От любов към салатите!

  • 104 122
  • 547
  •   1
Отговори
# 435
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
И аз се каня отдавна да опитам една рецепта за руска салата от цвекло със сметана : 

3 бр червено цвекло (сварено или запечено)
1 пакетче крема сирене
100 гр заквасена сметана
100 гр майонеза
 2 ск. чесън
 2 кис.  краставички
 копър

 

# 436
  • Sofia
  • Мнения: 29 019
със сигурност ще е вкусна ,но е и много калорична...

моя близка рускиня прави много салати с цвекло,спомням си една която беше с кисело зеле и кисели краставички,по желание се добавя лъжица заквасена сметана

# 437
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
със сигурност ще е вкусна ,но е и много калорична...

 

Аз лично бих си спестила майонезата!  Wink Ще докладвам, когато я опитам.

# 438
  • Cambridge, UK
  • Мнения: 38
А аз днес пробвах за първи път гулия на салата . Страшно много ми хареса и дори поръчах да ми донесат повечко, че да я включвам по-често в зимните салати. Днес я комбинирах с червено цвекло, но изръбах половината корен натурален преди да го настържа  Blush . Оказа се много полезен зеленчук.
За първи път чувам че земната ябълка се казва гулия. За мен гулията и алабаша са синоними, в различните части на страната я наричат различно. Земната ябълка (йерусалемски артишок, ералма))е много хрупкава и има много приятен сладникав вкус.  Много лесно се отглежда, ние сложихме няколко грудки в градината преди няколко зими и оттогава само си берем цяла зима. Имам даже рецепта за кекс с нея, ако някой се интересува, мога да я напиша. Едно предупреждение само - внимавайте само с количствата ако ви се налага да стоите в затворено, тясно помещение. Не напразно й викат "фартишок"

# 439
  • Мнения: 3 094
И аз зная, че алабаш и гулия са синоними (говорим за онова кръгло и леко сплескано нещо с твърда виолетова кора). Аз го рендя и в зимна салата от грудки и е ОК. Ям го и така, само със сол.

# 440
  • Sofia
  • Мнения: 29 019
може ли рецептата за кекса с гулия Praynig

алабаш и гулия са различни кореноплодни,гулията била като картофа,можела да се готви,пържи,пече...

# 441
  • Мнения: 8 163
Домати, жълта камба, сурово броколи, поници от грах и микрозелении от кейл.

# 442
  • Мнения: 261
Здравейте мацки.Едно предложение от мен за зимна салата от кореноплодни-панджар и бяла ряпа се настъргват на едрото ренде, посоляват се и след  10 минути се отцеждат .Отцеждането става като ги притискате в шепи.Това нещо доста боядисва затова ползвайте дом. ръкавици.Следва овкусяването-зехтин или олио,счукан чесън на вкус/всеки си преценя колко/ и няколко лъжици гъсто кисело мляко.Да Ви е сладко.
п.п. панджара е кръгъл корен ,/нещо подобно като цвеклото/като се разреже е мораво лилав.Вкусът му много ми допада освен това го препоръчват на анемични хора.

# 443
  • Sofia
  • Мнения: 29 019
не съм чувала за панджар...

# 444
  • Мнения: 1 745
Така наричат цвеклото в някои части на България.

# 445
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
И на гръцки е така  παντζάρι  Peace (пандзари)

# 446
  • Sofia
  • Мнения: 29 019
в Пиринския край му викат чекане

# 447
  • София
  • Мнения: 1 246
Пфф, салати дайте Simple Smile От известно време си правя за работата и за да са по-засищащи на зелена основа слагам я нахут, я боб, я просто накиснат слънчоглед. А, и булгур. Каня се да пробвам и това нещо киноа. Открих, че сушените домати правят каквато и да е салата уникална, така че ако имам - са вътре.

Не срещнах една рецепта, която аз знам като "Зимна салата". Мога да изям кило от нея:

- консерва домати от 800 (не пресни, консерва. Накълцани на ситно)
- праз, бялото, на ситно (на око, но да има, демек повечко)
- намачкано сирене (пак на око, идеята е да не е като да няма, но и да не стане твърде гъсто и сиреняво)
- сол, пипер, аз слагам малко оцет и примерно около 1/2 ч.л. захар, магданоз върви - по избор

Много върви с нещо хлебно, но именно понеже много върви с такова, гледам да си я ям дибидюс  Mr. Green Само ако ще се целувате не е подходяща  Twisted Evil

(писах консерва 800, което при хора, които я харесат, е за максимум трима. С малка консерва вероятно мога и сама да си я опаткам)

# 448
  • Sofia
  • Мнения: 29 019
еее,това е класика през зимата...много е вкусна ,но да се хапва само у дома...май се наричаше "армейска" Thinking

# 449
  • София
  • Мнения: 1 246
еее,това е класика през зимата...много е вкусна ,но да се хапва само у дома...май се наричаше "армейска" Thinking

Армейската май е нещо от сорта на праз със зелев сок, ама няма значение как се казва де. Майка ми едно време тъй я е нарекла, тъй си й казвам и сега  Laughing

Не е сезон, ама се сетих за друго простичко, а супер комбинация - пресни домати, чесън, зехтин, сол, черен пипер. Аз й казвам Блъди Мери за ядене  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт