Отговори
# 375
Ние днес бяхме на църква Simple Smile.четоха ни молитва за здраве,че днес правим 40 дни!

Браво на вас!
Разкажи повече, моля те! Предварително имахте ли уговорка, запазихте ли си час, носихте ли неща, плаща ли се?

Стефи, 90 г си е супер ако питаш мен. А за зърната и разраняването, пробвай с Дефламол. На мен една мама ми го каза, да е жива и здрава и да ме извинява, че не я запомних Hug Раните ми минаха за два-три дена. Само трябва да го миеш добре преди кърмене, но върши чудеса!

# 376
Мишела, вчера излизахме за 30 минути навън с количката, а днес за час. Според мен няма защо да се притесняваш щом сте с колата  Peace
И по мои спомени на първата консултация се мереше тегло, ръст, обиколки на гърдите и главата, ваксина. Носеха се две пелени- бархетна  и тензухена. Май това е в общи линии. Ние сме чак след 2 седмици на първа консултация.
Зърната и мен ме болят в началото на кърменето, но усещам, че все повече загрубяват и болката намалява. И първият път беше така, та си трая и стискам зъби.
Стефи, 90гр е чудесно количество за вашата възраст! Wink
На Ния не сме и чели молитва на 40 дни. И сега няма да правя, просто нямаме такъв обичай, от където съм аз, а и никой не ме е напътствал. За сметка на това, живи и здрави, смятаме да направим двойно кръщене тази година, че каката не ни е кръстена също Grinning
Много добре се чувствам с тези разходки, сега остава и времето да удари едно рамо, че да стават все по-дълги Simple Smile

# 377
Цитат от фейсбук: "Здравейте, мили дами, аз с огромно закъснение искам да се отчета, че родих на 18.12.2011, Емилия, 2800 гр. 48 см. Съжалявам за закъснението, но мисля, че никоя от вас няма да ми се сърди! Желая ви новата година да ви/ни донесе само хубави емоции, сбъднати мечти, много здрави дечица и хармония в душата!". Мамата е tinchi_pinchi. Да й е жива и здрава принцесата! Hug

# 378
  • Русе
Mishella,ако се притесняваш направи като мен когато излизах първия път:Обличаш добре,слагаш го в столчето за кола увито в одечлото,вдигаш сенника на столчето,а отпред вдигаш одеялото.Така детето всъщност се озовава в нещо като палатка и не диша директно студения въздух.В колата го махаш.
Утре го дават над нулата във Варна-не се притеснявай!
Нашите изследвания за билирубина са леко завишени CryПродължвааме с глюкозата и вит.ц.Дано другата седмица всичко вече е ок! Praynig

# 379
Здравйте, 
За много години, дано всички сме много здрави и щастливи през новата година.
[/b]
На моето момче му предстои първата ваксина , тя искам да Ви попитам, ваксина имахте ли някакви проблеми след нея- температура, подуване, др. и как се справихте с тях.
 newsm78

# 380
anistyle,  и на нас ни я биха за хеп. Б.
Тя е втората на бебчо за хеп. Б, първата е поставена още в болницата.
Няма абсолютно никакви последствия, ние само плачкахме като ни я биха.

За молитвата се чудя дали и аз да ходя. Мен са ме водили като бебе    newsm78

# 381
При нас нямаше нищо странично. Аз бях питала и докторката дали ще има. Единствено през деня спа много. Не знам дали от голямата разходка или от ваксината, но такова спане му удари  baby_neutral Трябваше да го събуждам за да суче.  baby_neutral

# 382
Здравейте,и ние от 2-3 дни сучем през 2 часа...все сме гладни.Но аз постоянно й предлагам,яде лакомо и си заспива.Не съм се замисляла защо е така,и се радвам ,че обяснението е скок в растежа.За секунда не съм се усъмнила ,че кърмата ми не стига или пък да реша да дохранвам с АМ..Давайте им на децата да си ядат колкото искат,нали това означава "на поискване"  Simple Smile

Имам тъп въпрос Гледам си с ПИК-а в НОИ ,че имам "изплатено" майчинство за 11-ти и 12-ти месец.Но нямам превод по сметката.Има една графа "дата на ведом." ,която ми е 10.01.2012.Т.е. на тази дата ли ще ми преведат парите? Притесних се защото тъпата ми счетоводителка може да е забравила да ми занесе документа за сметката в НОИ и да ми превеждат майчинството по сметката на фирмата(защото до сега каквото съм превеждала или получавала от НОИ беше от тази сметка),но изрично й казах,че искам майчинството да ми пристига на отделна сметка.Та,кажете моля ви , тази дата на ведомост ли е реално датата на превода?!

