Търся жилище под наем или ходене по мъките

• 80 273
  • 937
  •   1
Отговори
# 810
  • Linz
Пак ли се ядете Tired

Ще ме прощавате, че не съм по темата. Имам въпрос- обявите за наем, публикувани в сайтовете, реални ли са? Всички ли?... Ако се обадя за някое конкретно жилище и поискам оглед, същото ли ще ми предложат и на същият наем ли?

# 811
Реди, има и реални, но има и огромно количество набирателни, звучат супер изгодно на супер цена и целта е просто да се обадиш, след това ти казват, че са дадени, но могат да ти предложат друго (другото вече е реалната обява, на пазарната цена и далеч от състоянието, описано в обявата).
Въпрос на късмет е, има и реални.

Успех!

# 812
Пак ли се ядете Tired

Ще ме прощавате, че не съм по темата. Имам въпрос- обявите за наем, публикувани в сайтовете, реални ли са? Всички ли?... Ако се обадя за някое конкретно жилище и поискам оглед, същото ли ще ми предложат и на същият наем ли?

За съжаление много често напоследък има обяви, които са фалшиви, дори крадени. Нямаи гаранция. Обикновено започват с това, че точно жилището, което те интересува вече е отдатено, но пък имат други оферти за теб. Иначе, ако ти покажат жилщето, което искаш, би следвало наема да е този, който са обявили.

# 813

Реди, можеш да пробваш с обяви в Продавалник  Peace
Има и обяви от частни лица, които си пускат техните реални имоти. За жалост като филтрираш обявите да са само от частни лица, ще срещнеш и такива от агенции, които умишлено публикуват в категорията за частни лица. Но има попадения там  Peace

Последна редакция: нд, 20 май 2012, 21:21 от Tatti

# 814
Времето за идване го писах при нас, 10 мин.
От друга страна, нали не мислите, че всички наемодатели чакат в населеното място, в което е имота, на нисък старт с ключовете в ръка? Те също имат нужда от време да стигнат до имота, не всеки е накупил апартаменти в една и съща сграда.

Не искам да убеждавам никой какво да прави с имота си, споделих личен опит за това как се влиза при проблем, без да имаш ключ.
Щом за вас това е важно, имотът е ваш, вие определяте правилата, не виждам проблем Peace

# 815
  • Sofia
За втори път гръмвам в тавана и понеже съм възпитан премитам мазилката след това.

# 816
  • Варна

При нас, например, са реални.

Но! Има и такива ситуации, в които една актуална оферта изведнъж се оказва неактуална и е погрешно да се мисли, че е публикувана за примамка. Например: намерил е брокерът апартамент, който се отдава под наем, същия наемодател, освен в неговата агенция, го е обявил в още няколко и отделно си пуска сам обяви по безплатните сайтове.

Така че, ако някой  се обади за конкретна оферта, която е публикувана на сайта на агенцията, да речем, преди 2 дни и брокерът звънне на наемодателя да провери дали е още свободен апартамента, защото има интерес към него и иска да доведе клиенти за оглед - може да се окаже, че са го отдали вчера или днес. И е нормално в такъв случай да попита какво точно се търси и да се опита да предложи други варианти.

Но, както казва Не се сърди човече, има и нереални оферти с цел примамване.

# 817
Здравейте момичета! Не знам дали съм по темата, но търся апартамент за сина си и  приятелката му и вече се ровя месец из нета и нищо , част от агенцийте изобщо не ми отговарят, нито на мейли нито по телефона. Та на въпроса търсим двустаен или гарсониера, в Лозенец или Иван Вазов, в краен случай може в Хладилника или Дианабад. Децата са съгласни да дават до 250 евро , но искат наистина хубав апатрамент, обзаведен с всичко необходимо, ако можете помогнете приемам всякакви оферти. Основно съм търсила в Мирела и Имот.бг. Много ме уплашихте с тези брокери и агенции и с фалшивите обяви, гледам, че си стоят със седмици прекрасни апартамент и май сте прави за повечето неща Hug. За първи път ни е утре ще чета цялата тема по-подробно. Лека вечер  bouquet

# 818

Честно, ама наистина не разбирам какво би правил един наемодател с ключ от чуждо жилище, ако живущите там не са си вкъщи. А, ако са си вкъщи и има предварителна уговорка за оглед, за какво би му бил полезен този ключ.

Ще ти отговоря, простичко. Ако например се е повредил бойлера и трябва да се смени, това е задължение на наемодателя. Как ще осигури достъп на работниците, ако няма ключ от жилището. Или например скоро разбиваха за смяна на тръби, трябва ли да чакам на наемодателя да му скимне кога ще е евентуално в апартамента или ще следвам графика , които е за входа?

