Животът извън града

• 24 137
  • 381
  •   1
Отговори
# 30
Харесва ли ви животът извън града?
Ако никога не сте живели на изолирано място, на 20-30 км от града, бихте ли отишли да живеете на такова място?
Да, много ви харесва да прекарате 2-3 седмици в прекрасна къща сред природата, сутрин да ви буди чуруликане на птички и жужене на пчелички, но цял живот така?
Децата ви не могат да бъдат самостоятелни, докато не навършат пълнолетие и не се сдобият с кола, защото извън портата без кола не се излиза и пеша не се стига до никъде, дори до магазина?
Бихте ли се примирили да стоите и без работа, просто защото някой трябва да разкарва постоянно децата ви - на училище, на градина, на спорт, на рождени дни, на гости у приятелчета или просто на разходка?

Да, с най- голямо удоволствие бихме.
Обсъждали сме го. Купихме си място в едно село наблизо /15 минути до града лятно време/ с план да си построим нещо след 5 години.
Все пак е в населено място, село е, но на практика си се води "извън града". Има си магазин. Имаме си съседи /и английски даже  Laughing/.
Няма защо да стоим без работа- там хората в работоспособна възраст си палят колите и си ходят на работа. Има и деца. Има и по- близък малък град с училище /10 минути и никакъв трафик/, дори две средни такива. От у дома до центъра ми е пак 10 минути с колата при хубаво време.
Без друго за училище и сега детето пътува половин час с автобуса, затова го подкарах аз сутрин с колата, пестим половината време.
Плаши ме само лошото снегопочистване навред у нас. Нищо друго.

# 31
Докато децата не станат на възраст да ползват сами личен транспорт, на село няма да повторя да живея. Simple Smile Правя го иначе всяко лято с огромно удоволствие. Събират ми се и три плътни години там, докато детето беше едно и не ходеше на детска градина.
Иначе, плюсовете са ясни- чист въздух, тишина, спокойствие, липса на досадни съседи или пък вероятност ти да досаждаш. Е, важното е, че е и на 15-20 минути от града, като и се влиза от страната, която никога не страда от задръстване.
Ако нямах деца, не бих се върнала отново в града. Преди да се омъжа, никога не бях живяла на село, но ми пасна все едно съм родом от там.  Mr. Green
С децата е друго- или се примиряваш със селското училище, или ги будиш в 5,45 и към 6-6,15 часа тръгвате за ясла, градина, училище. Ако ползвате личен транспорт увеличете сроковете с 15 минути. Вероятността един от двамата родители да се отдаде на професията "шофьор на децата", е голяма.
Вечерни излизания са само с личен транспорт.
В местните магазини има всичко, но с цени като за био стоки. Simple Smile
Детските площадки са рядкост, заведенията- натурални кръчми с меню мешана скара и шопска салата.

# 32
  • София - Рим и обратно
Защо децата ми да са ограничени в ходенето някъде или пък да не ходя на работа  newsm78.
Защото говоря за място, където градски транспорт няма, а пеша не стигаш никъде. А кола може да се  ползва след 18 г. възраст, както знаем Simple Smile.
Детски площадки - няма такова животно, за разходки също не става, защото няма тротоари, само шосета и къщи. Хората си стоят по дворовете вероятно, а излизането извън тях е само и единствено с колата.
Е да, и аз бих избрала без колебания една къща с двор на чист въздух, но същевременно на комуникативно място /с обществен транспорт/, близо до града. Но не говорим за такъв случай.

# 33
Защо децата ми да са ограничени в ходенето някъде или пък да не ходя на работа  newsm78.
Защото говоря за място, където градски транспорт няма, а пеша не стигаш никъде. А кола може да се  ползва след 18 г. възраст, както знаем Simple Smile.
Детски площадки - няма такова животно, за разходки също не става, защото няма тротоари, само шосета и къщи. Хората си стоят по дворовете вероятно, а излизането извън тях е само и единствено с колата.
Е да, и аз бих избрала без колебания една къща с двор на чист въздух, но същевременно на комуникативно място /с обществен транспорт/, близо до града. Но не говорим за такъв случай.

Е то това твърде стеснява темата. Става едно такова, съвсем конкретно. Зависи от мястото "извън града", аз на нашето бих. Не мога да кажа за другите места, толкоз много ги има навред.

