Епидурална упойка-за и против

• 56 882
  • 454
  •   1
Отговори
# 405
имаме право, аз вторият път го отказах, но пак си ме боля но наистина не чак толкова колкото първият път. Вторият път не им дадох да ме приковат за леглото през цялото време за да слушали тоновете, ходех си разхождах се.

# 406
Първият път раждах без упойка - правиха епизотомия - имах много външни и вътрешни шевове, чак след един месец можех да си седна на дупето без да ме боли, въобще тежко раждане и бях решила вторият път да родя с епидурална упойка, но най-вече исках за да си спестя болката по време на разкритието. Но с второто дете отидох в болницата с голямо разкритие и не ми сложиха упойка. Раждането мина без никакъв проблем, без епизотомия, без разкъсване, а болката по време на разкритието беше наполовина по-малка - напълно поносима, лежах си спокойно на леглото в предродилна, даже пуснаха и мъжа ми да ми прави компания докато дойде време да влезем в родилна зала. Ако ми бяха сложили упойка - със сигурност щях да си помисля, че не ме е боляло много заради упойката и щях да вляза тук и да напиша хвалебствия за епидуралната упойка. Просто исках да споделя това с вас. Simple Smile

# 407
ticket, Честита ти нова рожбичка!  Heart Eyes
Направи ми впечатление от поста ти частта за окситоцина. (Всъщност, наистина, той е основният виновник на неистовите контракции, с които ни "даряват" лекарите)
Ти къде си раждала?
Позволиха ли ти да се откажеш от окситоцина?
И също ми е интересно: ние, като пациенти, имаме ли право да откажем окситоцин?

Благодаря.
Живея в чужбина от малка. И двете ми деца са родени извън България. От форума разбирам, че в България жените не винаги имат право на избор относно протичането на раждането и то не за глезотии като да слушат класическа музика по време на напъните, а за жизнено важни за една родилка въпроси като добавка на окситоцин, пози на раждане и тн..
И за двете си деца имах план на раждане, и можех да избирам всичко позволено от медицинска гледна точка като упойки, окситоцин, поза, дори дали да има осветление в залата при появата на бебето.

При първото ми раждане бебето се беше заклещило високо, тоновете се губеха и ми сложиха окситоцин (иначе щеше да се наложи секцио) и епидурал (с катетър и можех да я дозирам, натискайки бутон). За мен окситоцина не беше враг, а спасител от операция.Слизайки беше заело много трудна поза с една ръка напред , а и си беше голямо бебе. Наложи се епизиотомия и вътрешни шевове.Но от раждането ми остана чудесен спомен, болка усещах само при най-силните контракции, бях свежа, бодра и енергична. От шевовете не остана спомен след около седмица.

Второто ми и напълно естествено раждане ми беше изключително трудно, от болка много моменти ми се губят, повръщах, дори не можех да си спомня името на сина ми, когато акушерката ми задаваше въпроси, за да ме разсейва. Изобщо ми остава един горчив вкус, защото не можах да се насладя на момента, дори не си спомням, че са поставили дъщеричката на гърдите ми, нямам спомен от личицето и. Мъжът ми, който геройски издържа целия процес ми разказва нещата , които пропуснах.

И двете ми деца са родени с Апгар 10.

# 408
Момичета, вече писах за мнението си, но не мога пак да не напиша нещо, което ми хрумна сега. Значи възползваме се от всички предимства на съвремието, в което вижеем, ядем всякакви боклуци, говорим с часове по мобилния, караме коли и не се движим достатъчно, но като стане въпрос за раждането се чудя на този т.нар. естествен процес...Толкова много жени познавам, които за родили секцио и сами са си го избрали само, защото ги боли...та в този ред на мисли стига вече с тая паника от упойките. Ползват се в Европа, в цивилизованите болници от 30 до 50 % от случайте. Само ние тук се плашиме с какви ли не разкази и знаем, не знаем пишем пълни небивалици. Посъветвайте се с гинеколога, който Ви води консултацията и той ще Ви обясни за какво става въпрос. Не смятам, че има смисъл човек да се мъчи само и само да се бие в гърдите. "Аз родих нормално без упойка", питайте хората който са учили за това, хората които реално ще изродят бебето и ще видите, че те всички са за упойка, ако е подходящ момента. Над определени см. не се слага упойка, напъните ще са неефективни. Нека малко отворим съзнание за модерните начини да родиш, иначе се замислете че почти от всичко ново и модерно се възползваме и как ще вървим напред в медицината, когато се разпростаняват направо легенди за въпросните упойки.  Laughing

# 409
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Родих без упойка. Умрях от болка, не отричам. Въпреки това и с второто няма да слагам. Не съм против епидуралната  Peace

# 410
Родих без упойка. Умрях от болка, не отричам. Въпреки това и с второто няма да слагам. Не съм против епидуралната  Peace
Може ли да попитам за мотивите ти, извини ме ако си ги споделяла по-назад в темата?

# 411
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Може ли да попитам за мотивите ти, извини ме ако си ги споделяла по-назад в темата?

