Майчинството счетоводно - 46

• 30 214
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, искам да ви помоля за помощ. Опитваме се със свеки да попълним приложение 15 към болничния 45 дни преди термин: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril_15_boln.pdf .Интересува ме какви са тези часове в т.4 newsm78?

Това се попълва, ако лицето не е на 8 часов работен ден, а на почасово отчитане или на смени. В противен случай не се попълват часове, а само раб. дни в рамките на периода на б. лист.

# 46
Здравейте момичета,

Благодаря,че ви има за да помагате на непросветените като нас Hug Извинявам се, ако въпроса ми вече е задаван, но не можах да намеря конкретен отговор с google search.

През миналата година започнах допълнителна работа, за която ще трябва да подпиша граждански договор. Проблема е,че лежах в болница от 06.12.2011 и от тогава съм в болничен.
1. От коя дата трябва да подпиша гражданския договор, така че да не ми направят проблем от НОИ и да не ми изплатят обезщетението (все още не съм в майчинство)
2. Вероятно ще имам възможност да работя още по тази допълнителна работа с нов граждански договор и доколкото четох него не трябва да го подписвам преди да са изтекли първите 135 дни от раждането или няма проблем да го подпиша когато искам?

Много благодаря за помоща предварително Hug

# 47
Здравейте момичета,

Благодаря,че ви има за да помагате на непросветените като нас Hug Извинявам се, ако въпроса ми вече е задаван, но не можах да намеря конкретен отговор с google search.

През миналата година започнах допълнителна работа, за която ще трябва да подпиша граждански договор. Проблема е,че лежах в болница от 06.12.2011 и от тогава съм в болничен.
1. От коя дата трябва да подпиша гражданския договор, така че да не ми направят проблем от НОИ и да не ми изплатят обезщетението (все още не съм в майчинство)
2. Вероятно ще имам възможност да работя още по тази допълнителна работа с нов граждански договор и доколкото четох него не трябва да го подписвам преди да са изтекли първите 135 дни от раждането или няма проблем да го подпиша когато искам?

Много благодаря за помоща предварително Hug

Граждански договор и в двата случая можеш да подпишеш по всяко време. Той няма отношение към обезщетенията от НОИ. По него не се дължи вноска за фонд ОЗМ.

# 48
Здравейте. Вчера една приятелка ми каза, че ако родя второ дете преди първото да навърши 2 години, за второто ще получавам майчинство в същия размер като за първото. Искам да ви попитам дали това със сигурност е вярно.

# 49
  • Пловдив
Здравейте. Вчера една приятелка ми каза, че ако родя второ дете преди първото да навърши 2 години, за второто ще получавам майчинство в същия размер като за първото. Искам да ви попитам дали това със сигурност е вярно.

да,за второто ще получаваш като за първото,ако това е по-изгодно за теб
за целта при издаване на 45 дневния за второто трябва да си в майчинство за първото-не на работа,отпуск,болничен

# 50
Благодаря ти Elfita. Определено е по-изгодно със същото майчинство. Да те питам още нещо тогава. За втората година на второ дете колко се получава. Колкото за втората година на първото ли?

# 51
  • Пловдив
Благодаря ти Elfita. Определено е по-изгодно със същото майчинство. Да те питам още нещо тогава. За втората година на второ дете колко се получава. Колкото за втората година на първото ли?

да,втората година за всички майки е твърдо 240 лв

като ти се засекат обезщетението за второто и майчинството за първото ще получаваш-обезщетение за второто+120 лв за първото ти дете

# 52
  • София
Добър ден,искам да помоля за съвет. Фирмата ,в която работя върви към пълно закриване,тя е част от холдинг.  Останахме 4 души,аз съм майка на дете под 3 години. Предишните колеги (около 30 човека) ги съкращаваха по чл. 327 и чл. 328. Какви са възможностите за мен? Не искам да ме принуждават да подписвам да е по 327чл и да ми дължат само 1 обещетение,мисля че ми се полагат 2 и си ги искам. Закона задължава ли ги да ми предложат друга работа във холдинга ? Моля за помощ да ми разясните какви са ми правата в тази ситуация  Praynig .

