Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 5 част

• 143 745
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 1 560
Аз пък не знаех, че има неплатили майки! Ако знаех, щях да я видя тая работа.
А за закона - не съм юрист, но според мен "има право" си означава право - нещо за което не трябва да се плаща, щото хайде тогава да плащаме за свободата или другите ни права, гарантирани по закон.

# 1 561
Аз пък не знаех, че има неплатили майки! Ако знаех, щях да я видя тая работа.
А за закона - не съм юрист, но според мен "има право" си означава право - нещо за което не трябва да се плаща, щото хайде тогава да плащаме за свободата или другите ни права, гарантирани по закон.

Апропо - има петиция за спиране на порочната практика да плащаш за присъствие на близък на раждането. Ето тук можете да я подпишете http://www.peticiq.com/pravoto-da-ne-rajdash-sama

# 1 562
Цитат
Ако наистина това означава просто трябва да се повдигне въпроса и това да се промени!

# 1 563
  • София
Хм, мен повече ме озадачава формулировката "само в условия на самостоятелна родилна стая". В ТК такива ли са?  newsm78

# 1 564
Не Mr. Green Такава е ВИП залата, за която си плащаш, а за да можеш да я ползваш, трябва да избереш екип. Навързано е  Crazy

# 1 565
  • София
Не Mr. Green Такава е ВИП залата, за която си плащаш, а за да можеш да я ползваш, трябва да избереш екип. Навързано е  Crazy

Ами значи всичко си идва на мястото  Peace

# 1 566
  • София
Vache:

Алинея 3 от глава 26 на Наредба № 32 от 30 декември 2008 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, издадена от Министерство на здравеопазването, „присъствие на близки на раждащата по време на раждането е допустимо при нейно съгласие и тяхно желание, само в условия на самостоятелна родилна стая.” Документа, в който това е описано можеш да си го изтеглиш от сайта на Министерство на здравеопазването от http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … mp;articleid=4506  Peace

Къде в текста пише, че е безплатно?  newsm78 Това твърдиш ти. Реално никъде не е упоменато нищо за плащане, което означава, че може да бъде платено или безплатно  Wink А "може", все още не означава "трябва". Не защитавам управата на ТК, но плащането на присъствието на бащата си е съсем законно. Нали не мислите, че юристите на такава голяма болница ядат доматите с колците  Laughing Тълкуването на текста изобщо не ти дава право да не платиш, защото има установена такса от болницата, която е за ВИП услуга. Текста, който си дала означава, единствено, че не могат да ти откажат присъствие на близък в стаята за раждане (обърни внимание! само там!), но никъде в закона не ограничават при какви други условия.

То и законовото право да се ражда безплатно в БГ, дори и когато не си осигурен не изключва частните болници, в които всичко се плаща  Wink

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 21:11 от Vache

# 1 567
Vache:

Алинея 3 от глава 26 на Наредба № 32 от 30 декември 2008 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, издадена от Министерство на здравеопазването, „присъствие на близки на раждащата по време на раждането е допустимо при нейно съгласие и тяхно желание, само в условия на самостоятелна родилна стая.” Документа, в който това е описано можеш да си го изтеглиш от сайта на Министерство на здравеопазването от http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … mp;articleid=4506  Peace

Къде в текста пише, че е безплатно?  newsm78 Това твърдиш ти. Реално никъде не е упоменато нищо за плащане, което означава, че може да бъде платено или безплатно  Wink А "може", все още не означава "трябва". Не защитавам управата на ТК, но плащането на присъствието на бащата си е съсем законно. Нали не мислите, че юристите на такава голяма болница ядат доматите с колците  Laughing Тълкуването на текста изобщо не ти дава право да не платиш, защото има установена такса от болницата, която е за ВИП услуга. Текста, който си дала означава, единствено, че не могат да ти откажат присъствие на близък в стаята за раждане (обърни внимание! само там!), но никъде в закона не ограничават при какви други условия.

То и законовото право да се ражда безплатно в БГ, дори и когато не си осигурен не изключва частните болници, в които всичко се плаща  Wink

Именно. Аз тоя текст го интерпретирам по един начин, а ти по друг. Ходи доказвай кой прав Simple Smile Факт е, че има неплатили майки, точно защото не е изрично постановено дали тази "услуга" може да бъде заплатена или трябва да бъде безплатна  Peace

# 1 568
Даже според мен изобщо не пише, че това е ПРАВО на родилката или на бащата (даже не е написано "баща"). Пише, че е ДОПУСТИМО, т.е. болницата "може да допусне" при определени условия, в случая при желание от двете страни.  Изобщо не го пише нито като задължително, нито като някакво право, което й се полага...

# 1 569
Направих си труда да прочета наредбата в тази и част. В контекста на наредбата е съвсем ясно, че присъствието на бащата не е 'право'. Текстът се намира в глава Глава ХХIV РОДИЛНА ЗАЛА, която описва какво трябва да има в една родилна зала и няма нищо общо с правата на родилката. Сложен е точно след описанието на 'самостоятелна родилна зала' като пояснение, че външни лица - 'близки' може да присъстват само в такава.  А и в самият текст ясно е казано, че вариантът е 'допустим', а не 'право'.
Ако има родилки неплатили за присъствието на бащата то това е не заради наредбата за акушерството, а поради начините на събиране на задължения в БГ. Болницата не може да ги принуди да платят на момента по никакъв начин. Ако откажат да платят трябва да издаде съответните документи доказващи за това и да ги осъди, след което ще бъде назначен съдия изпълнител, които да запорира заплатата на неплатилия и да събере дължимото с лихвите и съдебните разноски. Процедурата е дълга и сложна и най-вероятно не си заслужава усилията и разходите. Ако обаче практиката да не се плаща въпреки обявеният ценоразпис стане масова съм убедена, че болниците ще прибегнат до тези мерки.

# 1 570
  • София
chugra, неплатилите вероятно са го направили по втория начин  Wink Това, че ти интерпретираш наредбата (наредбите не са закони  Sunglasses) по даден начин, не означава, че смисълът е този, който си мислиш Wink Както и да е, спорът е излишен според мен. Peace

# 1 571
И аз мисля,че допустимо не значи нейно право, а, че  ако болницата има условия за това. /мисля,че все още не всяка болница има тези условия/  От там и условия означава вип зала,екип и такси.  Факт е,че всяка болница сама определя за какво и колко да се плаща, а и какви допълнителни екстри да предоставя на пациентите си.  Thinking
   Но по отношение на не платилите /ако има такива/, не мисля,че е чесно. Все пак са били предупредени,че присъствието на бащата се плаща. Никой не ги е изненадал в последствие. Thinking
Мисля, че те са мит Wink

# 1 572
  • София
Аз пък всичко си ядох в болницата и съм още жива Laughing Особено след гладуването в реанимация, можех да изям всичко! Ябълковият сок ми се видя най-вкусното нещо на света! Храната със съквартирантката ми ни стана еднаква на третия ден след операцията ми. Веднъж ми донесоха супа от вкъщи и аз я опитах само колкото да не я върна непокътната. Беше ми трудно разхождането и за кафе разчитах само на посестителите си, така и не я видях къде е тази машина. И сега се сещам, че ММ ми носи възглавница от вкъщи, че онова там болничното не приличаше на нищо, а леглата са ужасно неудобни наистина и с 2 възглавници донякъде успявах да облекча болката при изправяне.

# 1 573
  • бургас/софия
Здравейте,

искам да помоля някой да препоръча лекарка за водно раждане в ТК, която води и ЖК, знам, че не е задължително и мога да избера само лекар за раждане, но предпочитам същата да ми води и консултацията.. така или иначе сегашната трябва да я сменя..
искам да е максимално естествено и си търся такъв лекар, който да е на същата вълна. За Ралица Василева имам добър отзив засега..други идеи??

# 1 574
Здравейте,

искам да помоля някой да препоръча лекарка за водно раждане в ТК, която води и ЖК, знам, че не е задължително и мога да избера само лекар за раждане, но предпочитам същата да ми води и консултацията.. така или иначе сегашната трябва да я сменя..
искам да е максимално естествено и си търся такъв лекар, който да е на същата вълна. За Ралица Василева имам добър отзив засега..други идеи??
Дончева, без колебания! Но следи в частния си кабинет.

Общи условия

Активация на акаунт