"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 545
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Екането е признак на някои от диалектите. Докато е в устната реч е приемливо, започне ли да се пише така - е тогава вече имаме проблем и.... #2gunfire
А? newsm78
Каква е въпросителната тук?  33uu

# 586
  • София
Не разбирам смисъла на написаното в контекста на темата.

# 587
Не разбирам смисъла на написаното в контекста на темата.
В по-горните коментари става дума за "екането"......ето я връзката!  Rolling Eyes

# 588
  • през девет земи в десета, в едно царство-господарство
здравейте имам един въпрос как се  пише заместник изпълнителен директор? разделно или полуслято? благодаря!

# 589
здравейте имам един въпрос как се  пише заместник изпълнителен директор? разделно или полуслято? благодаря!
Разделно. Заместник изпълнителен директор.

# 590
  • през девет земи в десета, в едно царство-господарство
Разделно. Заместник изпълнителен директор.
bowuu благодаря!

# 591
Тази неделна сутрин в предаването с водещ Георги Любенов събеседник беше езиковедът Владко Мурдаров. Държа се малко странно, леко високомерно, не отговаряше ясно и точно на конкретни въпроси. Бях любопитна, а останах учудена. Само споделям мнение, такова впечатление остави в мен.

# 592
  Продължавам коментара си от вчера.
  Попитаха професора за правописа на думата попфолк. Той предложи полуслято (поп-фолк) с обяснението, че проверката е съединителната гласна (поп и фолк). Мисля, че според правилата и новия речник ни предлагат слято (попфолк) или разделно (поп фолк), но не и полуслято.
  Друг въпрос, на който той не отговори, беше кое е правилнито кафяви или кафеви. В крайна сметка дублети ли са?

# 593
  • София
  Попитаха професора за правописа на думата попфолк. Той предложи полуслято (поп-фолк) с обяснението, че проверката е съединителната гласна (поп и фолк). Мисля, че според правилата и новия речник ни предлагат слято (попфолк) или разделно (поп фолк), но не и полуслято.
  Друг въпрос, на който той не отговори, беше кое е правилнито кафяви или кафеви. В крайна сметка дублети ли са?

Никога не е имало форма "кафеви"  Peace Можеш ли да пуснеш линк към предаването, че ми стана интересно  Praynig

# 594
Ами права си. По новите правила се пише слято.
"Според новия правописен речник, гласуван и приет от академичен състав през 2002 година, разделно или слято (като за предпочитане остава слятата форма) се пишат:
всички словосъчетания с първа основа: бизнес, бинго, блок, бокс, бънджи, влак, гей, град, голф, денс, рап, джаз, денс, диско, дерби, допинг, държава, жп, интернет, кавър, кеш, космонавт, концерт, крекинг, кънки, кърлинг, кънтри, майстор, мач, младши, офис, поло, поп, рали, ревю, ретро, рок, ски, соло, стриптийз, студент, старши, тв, тенис, факс, фирма, фитнес, флопи, хард диск, храм, чейндж, шах. Изключения: шоупрограма, кешмаркет, дом-паметник, храм-паметник, имамбаялдъ, тюрлюгювеч, кускус, шамфъстък"

# 595
  • София
т.е. кус-кус не е правилно вече? изобщо вече явно не мога да разчитам, че знам какво е правилно и какво не е  Laughing

# 596
  • София
т.е. кус-кус не е правилно вече? изобщо вече явно не мога да разчитам, че знам какво е правилно и какво не е  Laughing

Кускус винаги съм знаела, че е една дума, сега за всеки случай погледнах и в речника от 2008 година - една е  Peace

# 597
Можеш ли да пуснеш линк към предаването, че ми стана интересно  Praynig

Аз ще пусна.  Simple Smile

http://bnt.bg/bg/news/view/102075/gramaticheski_apokalipsis_prof_vladko_murdarov

Enjoy, както е рекъл народът...

# 598
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Много са ми любими тези думички, все се сещам за "Кой е стрий? Братът на калорий? Дайте ми статий да прочета за този гадорий!!!"  Grinning  Joy

Боже, момичета, знам, че е старо това, но направо се подмокрих от смях и не можах да се въздържа. Четях си назад в темата и попаднах на него. Ако съм досадила, извинявайте.

# 599
Вчера спорех с една позната, че думите "вярно" и "верно" не са дублети, така ли е? Даже втората не е правилна?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт