Отговори
# 135
За нощното кърмене - ами кърмя като се събуди,снощи в 2 часа.
 Днес ходих да си подам документите в социалните та да ви кажа какво искат за да не се разкарвате като мен 2 пъти. Справка за родените от майката деца - такса 2 лв. вади се от общината. Ксерокопие на акта за раждане на първото ми дете. Ксерокопие на документа за банковата сметка на която да приведат парите. Лична карта. Попълваш там 2 декларации, обработват ти данните на компютъра и ще ти задържат акта за 2-3 седмици. Извадете си 1 ксерокопие на акт на бебето,което да предадете с третия болничен,ако все още не са ви върнали оригинала.

# 136
  • Пазарджик
...
mimsat, благодаря за отговора!  bouquet Даде ми логическо обяснение защо малката започна да суче маааалко по-дълго време. А аз като цедя го правя само, докато пуска лесно - в момента, в който ми дава "зор", оставям гърдата. Успявам да изцедя по около 40мл. Като си ги събера от 3-4 изцеждания през деня и смятам, че е добре. Simple Smile

*Teddy*,

звучи като чудесен план. Често майките практикуват именно замразяване наведнъж на цялото количество, което са събрали за целия ден, като го държат в хладилника междувременно.

Аз влизам да се оплача, защото не знам дали някой друг освен вас ще ме разбере по-добре  Cry Току що се прибирам от преглед при мамолог, защото имах ужасни болки в едната гърда (отпред при зърното) и от няколко дена започна и другата да ме боли така въпреки, че се цедя от доста време с идеята да ми мине и да започна да кърмя пак. Освен това ми се появиха някакви странни подутини пак отпред при зърната на двете гърди. Е, няма да се мре, но пък за сметка на това няма и да се кърми, а ще се цедя до края на света  Cry Cry Cry Ужас...направо ми се разказа играта...Ако може някой от ЛЛЛ да даде идеи как да закрепя положението поне докато Виктория стане на 6 месеца. Не ми се иска да я дохранвам (за сега не се е налагало), но знам, че цедейки, кърмата малко по малко намалява...аман #Cussing out

Teddy*, здравей!

Доколкото разбирам, в момента не кърмиш Виктория директно от гърда, а изцеждаш и даваш изцеденото количество? Причината е в болката, която изпитваш, правилно ли разбирам?

Дали може да ми кажеш кога се появи тази болка, кога я усещаш (при засукването, по време на цялото кърмене), при изцеждане усещаш ли я, евентуално да я опишеш, ако ти е възможно?  Какво каза мамологът?

...
А и аз да кажа за просволутата кърма до вчера се оплаквах че тече като чешма,и от вчера след последното цедене в 18ч. (изцедих по малко колкото да ми олекне) гърдите ми се все меки,не са текли изобщо и не съм барала помпата за кърма,та се чудя дали се е регулирала от самосеби си или е започнала да спира ooooh! Някой ако знае какво се случва да ме светне по въпроса, а може и ЛЛЛ да каже???
не искам да спира,такмо свикнах и сега ако взема та пресъхна .... най ме е страх от това че Борко нахранен ли е със шише трудно му идва съня Tired,а на цицата си заспива сладко сладко Hug
...

stefito_8986,

напълно е възможно да се е регулирала. Това му е хубавото на кърменето на поискване - в даден момент организмът се настройва да произвежда толкова кърма, колкото е необходимо на бебето в момента и така отпада нуждата от изцеждане за облекчение.

За твое спокойствие може да следиш пеленките на Борко - те са един добър ориентир дали кърмата е достатъчна. В случай, че приема само кърма (без вода, чайчета, сокове), за 24 часа е добре да има 5-6 добре напишкани пелени за еднократна употреба и поне 2-3 изхождания колкото монета от 1 лев с нормална консистенция. Също така вида на кожата - да е свежа, влажността на лигавиците.