# 34
Да, бих живяла извън града защото природата много ме зарежда. Очите ми не могат да се нагледат на зелените хълмове, много обичам животните, почивам си съвършено. Наемала съм вили (много такива се предлагат) в китни селца и винаги се чувствам много добре. Мисля, че бавно и славно тази идея се загнездва в главата ми, но за сега е твърде рано за мен.  Peace

# 35
Първо трябва да имаш вътрешна нагласа да живееш там.
Второ мястото не е задължително да е на п- ти километри в зависимост от града.
И трето за всяко нещо си има пригоден транспорт които трябва да имаш.
За училище и извън класни форми също има начин.

# 36
  • София - Рим и обратно

Е то това твърде стеснява темата. Става едно такова, съвсем конкретно. Зависи от мястото "извън града", аз на нашето бих. Не мога да кажа за другите места, толкоз много ги има навред.
Ами аз още в първия пост уточних разстоянията и липсата на транспорт, освен колата.  Peace

Например? Имаш 2 деца на различни възрасти с различен график на занимания.
Колата е единствения транспорт, ако говориш за наличие на достатъчно коли - решен е този въпрос.

# 37
Все ми се струва, че ако беше толкоз хубаво "на село", нямаше да се препълнят така няколкото големи града в България... В този ред на мисли, тц, извън града не. Но предвид първото, да, бих отишла в някой по-спокоен средно голям град.

# 38
И да имаш достатъчно коли, едно дете приключващо училище в 12,30 часа на възраст 9-10 години е проблем, а родителската смелост прекомерна, ако бъде пуснато да пътува с междуградски транспорт. Да предположим, че родителите са двама, и двамата работещи до 17,30-18,00 часа, тогава правим какво?
Не че не съм виждала пътуващи третокласници в маршрутките за нашето място извън града. Просто това при моите деца ще се стремя да не допусна.

Wilma Flintstone, в "нашето" село никой не е отишъл в града, там всички си живеят в родните къщи, но факторът "близост до столицата" е решаващ.
Така че има и такива места. Около София е пълно. като започнеш от Световрачане, Подгумер, Кривина та стигнеш до селата по Искърското дефиле, по пътя за Елин Пелин, към Перник, също така Нови Искър. Къща извън София не е задължително да е Бояна или Драгалевци.

# 39
Липсата на транспорт, освен автомобил, не е обобщаващ фактор. На нашето селце няма автобуси, но има хора, оживено е, има магазин и бих живяла там.
За в града при малко дете пак колата е единствения възможен транспорт. Поне две коли вкъщи за двамата родители- не е проблем и сега.
А хората се тъпчат на определени места не винаги защото им харесва, по- скорот нямат твърде много избор. Аз тук си мисля за хора, които имат избор.

# 40
Колата е единствения транспорт, ако говориш за наличие на достатъчно коли - решен е този въпрос.
При нас вилната зона е на 5 км. от града. За местността трябва джип.
Дете което е малко е на детска градина. Дете което е на училище със занималня / също трябва да го прибереш/. Въпросът и при двата случая е ,че трябва да има човек и да си направите графика така, че да можете да ги прибирате.
Аз пътувам всеки ден 12 км. до работа и 12 в другата, въпреки, че живея в града.
Каква е разликата?

# 41

Ами аз още в първия пост уточних разстоянията и липсата на транспорт, освен колата.  Peace

Аз имам две деца на различна възраст. Автобуси ползвам само когато милото е в отпуск. Апартамента в града си стои и се намира на 10 минути от училището и детската градина.
Синът ми след училище не тръгва за село, а отива в апартамента.Там обядва и учи.Ако има занимания - ходи сам/все пак е на 13 години/.След работа минаваме вземаме малкият от градината, големият от апартамента и се прибираме на село.

# 42
Може да се подреди, не е невъзможно. Но не говоря за вашето конкретно място /на авторката/, защото не го знам.

# 43
Е, Снеже, ти наистина ли не виждаш разлика между 12 км. градско и 12 км. извънградско шофиране?
Че на мен ми се е налагало да чакам два часа да мине снегорин и понеже не минава да се откажа от автомобила си и да тръгна към близката жп гара, където пък не мога да се кача на влака от народ.

# 44
Касита,
Ти па нищо не ми каза Simple Smile Наясно съм с изброеното от теб, а къща в Бояна или Драгалевци изобщо не я броя за "извън града". Знам със сигурност, обаче, че на познатите ми пътуващи от изредените от теб места, след определен момент яко почва да им писва от ежедневното пътуване, ако са обвързани с обществен транспорт или гонене на час за вземане на дете от някъде. Да не говорим, че с приятелка от Перник в крайна сметка се видяхме в събота в Перник, защото тя просто не може да си позволи да пием едно кафе след работа. Така че хванах влака и аз отидох специално...
И понеже аз не съм шофьор, ужасявам се от подобна перспектива за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт