Църквата се произнесе днес.

• 31 326
  • 844
  •   1
Отговори
# 345
....
Изказалите се са декларирали сами своите религиозни възгледи в тази тема. От тях съдя, не от дълбоките си познания за потребителите.
И - не - нямам намерение да претършувам цялата тема, вадейки цитати.
Възможно е и да греша, но изказах лично впечатление, което е субективно и винаги може да бъде оспорено.

Не останах с подобни впечатления. Видях мнения, че с малоумията си БПЦ отблъсква хората от себе си, но не и да се споменават други религии.
Аз също казах, че в последните години не се чувствам "принадлежаща" към БПЦ, което не означава, че не съм християнка /вкл. кръстена като православна такава, но дълбоко убедила се, че църквата не е Бог и съжаляваща, че нашите храмове са по-близко до храма, в който Исус прогонва търговците, но съм убедена, вкл. от лични познанства, че доста свещеници предпочитат да пиянстват, въртят търговия и т.н., вместо да четат Светото писание/. Peace

Между другото, възможно ли е да бъркаш "различна религия" с "различна деноминация"?

# 346

Библията е пълна с примери за жени с репродуктивни проблеми и с тяхното решение. Явно Бог не е безразличен. Просто хората искаме да нагодим Бог към нашите си разбирания и светогледи.
...

И единици са предприелите осиновяване, вместо търсене на вариант да имат собствена рожба. Wink

# 347

Библията е пълна с примери за жени с репродуктивни проблеми и с тяхното решение. Явно Бог не е безразличен. Просто хората искаме да нагодим Бог към нашите си разбирания и светогледи.
...

И единици са предприелите осиновяване, вместо търсене на вариант да имат собствена рожба. Wink

Хм, кой всъщност е предприел осиновяване?

# 348
  • Costa Rica
И пак те призовавам да обърнеш внимание, че БПЦ приема имвитро процедурите при семейни двойки, при които се използва материал от двамата съпрузи. Предполагам, че твоят случай ще е такъв. Grinning
Че кога ли нещо при мен е ставало по "нормалния" начин Wink

По темата за редукцията не ми се спори. Предполагам, че ако вече нямах едно дете и АРТ беще единствената алтернатива на тиктакащия ми биологичен часовник, изобщо нямаше да се замисля за това. Сега се замислям доста.  А и толкова ме е страх от бели престилки, че май само си теоретизирам...

А това за липсата на душа е имплицитно в цялата им "'позиция" - и вчерашната, и днешната.

# 349
  • София
Къде видя или прочете становище, че децата, заченати по този начин,нямат душа???
Не ти ли хрумна другата идея, която ти подсказах???
Колко ембриона се създават? И колко от тях се запазват, за да се имплантират? Колко остават "замразени"? Колко унищожени? Те нямат ли право на живот? Нямат ли душа?

Не, КЛОНКА - нямат душа. Казвам ти го като човек, видял детето си за първи път като точно 4 клетки. Имам всички основания да се умилявам от такава гледка - но 4 клетки не са човешко същество.

Тези 4 клетки в момента какво са?

И какво са другите 4 клетки? КОЙ определи кои точно 4 клетки да бъдат днес нещо различно от просто 4 клетки?

Но този спор е излишно да се води. Наистина Peace

# 350
Много навременно мнение на Синода. Имам предвид една тема за сурогатното майчинство. Имаше там едни майчици, които заклеймяваха процедурата, аз искрено се радвах, че по време на навлизането на процедурата "ин-витро" не е имало подобен форум..... Та, мисълта ми е - вижте се, закостенели,  защо сега вие най-много "плювате" ?
P.S.
Гореспоменатото мнение хич и не ме интересува. Няма смисъл да коментирам нещо, което така или иначе ще отмре като институция до 20-тина година /църквата/...

# 351
  • сред маслини и портокалов цвят
Донорството и ин витрото са узаконени отдавна, хиляди деца са родени благодарение на тях. Защо точно сега и хрумна на църквата да си казва мнението по въпроса. И тези деца, заченати небогоугодно, какво предлагат да ги правим?

# 352
  • където ми харесва
И като са се произнесли по този въпрос, та какво? Дреме ми на .... Whistling
След като медицината позволява на жени с репродуктивни проблеми да имат деца по този начин, ако ще и папата да се обяви срещу това, абсолютно все едно. Нито ще спре ин-витро оплождането, нито сурогатното майчинство ще изчезне.

# 353
...
Хм, кой всъщност е предприел осиновяване?

Това конкретно не се сещам на прима виста, но се сещам за осиновени деца - Моисей, Естир и самият Исус.

# 354
Делфина, може би се има предвид, че човешкото същество е нещо повече от прости клетки, които можем до безкрай да плодим, замразяваме и унищожаваме.

Явно обаче, че не се отнася когато е от нашия генетичен материал.
Другите ги оставят без душа.

# 355
  • София
Между другото, възможно ли е да бъркаш "различна религия" с "различна деноминация"?
Не, не е възможно Laughing

Азаф, явно не ти се четат дългите ми постове, разбираемо е, аз самата се отегчавам, докато ги пиша, но в цели два от тях обясних, че поведението на духовенството и самата БПЦ като институция по никакъв начин не би следвало да са причина вярващият християнин да бъде отблъснат от вярата си.
Няма да повтарям защо.

# 356
  • София
Делфина, може би се има предвид, че човешкото същество е нещо повече от прости клетки, които можем до безкрай да плодим, замразяваме и унищожаваме.

Явно обаче, че не се отнася когато е от нашия генетичен материал.
Другите ги оставят без душа.

Искам да ми цитираш точно къде се казва, че децата, заченати инвитро, са без душа.
Конкретно.

# 357
Не, не е възможно Laughing

Азаф, явно не ти се четат дългите ми постове, разбираемо е, аз самата се отегчавам, докато ги пиша, но в цели два от тях обясних, че поведението на духовенството и самата БПЦ като институция по никакъв начин не би следвало да са причина вярващият християнин да бъде отблъснат от вярата си.
Няма да повтарям защо.

Чета те, дори и не толкова задълбочено, че наистина попрекаляваш с дължината в този час, но има разлика между отблъснат от църквата и духовенството човек и отблъснат от религията или вярата си. Peace

Лично за мен противоречието е в няколко кратки думи: Библията казва - "Преди да те образувам в утробата, Аз те познах, и преди да излезеш от утробата, осветих те" (Иер. 1:5)., та тук БПЦ противоречи на Светото писание, като коментира доколко едно зачеване или раждане на дете е "противоестествено".

# 358

Тези 4 клетки в момента какво са?

И какво са другите 4 клетки? КОЙ определи кои точно 4 клетки да бъдат днес нещо различно от просто 4 клетки?

Но този спор е излишно да се води. Наистина Peace

Между тогава и сега са се случили много неща, които са направили човек от тези клетки. Ако всички тези неща не са се случили, клетките никога нямаше да станат човек.

Всяка яйцеклетка, която отделяш всеки месец, може да стане човек. Но не всяка става. При това ти активно участваш в решението коя да стане и коя не.

# 359
  • Пазете Гор
Четох много мнения, които не признават правото на Църквата на становище за етико-философската страна на една разширяваща се практика. Аз твърдя, че това е не само нейно право, но и задължение.

Друг въпрос е дали това становище съвпада с нашите собствени убеждения (доколкото са собствени и са убеждения). В случай, че някой мисли различно, е добре да оспори на философско ниво. Още е по-добре е да формулира ясна теза. Задочните махленските заяждания със становището и остроумничене са излишни и непригодни.

Аз се страхувам, че от няколко десетилетия научния напредък, в медицината, агрономията и другаде, преминаха някакъв предел. Страхувам се, че не сме осъзнаваме всички аспекти на това, което правим.

ПС Що за открито писмо са написали тия умници с пагони?

Общи условия

Активация на акаунт