Църквата се произнесе днес.

• 31 314
  • 844
  •   1
Отговори
# 375
Тези с друго нямат с какво да се занимават та зачекнаха и репродуктивната медицина. Интересно как не са прокламирали да чакаме и непорочното зачатие. То вярно, че глипоста ходи по хората, ама това съвсем...
Малко са закъснели, но за последното никога не е късно.

# 376
Ще кажа какво каза моя лекар след трансплантацията на оплодената яйцеклетка.
"Аз направих всичко по силите на един лекар, от тук натък всичко е божа работа. Стойм и се молим"

Така че божествената намеса не липсва, да се успокоят вярващите. Или църквата си мисли че ин-витрото има 100% успеваемост  newsm78
Така като гледам в прокламацията си вярват че,  „И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа" (Бит. 2:7). " За непорочното зачатие дори няма дса коментирам

# 377
  • Paris, France
БПЦ има право на становище. То засяга единствено и изключително вярващите православни християни и никой друг не е длъжен да го спазва. Становището на БПЦ не се различава съществено от становищата на другите представени в България религии. Не зная за клон на Авраамови религии който да одобрява донорството с цел създаване на дете. Някои източно-православни църкви и до сега не разрешават дори осиновяване и чак в последните години започнаха да го дискутират. Православните църкви, за разлика от католическата, поне разрешават противозачатъчните и дават бързо развод на безплодни двойки. Не виждам с какво са разярили толкова хора и с какво ядосват невярващи хора, които не са задължени да следват църковните догми. В България ПЦ не е официална институция както в Гърция, например, България е светска държава със свобода на словото.

# 378
Искаш да кажеш, че църквата просто си "пее". Да се успокоя, но ако се вземе под внимание от държавата ни нейното становище, не мисля, че ще бъда много толерантна.

# 379
БПЦ има право на становище. То засяга единствено и изключително вярващите православни християни и никой друг не е длъжен да го спазва. ................
 Не виждам с какво са разярили толкова хора и с какво ядосват невярващи хора, които не са задължени да следват църковните догми.

Ами нека видим защо. Църкавата има свои последователи, има вярващи, които ходят в храмовете, палят свещи, оставят дарения, целуват икони, опияняват се от димилката на тамяна и, изпаднали в религиозен унес, повтарят словата на своите водачи. Т.е., когато от амвона някой проповядва, че това е лошо, то отдолу има хора, които, изпаднали в екстаз, повтарят "Да, това е лошо! Да, това е греховно! Да, бездетието е наказание Божие и трябва да се понесе със смирение и благоларност! Да, хората с репродуктивни проблеми, които са дръзнали да ги преодолеят, извършват богохулство и заслужават да бъдат наказани, да горят в Ада!"
По силата на подобни внушения преди само едно-две столетия стотици хиляди хора са били разчеквани, горени на кладите.
Страшно е не становището на БПЦ, а това, че то е чуто и възприето /или би могло да бъде/ от последователите на тази религия. И тъй като те са част от българското общество, заставайки и възприемайки становището на своя духовен водач, се опълчват срещу друга част от същото това българско общество. Страшното е, че утре те ще ме сочат с пръст и ще ме освиркват, защото съм дръзнала да се боря срещу волята Божия, която ме е обрекла на бездетие. Страшното е, че ще сочат с пръст и детето ми, заченато "в разрез с Божиите закони".

# 380
В България ПЦ не е официална институция както в Гърция, например, България е светска държава със свобода на словото.

От медиите знаем, че в Гърция добре се котира продажбата на бебета. Наистина много богоугодно дело за придобиване на дете от предполагаема двойка с репродуктивни проблеми. Confused

# 381
[ Страшното е, че утре те ще ме сочат с пръст и ще ме освиркват, защото съм дръзнала да се боря срещу волята Божия, която ме е обрекла на бездетие. Страшното е, че ще сочат с пръст и детето ми, заченато "в разрез с Божиите закони".
Мислиш ли, че има толкова вярващи/да не използвам друга дума/ хора или по - скоро различни лумпени ще се прикрият зад нея.

# 382
  • Paris, France
От медиите знаем, че в Гърция добре се котира продажбата на бебета. Наистина много богоугодно дело за придобиване на дете от предполагаема двойка с репродуктивни проблеми. Confused

Точно. И в България се пънат да приемат закон, който е още по-либерален от гръцкия.

Страшно е не становището на БПЦ, а това, че то е чуто и възприето /или би могло да бъде/ от последователите на тази религия. И тъй като те са част от българското общество, заставайки и възприемайки становището на своя духовен водач, се опълчват срещу друга част от същото това българско общество. Страшното е, че утре те ще ме сочат с пръст и ще ме освиркват, защото съм дръзнала да се боря срещу волята Божия, която ме е обрекла на бездетие. Страшното е, че ще сочат с пръст и детето ми, заченато "в разрез с Божиите закони".

