Peace Ползвам си отложен старт и не съм имала проблеми
Аз ползвам суха мая Вили. Купувам я от кауфланд. До сега никой нищо не е казал за нея, а аз само с нея си меся и съм много доволна  Simple Smile

Когато внимавам, няма проблеми, но като ме хване инерцията и набухам маята в течността... Идеята ми е маята и брашното да се слагат първи при Мулинекса. Някъде четох, че този начин на подреждане е по-добър и по-малко се поврежда уплътнението около осите... А точно този проблем е основен при Мулинекс. Но го четох като плюс при Панасоника.

# 251
  • Мнения: 30
аз съм с Горения, слагам първо течните, брашното, на една страна солта, а иначе маята я разтварям със захарта, малко брашно и оцет. За печенето го правя във фурната, защото преди да изпека го мажа с жълтък и мляко, става с невероятен блясък  newsm03 Пека на 30 мин. а след като изкарам хляба го пръскам с малко водичка/сода и покривам с кърпа( да отиде на нивата едно време баба ми така ми обясняваше като извади питата, че трябвало да обиколи нивата и тогава да се яде) Хляба, който правих снощи стана перфектен :

слагам около 370мл мляко + 2 яйца, но единия жълтък го отделям за намазване с мляко
на око добавих зехтин,
около 500гр брашно
1ч.л. захар, разтворена с маята и малко оцет
 и  сол, която се ръсва отделно в брашното.

По желание може да се поръси със сусам!  А ето и резултата  Crazy

# 252
  • София
  • Мнения: 15 849
аз съм с Горения, слагам първо течните, брашното, на една страна солта, а иначе маята я разтварям със захарта, малко брашно и оцет. За печенето го правя във фурната, защото преди да изпека го мажа с жълтък и мляко, става с невероятен блясък  newsm03 Пека на 30 мин. а след като изкарам хляба го пръскам с малко водичка/сода и покривам с кърпа( да отиде на нивата едно време баба ми така ми обясняваше като извади питата, че трябвало да обиколи нивата и тогава да се яде) Хляба, който правих снощи стана перфектен :

слагам около 370мл мляко + 2 яйца, но единия жълтък го отделям за намазване с мляко
на око добавих зехтин,
около 500гр брашно
1ч.л. захар, разтворена с маята и малко оцет
 и  сол, която се ръсва отделно в брашното.

По желание може да се поръси със сусам!  А ето и резултата  Crazy



    Разкошен е, но с яйца вкуса не е ли като на погача, а не на хляб? Аз дори едно яйце да сложа и все едно ям козунак.

# 253
  • Мнения: 243
Като печете хляба във фурната какво правите, за да не залепва за тавичката.  newsm78 Не искам да я мажа с олио, дали ще стане само с брашно?
Сутринта заредих хлебопекарната и пуснах отложен старт и сега ми е много притеснено, че машината работи, а вкъщи няма никой   Confused Програмата за печене ще се включи към 17 часа  Rolling Eyes Като се замисля няма какво да стане, ама знам ли  Embarassed

# 254
  • София
  • Мнения: 15 849
 Хартия или мажа с олио и ръся с брашно.

Общи условия

Активация на акаунт