Давам жилище под наем в Канада ( самостоятелна къща). Имам си ключове за там, това е и едно от изискванията на застраховката ( в Северна Америка ако даваш под наем има допълнение към нормалната застраховка на имота, като в 90% от случаите тази допълнителна застраховка се плаща от наемателя)

# 819
  • На земята, която е всъщност звезда.

Честно, ама наистина не разбирам какво би правил един наемодател с ключ от чуждо жилище, ако живущите там не са си вкъщи. А, ако са си вкъщи и има предварителна уговорка за оглед, за какво би му бил полезен този ключ.

Ще ти отговоря, простичко. Ако например се е повредил бойлера и трябва да се смени, това е задължение на наемодателя. Как ще осигури достъп на работниците, ако няма ключ от жилището. Или например скоро разбиваха за смяна на тръби, трябва ли да чакам на наемодателя да му скимне кога ще е евентуално в апартамента или ще следвам графика , които е за входа?

Давам жилище под наем в Канада ( самостоятелна къща). Имам си ключове за там, това е и едно от изискванията на застраховката ( в Северна Америка ако даваш под наем има допълнение към нормалната застраховка на имота, като в 90% от случаите тази допълнителна застраховка се плаща от наемателя)

Да, трябва да се уговорите с наемателя той да е там. И наемателят отваря на работниците, както и той ги следи да не му приберат нещо "погрешка"'.

# 820
Titina, примерът ти не е относим към България.

# 821
Ще ти отговоря, простичко. Ако например се е повредил бойлера и трябва да се смени, това е задължение на наемодателя. Как ще осигури достъп на работниците, ако няма ключ от жилището. Или например скоро разбиваха за смяна на тръби, трябва ли да чакам на наемодателя да му скимне кога ще е евентуално в апартамента или ще следвам графика , които е за входа?...

Никога не сме имали проблеми с това наемателят да осигурява достъп, когато е необходимо.
За наемодателите, които не желаят ключ, но искат да са уговорени нещата и документално, може да добавят една точка към задълженията на наемателя - да осигурява достъп за ремонтни и други дейности, които засягат имота или сградата. А как ще го осигури - дали ще присъства лично, или ще остави ключ на приятел, съсед, наемодател - това е негово решение.

# 822
Ще ти отговоря, простичко. Ако например се е повредил бойлера и трябва да се смени, това е задължение на наемодателя. Как ще осигури достъп на работниците, ако няма ключ от жилището. Или например скоро разбиваха за смяна на тръби, трябва ли да чакам на наемодателя да му скимне кога ще е евентуално в апартамента или ще следвам графика , които е за входа?...

Никога не сме имали проблеми с това наемателят да осигурява достъп, когато е необходимо.
За наемодателите, които не желаят ключ, но искат да са уговорени нещата и документално, може да добавят една точка към задълженията на наемателя - да осигурява достъп за ремонтни и други дейности, които засягат имота или сградата. А как ще го осигури - дали ще присъства лично, или ще остави ключ на приятел, съсед, наемодател - това е негово решение.

Но тук разчитаме само и единствено на добрата воля на наемателя. А когато тя липсва? Има немалко ужасяващи примери, когато наемателите не само, че не се грижат за имота, а напротив рушат, предизвикват щети не само по наетия имот, но и по други имоти и т.н. Не казвам, че е масов случай, но често се случват такива неща. Вие всички изхождате от позицията си на наемател, но наемодателите все пак също имат права, нали? Как бих могла аз да заставя наемателя да отвори на фирмата отчитаща данните за парно (например), ако той има някакъв мотив и не пожелае да го извърши? С клауза в договора?!? Да, да, ама не.

Явно има разнопосочна практика навсякъде. В USA се задържа ключ, във Франция не. Смятам, че това е въпрос на договорка и не мисля, че има какво още да се каже по темата. Винаги монетата има две страни. Аз като наемодател защитавам моята позиция и докато има желаещи да наемат имота ми при моите условия (за които са уведомени веднага, а не след подписване на договора), не смятам че има защо да си преосмислям позицията.  Peace Да не  говорим, че съм склонна за преговори по други точки в замяна на тази. Всяко нещо си има цена, нали?

П.С. Примера на Титина си е много относим към България. В старите блокове активно в момента се сменяват щранговете. Ако наемателя не желае да осигури достъп по някакв негова си причина, какво правим? Връщаме майсторите докато му дойде музата и стане благоразположен?

Последна редакция: пн, 21 май 2012, 14:21 от Анонимен

# 823
Titina, примерът ти не е относим към България.
При 4 имота, които давам в момента в България примерът ми работи

# 824

Но тук разчитаме само и единствено на добрата воля на наемателя. А когато тя липсва? ...

Ако наистина липсва добрата воля, и умишлено не желае да осигури достъп, спокойно може да си сложи едно резе от 2 лв. и пак не можеш да влезеш, нищо че си с ключ.

При нарушаване на точка от договора, включително за отказан достъп при нужда, договорът се прекратява и собственикът си връща владението, с ключ, ключар, разбиване, според случая, + свидетели.

Общи условия

Активация на акаунт