Разбира се  Hug Наистина ме болеше много по време на контракциите, които продължиха 18 часа. Исках си обезболяващи, но усещах, че ще издържа без упойката. Така и стана. Самото раждане стана много бързо, след това се възстанових за има няма 5 дни. С второто се надявам на по-бързо развитие и разкритие  Simple Smile И няма да направя грешката да отида рано в болницата и да ми сложат окситоцин, което реално усложни нещата. Ама тогава неопитна, не знаех какво става  Simple Smile Иначе, разбирам и подкрепям всички мами, които предпочитат да не усещат болка и да се възползват от упойката.  Peace

# 412
  • София
Момичета, благодаря ви за отговорите  Hug

ticket , аз именно затова те запитах за окситоцина, защото чувам, че екстрата за отказ важи предимно в чужбинско...
Апгар 10 !!! WOW  Пожелавам ти все така да те радват дечицата в резултатите си занапред!   bouquet
Скрит текст:
И приеми един най-искрен комплимент от мен. Не само за човек, който от малък обитава в чужбина, ами дори и за чист българин - българският ти говор и правопис са на много високо ниво! Възхитена съм!

Клара, ти ме обнадежди   bouquet Ще проуча подробно този вид правилници. Че вече проучвах симптомите на "непоносимост към окситоцин"  Twisted Evil

# 413
Аз пък се радвам, че ми пуснаха окститоцин, а така ме бяха наплашили и не исках  Mr. Green но предвид как ме болеше, а вървях едва едва с разкритието, че и без упойка..като ми пуснаха окситоцина за 3 часа получих пълно разкритие..вярно, болката е по-продължителна и силна.. ама по-добре да  ме боли 3 часа много, отколкото 10 /или повече/ по-по-малко  Crazy Crazy мое мнение де  Peace
на мен пак ми се ражда  Mr. Green това е невероятно събитие в живота на една жена..всичко се забравя наистина  Heart Eyes някой път се опитвам да си спомня как болеше, каква беше болката.. и не мога..   Heart Eyes
виж за шевовете е отделен въпроса  Mr. Green там всичко си спомням  Joy

# 414
  • Варна
Аз пък се радвам, че ми пуснаха окститоцин, а така ме бяха наплашили и не исках  Mr. Green но предвид как ме болеше, а вървях едва едва с разкритието, че и без упойка..като ми пуснаха окситоцина за 3 часа получих пълно разкритие..вярно, болката е по-продължителна и силна.. ама по-добре да  ме боли 3 часа много, отколкото 10 /или повече/ по-по-малко  Crazy Crazy
Абсолютно на същото мнение съм. И аз след часове много болезнени контракции нямах никакво разкритие, направо се ужасих, когато ми го казаха при постъпването в болницата. Сложиха ми системата и след 2 часа и нещо бях с пълно разкритие. Вярно, че за тези 2 часа почтио не спираше болката, но в един момент така се замаях, че не отчитах много какво става. Определено нямаше да издържа 18 часа контракции Shocked

# 415

....
на мен пак ми се ражда  Mr. Green това е невероятно събитие в живота на една жена..всичко се забравя наистина  Heart Eyes някой път се опитвам да си спомня как болеше, каква беше болката.. и не мога..   Heart Eyes

Peace   bouquet

Не съм по темата, но като прочетох това... И аз съм така, буквално пак ми се ражда - неповторимо е. И пак искам да съм бременна, обичам това! Страхотно време, неповторими моменти, нищо лошо не помня, то не е и имало нещо лошо, де. Често си спомням моменти - от бременността, от ражданията си с.. ми няма такова друго чувство. Чак ме е страх, че с времето може би ми избледняват някои подробности.. а не искам!

Работата е там, че не искам други деца. Та сигурно няма да ми се случи пак.. Направо малко завиждам на тези, които им предстои...  Crazy

# 416
Sandalka,
Скрит текст:
Благодаря ти за милите думи. Моят съвет към теб е да се наслаждаваш максимално на бременността ти. Не се тревожи отсега за окситоцин, болки, упойки. Настрой се позитивно за раждането и то ще мине добре, и при всички положения ще мине, дори ще си спомняш с умиление за тези моменти.

Към всички момичета (понеже видях думите на Сова) -  и след първото и след второто раждане, бях готова веднага да раждам отново. Наистина е неповторимо. А чувството да държиш рожбата в ръцете си за първи път е най-прекрасното в живота. Няма достатъчно силни думи, за да го опишат.
Очаквам с нетърпение да ми се случи пак.

# 417
Аз съм за епидуралната.
И напълно подкрепям мнението на Тонче_84.
Но всеки има право на личен избор - да използва упойка или не.
Според мен няма смисъл да се мъчиш от болка, при положение, че хората са го измислили...
И ако съм погълната изцяло от болката, аз лично няма да мога да напъвам ефективно

# 418
това като със упойката при стоматолога, някои могат без но някои използват всеки път, това е право на личен избор, никой не може да ти каже ти как ще се чувстваш по добре по време на раждането

# 419
  • Бургас

Според мен няма смисъл да се мъчиш от болка, при положение, че хората са го измислили...
И ако съм погълната изцяло от болката, аз лично няма да мога да напъвам ефективно
Когато раждах и започнаха напъните болката спря,даже се учудих,нио всички акушерки ми казаха-започнат ли напъните,не се усеща никаква болка,ако искате поговорете за това с лекаря и акушерката си,сигурна съм,че ще дадат добри съвети

Общи условия

Активация на акаунт