От любов към салатите!

  • 104 121
  • 547
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 3 094
phil, аз правя с варена киноа. Нарязвам суров спанак, малко нарязани на дребно домати, печена червена чушка и краставица. Една идея пресен лук и достатъчно магданоз. Овкусявам със студено пресовано олио, лимонов сок, бял пипер (съвсем мъничко), кориандър, джинджифил и куркума. Слагам всякакви предварително накиснати сурови ядки - слънчоглед, лен, коноп, тиквени, сусам....и добавям мед и молко домашна горчица. Често я ям, наскоро я опитах и с амарант - много се харесва. Simple Smile

# 451
  • Мнения: 9 444
Блъди Мери  Laughing само доматен сок, с черен пипер олио ни е любим за пиене.
ТАзи салата обаче ни е фаворит http://pep-4o.blogspot.com/2014/11/blog-post_26.html от тази година с гулията вътре  Laughing малко газове образува, но е много вкусна

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 17:13 от пеп-4o

# 452
  • Мнения: 1 316
Не срещнах една рецепта, която аз знам като "Зимна салата". Мога да изям кило от нея:

- консерва домати от 800 (не пресни, консерва. Накълцани на ситно)
- праз, бялото, на ситно (на око, но да има, демек повечко)
- намачкано сирене (пак на око, идеята е да не е като да няма, но и да не стане твърде гъсто и сиреняво)
- сол, пипер, аз слагам малко оцет и примерно около 1/2 ч.л. захар, магданоз върви - по избор

+1000 С домашно консервираните бабини домати, обожавах всяка зима тази салата Flutter

Блъди Мери  Laughing само доматен сок, с черен пипер олио ни е любим за пиене.

И ние вкъщи често си правим за пиене по този начин.

# 453
  • София
  • Мнения: 1 246
Всъщност на безалкохолния вариант на Блъди-то май му викат Върджин Мери, хаха.

Киноата съм чела, че може да не се вари, а да се накисне за денонощие (с 1-2 премивания, предполагам), тръгва да покълва. Ще я пробвам така, не съм яла никога.

Скоро поради липса на продукти набързо пак за работа забърках накиснат булгур с настъргани моркови и карфиол на ситни цветчета. Плюс 1-2 ч.л. песто. Става нещо средно между паста с песто и салата, хаха. На мен ми хареса и смятам пестото да го тествам и за други щуротии. Че досега от салатите само Капричозата я бях яла с него.

Между другото ако си падате по лимоните - на парченца в зелена много ми гиват.

Абе изобщо май цаката на салатите не е толкова в разнообразие от продукти, а тези дребни добавки (малко семена или суш. доматчета, нахут (много го обичам), или авокадо на парченца, лимон, портокал, прочее). И една проста маруля става на гурме така  Mr. Green

# 454
  • Cambridge, UK
  • Мнения: 38
може ли рецептата за кекса с гулия Praynig
Доли, заповядай. Сканирах рецептата от една стара английска книга, но снимката е много лоша  не можах да я подобря
Кекс със земна ябълка(йерусалимски артишок)
150г масло
200г кафява захар
200г самонадигащо брашно
3 яйца
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л сол
1ч л канела
1/2 ч л настъргано индийско орехче
120г стафиди накиснати за 1ч в бренди
200г настъргана обелена земна ябълка
90 г лешници, запечени и грубо счукани
200г кремообразно сирене
Кората на 1 лимон, плюс сока на 1/2 лимон

Фурната се загрява до 180’C. Намазва се 20cm форма за кекс.
Маслото се затопля леко и се разбива с 150г от захарта и яйцата до кремообразна консистенция.
Брашното и содата се пресяват заедно със солта и ароматите и се прибавят към
течните съставки. Добавят се и стафидите, земната ябълка и лешниците.
Сместа се пече около 30 мин след което се проверява с клечка.
Ако не излезе суха, се допича още 5 мин. Охлажда се на решетка.
Разбива се кремообразно сирене с лимоновият сок и кора плюс останалaта 50г захар до гладкост след което се охлажда.
Когато кекса е нaпълно изстинал се покрива с аисинга.
Това е. Дано ти хареса!

Последна редакция: вт, 02 дек 2014, 14:05 от Chimy Jimmy

# 455
  • Мнения: 9 444
Не срещнах една рецепта, която аз знам като "Зимна салата". Мога да изям кило от нея:

- консерва домати от 800 (не пресни, консерва. Накълцани на ситно)
- праз, бялото, на ситно (на око, но да има, демек повечко)
- намачкано сирене (пак на око, идеята е да не е като да няма, но и да не стане твърде гъсто и сиреняво)
- сол, пипер, аз слагам малко оцет и примерно около 1/2 ч.л. захар, магданоз върви - по избор

+1000 С домашно консервираните бабини домати, обожавах всяка зима тази салата Flutter


оооо, тази е любима салата и у нас  Heart Eyes а  сина ми целогодишно я яде дори, посред лято, при хубавите домати от село, буркан отваря  ooooh!

а тази с рулца от раци и царевица също ни е любима зимна http://pep-4o.blogspot.com/2014/01/blog-post_27.html и с нея разнообразяваме руската и млечната.

# 456
  • Мнения: 1 316
пеп-4о, и аз съм отваряла буркани посред лято, за да си я направя с пресен лук Mr. Green

А последната салатка със сурими определено ще се пробва, както и лимоните с джинджифил (като цяло блогът ти е едно кулинарно виртуално пътешествие)
bouquet

# 457
  • Sofia
  • Мнения: 29 019
Chimy Jimmy,благодаря за рецептата,ще го направя   bouquet ,само да си купя гулия... 

# 458
  • Мнения: 8 163
Алабаш, моркови, брюкселски зелки, лещени кълнове, грахови стръкчета и келски микрозелении

# 459
  • Мнения: 133
(Зимна)салата със зеле, авокадо и манго.



А рецептата можете да откриете ето тук
http://sharenosfinken.blogspot.de/2014/12/me.html

# 460
  • Мнения: 9 444
ето и за тази с мариновано селъри се сетих, която открих миналата година  http://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_25.html


 

# 461
  • Мнения: 8 163
Вени, много интригуваща комбинация. Трябва да се пробва. 

# 462
  • Мнения: 133
пеп-4o - Салатката с целината задължително ще я пробвам, изглежда супер.

Фея Кръстница - Благодаря. От теб гледам смутитата. Laughing Grinning  chef

От мен отново салатка със зеле (няма да го хвърлям де....), сушени кайсии и домати, орехи и яйца...Thinking


http://sharenosfinken.blogspot.de/2014/12/o.html

# 463
  • Мнения: 8 163
Вени,   bouquet

***

Протеинова салата: пролетен салатен микс, тофу, нахут, пресен лук, кървав портокал (blood orange). Овкусих я с балсамов оцет, масло от ленено семе и хималайска сол.

# 464
  • Мнения: 15 655
В тази тема ли са на Фея смутитата?
Тук ще черпя идеи за нетрадиционни салати.Много обичам зеленилки,но сготвени.Един път се натрових със зелена салата и краставици.Предполагам,че в едно от двете е имало мнооого нитрати.И от тогава никакъв суров спанак и пр.Вчера зяпах,зяпах бейби спанак и не се престраших. Rolling Eyes
Киснете ли във вода листата преди консумация?

Общи условия

Активация на акаунт