Епидурална упойка-за и против

• 56 893
  • 454
  •   1
Отговори
# 30
  • Сфия
Формула, че няма-няма. Но ето, че и ти казваш, че първите са били по-лесни. Едва ли са били 24 часа, щом не си ги усетила. Аз имах дори няколко дни някакви слаби неразположения и болки, които почваха и спираха - все едно съм в цикъл примерно. Мен вече доста ме наболяваше от няколко часа, но си мислех, че болките няма да станат по-силни, а по-начесто само. А контракции си имах, просто те не водеха до разкритие. Напъните нищо учдно, че не бяха ефективни, но аз бях труп-ни жива, ни умряла. Усещах как ми напъва, но не бях в състояние нищо да направя, колкото да се опитвах да се мобилизирам, за да приключи по-скоро всичко. А упойката може би щеше да ускори нещата, защото съм сигурна, че стресът, гърчовете, ужасът - те забавят раждането. И пак повтарям, че човек не знае предварително как ще протекат нещата. Ако отначало става по-лесно и по-бързо, няма прични да смяташ, че по-натам ще се забави. За това говоря.

# 31
  • София
е то е повече от ясно че финала е най-труден и болезнен, при мен са били със сигурност, понеже на предният ден бях на запис и тогава бях с 1-2 см разкритие, а на по-предният с 0(пренасях и ходех всеки ден). Иначе, да аз още в първият пост писах, че за такива безумни като твоето раждане съм напълно за упойка(че и за секцио даже).... мен ме приеха с 4-5 см, без болки, още час се шматках без болки после ми пуснаха система и от нея да имах болки, като последният час, след като решиха и че  водите трябва да спукат бяха много силни... но това е форсирано, не естествено раждане и пак болките  истинските ми бяха час, до пълното разкритие и после с 2-3 напъна се решиха нещата без проблеми.
Ако раждането протече и без тези ненужни екстри(защото аз разкритие си правех и реално нито от система, нито от пукане на водите има нужда) то може и още по-леко да бъде Wink
Забързването на нещата не винаги е добър вариант,  дори да спестиш болките от него(в повечето случаи са по-болезнени и с по-разкя болка раждания), то при много такива  пък има естествени разкъсвания от форсирането, ако не се стигне пак до епизиотомия....

Като цяло у нас не куца обезболяването на раждането, а кадрите и начинът на воденето му.... самите лекари водят в повечето случаи некадърно раждането, взимат неадекватни решения и т.н. и от това страдат родилките, но за това оправията не е в упойката за съжаление.
(и при теб са виждали как тече раждането, с какъв теп и продуктивност и въпреки 6-те см са имали и времето и всичко за една упойка, но е тяхна грешка, че са я отказали, а не твоя, че не си поискала на 5-те см)

# 32
И аз умирах от страх само как някой ще ми вкара игла в гърба  ooooh! това беше много по- страшно от самото раждане. Винаги бях против такова нещо, не се съмнявах че ще издържа всякакви болки в името на детето си...и да наистина бях готова, но за съжаление след молбите на няколко лекаря и главната анестеоложка , реших че наистина се налага. Не можеш да си правиш планове за такова нещо, аз исках да родя без каквито и да е упойки, но след 22 часа с изтекли води се съгласих на упойка , а не на секцио  Peace

# 33
  • Сфия
1999 г нямаше упойки. Просто дадох пример - ако е имало и, ако са ме питали. За форсирането на раждането съм съгласна, че не е в особена полза. По повод на водите - на мен ми ги спукаха на 6 см и се почна адът. Все си мисля, че ако не баха го направили щях да си правя бавничко разкритие, със силни, но от сегашната ми гледна точка поносими болки и едва ли щеше да стане по-бавно, от колкото със спукан мехур. Нали идеята на пукането е да се ускорят нещата?... Е, няма такова ускоряване... За 2 часа от 4 на 6 см, с неспукан околоплоден мехур и после още 6 часа от 6 та на 8 см със спукан...Честно да си кажа, ако знам, че 1 час ще са болките, като при теб, не бих искала упойка, защото е излишно и няма смисъл. Тя докато подейства и ще почнат напъните, които за мен лично не бяха болезнени. Даже бяха огромно облекчение след безумните контракции. Лошото, отново повтарям, че човек няма как да знае предварително. Все пак има може би някаква индикация, ако преди това вървят бавно нещата, значи, че и след това няма да е бързо. Като цяло мисля, че моето раждане е по-скоро прецедент, но и твоето също. При повечето първескини не стават толкова лесно нещата.

# 34
Здравейте  Wink
Исках да ви питам някой знае ли защо упойката се слага на 5 см, а по-късно не искат?

# 35
По-късно ми я отказаха, защото най-трудното вече било минало и всеки момент щели да ми започнат напъните. То така и стана - след около час и нещо, но за мен това беше много време, в което щях да колабирам от болката и се наложи да ме свестяват.

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 01:53 от stella gemella

# 36
Здравейте  Wink
Исках да ви питам някой знае ли защо упойката се слага на 5 см, а по-късно не искат?

На мен ми я сложиха на 6 см. Зависи от анестезиолога. Все пак винаги могат да сложат по-малко количество...

# 37
  • Сфия
Аз днес говорих с една акушерка в МД и й зададох въпросът защо след 5 см не се слага упойка и тя ми отговори, че такова правило няма. Ако бързо напредват нещата - да, но се преценява на място. Самите те предпочитали да сложат упойка, за да са всички спокойни, но ако е противопоказно избягват. Ето иначе една статийка, която е много интересна и се опровергава в нея вредата от епидуралната, както и риска. Тя е от 6 части, като първата е най-долу на страницата, а последната най-отгоре. Четесе един вид от долу на горе. Препоръчвам: http://www.moebebe.com/wp/category/rajdane/

# 38
  • София
 Да, май е много спорен въпроса до колко см. се поставя упойката. На мен ми сложиха на 7 см.

# 39
Раждах без упойка и не мисля че е нужно ако всичко е наред.
Неонатоложките в болницата бяха абсолютно против, заради бебето  Peace

# 40
  • София
 Жоржи, в коя болница си раждала?

# 41
  • София
Здравейте!
Записвам се за да следя темата, защото живо ме интересува. Сега съм в 5месец и не съм решила на 100% дали искам или не упойка най-вече защото нямам представа колко са силни болките и доколко ще мога да ги издържам. Искам обаче в заветния момент на взимане на решение да бъда достатъчно добре информирана за да сгреша в избора си  Peace

# 42
  • София
Искам обаче в заветния момент на взимане на решение да бъда достатъчно добре информирана за да НЕ сгреша в избора си  Peace
   Wink

Techi, лека бременност и раждане, аз бих се доверила само на лекарят си, а нашите теми бих чела по- скоро информативно  Peace

# 43
  • в рока
Имах тежко раждане.Но ,ако не е наложително ,не бих рискувала с епидурална упойка.Най-вече трябва да си сигурна в анестезиолога .

[quoteВсе си мисля, че ако не баха го направили щях да си правя бавничко разкритие, със силни, но от сегашната ми гледна точка поносими болки и едва ли щеше да стане по-бавно, от колкото със спукан мехур. Нали идеята на пукането е да се ускорят нещата?... Е, няма такова ускоряване.][/quote]

Все едно чета историята на моето раждане...

# 44
Жоржи, в коя болница си раждала?

Майчин дом и го избрах точно заради неонатологията  Peace

Общи условия

Активация на акаунт