# 383
  • Пазарджик
...
Евридик@, благодаря много за изчерпателния отговор. Статията ми беше много полезна.
В понеделник ще се получи резултат от изледванията на изпражненията за бактериална инфекция. А кръвните изследвания са идеални.
Съветът на личният ни лекар бе да продължавам да кърмя, да давам оризова вода, 1 смекта на ден, чай от копър. Понеже Дивна не ги харесва, а и не обича шише с биберон, ги давам преди кърмене по 20-30 мл и после си кърмя. Вчера обаче беше спаднала на тегло, но от снощи изпражненията й са гъсти, но малко тревисто зелени и с примес от жълто.
Тази сутрин също са жълти и гъсти с малко слуз.
След като дълго я наблюдавах, установих следното - тя се напъва вероятно от колики и изкарва по  малко слуз и пяна в желанието си да пръцне. Което се проточва през цялото денонощие. А 2-3 пъти има и смес с нормално ако.
Снощи ми се струваше толкова отпаднало милото. Веднага забелязах, че е спаднала на тегло.
Днес и утре ще сме на горното лечение.
По отношение на предното мляко - мога ли да изцеждам по 20 мл от гърдата и тогава да я предлагам на Дивна, за да достигне та и изсуче задното?
За сукането-тя суче спокойно и бавно, не е лакома, нахранва се за около 10-15 минути. Но често се дави, както и после хълца. Вече поне се оригва повече пъти, защото в началото почти не се оригваше а заспиваше. Давенето не е в началото, а по всяко време на кърменията.
За кръвта в акото-те се малки точици, не винаги, а няколко пъти, но това си е достатъчно притеснително. Педиатърът ни каза, че не е нормално нито слуз, нито кръв и затова в понеделник акот не се подобрява общото й състояние и като излезе резултата от микробиологията, ще се обърнем и към детски гастроентеролог.
Изхожданията на Дивна са около 12-15, но 2-3 са с ако, а другите със слуз и пяна по не повече от 1 кафена лъжичка. Няма нито обрив, нито зачервявания по дупето, нито повръща, нито температура.
Приема единствено Биогая и като се замисля, преди около 1 седмица й давах веднъж еспумизан, но това беше една вечер като беше неспокойна и се напъваше. Съвпада с периода на влошаване, но го е приела само веднъж. newsm78
Иначе е само е единствено на кърма. Не пиеше друго преди появата на този проблем.
В семейството ми няма алергии, а аз имам бърз метаболизъм.
Още веднъж благодаря за съветите и помощта!

chip4e, здравей!

Отговарям ти аз, защото Евридик@ в момента няма възможност.

Неприятна ситуация, в която ти правиш най-доброто за твоята малка Дивна! Честото кърмене наситина би помогнало да се предотврати евентуална дехидратация и е чудесно, че взимаш нещата в свои ръце и се опитваш да я кърмиш възможно най-често.

Конкретно на въпросите ти:
Изцеждането на мляко преди кърменето може да е вариант за стимулиране на потичането и евентуално приемане на повече задно мляко. И все пак предното мляко има своя смисъл - в него има повече вода (важна за доброто хидратиране) и повече лактоза, която пък е важна за много неща, включително за развитието на добра микрофолра в храносмилателната система и оптималното развитие на мозъка. За това по-често се препоръчва бебето да се държи по-дълго на гърдата така, че да му се даде възможност да поеме и от предното, и от задното мляко. Като цяло добра идея е да се остави бебето само да пусне гърдата, като се следи да суче ефективно. Някои майки усещат слизането на млякото и по този начин са сигурни, че бебето им е поело и от задното мляко. Има ситуации, при които бебето може да е по-сънливо и не толкова активно на гърдата. Тогава може например да се приложи компресия на гърдата (ако искаш, мога да ти обясня как точно се прилага), с което да се улесни сученето. Контакт кожа с кожа също може да е добра идея, тъй като това действа много стимулиращо на сученето и в същото време успокоително за бебето.

За давенето - ако все още има такъв проблем, може да опиташ пози, при които гравитацията помага за не толкова силна струйка, която би я давила. Например биологичната поза, при която бебето лежи върху майката.

Ти се справяш чудесно в тази трудна ситуация и даваш най-доброто на Дивна. Ще се радвам да ни държиш в течение.  Hug

# 384
Маринка, това е дата, на която ще получиш паричките  Peace

# 385
  • София
Да отговоря на питанията за църквата.
Бяхме се уговорили предварително.Даже се оказа ,че доста ангажименти имат свещенниците тези дни,защото до онзи ден не са се правили помени и сега е пълно.Нищо не сме носили,а когато попитахме какво да платим свещенника каза"Каквото обичате оставете за църквата"!
Мишела,не се притеснявай толкова от студа.Ти си го облечи детето и няма страшно.Днес,поне тук в София,не беше много студено.Аз излизах към 16 часа,че водих малката за ваксина.Казаха,че от тази ваксина не би трябвало да има реакция,боли само при поставяне.

