Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 5 част

• 143 761
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 1 545
  • София
а и в деня преди това със сигурност си ходила 3-4-5 пъти (естествен процес на очистване)

Ей това пък ми е много чудно... защо разни неща четени насам-натам се смятат за норма. И с двете раждания не съм имала никакви промени в боря изхождания. Всичко си беше както всеки ден, ни повече, ни по-малко от 1-2 пъти. Имам си напълно редовен стомах и дори с бременностите запек не съм имала. Т.е. при мен не е имало тоя т.нар. процес на очистване, който се спряга в подкрепа на "против клизмата", ама айде да не зачекваме тази тема...

Просто се готвят обичайни неща с по-малко сол ( и странна липса на вкус. Това ми е трудно да си обясня как се случва, като се вижда, че има подправки).

Според мен точно липсата на сол лишава яденето от вкус.
Аз пък преди 10 г. в ТК ядох най-вкусните макарони в живота си  Wink Вътре имаше спомени от сиренце, но ми се видяха най-вкусното нещо на света. Ядох ги 6 часа сред раждането.   Sunglasses

# 1 546
а и в деня преди това със сигурност си ходила 3-4-5 пъти (естествен процес на очистване)

Ей това пък ми е много чудно... защо разни неща четени насам-натам се смятат за норма. И с двете раждания не съм имала никакви промени в боря изхождания. Всичко си беше както всеки ден, ни повече, ни по-малко от 1-2 пъти. Имам си напълно редовен стомах и дори с бременностите запек не съм имала. Т.е. при мен не е имало тоя т.нар. процес на очистване, който се спряга в подкрепа на "против клизмата", ама айде да не зачекваме тази тема...

ами защото принципно така се получава. и аз имам редовен стомах, нямам запек по време на бременността, но е хубаво да подчертая, че "редовен" означава 2 пъти на ден и зависи от това с какво се храни човек. просто много са се преиначили разбиранията за здраве.. но и това е една друга тема на разговор и не е баш за тук.

# 1 547
Цитат
То съвсем навързано става - искаш баща, плащаш, но не може в обща предродилна, плащаш ВИП. Но не може ВИП с дежурен екип, плащаш екип. И при условие, че е абсурдно да присъства бащата без ВИП и ВИП без екип, могат просто да предложат една цена за услугата ВИП с екип. За бащата в случая е глупаво да има такса, защото по същата логика би трябвало да има и такса за посетители във ВИП стаите.
 А по сегашната им уредба могат да измислят и такса за пускане на музика или ползване на ароматни свещи (защото това не става да е в обикновена предродилна, значи плащаш за ВИП и съответно за екип). Ако ме разбрахте. Екстрата присъстиве на баща не е екстра а възможност към ВИПовете и е нелогино да се таксува отделно.
Цитат
Разбрахме те, разбрахме те screch:) Точно както когато се зажениш и искаш да е в събота, ама не щеш да плащаш за хор, а безплатно Менделсон от касетофон. Обаче те ти казват, че не може и или ще слушаш касетофона през седмицата за без пари или ще ти пее хор в събота за 300 лева, ако щеш.
И всички тия практики трябва да ги изпозаведем на едни дела с Хелзинския комитет, за да станат както си трябва - без пари. Таткото и сега трябва да е безплатен по закон, така че се чудя как някой още не е завел дело....ама нали все искаме да не се конфронтираме...пък, ако речем да си тръсим правата все ще се намери някой да каже, че е важно да има "здраво бебе и здрава майка, другото са глезотии"...
Абсолютно!
Този въпрос с бащата трябва да се повдигне. Може даже и да не е толкова трудно да се промени това нещо.  В повечето частни болници и клиники е безплатно.

# 1 548
kilimiotlista,много съжалявам, че съм объркала ник-а ти! Embarassed Ох, като те чета наистина бая разходи ще имаш покрай това раждане! Докато бях бременна също проучих въпроса за дулите, ама така и не ми стана ясно точно какво вършат. Малко странно ми се струва ползването на тая услуга, ама в др. страни е доста разпространена.
Макарони имаше няколко пъти за вечеря - без нищичко, нито масло, нито сирене, нито захар.

# 1 549
за присъствието на бащите - по закон всяка родилка има право да я придружава близък и никъде не е упоменато, че това става срещу заплащане. за ТК са ми казвали, че можеш просто да не платиш за присъствие на бащата на изписване и те няма как да те задължат, защото закона дава това право, а законът е над вътрешния правилник на която и да е болница  Peace

# 1 550
  • София
chugra, айде да цитираш кой закон казва, че родилката може да бъде придружавана в родилна зала свободно  Sunglasses Съгласна съм, че тая тъпотия със заплащане на присъствие на бащата не трябва да я има, ама айде да не говорим така на ангро.. по закон.. цитирай точно закона, за да сме убедени, че имаме право  Wink Имам места в една болница, където не допускат абсолютно никой, като интензивно отделение например.

# 1 551
  • София
 Vache, вярно, че липсва ли сол при готвенето, става безвкусно, но те слагат сол, само дето е по-малко от по-масовия усет за солено. После си нося солничката с мен(знаех си, че готвят така и си я взех).

А да поговорим за клизмите, защо не  Mr. Green . Аз имам много какво да кажа. Надявам се и лекарите горко да са съжалявали, че не послушаха една "некомпетентна" родилка. На който му е мерак, да си я прави, но липсата на смисъл и ефективност в тази процедура отдавна се е доказала. Но нали сме свикнали с практиката да правим много неща "защото така се прави".

За присъствието на бащата аз не съм се интересувала законово как е, но по пътя на логиката вероятно ще да е вярно право на жената, след като по принцип при хоспитализация имаш право на придружител.
 Мен друг проблем повече ме измъчва, който е още по-важен. Присъствието на родител ил близък на детето човек при хоспитализация. Има огромен брой болници, в които отказват на родителя да е с детето си. Просто изписват майката и тя може да вижда детето си по ВЕДНЪЖ В СЕДМИЦАТА. слава Богу в ТК нещата не са такива, освен това може да се настоява бебето да е максимално дълго с майка си (освен при сериозна реална невъзможност това да се случи). Даже имам идеи как без да се вкарват повече средства или да се ангажира персонала повече, да се даде по-добра грижа за бебенцата.
 И макар за бебето да е голям шок да бъде разделено от майка си в първите си дни след раждане, сякаш с това по-скоро сме свикнали. Бебетата просто плачат, плачат и накрая млъкват. Или пък изобщо не плачат(просто си мълчат със своите опасни за мозъка нива на кортизол, поради стреса). Но по-трагична ми е картинката, когато едно вече разбиращо бебенце на 6м или на годинка се наложи да бъде хоспитализирано и за дни остава сам самичко в болницата. То вече знае какво е майчина ласка, то е изградило вече някаква представа за света, изпълнно с любов и нагласа за нещо добро... и изведнъж насилствено го отделят от майка му, която до скоро е била неговото второ АЗ. И то точно в този момент, когато е болно и още по-силно се нуждае от родителска грижа и/или майчино мляко. Това дете има по-силни защити за оцеляване от новороденото, съответно и повече енергия да се бори, да плаче, да страда.
 (отплеснах се, но съм си такава. Ревлива бърборана. При всяка бременност форума ми става втори дом Simple Smile )

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 14:05 от skrech

# 1 552
chugra, айде да цитираш кой закон казва, че родилката може да бъде придружавана в родилна зала свободно  Sunglasses Съгласна съм, че тая тъпотия със заплащане на присъствие на бащата не трябва да я има, ама айде да не говорим така на ангро.. по закон.. цитирай точно закона, за да сме убедени, че имаме право  Wink Имам места в една болница, където не допускат абсолютно никой, като интензивно отделение например.

