Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 5 част

• 144 454
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 150
  • София
За кърменето-аз родих в петък сутринта и още на следващия ден-до самото ни изписване пътека направиха да ми помагат Rolling Eyes

# 151
  • София
1. Как се разбрахте с лекаря за упойките - предварително или в хода на самото раждане? - Аз се разбрах предварително, че ще пробвам без упойка, ама ако видя зор ще поискам. Видях зор, поисках, доктора ме омая и след 10 минути родих без упойка  Crazy

2. Изчакаха ли ви нормално да си получите нужното разкритие или настояваха да ви включат система? Трябва ли да се подписва информирано съгласие и кога? - Аз отидох с багажчето, мислех, че ще ми сложат окситоцина. Нищо подобно! Доктора ме прегледа, направиха клизма и ме пратиха да се разхождам... На опредлено разкритие спукаха мехура и пак разходки. Направих си разкритие. Окситоцин ми включиха 5 минути преди изгонването на плода. Беше малко като количество и дефакто влезе в кръвта след раждането. Може би помогна за плацентата и после за свиване на матката. Той затова се оставя, за да контрахира матката и да изхвърля кръвта.

А отделно искам да кажа, че адски много зависи от лекаря. Аз раждах с 2 момичета. Едната беше с изтекли води в 8 месец и нямаше как да е без окситоцин. Вляха й 3 банки с по 30 капки, за да направи 5 см разкритие и да й сложат упойка. Беше адско раждане. Но там си трябваше система. Другото момиче можеше да роди без система и упойка, но лекарката сложи системата. Но момичето беше доволно после. Та зависи от лекаря. Моят доктор имаше идея как ще родя, дори според мен знаеше и кога ще родя. Като цяло е от лекарите, които чакат нещата да се случват без излишна намеса.

3. Бебетата при вас ли бяха в стаите или отделно? Бебето беше с мен, но от следващата сутрин. Аз родих в 17:45. Седяхме с беба 2 часа, значи до 19:45. После мен ме приведоха на 5 етаж, а бебето го приведоха на 2-ри. Чак на другата сутрин я качиха на 5-ти. Някакви процедурни неща са това. Може би ако родиш нощес или сутринта ще ти дадат бебето същия ден.
Информирано съгласие се подписва още при приема и обработката на документите.

4. Ако искам само да го кърмя, мога ли да им кажа да не му дават адаптирано мляко?
Аз не съм казвала какво искам, защото не е имало кога. Т.е. аз видях бебето след часове. Но те не са й давали АМ. За разлика отпреди 8 г. освен на бебетата родени секцио и на тези, за които те имат съображения не изписват добавки. Дори когато втората нощ аз реших, че бебето  е гладно (по ред причини свързани с първото ми раждане), те ми дадоха с много голям зор и молби. То бебето не щя да яде АМ и така си остана, но те не искаха да ми дават. Всеки път като носеха шишетата влизах и викаха, аа, майче, ти кърмиш, за теб няма добавка  Crazy А не знаеха, че нищо, че ми е второ дете за първи път кърмех наистина и ползвах таблата в стаите за позите за кърмене. Много добро впечатление ми направи това.

5. Наистина ли нищо не обясняват за кърменето и не помагат ли акушерките с това? Аз не съм търсила помощ, но пък чух много добри отзиви от конкретни акушерки. Значи е до човека. Имаше една мама, на която бебето не искаше да суче в каквато и да е поза. Е една от акушерките беше се мъчила и накрая намерили точната поза. Бебето и досега се кърми.

6. Как стои въпроса с промивките и грижата за родилките след раждането - доволни ли сте? Акушерките ли ги правят или трябва ние да се грижим за това и съответно да си носим необходимите неща? - Зависи дали и какви шевове имаш. Аз нямах сега епизиотомия. Имах 2 шева повърхностни. Ходих един път на тоалет, ама щото не знаех, че като не е епизиотомия не се третира. Акушерката ми обясни, че не съм за тоалет и така. Иначе ми носеше майка ми отвара от смрадлика и това е първото, което ти казват след като родиш  Wink

7. Мога ли предварително да си запазя единичен ВИП? Не, не можеш да запазиш никакъв ВИП. Като родиш, чак тогава се вижда къде какви стаи има и се действа.

8. Как стои въпроса със свижданията? Пускат ли таткото да влиза в стаята или само отвън може да стои? - Мога да кажа само за двоен ВИП. Има часове за свиждане. В тях може да нахлува не само таткото, ами всичката рода на двете майки. Особено ако са несъобразителни  Mr. Green Акушерките предупреждават да се спазват часовете за свиждане. Е, това не пречи да дойде някой да ти подаде троба с нещо, дрехи и пр.

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 14:55 от Vache

# 152
Момичета, страшно съм ви благодарна, че толкова бързо се отзовахте и отговорихте на многобройните ми въпроси   newsm51
Специални благодарности на babyto87 и Vache за изчерпателната информация  Hug Hug Hug
Сега вече ще съм по-спокойна, защото знам какво да очаквам  Wink Стискайте ми палци април, живот и здраве, всичко да мине добре и на финала да си гушкам малката бебка  Praynig
Лека вечер !   bouquet

# 153
Andromeda_84 няма защо пожелавам ти леко раждане и да си гушкаш най-хубавото бебче Simple Smile Ако имаш още въпроси питай Simple Smile

# 154
  • София
Andromeda_84, спокойно!!! Всичко ще мине както трябва и ще имаш едно чудесно раждане!  Hug Hug Hug Питай ако има нещо.

# 155
Извинявайте за забавянето на отговора ми, надявам се не съм закъсняла много.

beni_f - свърши докато бях там, имаше някаква авария с тръбите, по другите стаи имаше вода. Вземи одеяло, там в стаите е топло, но бебетата ги лангъркахме от стаите по коридорите за да ги оставяме за тоалет и точно където е детското отделение е много студено и духа. За кърменето никой нищо, трябва да разпитващ акушерките, или момичетата от стаята, аз все още имам проблем, моята така и не засука, мъча я още но нищо не става.

Andromeda_84
1. Как се разбрахте с лекаря за упойките - предварително или в хода на самото раждане? - Аз не исках упойка, но на края след като бебето не искаше да излезе, се наложи да ми сложат спинална, за да я извадят с форцепс, но това е частен случай, а иначе и без упойка се изкарва  Peace

2. Изчакаха ли ви нормално да си получите нужното разкритие или настояваха да ви включат система? Трябва ли да се подписва информирано съгласие и кога? - Мен си ме приеха с 3 см разкритие, направиха ми клизма и ме заведоха в пред родилна, изчакаха да стане 6-7см разкритието, спукаха ми мехура, след това изчакаха пълно разкритие 10см и да почнат напъни. При мен сложиха Окситоцин към края, за да ми зачестят контракциите с напъни, защото освен че бебето беше заклещено, контракции с напъни имах през много голям интервал.

3. Бебетата при вас ли бяха в стаите или отделно? Моята бебка ми я дадоха доста след раждането, заради форцепса - след 48 часа, трябваше да я наблюдават. Първия ден беше по определени часове при мен, после за постоянно, само за памперса ги водехме да им сменят.

4. Ако искам само да го кърмя, мога ли да им кажа да не му дават адаптирано мляко? Ами аз нямах кърма, а и заради тези 48 часа които не ми я дадоха, и заради форцепса, се е наложило да и дават АМ.

5. Наистина ли нищо не обясняват за кърменето и не помагат ли акушерките с това? Ами аз като се преместих във единичния ВИП тогава ми обърнаха внимание, гърдите ми бяха се надули, масажи, компреси, силиконови зърна, че моите са плоски, тогава ми обясниха.

6. Как стои въпроса с промивките и грижата за родилките след раждането - доволни ли сте? Акушерките ли ги правят или трябва ние да се грижим за това и съответно да си носим необходимите неща? - Аз имах епизиотомия.  Ходех на тоалет, когато ме викнеха, отделно ми носеха смрадлика. Тези тоалети се правят само първите три дни, след това сама.

7. Мога ли предварително да си запазя единичен ВИП? Не може, аз се преместих на 4 ден, нямаше свободни когато родих и ме сложиха в обща.

8. Как стои въпроса със свижданията? Пускат ли таткото да влиза в стаята или само отвън може да стои? - във единичен вип няма ограничение за свижданията, когато искат и по колкото искат, друг е въпроса че става претъпкано, защото стаята не е голяма, даже колега на баща ми я беше описал много вярно "ааа знам го ВИПа в ТК един кенеф и в него още един кенеф" Но поне си сама с бебето.

# 156
Здравейте,
Искам да попитам вярно ли е, че след родилната зала те държат в коридола 2 часа за наблюдение и след това те водят в стаята?

# 157
  • София
Здравейте,
Искам да попитам вярно ли е, че след родилната зала те държат в коридола 2 часа за наблюдение и след това те водят в стаята?

Да, вярно е! И не само те държат, ами наистина те наблюдават дали не кървиш повече от необходимото. Бебето също се наблюдава 2 часа, разбира се не в коридора  Mr. Green

# 158
Аз като родих и на другия ден се раздвижвах по коридора имаже жени на колички.Тогава не знаех защо,но ми казаха,че след раждане-нормално-там ги държат.Даже се притесних,че ги смущавам като обикалям,но на тях явно вече всичко им беше претръпнало и хич не ги интересуваше какво се случва наоколо Laughing

# 159
Здравейте и от мен на всички настоящи и бъдещи мами:) нова съм във форума до сега само четях мненията Ви:) ... но тъй като дойде и моят ред да раждам в ТК реших, че ще се включа с малко инфо и някой и друг въпрос. Мойта братовчетка роди през 2010г. там и остана много доволна. Беше в двоен вип на 5ти етаж, всички дружно и се нахвърлихме още след 2 дни, тъй че за посещенията май няма проблем. Това, което мен ме притеснява обаче е,че тя беше планово секцио, каквото ще съм и аз, и предварително и бяха правили тестове за епидуралната упойка. На мен лекарката ми казва, че ще раждам със спинална и няма нужда от предварителни изследвания.... ако някой от вас е наясно може ли да сподели мнение:) ще се радвам и с някоя мама да се засечем в болницата, за сега съм планувана за 7ми март! Успех на всички и благодаря предварително!

# 160
kon4e_milionche, много ти благодаря и на теб за подробната информация  Hug

Аз вчера успях да отида и на Деня на отворените врати и видях лично стаите. Учуди ме фактът, че единствено в единичния ВИП леглата са от специалните (с повдигащи механизми и т.н.), а в двойния ВИП са обикновени русенски легла.  Rolling Eyes Смятах, че като е ВИП, на целия етаж условията ще са наистина ВИП...  Rolling Eyes Аз ли нещо съм в грешка...  newsm78
Освен това се надявах да видим предродилна и родилна зала, но там достъпа бил забранен. Доколкото знам, в другите болници пускат да се разгледа...

И не съм сигурна, че съм разбрала правилно, затова искам да попитам и вас - тези, които са с избор на екип раждат в самостоятелна ВИП родилна зала и са сами, без други родилки, така ли?

# 161
  • София
За съжаление, леглата са доста неудобни във Вип стаите. Мисля, че бяха с пружина ooooh! Момичетата, с които се засекох в стаите всички бяха със секцио и им беше още по-трудно ставането от леглото, отколкото на мен. Даже на една девойка й давах храната в леглото, че ми се късаше сърцето, като я гледах как се превива на две, докато се изправи...
За избора на екип - не е задължително да си в самостоятелна зала за раждане. Ако искаш да присъства и някой друг на раждането вече е задължително. Аз бях с мъжа ми и в този случай се налагаше. Заплаща се допълнително - 200 лв.за присъствие на бащата и 150 лв. за самостоятелна стая за раждане.
Т.е. имаш избор на екип, но раждаш в обща родилна зала - 900 лв.
Избираш екип, но искаш да си сама в родилна зала - 900 + 150 лв.
Избираш екип и искаш и таткото да присъства - задължително трябва самост. род.зала 900+150+200
Ако нещо не е станало ясно, питай пак!  Hug

# 162
  • Русе/София
и какви са тия русенски легла?За първи път чувам за такова определение. newsm78

# 163
Явно тея с гумената облицовка така се наричат.И аз не знаех newsm78

# 164
хаха русенски легла:) са едни с тръби в двата края като в казарма:)

Общи условия

Активация на акаунт