Търся жилище под наем или ходене по мъките

• 80 241
  • 937
  •   1
Отговори
# 900
За пореден път ми се налага да чистя темата и да напомням правилата.
Сайтът не е място за обяви за имоти.
Темата е дискусионна, а не търся/предлагам.
И все пак, защо няма такава тема. Всеки е свикнал да има всичко в BG Mama, както и обикновено е така.. поне тук може да има хора предлагащи директно неща, а не измамни материали.

# 901
  • София-в сърцата на моите деца
И защо да не си каже болката някой- не  може да си намери жилище, ами споделя си!!!
Сайтът е за взаимопомощ , ако не сте забравили и не всичко е реклама,приятели!!Всичко е до човечност! Peace

# 902
Не става въпрос за реклама.
Съвсем неслучайно не предлагаме подобни услуги.
БГ-Мамма не е сайт за обяви - нито за имоти, нито за работа, нито за друг тип.
Допускат се само обяви за продажба на бебешки/детски стоки и то с доста ограничения.
Изрично е записано в Правилата. Ако не сте запознати с тях, прочетете ги.

Правила на Форумите

Допускат се обяви само за покупко-продажба на бебешки стоки и артикули за бременни и кърмачки само за лична употреба в определените за това форуми за обяви, спазвайки указаните в тях правила.

Достъп до подфорумите за обяви имат само потребители с ранг от Новак нагоре (т.е. с поне 1 мнение във форум-системата).
Теми и мнения в тях могат да публикуват само потребители с ранг от Ентусиаст нагоре (т.е. с над 50 мнения)

Започнат ли обявите и тук, съвсем скоро всички дружно (и вие, и ние) ще ревем от наплива на измамници, агенции, представящи се за потребители и какво ли още не.
Не, не е случайна забраната за обяви. Съвсем съзнателно и обмислено решение е и съвсем твърдо го отстоявам.

# 903
  • София
За първи път чувам, че таксата за смет е ангажимент на наемателя и че може да му се прехвърли даже  Thinking Това си е задължение на собственика, заедно с данъка, заедно с парите, които се събират за ремонт на покрива, на входа и др общи части.

А за плащането на сметките - най-чистия вариант според мен е, собственика да плаща ток, вода, парно и да дава на наемателите копия от бележките, а те да му плащат консумативите заедно с наема. Така собственика си следи задължения, изравнителни сметки на топлофикация и не се трупат неплатени сметки. А наемателя да си плаща таксата за входа и интернета и кабелната ТВ - защото той си е избрал доставчика  Peace

И точно по темата - да, идеалното жилище, освен на визията и наема, е функция И на добрите взаимоотношения между наематели и собственик  bowuu

# 904
Това си е задължение на собственика, заедно с данъка,
Така е да, но ако имота не се използва се подава молба и не се плаща данъка ( в тази си част

# 905
  • София и там където не се пуши
Ние имаме поредното изпълнение-  обадиха се, че са освободили жилището и не платени разходи. Ключ оставили вътре. Е слава богу има до тук диалог, че ще преведат направените разходи. Да видим. Как не предупреждават.

# 906
Dorothy, дано всичко е наред!

# 907
Много хубава тема! Прочетох всичко с голям интерес. С много от ситуациите, описани тук, не съм се сблъсквала и дано не ми се налага. Наемателите ни се появиха на вратата, търсещи жилище в квартала, а ние още не бяхме монтирали кухнята. Явно добре съм описала плановете ни за обзавеждането, защото харесаха апартамента и поискаха да се настанят. А пък аз се поинтересувах от техните предпочитания кое къде да бъде разположено и от какво имат/нямат нужда. Не съм пускала обяви, нямаше "кастинг", станаха ми симпатични от пръв поглед и до сега съм доволна от тях, а надявам се и те от мен.
          Четенето на темата ми беше много полезно и за себе си си направих следния извод - не ми е нужно наемателите да ми плащат такса смет, по-добре да си я калкулирам в цената на наема и това да си е мой ангажимент;  В противен случай рискувам да затъна в правните дебри. Прилича ми на договор с мобилен оператор, където тази сума е записана след звездичка и с мнооого дребен шрифт. Не разбирам какъв е смисълът, освен ако идеята не е да декларираш в данъчното по-малък доход от наем  Thinking
           Имам ключ от жилището и наемателите знаят това. Договорът сега не е пред мен и не съм сигурна дали изрично сме го записали, както и дали имат право да си сменят патрона на вратата. Факт е, че наемателката ме помоли да отключа апартамента, за да отчетат водомерите, а аз по-навътре от коридора с ревизионния отвор не си позволих да вляза. Но ми хрумна една идея, която мисля да им предложа - за мое и за тяхно спокойствие. Да запечатаме в една кутийка /например от цигари/ моят ключ от апартамента, като я облепим с хартиена лента с техните подписи отгоре. Така и аз ще съм спокойна, че имам "доказателство" че не съм използвала ключа без тяхно знание, а пък и те няма да имат притеснението, че мога да им правя "визитации". Наистина намирам за неетични такива посещения и аз лично бих се чувствала некомфортно, ако знам, че някой в дома ми ме инспектира. Нали все пак това жилище става техен дом. Иначе все едно са при свекървата  Laughing Какво мислите за тази ми идея? Дали "връзва гащите"?

# 908
  • София
tetka_the_best, смятам, че решението което си взела е напълно правилно.Не е етично да се влиза в жилището на наематели, защото за момент то е тяхното пространство, все едно на нас някой да влиза и излиза, как ще реагираме - ами лошо!Аз постъпвам по същия начин, а данъците /такса смет/ смятам, че са си мой проблем, не ги задължавам да ги плащат.Важно е да коректни в плащането си на наема, за което аз не мога да се похваля с последните.Каквото било, било, точка!Следващ път ще бъда по прецизна и ще поглеждам режийните сметки.

# 909
  • Варна
tetka_the_best , малко детска ти е идеята - как ще са сигурни наемателите ти, че това е единственият ти ключ и нямаш още 5-6 дубликата?  Laughing

По-добре да си сменят ключалката - аз така бих помолила и така сме правили, когато сме живяли по квартири. Освен хазяина, същия ключ може да е останал и у предишните наематели...

# 910
tetka_the_best , малко детска ти е идеята - как ще са сигурни наемателите ти, че това е единственият ти ключ и нямаш още 5-6 дубликата?  Laughing

По-добре да си сменят ключалката - аз така бих помолила и така сме правили, когато сме живяли по квартири. Освен хазяина, същия ключ може да е останал и у предишните наематели...

Абсолютно съм съгласна - заедно купуваме нов патрон, сменяме, запечатваме и сме ОК.  Grinning

# 911
  • София
Страхотна тема!
Съвсем скоро ми предстои отдаване на апартамент под наем.........и направо ми настръхва косата, като знам какво ходене по мъките ще е, но няма как. ТБО задължително си го включвам, като разход, който се заплаща от наемателя, като винаги съм предупреждавала за този нов консуматив, защото той е точно толкова консуматив,колкото са водата, токът, парното, такса общи части и др. Да, мога да си го калкулирам към общият  наем, но за мен това не е честно спрямо наемателя- в крйна сметка той трябва да знае, че заплаща и този консуматив. Относно притежаване на ключ от имота , в който в момента не живея АЗ-еми против съм и никога не съм задържала. Ние сме страни по договор, а не приятели-ключ от домът ми може да има само достатъчно близък човек, за останалите случаи-има си Ключар. Усмихнат ден ви пожелавам.

# 912
Предстои ни след няколко месеца и ние да започнем да търсим наематели за апартамент в голям морски град, на сравнително добро място, след основен ремонт. Баня, тоалетна и кухня - перфектни, не знам дали ще ни останат средства за друго ново обзавеждане, или ще го пуснем полуобзаведен, но така или иначе апартаментът ще е кукла.
СПоред мъжа ми, би трябвало да искаме по-голям депозит, тъй като всяка повреда би струвала доста пари. Според вас реално ли е това изискване?

Хвърлих око на темата и направо ми призля, като си представих какво ни чака  ooooh!

# 913
red shoe, може би съпругът ти има право, но търсенето най-добре ще ви покаже дали това изискване е реално.  newsm78 Нямам достатъчен опит като наемодател...
          Аз също бих искала съвет - предстои ми отдаване под наем на апартамент, който най-вероятно ще се хареса на студенти. Въпросите ми са свързани с оформянето на договора за наем, както и с последващите отговорности. Каква е практиката - индивидуален договор с всеки поотделно? /максимум 3-4 души/ Миналата година правехме банята и кухнята на апартамента, двама младежи ни питаха дали ще го даваме под наем. Искали да се съберат 4 човека и да го наемат, но всички консумативи да са включени в наема?!? / newsm78 тогава цената трябва да е като в хотел за нощувка/... Другото, което ме притеснява - хубаво ще се съберат примерно 4 човека, за да си делят наема, но ако 1 от тях примерно реши да напусне и не си изплати задълженията, как се процедира към останалите? Да се вкарвам ли в този филм или да търся за наематели семейство /или на семейни начала/ - и без това апартаментът е преходен хол с кухненски бокс, баня, спалня. Ясно ми е, че тези младежи не влизат в манастир, но не бих искала да се окажа с 4 наематели и N-броя обитатели.
         Ще съм благодарна на всички, които споделите опит, мнения и съвети!

# 914
tetka_the_best, ние до сега го отдавахме този апартамент, за който пиша, на студенти. Точно това е недостатъка, че ако някой си замине, докато се намери друг на неговото място 1/4 от наема не се плаща. В последните месеци дори беше останало само едно момиче, но я държахме до пролетта, защото така или иначе зимата не ни се почваше ремонт. Иначе те сами си търсеха съквартиранти. Момичетата като цяло добре стопанисваха имота, не сме имали особени проблеми и поражения  Peace
Иначе консумативите те си ги плащаха  Peace

Общи условия

Активация на акаунт