# 137
mimsat да попитам и аз-казваш 2-3 изхождания колкото монета от 1 лев, а нашите са 2,3 но разпльостато по целия памперс и понякога даже като пръдне ама яко и го мята чак до средата на гърба си, нормално ли е това,имаме вече колики, акото е млечножълто, на кърма сме и 1,2 пъти в денонощието дохранвам с АМ между 30-60 мл

# 138
delphi_5 , благодаря за полезната информация!  Hug Имаш ли представа дали може след 2-3 седмици примерно майка ми да вземе акта за раждане, че ще ми дойде бая солено да ида до Русе два пъти за 1 месец. предполагам, че с едно пълномощно ще стане... Предполагам, че не е проблеми да взема помощта след 2-3 месеца примерно..
Стефи, моята кърма се регулира също толкова внезапно. Лили започна да ми изпразва и двете гърди и се бях шашнала два дни, че не и стига кърмата. Днес обаче единия път си омете 90мл, а и наддава по 30 грама на ден поне, така че няма страшно Wink

# 139
явно това с изпотяването е проблем на повечето мами!А на мен предният болничен ми е от 26.11.от болницата...кога ли ще го платят..?! newsm78
и ние сме на ЕНТЕРОКИНД-от 10тия ден..

# 140
явно това с изпотяването е проблем на повечето мами!А на мен предният болничен ми е от 26.11.от болницата...кога ли ще го платят..?! newsm78
и ние сме на ЕНТЕРОКИНД-от 10тия ден..

има ли ефект при вас от капките  newsm78 как му ги даваш на бебето-пише по 3 капки 6 пъти на ден преди или след хранене, но тя спи , давам й капки и почвам да я кърмя, няма как да я събудя за капки и да чакам 30 мин да й ги дам  newsm78

# 141
  • Отвъд алеята зад шкафа
Каката я кърмих 18 месеца, като винаги изпразваше и двете ми гърди, беше като залепена пиявица за мен, първите месеци се кърмехме постоянно - като я сложа на гърда и си оставаше така по 2-3 часа, побъркваше ме. Дара от своя страна в момента яде само от 1 гърда и се налага да ги редувам - изцоква за 10 минути цялата гърда и заспива доволна и дори да предлагам другата (с идеята да я облекчи малко), тя не проявява интерес. Много ми е странно как Ема изяждаше и двете гърди и все висеше на мен и се хранихме по 100 пъти на ден, а Дара си хапва добре само от една гърда и си спазва режим на 3 часа, с 2-3 паузи по 4 и повече часа. Толкова са различни по отношение на кърменето. Но няма да крия, че сега съм много по-доволна от развитието на нашето кърмене, защото като си има режим детето е много по-лесно - пак е на поискване, ама си е на 3 часа искането. Също така ми е много готино, че за 10 минути приключваме с яденето, а не да виси на мен по час-два  Shocked и тамън да я оставя и айде рев и наново кърмене. Сега кърмата ми се регулира много по-бързо - е, ако през нощта направи по-дълга пауза, се налага да се изцедя, но като цяло кърмата ми взе да се регулира. И другото различно е, че успешно кърмя със силиконови зърна.

# 142
А аз си мислех, че само аз се потя толкова... Тъпото е, че имам не повече от 4-5 дрехи, с които мога да кърмя, а с това потене се преобличам по няколко пъти на ден и постоянно оставам без дрехи и се чудя какво да обличам  ooooh!  Дано по-скоро отмине това

Днес майка ми ходи до общината да вземе акта за раждане, но не са й го дали. Питала и за документите за еднократната помощ и освен всички изброени вече, й казали, че трябва да се занесе и документ от педиатърката, че на бебето са бити всички ваксини..  Crossing Arms Това никъде не го пишеше, че се изисква. На някоя от вас искали ли са й подобен документ?? То ще стане параграф 22 - за да взема подобен документ от педиатърката, трябва Зара да е записана при нея, а за да е записана трябва да й занеса акта за раждане  Crazy

Стефи  директно на вратата ги спирай тия хора...егати наглостта!  #2gunfire  #Cussing out  Кажи им, че бебето има колики примерно или че не е спало цяла нощ и тъкмо си го приспала или че е настинал - каквото и да е, нещо си измисли и им кажи, че ще им звъннеш като е ок да идват. Как може пък никакъв такт да нямат тия хора...ума ми не го побира....

# 143
  • USA
Привет в новата темичка.Галактик поздрави за добрата работа  bouquet
Мамчета да ви питам колко наддадохте от както са ви изписали от болницата.Нашия гладник за 25 дни е +1.200 и +3 см.Май е много ми се струва.Дали не го прехранваме? Той е на кърма,но веднъж в денонощието давам АМ ,че не му стига кърмата #Crazy
И за питата да питам.На 40-тия ден ходите ли на църква и какво правите?