# 53
Моля за информация за следните въпроси?
Предстой ми да се върна на работа след майчинство, но няма да оставам да работя въвъ фирмата, понеже още като разбраха че съм бременн аискаха да ме уволнят но не успяха.
Сега Мисля дали да си пусна платения отпуск 2 месеца и да чакам да ми го платят или да напусна и да ми го изплатят? Кое е ще е по добре и по сигурно за изплащане на сумите?? При пУскане на платен отпуск ще получа нетната заплата без осигуровките , нали? а при изплащане ще получа ли брутната?

# 54
Добър ден,искам да помоля за съвет. Фирмата ,в която работя върви към пълно закриване,тя е част от холдинг.  Останахме 4 души,аз съм майка на дете под 3 години. Предишните колеги (около 30 човека) ги съкращаваха по чл. 327 и чл. 328. Какви са възможностите за мен? Не искам да ме принуждават да подписвам да е по 327чл и да ми дължат само 1 обещетение,мисля че ми се полагат 2 и си ги искам. Закона задължава ли ги да ми предложат друга работа във холдинга ? Моля за помощ да ми разясните какви са ми правата в тази ситуация  Praynig .

Защитата по КТ се състои в това, че се изисква разрешение от Инспекция по труда за твоето съкращаване и то, ако не става дума за закриване на цялото предприятие. Доколкото мога да преценя дъщерното дружество си е отделно юридическо лице  newsm78, но да не те подведа.
Иначе броят на БТВ за обезщетение зависят от посоченото в трудовия договор, като минимумът е една БТВ по КТ.

# 55
Благодаря за бързия отговор. Лек и успешен ден Hug

# 56
Моля за информация за следните въпроси?
Предстой ми да се върна на работа след майчинство, но няма да оставам да работя въвъ фирмата, понеже още като разбраха че съм бременн аискаха да ме уволнят но не успяха.
Сега Мисля дали да си пусна платения отпуск 2 месеца и да чакам да ми го платят или да напусна и да ми го изплатят? Кое е ще е по добре и по сигурно за изплащане на сумите?? - равносилно е относно заплащането на сумите, които ти дължат; разликата е, че ако ползваш платен отпуск времето се зачита за осигурителен стаж, а ако получиш само обезщетение за неизползван отпуск просто получаваш сумата.При пУскане на платен отпуск ще получа нетната заплата без осигуровките , нали? а при изплащане ще получа ли брутната? - При платен отпуск получаваш нетното възнаграждение след приспадане на лични осг. вноски и данък, а при изплащане на обезщетение за неизползван отпуск све дължи само ДДФЛ, който ти се удържа.

# 57
  • Русе
здравейте,да попитам и аз с моя казус Smile

до 14 .11.11 бях по майчинство,от 14.11.2011 до 11.01.2012 съм в платен годишен отпуск.На 12.01 трябва да съм на работа,но работодателят ми иска да напусна веднага работа,не искаше и да ми плати отпуската,но в петък ми плати отпуската за ноември ,за декември не знам кога ще ми я платят.Въпросът ми е какво да правя аз,да си пусна болничен ,неплатена или не знам какво докато ми изплатят всичко,и след това ще си подам молбата за напускане.

# 58
  • София-Младост
здравейте,да попитам и аз с моя казус Smile

до 14 .11.11 бях по майчинство,от 14.11.2011 до 11.01.2012 съм в платен годишен отпуск.На 12.01 трябва да съм на работа,но работодателят ми иска да напусна веднага работа,не искаше и да ми плати отпуската,но в петък ми плати отпуската за ноември ,за декември не знам кога ще ми я платят.Въпросът ми е какво да правя аз,да си пусна болничен ,неплатена или не знам какво докато ми изплатят всичко,и след това ще си подам молбата за напускане.
Той може да ти я изплати ислед 6 месеца... можеш да го съдиш евентуално след време.

# 59
Здравейте на 6.02.2012 ми изтича последния болничен от 135те дни издаден от педиатъра.
Въпросът ми е кога трябва да се подаде Приложение 2 в НОИ за да премина към получаване на майчинство. Счетоводителката ни казва, че трябва да изчака да изтече целият месец февруари и да подаде декларацията в НОИ през месец март. Това се получавало тъй като болничният застъпвал дни от февруари.
Така ли е?

Благодаря за отговорите предварително.  bouquet
Хубав ден  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт