Епидурална упойка-за и против

• 56 913
  • 454
  •   1
Отговори
# 390
да и двата пъти в чужбина. Но си мисля, че за епидуралната това е стандарта за грижи - кръвното да се следи, да се влива течност, ако трябва и да се дава кислород (и понеже не се знае кога точно ще потрябва, абоката трябва да е сложен)

И аз не съм раждала в БГ, обаче нищо от горепосочените екстри нямах.Родих с епидурална, още в 6 месец ми правиха изследвания за нея.И не съжалявам за избора си.Мисля, че си спестих голяма част от болките.

# 391
Не съм професионалист и не мога да коментирам, но намерих тези документи, които описват какъв е стандарта на грижи при епидурална упойка. Едното е на анестезиолозите, не знам дали има по-скорошен документ. Другият документ е за грижите на сестрите:
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s … nZLmUz490NBdsoRdw
http://guidelines.gov/content.aspx?id=36480

http://guidelines.gov/content.aspx?id=36480

Може пък да има разлика от държава до държава, но за САЩ очевидно това е стандарта за грижи.

# 392
  • California
Какво точно имаш предвид под "няколко часа"? Защото 2 часа са точно толкова "няколко", колкото са 12 или 48.
Също така под "родиш" самото изгонване ли имаш предвид или от началото на контракциите?

Наистина ли не правиш разлика между няколко - 2-3-5 часа раждане и такова, продължаващо 15-18-24 и повече часа? За 48 пък да не говориме Tired Под 'родиш' имам предвид целия процес - от изтичане на води/започване на регулярни контракции до появата на бебето.
Сова, не те разбрах с кои точно обобщения да не се обвързвам?  Написах каквото са ми казвали познати, родили наскоро. Кое не може да се твърди така?  newsm78
coldasice, да ти е живо и здраво бебенцето!  Hug

# 393
Vasilia, благодаря!

И при мен беше същото като при Atti. Още като ме приеха в родилна зала ми сложиха веносен източник, закачиха ми физиологичния, закачиха ми апарата за кръвно, който автоматично си мереше сам през определено време. Преди да ми сложат епидуралната трябваше да изчакам да ми влеят една банка течност, сложиха ми и катетър.

# 394
Vasilia, благодаря!

И при мен беше същото като при Atti. Още като ме приеха в родилна зала ми сложиха веносен източник, закачиха ми физиологичния, закачиха ми апарата за кръвно, който автоматично си мереше сам през определено време. Преди да ми сложат епидуралната трябваше да изчакам да ми влеят една банка течност, сложиха ми и катетър.

И тук е така.
Същата процедура.

# 395
  • София
Раждах в Русия, но процедурата с епидуралната беше аналогична. Първо биха инжекция но-шпа, докато анестезиологът се подготвяше. После анестезиологът постави нещо като абокат в гърба, което минаваше отпред на тялото, през което вливаха упойката. След това вързаха колани, за да следят моето кръвно, контракции, данните на бебето и някаква щипка на пръста, която не знам за какво беше. По едно време докторът прецени, че трябвало да се "нахрани" бебето и ми поставиха абокат на ръката, за да влеят разтвор от сорта на глюкоза. Катетър поставиха, когато дойде време за напъните.

# 396
Милинка, добре че ми припомни, и аз имах щипка на пръста, предполагам за пулса, както и катетър. На мен освен колана на корема, се наложи да ми спукат мехура и да сложат вътрешен монитор за бебето, защото външния не измерваше добре тоновете.
Всичко това го изброявам, защото аз определено щях да съм благодарна някой да ми ги беше обяснил тези неща предварително и щях да поизчакам с епидуралната, ако знаех какво ме чака. (Което не значи, пак казва, че на някои жени няма да им се наложи така или иначе епидурална, просто болката е много различна)

# 397
  • На топло...
Щипката мери нивото на кислород в кръвта и пулса, доколкото знам Peace.

# 398
На мен ми бяха обяснили всичко предварително. Кой кога какво ще прави (дори и ако се стигне до секцио).
Нито едно нещо в родилното не ме изненада.

# 399
здравейте момичета да се включа и аз Simple Smile аз раждах 2005 г и родих с еп.упойка да ви кажа изобщо нищо неусетих от самото раждане но за сметка на това усетих от болката на трите конеца които имах .И ако решим за второ дете бих се рамислила секцио:( мн ме наплашиха мои близки приятелки които родиха преди 1-2 месеца.Нз като му дойде времето ще мисля

# 400
  • Варна
Адмирации към всички родили без упойка, просто умът ми не го побира как сте успели.
Нямах избор Whistling Затова пък вдигнах родилното на главата си Mr. Green Категорично съм За обезболяването, сигурно щях да имам далеч по-ясни и далеч по-приятни спомени.
kamity86,
че при секциото също има конци. Да не говорим колко по-голям е разрезът.

# 401
Здравейте момичета! Предстои ми раждане и вчера попитах гинеколожката си какво мисли за упойките и дали ги препоръчва. Аз ходя на консултация при Д-р Анна Атанасова в Майчин дом и тя даже ме посъветва да си слова упойка и каза, че това щади майката за реално важния момент на напъните. Тя ми обясни, че упойката щади морално и физически майката за най-важния момент и прави раждането далеч по-безболезнено. Аз взех решение да раждам с такава упойка след дълго четене и се надявам да съм взела най-правилното за мен решение. Нека сме толерантни и всеки да си реши кое е най-доброто за него, но аз лично не виждам смисъл да се страхуваме и толкова много от такива обезболяващи, нека раждането да е възможно най-малко травмиращо, защото вкрайна сметка това е един прекрасен момент за всяка една от нас. Също който иска нека прочете и тази статия, която е не какво се случи с моята приятелка, позната, момичето от съседното легло, а мнение на специалист, който също препоръчва упойката:http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1527476, статията е за секциото като цяло, но може да прочетете частта за обезболяването и ползите на тази упойка. Пожелавам както на мен, така и на всички бъдещи мами колкото се може по-безболезнено раждане и некиа всеки вземе правилното решение за себе си  Simple Smile

# 402
Хайде да се включа и аз след второто ми раждане.
Първият път родих с епидурална упойка.
Вторият път по собствено желание исках да раждам напълно естествено- без епидурална, без окситоцин и всякакви обезболяващи. Последните три месеца от бременността се подготвях с йога, плуване и лека гимнастика. Ами, родих естествено и честно казано - за мен не си заслужава усилията. Естественото раждане е безкрайно по-болезнено, по-изтощително и след раждането на бебето вместо да му се радвам, се почувствах изключително изтощена, смазана, безсилна. Наистина нямах никакви разкъсвания и шевове, но според мен това не зависи от упойката, а от позата на бебето при раждането и от размерите му.
Като раждала с епидурал и без, определено препоръчвам тази упойка. За третото раждане ще я поискам, без да се замислям.

# 403
kamity86 и аз първия път имах шевове но втория път се разминах без тази екстра.
За упойката съм За , но и двата пъти не ме угря тая хубост и сладост. Сега живот и здраве третия път няма да влезна в предродилната преди да дойде анестезиолога, че пак ще ме преметнат и ще се наложи да си търпя болките които не искам да изживявам пак.

# 404
  • София
ticket, Честита ти нова рожбичка!  Heart Eyes
Направи ми впечатление от поста ти частта за окситоцина. (Всъщност, наистина, той е основният виновник на неистовите контракции, с които ни "даряват" лекарите)
Ти къде си раждала?
Позволиха ли ти да се откажеш от окситоцина?
И също ми е интересно: ние, като пациенти, имаме ли право да откажем окситоцин?

Общи условия

Активация на акаунт