# 386
Маринка, това е дата, на която ще получиш паричките  Peace

Тенкюю !!   bouquet  Money

# 387
  • Пазарджик
...
Имам въпрос към ЛЛЛ, от няколко дни напипвам една бучка в дясната гърда, голяма е колкото грахово зърно и е близо до ареолата. Доста се притесних, дори кожата отвън леко розовее. Какво трябва да направя, за да я разсея?
Накратко да дам и малко информация за кърменето. Още от родилното, от вторият час сме изцяло на кърма. В началото гърдите ми преливаха, цедях се много често, за да ги облекчавам, пък и замразявах. В този период на препълване, малката не можеше да засуче от дясната гърда /тази, с бучката в момента/ давах и основно лявата, като правех опити да засуче и от другата, но рядко се получаваше, та общо взето нея в повечето случаи я цедях. Прочетох един ваш съвет за това, че не трябва да се цеди така усилено и да се замразява заради риск от хиперлактация. От около седмица вече много рядко цедя, само ако усетя тежест в някоя от гърдите. Сега вече усещам сякаш кърмата се е регулирала, няма препълване, течове. Но има бучка Sad Появи се май точно, когато всичко се нормализира и бебка засмука ефективно и от дясната ми гърда. Сега редувам и двете, на поискване, като тя сама си изгради режим на около 3 часа, нощно време има една-две почивки от по 4 часа.
Благодаря предварително

bubsi123,

казваш, че е леко розово мястото, където се намира бучката. Дали е болезнена - при натиск например? Някакво друго неразположение изпитваш ли?

В повечето случаи, тези бучки се дължат на запушване на канал, особено когато има или е имало препълване. Това често води до недостатъчно добро дрениране, остава застояло мляко, от където се получава и запушването. Добре е да се вземат мерки навреме, за да не се стигне до по-сериозни състояния.

Най-често в тези ситуации се препоръчва следната последователност:
1. загряване - с компрес, с душ, с гореща вана, за по-лесно потичане
2. масаж - кръгов, лек, без силен натиск, от мястото на запушване към зърното, за разнасяне на бучката
3. често кърмене/изцеждане - за да се дренира добре мястото, като това може да се съчетае отново с лек масаж от мястото към зърното
4. охлаждане - със студен компрес, за да се успокоят тъканите и да се предотврати отичането и подуването им.

При кърменето, може да се опита поза, при която брадичката на бебето сочи запушеното място. Понякога това е предизвикателство и изглежда, като да трябва да се правят акробатични упражнения и все пак резултата си заслужава. В случай, че искаш, можеш да споделиш в коя част на гърдата се намира точно и може да помислим заедно да подходящи пози.

Същото така се препоръчва повече почивка, тъй като тя благоприятства оздравяването, включително и сън, както и адекватен прием на течности. Понякога тези запушвания се получават при по-голям прием на наситени (лоши) мазнини като маргарин и животинска мазнина. За това някои майки предпочитат да прегледат менюто си и да променят някои неща в него.

Майки споделят, че Лецитинът подпомага отпушването, тъй като той пречи на мазнините в кърмата да се слепват. Тъй като все пак е хранителна добавка, може би е добре да се консултираш с лекаря си за приема ѝ.

Чудесно е, че си дала възможност на Марая сама да регулира лактацията ти, според нейните нужди.

...
bubsi, аз съм със същия проблем от 2 дни, тъкмо щях да отправям питане, така че, ЛЛЛ,  помагайте!!!

*Ita*,

в случай, че ситуацията при теб е подобна, може да опиташ горните неща. Ако има нещо по-особено, моля те да пишеш, за да помислим дали няма нещо по-удачно.

# 388
Зелено човече, благодаря ти за информацията за пелените!  Hug
Момичета, влизам само да споделя, че май намерих лек на конюктивита. След 3 седмици неуспешни опити с капките, реших да пробвам с кърма. И ефект вече има. Едното оченце спря да тече, а на другото му се насъбира само в предната част малко бял ( не жълт) секрет. ще продължа още два дни и ще споделя пак за резултата. Помня на времето, когато татко ми си скапеше очите с електрожен, че търсихме кърмачка, за да си капне и се оправяше бързо. Ако някоя от вас реши-може да пробва. Пък и не вреди при всички случаи Wink

# 389
И моята свекърва ми казва да слагам кърма на очичките и на лицето на бебчо.

Я да попитам - гърдите на момчетата разтриват ли се? Майка ми казва, че на момченцата не се пипали, а свекърва ми при къпане ги разтрива лекичко.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт