Църквата се произнесе днес.

• 31 470
  • 844
  •   1
Отговори
# 240
Не мога да се съглася с теб.

Не е задължително. Моето мнение си е мое.
Нито е меродавно, нито е правилно за друг.

Не знам защо намираш за нужно да го уточниш.

# 241
  • София
между другото, становището на Синода се променя динамично. в днешния вариант вече има промени спрямо първоначалния  Laughing

явно някой им е подшушнал, че са объркали яко донорството на сперма с инвитро оплождането, защото вече виждаме това:

Цитат
Поради това Българската православна църква по крайно снизхождение може да допусне  „ин витро”/„ин виво” оплождане, при което се използва биологичен материал, принадлежащ само на двамата съпрузи за създаване на ембриони, всеки от които се имплантира в съпругата без да се унищожава нито един от тях като те се износват единствено и само от съпругата.
По този начин целостта, единството и хармонията в семейството в значителна степен биха били запазени

# 242
между другото, становището на Синода се променя динамично. в днешния вариант вече има промени спрямо първоначалния  Laughing

явно някой им е подшушнал, че са объркали яко донорството на сперма с инвитро оплождането, защото вече виждаме това:

Цитат
Поради това Българската православна църква по крайно снизхождение може да допусне  „ин витро”/„ин виво” оплождане, при което се използва биологичен материал, принадлежащ само на двамата съпрузи за създаване на ембриони, всеки от които се имплантира в съпругата без да се унищожава нито един от тях като те се износват единствено и само от съпругата.
По този начин целостта, единството и хармонията в семейството в значителна степен биха били запазени
Стават смешни  hahaha

# 243
Сещам се за Те ти, булка Спасовден.  Богоугоден начин за лекуване на мъжки стерилитет.

# 244
Продължават да се "изакват" по въпросите  Joy

# 245
  • Ямбол
След като не би трябвало да ни засяга становището на църквата, защо е необходимо, цитирам:
"Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени
........
Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство."

Кой им каза на църквата, че могат да се бъркат в нашите закони?

# 246
И как то4но сега нашите парламентаристи се сетиха да търсят мнение? newsm78
Другият път и за промени в образование,туризъм и др. да питат Църквата. Confused
Само да не стане така да им търси комисион за мнение Wink

# 247
Тук рядко се мяркат мъже, но и на двамата мнението е, че е грях. Да не се страхуват, че ще заместят спермата им и ще гледат чужди генетично деца.   

# 248
Знаете моето отношение по темата СМ, но становището на БПЦ е вбесително ... както и изобщо мястото на БПЦ в обществото ни. Винаги съм се чудила как е възможно да са толкова далече от хората .... и не само клира, а и 90 процента от духовенството

# 249
Тук рядко се мяркат мъже, но и на двамата мнението е, че е грях. Да не се страхуват, че ще заместят спермата им и ще гледат чужди генетично деца.   

Повечето мъже - незнайно защо - си мислят, че стерилитетът се случва на жените предимно.

# 250
Не мога да не подкрепя становището на БПЦ от чисто царковна гледна точка.
Предполагам, че хората изповядващи православието ще са на същото мнение
Останалите,това становище не ги засяга,както и църквата не я засяга тяхното
мнение по църковните дела и въпроси.

Ето аз съм един силно вярващ православен християнин (на всичкото отгоре за себе си не приемам идеята за СМ), който категорично, ама катерогично не може да застане зад подобно средновековно становище. Текста издава толкова много от дефектите и недъзите на БПЦ, че повече не може и да бъде... най основният - далече, далече далече от хората... не знам как не си дават сметка, а нямат и желание.

ПС
Чета, чета и продължавам да се вбесявам... Църквата като страничен наблюдател на процесите в обществото - ей така се възприемат - съдници, които от амвона на абсолютната истина ни спускат директиви... явно уроците за милосърдието и състраданието все ги изпускат ... за съпричастността въобще не говорим...

Последна редакция: вт, 03 яну 2012, 13:03 от Fussii

# 251
  • сред маслини и портокалов цвят

Повечето мъже - незнайно защо - си мислят, че стерилитетът се случва на жените предимно.

Така е, за съжаление.

# 252
  • Най-сетне у дома
[
Saule, нямам осиновени деца, защото по закон не мога да им осигуря достатъчно площ за живеене. Това е единствената причина. Какво и как правя за сираците обаче не е нещо с което да се бия в гърдите по форумите. Но обичам всяко едно дете еднакво с моите.
Да живота е достатъчно изобретателен. Но аз съм избрала християнството не защото баба ми е била такава, не защото някой ме чукнал с догматиката по главата, това е  лично преживяване, изследване и търсене. Христос за мен не е религия.  Hug

Migito, това, че имаш нужда да вярваш в нещо, е съвсем разбираемо. Всеки има нужда от обяснителен модел за света, по-простичък или по-сложен, няма значение, важното е да върши работа и да те успокоява. Обаче ей така, от чиста и вероятно арогантна нетърпимост към невежеството, трудно се стърпявам, когато хората объркват християнството със собствената си представа за него. "Христос за мен не е религия" вече е екстремно богохулно изказване (не ме карай да ти разказвам защо, дълго е  Laughing). А, както знаем, най-големият грях на християнина е не да убие, не да открадне, не! Най-големият грях на християнина е да наруши канона и да има свое лично възприятие за вярата. Може да убие, да преспи с жената на ближния, после се изповядва, покайва и готово - тайната на изповедта е свещена, пито- платено. (Не случайно първите 4 от общо 10 божи заповеди касаят верността към бога, доста суетен бог). Християнството не е лайфстайл, не е да правиш добри дела, то Е религия и мръднеш ли една крачка отвъд канона (който ти драматично не познаваш) - ще гориш в геената огнена  Laughing. Щом фантазирането за това що е християнство те карат да се чувстваш по-добър човек, няма лошо, с него или без него ти най-вероятно си добър човек (И това няма нищо общо с флирта ти с идеята за осиновяване).

Обаче ужасното в цялата работа е, че хора, които имат нужда от обяснителен модел за света в стил "престъпление и наказание", в момента се опитват да вменят страх, вина и срам на други хора, които търсят разрешение на проблема с безплодието. (Словосъчетанието "страх от Бога" е адски застъпено в християнството, но по принцип повечето религии са свързани със страх от наказание, та не е само то). Това ни връща директно в средните векове, когато един пич казал, че земята е кръгла и не е единствената планета във Вселената, християнската църква го изгорила, пък после се оказало, че наистина е кръгла и наспорил Бог бая планети. Така че, моля, да пазят мнението си за себе си.

Jam, ето, че и БПЦ можела да бъде гъвкава... като усети тоягата на общественото мнение, де...

Трещерица, ти сама го каза - непорочното зачатие става по системата "Те ти булка, Спасовден"  Laughing  

# 253
Милите дЕдовци владици. И попчето Кольо най-вече.
Конкуренцията призна, че има място и за извънземните вече, нашите живеят в средновековието.
Безполовият живот на никого не е простил.  
Много добро изказване! Съгласна съм с теб, рони. thumbsup

# 254
Естествено, че църквата се огъва. И тя е средтво, метод за дирижиране, подчинен на някой. Важното е хората да казват на висок глас кое ги възмущава в нея. Като това отворено писмо на Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата "Усмихни се". Не може някакви загрижени за постовете си висши духовни лица да се правят на слепи за болката на хората.
Струва си да прочетете писмото:

http://www.plovdivutre.bg/obshtestvo/28003-otvoreno_pismo_ot_usm … e_do_svetia_sinod

Общи условия

Активация на акаунт