ЗА или ПРОТИВ започването на училище от 1 септември

• 11 588
  • 196
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Бояна, може би, когато синът ти тръгне на училище и реално видиш, колко бързо се изморяват малките, ще се убедиш, че понякога е по-добре да имат разкъсани ваканции през годината.  Simple Smile
Възможно е, но не вярвам да ми хареса детето ми през юни вместо на морето да е в София. Да не говорим, че децата все пак продължават да боледуват и в училище и ако сложиш две седмици по болест у дома, след това и две седмици ваканция реално на всеки два месеца ще ходи по един на училище.
А и ако виси по цял ден в училище вероятно ще се изморява, затова съм и портив целодневното обучение.

Елл Ако родителите могат да си позволят почивка на по- хубаво място и за по- дълго през септември това е добре и за децата, нали? Да не говорим, че тъкмо "европейската" схема е измислена за удобство на работещите родители, а не на децата. Затова е целодневното обучение, колкото и да ни обясняват, че е много хубаво за децата, то е за да ходят родителите на работа, вместо следобедите да пишат домашни в къщи. Там ги пишат вечер. Нали не мислиш, че във Франция някой отива през ноември на почивка  и на въздух. Децата са на отглеждане в занимални към общината или мероприятия оргонизирани пак от училището. Същото е и в сряда, защото там в сряда по начало не се учи.

# 31
  • София
Като чета мненията тук оставам с впечатлението, че родителите имат по-голяма нужда от тази дълга ваканция, отколкото децата.
Цитат
Против съм. Септември е чудесен за почивка в Гърция, Турция.
Цитат
По темата, против съм учебната година да започва на първи септември. Времето е още много горещо, все още ходим на плаж Mr. Green
Цитат
лишават се много семейства от лятна почивка.
Цитат
като има ваканции в сезон, който не става за нищо, то се налага родителите на по-малките деца да си "гърмят" отпуските принудително
Няма нищо лошо в доводите ви, но все пак те са в полза на родителите, а не на децата.

Всичко изредено е от полза основно за децата, сигурна съм, че за тях е много по-важно да отидат на хубава почивка заедно със семейството си, отколкото за родителите.

# 32
  • София
Като чета мненията тук оставам с впечатлението, че родителите имат по-голяма нужда от тази дълга ваканция, отколкото децата.
какво лошо има училището да бъде удобно не само за учениците, но и за родителите?
Нищо лошо няма, нистина.
И нямам идея как е във Франция и др страни.
Моето мнение е възоснова на положението тук.
Тази година коледната ваканция беше достатъчно дълга, обаче точно по това време на годината няма как да се организира една почивка на планина за 10дни или 2 седмици. След това, през февруари, има една смешна зимна ваканция от 4 дни - пак не е достатъчна. Последната е 10 дни  през април. При този график децата са принудени да стоят цяла зима затворени у дома. Не сте ли съгласни, че ще е хубаво да имат още 2 седмици зимна ваканция, през която да могат да разпуснат напълно на село или някъде на планина. И за родителите, и за децата е добре. Ако заради това ще трябва да се намали лятната ваканция аз нямам нищо против.

Jarrita, родителите и децата имат цели 3 месеца през лятото, за да отидат на почивка. А за тези, които не могат да си позволят да е през август има варианти, стига да ги потърсят - напр. ранни записвания на по-изгодни цени.

# 33
  • Майничка
Не съм твърдо против начало на учебната година от 1.09., обаче за мен е по-важно това да бъде обвързано с преструктуриране на учебния материал.
Да е по-ясно поднесен и да има повече време за упражнение по основните предмети. Така и децата, и учителите, че и родителите ще хабят по-малко нерви и няма да се нуждаят толкова отчаяно от почивка. Иначе, като се свали материал от 2 години надолу, остави се на 4 нови урока един час за упражнения, че и самият материал е на принципа "кръцни - лепни и напълни останалото със сложни термини, та да изглежда професионално", даже и по 1 месец лятна ваканция да им оставим, пак ще е гърч за всички.

# 34
  • София
Jarrita, родителите и децата имат цели 3 месеца през лятото, за да отидат на почивка. А за тези, които не могат да си позволят да е през август има варианти, стига да ги потърсят - напр. ранни записвания на по-изгодни цени.

Това е само за най-малките, по-големите свършват учебната година по-късно. В някои училища (по-конкретно някои специализираните паралелки) даже по-малките свърват по-късно, например тази година класът на дъщеря ми (6-ти клас, математика) ще свърши чак през юли (неофициално, но факт). Отделно само по математика за ваканцията имат да решават над 700 сложни задачи, да не говорим за домашни по другите предмети. Ако се съкрати ваканцията, децата съвсем нищо няма да видят от нея.

И не говорим само за финансови възможности, а и за това, че на много места извън България почивката е много по-добра през есента, а не през лятото.

# 35
какво лошо има училището да бъде удобно не само за учениците, но и за родителите?
Нищо лошо няма, нистина.
И нямам идея как е във Франция и др страни.
Моето мнение е възоснова на положението тук.
Тази година коледната ваканция беше достатъчно дълга, обаче точно по това време на годината няма как да се организира една почивка на планина за 10дни или 2 седмици. След това, през февруари, има една смешна зимна ваканция от 4 дни - пак не е достатъчна. Последната е 10 дни  през април. При този график децата са принудени да стоят цяла зима затворени у дома. Не сте ли съгласни, че ще е хубаво да имат още 2 седмици зимна ваканция, през която да могат да разпуснат напълно на село или някъде на планина. И за родителите, и за децата е добре. Ако заради това ще трябва да се намали лятната ваканция аз нямам нищо против.

За мен най-логично е ваканцията да  е между сроковете, така ще бъде полезна за всички деца, и за тези, на които кратките ваканции не се отразяват добре. Моето дете не е сред тях, но щом за доста деца има значение,  то може Коледната да е по-кратка, за сметка на по-дълга ваканция в края на срока.
Могат да си нагодят учебните планове така, че преди всяка ваканция да свършва някакъв раздел, да е направен преговор и така.
Но определено лятната ваканция е екстра за нашия климат.

# 36
  • София
И не говорим само за финансови възможности, а и за това, че на много места извън България почивката е много по-добра през есента, а не през лятото.
То и през зимата има добри дестинации Wink Наистина, добре би било едното да не става за сметка на дургото, дано намерят начин.

# 37
...Нали не мислиш, че във Франция някой отива през ноември на почивка  и на въздух. Децата са на отглеждане в занимални към общината или мероприятия оргонизирани пак от училището. Същото е и в сряда, защото там в сряда по начало не се учи.

Там повечето майки не работят. Така че не мисля, че има нещо общо с работата на родителите.

На мен много ми допада целодневното обучение, особено за зимата, моето дете вкъщи ще откачи, и да излезем за 1 час, това ще е, а тя обича да е сред деца. Там излизат навън, ходят на спорт, имат си и 2 часа учене, понякога гледат телевизия, а в хубавото време са навън и преди и след времето за домашно. Отделно, че там се подготвя по-добре, вкъщи е едно мрънкане, рев, размотаване и т.н.

То и през зимата има добри дестинации Wink Наистина, добре би било едното да не става за сметка на дургото, дано намерят начин.

Има, но не всеки обича зимата. Лятото човек е по-свободен и не зависи от това дали е изринат снега от пътищата. И да идат на зимна почивка, ще е една. А и в нашата страна морето като цяло е по-традиционно.

# 38
  • Варна
Лично за моите деца, две-три седмици повече на плажа означават 2-3 вирусни инфекции по-малко през зимата. Опитът ми това говори. Няма по-добро време за "събиране на слънце" на плажа от септември. Ако ще говорим за здраве, а не за тен.
Нито климатът ни, нито училищната база позволяват занимания в горещините - децата са много, стаите са прекалено претоплени, задушни (за съжаление и за зимните месеци важи).
Но съм напълно съгласна, че би било чудесно да имат поне 10-дневна ваканция в периода януари-февруари, защото почивка в планината, точно по време на коледно-новогодишните празници, не е най-доброто. Все по-често, декември е влажен, топъл и кален, да не говорим за цените в края на декември.
Ясно ми е, че през пролетта често се натрупват много почивни дни - около 3-ти март, Великден, 1-ви май, 6-ти май, дните, в които големите държат матури са неучебни, а това не позволява по-дълга зимна ваканция. И като сложим някоя друга грипна и дървена ваканция - ето проблем, давам си сметка.

# 39
Елл, едното ми дете е 10 клас и изобщо няма 3 месеца ваканция. Освен това откакто е в гимназия не мога да се възползвам от намаленията през юни, остава да не мога и през септември и  #2gunfire.

# 40
Подкрепям и Ментова за 10 дневна ваканция февруари.

# 41
  • София
...Нали не мислиш, че във Франция някой отива през ноември на почивка  и на въздух. Децата са на отглеждане в занимални към общината или мероприятия оргонизирани пак от училището. Същото е и в сряда, защото там в сряда по начало не се учи.

Там повечето майки не работят. Така че не мисля, че има нещо общо с работата на родителите.
Напротив, повечето работят. Майчинството е три месеца в повечето случаи и на тази възраст бебето се дава на ясла. На 3 всички са на градина, т. нар. майчино училище.

# 42
Аз още си нямам ученик, но съм против.
Бих искала ваканцията да е по-дълга, т.е. децата да си тръгват на училище, както досега.
Обичаме да ходим на море и през септември. Всъщност тогава ходим обикновено.
И ако тръгването на училище бъде от 01.09. ваканцията ни ще отиде на кино.

# 43
  • София
Не се сърди, човече, това че тук не е традиоцонно не значи, че трябва да лишаваме всички деца от една истинска, снежна зимна ваканция. Пък и лятото е доста дълго. Освен мамите от черноморието, кой друг може да си позволи повече от 10-14 дни на морето? Повечето деца си прекарват лятото в градска среда и понеже другите са на почивка висят пред компютъра или телевизора. Лятото няма школи, читалищата са затворени, всички са във ваканция. Общо взето нищо смислено не може да се прави. То няма нищо лошо в това да релаксираш, но 2,5 или 3 месеца са доста дълъг период. Защо тогава да не се отделят едни никакви 14 дни от началото или края на ваканцията, за да имат и истинска зимна ваканция?
Един въпрос към французойките, който няма нищо общо с темата - колко струват яслите и детската градина? Сравнено със средната заплата заслужава ли си?

# 44
Бoяна, толкова е майчинствтото, но после си седят вкъщи и гледат децата. Поне там, където съм ходила, рядко имаше работеща жена.
До майчината ясла трудно имаш достъп, недостигът на свободни места е голям, по-скоро бавачките са вариант.

Ваканциите при тях са по-належащи, защото както писа - по цял ден са на училище, а после тепърва пишат домашни, не ги подготвят там, както при нас.

Да се оправят  Laughing мен ме интересува България и да не ни вземат 2 от най-хубавите свободни седмици в годината.

Август пък е традиционно морски, на децата ще им е неприятно превключването от джапанките към ученето.

...
  - входни нива с предварителна подготовка в училище, (а не направо тест на 16 септември)...

Не се надявай, най-много да ги изместят на 2-ри  Laughing ако са имали идея за предварителна подготовка, проблемът да се проведат 2 седмици след началото на учебната година е никакъв, но явно държат да е на втория ден след започването.

Елл, зимната ваканция е прилично дълга, има време за зимни игри. Имат и няколко дни през февруари.
Лятото не е нужно да се стои 3 месеца на морето, достатъчно ми е че не се прибира и за 1 мин. вътре. Дали ще е в парка, дали ще е на площадката с други деца, или в двора на баба си, навън е. Зимата не мога да й осигуря толкова часове игра навън, а и тя самата не иска, след което се озовава точно пред компютъра.
И ако има смели, аз не съм от тях, зимата не се качвам на никаква планина повече, предпочитам сигурността на града пред това да седим откъснати от света.
Класната стая на дъщеря ми е доста гореща, не искам да си представям какво е през първата половина на септември. Не смятам, че училищата ни могат да ни предложат нормални условия на 1-ви.

Общи условия

Активация на акаунт