От любов към салатите!

  • 104 112
  • 547
  •   1
Отговори
# 75
# 76
  • Мнения: 28
Нашите любими салати:

1. Печени чушки сас сирене, зехтин и оцет.
2. Авокадо с 1/2 лимон, сока се изтисква, остатака без кората се нарязва, всичко се намачква с вилица, черен пипер.
3. Кисело зеле, червен пипер, зехтин.
4. Винигрет: варени картофи, варено цвекло, кисели краставички, кромид, кисело зеле, всичко нарязано и зехтин.
5. Шопска.
6. Прясни краставици с репички на кръгчета, оцет, зехтин.
7. Маруля разбъркана с пържени китайски гъби и манатарки, заляти с лъжица горчица и зехтин.

Аз харесвам и маслини, кромид, зехтин, оцет. Не знам дали се води за салата.

# 77
  • Мнения: 68
Привет и от мен, в този сезон много обичам салата Европа - настъргани ябълки и моркови, овкусени с дресинг от лимонов сок и мед и поръсени със сурови тиквени ядки  Wink

# 78
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Салатите са ми любима и често основна храна. Като аз под салата разбирам само най-вече пресни зеленчуци. Често експериментирам и понякога резултата не става за ядене  Laughing Навремето поне беше така, сега внимавам малко повече. Любими салати са ми:
1.Печен лук подправен само с оцет. Пробвах и няколко пъти с рукула - изненадващо добре ми се получи. Иначе колкото и да я мъча тая рукула, не ми пасва добре.
2.Домати с намачкано в кисело мляко сирене и босилек.
3.Зелена салата, айсберг, репички, краставица, пресен чесън, авокадо, маслини, синьо сирене и някакви ядки. С дресинг от лимонов сок, зехтин, мед и горчица. На тази съм добавяла маслини, филетиран грейпфрут или портокал, чери доматчета за украса ( или обикновен без семето), дори пилешко филе на тиган нарязано на ивички. Добавяла съм и малко зелена чушка на тънки ивички и сурова гъба и тя на тънко. Не е точно моя измишльотина - яла съм нещо такова.
4.Моркови и червено цвекло, на люспи с картофобелачката, много магданоз, овкусявам с лим. сок.
5.Пресен спанак с червено цвекло - може сурово пак с белачката за картофи, може и леко запържено на тиган с малко мазнина. После в същата лук на полумесеци - леко да се задуши. Ядки по желание. Също и синьо сирене.
Тук също си харесах не една рецепта и ще ги изпробвам при първа възможност.

# 79
  • Мнения: 416
Pesheck , номер две как изглежда? Доматите се пълнят с тази смес и се режат на колелца или друг вариант?
Като написах, че доматите се пълнят, се сещам, че по едно време правих доматени гъбки. Интересно е за деца. Едно сварено, обелено яйце разрязвам на две половинки напречно, правя смес от жълтъка, който се вади от яйцето, извара, ситно нарязан праз или друг лук, овкусявам и пълня половинките. Това са пънчетата на гъбките. Режа от домата кръг за шапка, слагам я върху пънчето и на шапката поставям бели точки от извара. Поставям гъбките върху маруля за трева.
Сещам се и за пълнени чушки/пиперки, които се пълнят със смес (да речем извара, праз, зехтин, маслини и черен пипер), след което се нарязват на колелца и ги използвам или за декорация на салата или друго, или за предястие.
Купувала съм готови малки червени пикантни чушки, пълнени със сирене и са в някаква марината. Много ми харесват. Обаче не мога да приготвя подобни, защото не зная как се прави маринатата.

# 80
  • Мнения: 7 914
Страхотна тема.  bouquet

# 81
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Зелен дух, ами купена салатата съм я яла с домати нарязани на полукръг и обилно залети с този сос и с наситнета чушка. Има един магазин в Пловдив - там я предлагат под името „домати по Милански". Дори не съм сигурна, че е точно мляко със сирене, на това ми прилича. Аз за домашна консумация си я режа като за обикновена салата. Като бях бременна втори - трети месец, основно това ядях, че не ми се гадеше от нея.