Нищо страшно няма. Никой никого не сочи с пръст. Как точно обществото ще разбере по какъв начин са създадени децата ти? В България църквата не е силна, никак даже. Опитът ми, и в България, и извън нея, показва, че с недъгави, извънбрачни деца, бездетни и прочие се подиграват невярващи и нерелигиозни хора.

# 383
Как точно обществото ще разбере по какъв начин са създадени децата ти?
Тоест трябва да го крием и да лъжем, така ли?

# 384
  • Пловдив
Ами аз на моето ще му кажа как е заченато.
Значи пак опряхме до това срамно ли е да се прави инвитро, щом трябва да крием.

# 385
  • Paris, France
Ох, какво да криеш и защо да лъжеш  newsm78 Мене никой, никога, никъде не ме е питал дали децата ми са правени в леглото или на кухненския плот. Защо изобщо е нужно да се говори за това и кой би попитал такова нещо? Ако държите да си начешете езиците е друго.

# 386
Опитът ми, и в България, и извън нея, показва, че с недъгави, извънбрачни деца, бездетни и прочие се подиграват невярващи и нерелигиозни хора.

Моят опит, основно в България, сочи, че не е така.
Чувала ли си израза "Белязан от Бога"? Не го произнасят атеисти, във всеки случай.
Чувствата и емоциите на силно религиозните хора са изключително повлияни от догмата на религията, която изповядват. Ако тя твърди, че някой е наказан и си заслужава наказанието, то и вярващият споделя това мнение. Ако църквата твърди, че хората с репродуктивни проблеми именно понасят наказание и има Божия промисъл в това, то и нейните последователи го вярват.
Аз, като атеист, съм убедена, че единственото основание за безплодие е медицинско и има начин то да бъде превъзмогнато.

# 387
Да, мен ме питат много често дали са ин витро, защото са близнаци и никога досега не съм лъгала. Както не бих излъгала и, че са родени със секцио.

# 388
Чудя се колко още нашите свещеници могат да опетнят Християнската вяра. Защо се самоунищожават?
migito, ако наистина вярваш, че съществува план за отчуждаването на човек от Бог, то не намираш ли, че точно действията на Синода са основния инструмент в този заговор?

По принцип да, в конкретния случай не. Няма начин да се яви "обединител на нацията" както бяха писали от майчините организации, по простата причина, че стандартите за добро и зло в християнството са корено различни от мирогледа на съвременните хора. Просто няма начин да накарате Бог да се нагоди към нашите разбирания, ние сме тези които би трябвало да се променяме, разбира се ако искаме.
Лично аз не мога да се примиря със замразяването и смъртта на толкова много ембриони следствие тези процедури и изказванията, че те нямали души, защото не били родени...

baibibi, един истински християнин никого не би сочил с пръст колко е грешен и как е наказан от Бога, защото ще осъзнава, че той е не по-малко такъв. Напротив точно такъв човек би ти съчувствал, би ти помогнал, да би ти казал и какво пише в Библията и какъв е начина за решение...но в основата няма да е обвинението.
Аз израза "Белязан от Бога" не съм чувала. Ако някой би го казал и се нарича вярващ, то със сигурност не е. Защото да си християнин не е табелката която си слагаш, а начина ти на живот. И аз мога да се наричам професор, но не съм.
Но за сметка на това съм слушала етикетите на достатъчно много хора, просто така, за да си изливат злобата някъде или просто, за да се чувстват важни.

Странно мен също никога не са ме питали какви са ми децата и как са раждани. Може би знаят какъв ще ми е отговора - че това са лични неща и не ги засяга.

# 389
  • Paris, France
Ми добре де, и аз не лъжа. И моят син е роден чрез цезарово сечение. Признавам си, че като видя по-възрастна жена с близнаци и аз се сещам за ин витро ама не питам. Абе, голям праз!

"Белязан от Бога"
- да, чувала съм, но по-скоро като положителна черта. Вярно е, че религиозната среда оформя разбиранията. Всъщност, всяка среда ги оформя. Аз не бих родила деца от мъж със седловиден нос и някои други дефекти точно заради религиозни текстове, които съм чувала в детството си и в които това е експлицитно изказано. Но не бих и с диабетик ги създала или с възрастен, заради повишените рискове от дефекти, но и защото съм виждала лошо отношение към такива мъже. Мисля, че това си е човешко и няма връзка с религията.  

Общи условия

Активация на акаунт