Отговори
# 555
  • Мнения: 124
Portokalche,много благодаря за бързият отговор Hug,вече отлежават в кутията:)

# 556
  • Мнения: 2 144
хванах се да правя хлебчета, но се оказа, че маята ми не е добра /стара/.. изобщо не втасват..

дали има някакво решение на проблема  Cry подозирам, че труда и продуктите отидоха на вятъра

# 557
  • Мнения: 22 867
хванах се да правя хлебчета, но се оказа, че маята ми не е добра /стара/.. изобщо не втасват..

дали има някакво решение на проблема  Cry подозирам, че труда и продуктите отидоха на вятъра


Бо, сложи на топло тестото и се зареди с търпение, просто го изчакай повечко време, не знам колко ти е стара маята, но майка ми я държи в камерата на хладилника си, купува си на калъпче, меси с нея и стават чудесни питки или тутманици. Тя си има теория, че няма какво да и се развали на маята в камерата, докато аз много се взглеждам в сроковете на годност и хвърлям стара мая. Щото все и правя забележки, ама нямам факти, печивата и стават. Grinning Ако съвсем не ще да се се вдига, сега ще напиша аз какво правих веднъж, беше доста тесто и си стоя в купата, без да мръдне. Ами раздърпах го на плота, т.е. разточих с ръка, полях с разтворена в топла вода мая, тичах до магазина за нова, поръсих с малко брашно и доста намесвах. Ами втаса, правих и питка и пържих и мекици. Не съм си го признавала това досега. Embarassed Grinning
Но много мразя да хвърлям храна и продукти, освен в краен случай. Писала съм го вече, това ми е откакто гледам гладни хора да ровят по кофите. Преди бях много ларж в това отношение, щом не ми е нещо по вкуса - в кофата. Сега спасявам, рециклирам, е, ако съвсем не става....... Peace

# 558
  • Мнения: 2 144
labrex  Hug маята е от сухата и миналата година и е изтекъл срока... VILI пише на едно такова зелено пакетче...

ами ще я почакам още, въпреки, че вече стана май около час...
ще ги пъхна да ги опека накрая, пък каквото стане. и аз не мога да хвърлям храна и опитвам всичко само и само да не хвърля.

До магазина за нова мая няма да мога да отида..

# 559
  • Мнения: 1 884
labrex  Hug маята е от сухата и миналата година и е изтекъл срока... VILI пише на едно такова зелено пакетче...

ами ще я почакам още, въпреки, че вече стана май около час...
ще ги пъхна да ги опека накрая, пък каквото стане. и аз не мога да хвърлям храна и опитвам всичко само и само да не хвърля.

До магазина за нова мая няма да мога да отида..

Един съвет от мен. Другия път си шупни маята.Хладка водичка или мляко/зависи от рецептата/, малко захар и брашно.Забъркавш на кашичка и завиваш.До 15-20 мин трябва да е шупнало.След това няма да имаш никакъв проблем с тестото което месиш. Аз така  2 -3 пъти съм хвърляла мая, но си спасих продуктите.Маята която хвърлих беше точно като твоята на VILI,тя не е ли турска? Моята даже беше в срок.

# 560
  • Мнения: 0
имаше едни сладки облачета или дунапренени топки нещо от този род се казваше, ако някой има рецептата моля да ми я сподели  Hug

# 561
  • Мнения: 288
Аз почнах да готвя едни картофки по идея на Селма с лук. Оказа се обаче, че съм си оставила лука на терасата и той замръзнал. Ако го внеса в някоя топла стая ще става ли за употреба като се размрази или да го хвърлям?

# 562
  • Мнения: 1 884
Аз почнах да готвя едни картофки по идея на Селма с лук. Оказа се обаче, че съм си оставила лука на терасата и той замръзнал. Ако го внеса в някоя топла стая ще става ли за употреба като се размрази или да го хвърлям?
Внеси една глава и пробвай, но мисля че ще се разкашка.

# 563
  • Мнения: 3 114
Боя се, че няма да става за нищо. Ако успееш да го почистиш поне, пробвай да го задушиш за малко както е цял, за да омекне малко и го нарежи. Опитай го как е на вкус. Ако го оставиш бавно да се размръзне на стайна температура ще се разкашка и ще има ужасен вкус.

# 564
  • Мнения: 22 867
Аз почнах да готвя едни картофки по идея на Селма с лук. Оказа се обаче, че съм си оставила лука на терасата и той замръзнал. Ако го внеса в някоя топла стая ще става ли за употреба като се размрази или да го хвърлям?

От нета:

Замръзналият лук не се пренася на топло за размразяване.
Оставете го на мястото, където е замръзнал, и го употребявайте спокойно — лукът не си е променил вкуса, макар и в замръзнало състояние.

# 565
  • Мнения: 3 114
Само не разбирам как ще се нареже?

# 566
  • Мнения: 2 144
labrex  Hug маята е от сухата и миналата година и е изтекъл срока... VILI пише на едно такова зелено пакетче...

ами ще я почакам още, въпреки, че вече стана май около час...
ще ги пъхна да ги опека накрая, пък каквото стане. и аз не мога да хвърлям храна и опитвам всичко само и само да не хвърля.

До магазина за нова мая няма да мога да отида..

Един съвет от мен. Другия път си шупни маята.Хладка водичка или мляко/зависи от рецептата/, малко захар и брашно.Забъркавш на кашичка и завиваш.До 15-20 мин трябва да е шупнало.След това няма да имаш никакъв проблем с тестото което месиш. Аз така  2 -3 пъти съм хвърляла мая, но си спасих продуктите.Маята която хвърлих беше точно като твоята на VILI,тя не е ли турска? Моята даже беше в срок.

благодаря за съвета  Peace

направих ги...бухнаха.

 не както трябваше, но все пак станаха...

# 567
  • София
  • Мнения: 625
решила съм да правя чийзкейк / за пръв път--ощесе колебая по коя рецептна/, но питането ми е: може ли да използвам маскарпоне?

# 568
  • Мнения: 3 114
Може, разбира се.

# 569
  • Мнения: 9 455
Michael@   като леко замръзнал  Wink

момичета, ако е за готвене не пречи на лука, че е замръзнал. Не става за прясна салата вече.
Когато имам време беля лук и прибирам в камерата на хладилник за 10-15 мн. преди да го нарежа, за да не рева. Понякога забравя над 16 и замръзне повече, друг път глава ми е излишна...
Вадя когато ми трябва и я режа в манджа.
Не му се променя вкуса

Общи условия

Активация на акаунт