# 82
  • да има едно лесно - на мотора
  • Мнения: 2 434
Благодаря  за темата   bouquet
 Салатата от тази вечер :
- 1/4 салата Айсберг
-1 консерва риба тон ( филе в собствен сос)
-1 глава червен лук
-1 консерва червен боб
- зехтин и малко ябълков оцет

# 83
  • Мнения: 1 488
Рецепта няма да дам за сега, но ще пробвам вашите!   bouquet

# 84
# 85
  • Мнения: 416
Лятната ни салатка е шопската с много сирене.А любима зимна салатка е с настъргани моркови,настъргано печено червено цвекло,чесън и сурови слънчогледови ядки.Овкусявам с зехтин и лимон.
Направих зимната и е страхотна. Както и очаквах, вкусът на салата с печено цвекло е много по-добър и наситен в сравнение с вареното.

# 86
  • Мнения: 201
Зелен дух, ами купена салатата съм я яла с домати нарязани на полукръг и обилно залети с този сос и с наситнета чушка. Има един магазин в Пловдив - там я предлагат под името „домати по Милански". Дори не съм сигурна, че е точно мляко със сирене, на това ми прилича. Аз за домашна консумация си я режа като за обикновена салата. Като бях бременна втори - трети месец, основно това ядях, че не ми се гадеше от нея.
И на мен тази салатка ми звучи много приятна. Аз по-скоро бих си я направила с доматки на шайби. И даже бих добавила към кубчетата сирене с мляко и босилек мъничко чесън  Blush ами обичам си чесъна аз и това е то!  Naughty
А като говорим за това, сещам се за един друг "сос", който може би не е новост за повечето от вас, обаче аз наскоро го открих в един местен здравословен ресторант и ме изненада много приятно. Сварени яйца, намачкват се и се смесват с кисело мляко (нискомаслено беше в случая), подправя се с мъничко сол и готово. Даже имаше по-"light" вариант - без жълтъците; Най-хубаво според мен се получава с настърган белтък на сварено яйце, мляко (да не е съвсем пълномаслено) и мъничко сол. Аз го ползвам на доста от зелените салати - много им отива, а и за хора, които искат да приемат по-малко мазнини и да не овкусяват с много подправки, това е добра алтернатива. Също така аз го харесвам и на салата от настъргани моркови, кълнове и настъргани орехи (или счукани).

 newsm68 Много ми харесва темичката как се получи - толкова много идеи за салати има тук, че нямам търпение да ги пробвам всичките!   bouquet

# 87
  • Мнения: 427
  Аз пък ще ви предложа апетитка  Grinning
  Копър и магданоз / по 1 вр. , според вкуса също / , счукан чесън , пукани люти чушлета / накълцани на дребно . Всичко това се омесва . Залива се с дресинг от сол , зехтин и лимонов сок .
Приготвяла съм го когато имам гости , и всички които обичат пикантното са го харесвали.
Вторият вариант е към тези продукти да се добави и майонеза . Peace

# 88
  • малкия йеросалим
  • Мнения: 903
Зелен дух  преди не можех да покуся цвекло ,заради миризмата на пръст.Откакто го пека ми е любимо.Така изчезва тази неприятна миризма.Ето и една друга салатка с цвекло.
Пекано цвекло нарязано на купчета,пасиран чесън/аз слагам доста/,магданоз и орехи.Овкусявам с много малко зехтин и лимон.

# 89
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Вдъхновена от темата си изпекох във фурната лук и червено цвекло ( към което бях незаслужено предубедена, но просто обичам сурови зеленчуци), което стана страхотно. Добавих магданоз и овкусих с лим. сок. Като се наспи малката, ще добавя и орехови ядки. Но се чудя сурови или да ги запека малко.
Пак заради темата си купих и белен слънчоглед. Да има.

Общи условия

Активация на акаунт