Четох го преди няма и месец, ще се разровя сега, за да цитирам точно.

# 1 553
Vache:

Алинея 3 от глава 26 на Наредба № 32 от 30 декември 2008 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, издадена от Министерство на здравеопазването, „присъствие на близки на раждащата по време на раждането е допустимо при нейно съгласие и тяхно желание, само в условия на самостоятелна родилна стая.” Документа, в който това е описано можеш да си го изтеглиш от сайта на Министерство на здравеопазването от http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … mp;articleid=4506  Peace

# 1 554
skrech стига, че и на мен малко ми трябва. Много лесно се паля. Аз преди да родя много изстрадах, че ще ми взимат бебето и ще го хранят с АМ, но НЕ ги хранят. И вода не дават, нито глюкоза. Ако дават добавка, я дават с шише на майката да го храни. Общо взето съм много доволна от ТК в това отношение. Бебето постоянно си беше при мен.

chugra това за закона е интересно. Аз също го четох и то май тук някой беше цитирал извадка. Но от кой закон нямах идея. Затова много благодаря, че ни светна.   
Цитат
за ТК са ми казвали, че можеш просто да не платиш за присъствие на бащата на изписване и те няма как да те задължат, защото закона дава това право, а законът е над вътрешния правилник на която и да е болница 
Интересното е, че напоследък и на мен ми казаха точно същото.  newsm78 
хм... аз с радост няма да си платя за бащата  Grinning

chugra аз не съм чела още закона, но от тази извадка, която ти си цитирала май не следва, че присъствието на близките трябва да е безплатно нали така... Просто пише, че по закон имат право да присъстват. Или това автоматично може би означава, че трябва да е безплатно...  newsm78

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 15:46 от kilimiotlista

# 1 555
chugra аз не съм чела още закона, но от тази извадка, която ти си цитирала май не следва, че присъствието на близките трябва да е безплатно нали така... Просто пише, че по закон имат право да присъстват. Или това автоматично може би означава, че трябва да е безплатно...  newsm78

Ами не е предвидено да има плащане, няма описано такъв вариант, така че може да означава и двете. Но ако решиш да не плащаш, не могат да те накарат, защото законът ти дава това право, а вътрешният правилник на болницата не е над закона. С други думи - въпрос на тълкувание е, но знам, че има майки, които са отказали да платят при изписването и на регистратура не са могли да ги принудят, защото няма на каква основа  Peace

# 1 556
Да и аз съм чувала, че има майки, които не са платили...

# 1 557
Да и аз съм чувала, че има майки, които не са платили...

Аз друго се чудя - въпросната наредба указва, че родилката има право да бъде придружавана от близки. "Близки" е множествено число и не се изчерпва само с бащата. По пътя на логиката, би следвало да може и дула да присъства безплатна - тя ще ми е близка. Не знам обаче дали има неплатили майчета за дула, ще е интересно, ако някой знае Flutter

# 1 558
  • София
Има дули, които от човечност са съгласни да поемат и безплатно случаи, когато майката е зле финансово (може би има и предварителни разговори, да се уверят, че наистина са необходими на майката, а не просто антураж), но разбира се не е добре да се злоупотребява с подкрепата им, те все пак са вкарали пари в обучението си и отделят от времето си.   

# 1 559
Има дули, които от човечност са съгласни да поемат и безплатно случаи, когато майката е зле финансово (може би има и предварителни разговори, да се уверят, че наистина са необходими на майката, а не просто антураж), но разбира се не е добре да се злоупотребява с подкрепата им, те все пак са вкарали пари в обучението си и отделят от времето си.   

В случая не става въпрос дали да платя на дулата, а дали да платя на болницата за присъствието на дула. Според закона, дулите и татковците попадат в една графа. Не знам дали бих се занимавала да споря на регистратурата де  Peace

Общи условия

Активация на акаунт