# 144
delphi_5 , благодаря за полезната информация!  Hug Имаш ли представа дали може след 2-3 седмици примерно майка ми да вземе акта за раждане, че ще ми дойде бая солено да ида до Русе два пъти за 1 месец. предполагам, че с едно пълномощно ще стане... Предполагам, че не е проблеми да взема помощта след 2-3 месеца примерно..

Срока за помощта е до 3 години от раждането. Акта се дава само на майката или на бащата ако представи личната карта на майката(поне така е в Стара Загора)                                A_vagabоnd ваксините се изискват за детските,за тази помощ не,аз днес подадох документите. Peace

# 145
Привет момичета!  Hug
A_vagabond документ за ваксини наистина се изисква, но мисля че за подаването на декларация за детските.
А акта за раждане май може да се вземе само от един от родителите.

Момичета, вие които се оплаквате от липса на кърма - вземате ли, ядете ли нещо за предизвикване на лактацията. Аз забелязвам, че ако един ден не съм се хранила добре, и гърдите са ми меки. Обаче ако изям 2 чашки варено жито с орехи и настъргана кора от лимон, така го обичам.. и без да кърмя преди също съм го яла, и ако изпия чаша лактогонен чай, веднага ми се увеличава кърмата.

За коликите - не е ли рано на този етап бебетата да имат зверски колики, както описвате? Навсякъде чета че пика е между 8 и 12-та седмица. Мартин има известни болки в коремчето, присвива се, но докато успее да напълни памперса, после се успокоява. Аз не давам нищо все още.. не знам дали не си мъча детето.. но мисля, че е търпимо още това, а и той е само на кърма, мисля че би трябвало да са преодолими  Rolling Eyes

# 146
  • Sofia
A_vagabоnd, днес мъжът ми ходи да занесе документите и изобщо не са искали никави данни за ваксинации на Кубер (то може да се занесе епикризата от родилния....). Това си е измишльотина на общината или на дамата, която приема документите.

# 147
Привет мами,
Да споделя и аз за кърменето. В началото Алекс беше много лакома /не, че сега не е  Crazy / и ми разрани зърната, та като се прибрахме бях с кървави зърна и се наложи да храня с АМ. От това кърмата ми естествено намаля, защото като се цедях отново се разранявах и се наложи да разредя процедурата а от там и кърмата ми намаля драстично. Когато се видях с педиатърката ме посъветва да кърмя само без дохранване и така ще ми се увеличи кърмата. Наистина стана. Е беба не наддаде много но поне сега всичко е ОК.
Нощното хранене го изпускаме от време на време Simple Smile Проблема е, че не иска да си спи в леглото а при нас /само за нощното спане/. Като я сложа в леглото и отваря очи и реве и хайде обратно при нас.

# 148
давам капките и преди и след хранене-зависи от момента.Горе-долу е търпимо положението с тях.
Питка правихме на 18.12.
за наддаването-за 1 месец 960гр 3.5см
за АМ-вечер изцеждам и давам  колкото има кърма и около 60мл АМ  с надеждата че ще се наяде и ще спи по-дълго време но уви -до 00ч няма заспиване ,после 3ч и след това до сутринта постоянно  търси да яде...
А това с леглата..при нас е подобна ситуацията но таткото не смее да мръдне цяла нощ ,че ни е малко леглото и гледаме и той все пак да се наспива че е на работа,та малката като се унесе я местя в кошарата.

# 149
Дано сте прави и да се е регулирала кърмата ми!
А колкото до колко напишкани памперса имаме не съм ги броила но не са малко,вода пием но със зор по 3-4 глътки преди ядене иначе не можем го излъга да пийне малко водичка, а акото ни е рядко и жълто newsm78 такова ли трябва да се ?!

A_vagabоnd искат такава бележка от доктора на бебето,но за вземане на акта за раждане нашия тати вчера го взе само с моята и неговата лична карта Thinking

А за потенето и температурите,при бебо е най-много 24-25 градуса,а за потенето нямам проблем даже вечер ми става студено и си обличам дебелата пижамка,но почна ли да кърмя малкия и при първите му засуквания боли и ме изпотява от глава до пети,но после всичко е ОК Crazy

Два дена ММ нещо страничи от Борко и му подметнах че много бързо му е минал мерака,все гледа набързо да го прецапа и оставя,давам пример: малкия се пробуди понеже си изпусна бибата ММ отиде бутна му я пак в устата и бързо се врътна и излезна от стаята при положение че малкия продължаваше да мрънка и с биберон  Thinking
 нещо ще се караме ме съмнява,вашите татковци как се представят

Общи условия

Активация на акаунт