Църквата се произнесе днес.

• 31 485
  • 844
  •   1
Отговори
# 225
А ако процедурите инвитро са Божията Воля?

Другото е въпрос на избор.

# 226
  • сред маслини и портокалов цвят

Отвратително е да се сравнява раждането на Христос с това което се случва в клиниките...  Sick
Но точно тези процедури според мен разглеждат човека като генетичен метериал, не като душа.
Нямам познати които да са заченали по този начин, всички бездетни семейства около мен са си осиновили дете, някои са подали документи и за второ.

И какво е толкова това, което се случва в клиниките, та чак те кара да повръщаш?
Аз видях сина си, когато беше ембрион на 3 дни. Уверявам те, че това беше най-прекрасното нещо, което съм виждала, а не просто генетичен материал.
Няма думи, с които да опиша благодарността си към лекарите и ембриолозите, които създадоха сина ми, видях радостта в очите им, когато се роди и го заведох  в клиниката и знам, че за тях той не е бил само генетичен материал, а бъдещо прекрасно човече.
Поклон пред твоите приятели, които са осиновили, но има хора, които не са готови за това. Това не ги прави по-лоши хора и родители. Peace

# 227
  • София
Много странно ми стои да се слагат на една плоскост ин-витрото и сурогатството. За мен са коренно различни по своята същност. Второто категорично отхвърлям. Първото не е в разрез с моите разбирания.

# 228
  • Galaxy 13197853088
Не мога да не подкрепя становището на БПЦ от чисто царковна гледна точка.
Предполагам, че хората изповядващи православието ще са на същото мнение
Останалите,това становище не ги засяга,както и църквата не я засяга тяхното
мнение по църковните дела и въпроси.

# 229
  • София
Не мога да не подкрепя становището на БПЦ от чисто царковна гледна точка.
Предполагам, че хората изповядващи православието ще са на същото мнение

във форумите на Зачатие се изказаха доста православни християни, които до един не подкрепиха становището на БПЦ.
не мисля, че и всички свещеници биха го подкрепили в душата си, особено след като и сред тях има хора, прибегнали до инвитро, за да имат деца.

# 230
Колко хубаво го каза цАрковна.  Laughing
Аз съм кръстена в православната църква, както и цялото ми семейство и мъжа ми.
Обаче, ако БПЦ продължава с простотиите си, съм сигурна, че ще изгуби поне двама "епархиоти" в най-скоро време. Мога и вкъщи, сред природата и навсякъде да се моля на Господ, Дева Мария и светиите.
А migito направо ме утрепа с изказването си за бездетните си приятели. Предполагам, че веднага би прекъснала всякакви взаимоотношения с познати, решили се на ин витро. Ах, колко християнско, ах колко похвално! Това е праведна жена и християнка. Ама така е, като не си "наказан от Господ" е много лесно да се говори и да се съди.

# 231
migito, категорично протестирам срещу това, да обяваваш хора с репродуктивни проблеми за бездетни.
Аз имам такъв проблем и съм в процедура по осиновяване на дете. Аз съм майка, а не бездетна.
Пууууу, аман от женоря, то един мъж може да разбере по-лесно...

СЪЖАЛЯВАМ, не помислих, че тази дума може да нарани някого. Не исках да обидя и нараня когото и да е!!

Отвратително е да се сравнява раждането на Христос с това което се случва в клиниките...  Sick
Но точно тези процедури според мен разглеждат човека като генетичен материал, не като душа.
Нямам познати които да са заченали по този начин, всички бездетни семейства около мен са си осиновили дете, някои са подали документи и за второ.

И какво е толкова това, което се случва в клиниките, та чак те кара да повръщаш?
Аз видях сина си, когато беше ембрион на 3 дни. Уверявам те, че това беше най-прекрасното нещо, което съм виждала, а не просто генетичен материал.
Няма думи, с които да опиша благодарността си към лекарите и ембриолозите, които създадоха сина ми, видях радостта в очите им, когато се роди и го заведох  в клиниката и знам, че за тях той не е бил само генетичен материал, а бъдещо прекрасно човече.
Поклон пред твоите приятели, които са осиновили, но има хора, които не са готови за това. Това не ги прави по-лоши хора и родители. Peace

Всяка майка изпитва същото когато види детето си, независимо къде (дали на екрана или на друго място). Съжалявам за всичко през което се е наложило да преминеш! Hug
Това което аз съм против е да се сравнява с раждането на Христос!

Но не можем да сипем огън и жупел, ако нещо в това становище ни се вижда неприемливо. Най-малкото защото никой не ни принуждава да изповядваме каквато и да било религия. Всяка религия е догматична.
Наистина не разбирам какво поражда възмущение в случая?

Клонка, ако имаш деца и някой косвено прави нещо срещу тях, като майка ще разбереш огъня и жупела. Hug

Клонка, а и да не забравяме, че всъщност тези "мили старци" се опитват реално да въведат християнството като задължителен предмет в училище, който да се изучава от първи клас, та ако може - и от детската градина. Не сме забравили последните опити отпреди година, така че "възмущение" е много мека дума за онова, което наистина изпитвам към тях.

За сметка на това Бялото братство вече съвсем легално си разпространяват програмите в българските училища! (аз също съм против вероучението в училищата) Но за тях никой не скача!

Saule, нямам осиновени деца, защото по закон не мога да им осигуря достатъчно площ за живеене. Това е единствената причина. Какво и как правя за сираците обаче не е нещо с което да се бия в гърдите по форумите. Но обичам всяко едно дете еднакво с моите.
Да живота е достатъчно изобретателен. Но аз съм избрала християнството не защото баба ми е била такава, не защото някой ме чукнал с догматиката по главата, това е  лично преживяване, изследване и търсене. Христос за мен не е религия.  Hug

# 232

Останалите,това становище не ги засяга...

Мога ли все пак сама да преценявам кое ме засяга или и това е против "царковните" правила?

# 233
  • Galaxy 13197853088
Не.
Освен ако не си православна християнка или ако догмите на църквата не са задължителни за населението.

# 234
Migito, при цялото ми уважение към участието ти във форума по принцип (правили са ми впечатление твои много интелигентни постове), в момента сипеш празни фрази и квалификации.

Жив пример какво може да причини религията дори на един интелигентен човек.
Все пак, интересно как е станало зачеването на Христос.

# 235
Не.
Освен ако не си православна християнка или ако догмите на църквата не са задължителни за населението.

А ако данъците ми отиват за издръжка на същата тая църква? А ако същата тази църква се опитва да се меси в моя живот - например, лобирайки за задължително вероучение? А ако църквата лъже публично по въпроси, свързани с мен и моето дете, за да защитава собствените си абсурдни тези?

Не мога да се съглася с теб.

# 236
Любимо ми е това за греха. Всички  сме грешни, та се и раждаме грешни. Да нямаш дете е наказание за грехове.  И вместо да се бориш за дете, снишаваш се ниско и мислиш за грежовете си.
Те може и да не са твои, а на твои предци, но Господ мъдро е решил ти да ги изкупиш.

# 237
  • Galaxy 13197853088
Не мога да се съглася с теб.

Не е задължително. Моето мнение си е мое.
Нито е меродавно, нито е правилно за друг.

# 238
  • София
Migito, при цялото ми уважение към участието ти във форума по принцип (правили са ми впечатление твои много интелигентни постове), в момента сипеш празни фрази и квалификации.

Жив пример какво може да причини религията дори на един интелигентен човек.
Все пак, интересно как е станало зачеването на Христос.

Не знаеш ли историята как е получил прозвището си Йоан Златоуст?

Иначе зачеването е станало както зачеването на много други богове в други религии.

# 239

Не знаеш ли историята как е получил прозвището си Йоан Златоуст?

Знам, знам  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт