Отговори
# 75
.. бих чистила с удоволствие, но вече няма какво към момента у дома  Laughing

ох, ами идвай вкъщи Simple Smile
аз за гладенето те вземам, че с тая буба "ръси" навсякъде  Joy Ама ще свикна, де ще ходя ...

# 76
  • гр.Пловдив
моля Ви, кажете за акото - какво количество трябва да е?
Ето днес вече в трети памперс има ако, едно такова жълто, но много малко ми се вижда като количество и взех да се притеснявам.

# 77
ами някъде бях чела, че за наакан памперс се смята количество по-голямо от монета от 1 лев.

# 78
  • Китна Тракия
.. бих чистила с удоволствие, но вече няма какво към момента у дома  Laughing

ох, ами идвай вкъщи Simple Smile
аз за гладенето те вземам, че с тая буба "ръси" навсякъде  Joy Ама ще свикна, де ще ходя ...

Пращайте адресите - пристигам  Mr. Green Ще ви ошетам, а пък как обичам да гладяяяяяя!!!!

Шокич - до обяд щъках нпред назад, но главно из къщи. Навън не ми беше много дълга разходката - само докато напазарувам, че с този сняг все ме е страх да не се подхлъзна и да падна Sad Ако нямаше сняг - охоооо, не могат ме върза в къщи Wink

Смърфи - тити вече ти е отговорила за акото - с размер горе долу колкото монета от 1 лев

# 79
здравейте и от нас!
аз днес се чувстам много добре дребосъка снощи е ставал в 1 и в 4 без нещо и чак в 7,30 пак та доволно си спах.
имам въпрос:
защо анасон не се препоръчва за момчета взехме семенца от анасон и копър за чайче за мен, да видим как ще се отрази при нас за коликите. Praynig
и какви закалителни процедури правите на бебетатаѝ?
нашия дребосък киха доста  newsm78 и се зачудва дали не му е студено или го разболявам?при нас Т е 22 градуса, обличам го с ритънка, боди и блузка. завивам с тънко одялце или по дебело.зависи от материята на дрешките  newsm78 къде греша

Последна редакция: нд, 29 яну 2012, 15:39 от himena

# 80
  • гр.Пловдив
охх, ок - значи акаме в норма, айде нашето да не е като една, ами колкото две - три монетки  Laughing Laughing Laughing

# 81
Тоновете са добре, нищо друго не ми казаха, нали е неделя и малко беше ограничен болничният персонал. Само "Ама контракции никакви ли нямаш?!" Еми нямам, какво да направя, нямам....Редовните проверки по телефона започнаха да ме вбесяват, "Ама още нищо ли няма?", "Защо не ражда?", ужасно е.....защото така искам да си ходя с корем и нарочно го натискам бебето да си влиза обратно. Сякаш аз решавам кога ще се ражда и ме карат да се чувствам виновна, че нещо не е наред. Хората нямат грам съобразителност.
Съжалявам момичета, много ми е нервно и депресирано, трябваше да си го излея някъде....

# 82
Gabbi_ , не обръщай внимание на хората около теб, аз умишлено се крия навсякъде и съм инкогнито Laughing Не стига че на мен ми е нервно и напрегнато, че и на хората да давам обяснения защо се бави бебето Tired Ох, и аз нямам търпение да разбера какво ще става с мен утре, притеснявам се да не ме върнат вкъщи и да ме извикат за предизвикване като мине поне седмица от термина, че съвсем ще се побъркам Cry

# 83
  • Германия
Шаманка, благодаря че си ми отговорила!   bouquet
Ето сега и моите отговори.
Памперсите от вчера следобед вече взеха да стават по-пълни.Взе да ака и пишка повече, което само ме радва.За днес имаме дотук 2 наакани и напишкани памперса.
На гърда се застоява около 15-20 минути, като активно суче може би около 10 минутки, след което спи и суче.Изчаквам да се отпусне до степен пълно заспиване и махам от гърда.
Относно това кога давам глюкоза, винаги след като съм нахранила и давам само няколко глъдки 4-5 пъти за 24 часа.Не давам вода.Не дохранвам.Разчитам изцяло на кърменето.
Позите за кърмене са обичайните, които се посочват за правилни – коремче към коремче и всъщност аз нагласям гърдата към главата на бебето, не обратно, защото гърдите са ми огромни.Понякога слагам бебче и на възглавница и така давам гърда, понякога се кърмим прави, но позите са ни правилни.Устичката на бебето обхваща освен зърното и част от ареолата.А ме болят, защото вече са разранени.Болят повече при началното засмукване, при което усещам
венеца на бебето как засмуква силно.., след това болката е по-търпима.
И сега да питам дали може да е криза на растежа постоянното висене на гърдите ми -през има няма час се върти и озърта и зее с устичка да папка?

И въпрос номер 2 - Нормално ли е през нощта гърдите ми да са по-напрегнати, тежащи, отколкото през деня?
Нева, Габи, ходете, разхождайте се с часове и дано скоро има резултат от движението ви Simple Smile

Бонбонче шоколадово, надявам се, да нямаш против, че отменям за кратко Шаманката. Тя със сигурност ще прочете товите отговори и ще допълни и моите.  Flutter
Мъничето ти се държи съвсем нормално за възрастта си. Коремчето е още мъничко, побира малки порцийки и съответно се усвояват бързо. Затова и честото търсене да суче и се зареди с нови сили и енергия. Понякога на майките им се струва, че се сливат няколко кърмения в едно, обичайно е през първите седмици и всъщност е добръ знак. Чрез честата и добра стимулация бебетата помагат на мама и гърдите и да произвеждат нужните количества. Или с други думи казано, имаш си едно чудесно развиващо се и кооперативно бебе! Flutter

Усещането за пълнота в гърдите нощем и рано сутрин се дължи на добрия хормон пролактин. Неговите нива са най-високи именно в ранни зори, по тъмно /някои го варичат още "срамежлив хормон"  Wink защото е активен в тъмното. Именно пролактинът отговаря за произвеждането на кърмата и така в комбинация с твоето сучещо бебе, гърдите "знаят" какво да правят.
Споменаваш за големи гърди, ако мислиш, че ще ти е от полза при нагласяването на бебето при сукане, може да се подложи отдолу навита хавлиена кърпа, която да ги поддържа и така да не става "увисване" и оттам и разраняване на зърната. Но това само като вметната идея, Шаманката със сигурност познава по-добре ситуацията при вас и ще се включи с допълнителни идеи.
 Hug

# 84
Добре, че са майките Simple Smile След разговор с мама ми стана много по-спокойно и ме убеди наистина да спре да ми пука и да не си вдигам телефона повече....Мен малко ме е страх от предизвикване, тъй като искам да мина без епидурална, а като сложат окситоцина боляло повече, така съм чувала....Но както преценят лекарите така ще бъде, претенции няма да имам особени. Ох, колко време след раждането се нормализират хормоните, че моите съвсем се разбъркаха вече...
Стига съм седяла във форума, че мъжът ми иска крем-карамел Simple Smile

# 85
за статистиката- днес се роди нашата дъщеричка Наталия, спешно секцио, 3600,51 см.

# 86
  • Германия
Здравейте на всички, аз най-после се появих.. Ние от доста време сме си вкъщи (в Братислава), че майката на мм нещо и превключи и реши, че ще дирижира отглеждането на беб, че и се сърди като не я слуша човек.. не знам какво и стана ама преди да сме си развалили отношенията по спешност се прибрахме. И се справям доста добре, мм е много горд с мен - той беше подготвен за много повече задължения прехвърлени на негов гръб. Въпреки това не ми е останало време да се включа, от време на време поглеждам кои са новите мами и толкова..
Ами да кажа и за раждането..ние имахме мерак за вана ама за добро или лошо не ни пуснаха заради стрептококи. Пуснаха ми антибиотик преди раждането, за да не се зарази беб. Контракциите ми почнаха около 4 сутринта и бая им се чудих. Не бяха много болезнени, ама бяха много на често. Взех душ, изпих си чайчето и към 6:30 ме закараха до болницата - установиха ми минимално разкритие и ме оставиха докато дойде сутрешната смяна да ме погледнат и пуснаха запис на тоновете. След часове наред с топли душове, разхождане, подскачане на топка за фитнес и т.н. бях се отворила едва на 4,5 а вече беше след обяд. Пуснаха ми малко окситоцин и доста бързо бяхме на финалната права. Беб излезе за десетина минути след 3 напъна. Малко ме резнаха, но шевовете вече зарастнаха и почти не ги усещам, само с остатъците от хемароидите се боря още. Дадоха ми я венага да я гушна и да и предложа гърда а после я взеха да я измият измерят и каквото там правят. Донесоха ми я отново за малко и после чак когато ме заведоха в стаята. Първата нощ я оставих за няколко часа при сестрите от неонатология - повръщала е доста околоплодни води чак до сутринта. Лактационните сестри ми помогнаха много. В началото имах разранени зърна, трудно ми беше да сложа правилно бебка на гърда, но кърменето е факт и наддаваме добре. В този ред на мисли искам да благодаря на консултантките от ЛЛЛ - благодарение на тях бях уверена, че ще се справя.  Hug И веднага въпрос за тях:
От снощи имам болезнена област на едната гърда а отвън е леко зачервена. Вътре напипвам леко втвърдяване. Вече прочетох нещо подобно - възможно ли е да имам запушване? Как да действам? Беб суче на поискване и с голям апетит - пълни пелените като за световно  Laughing тати вече се научи да я мие на мивката и много се забавляват.
И завършвам фермана - честито на всички с родени вече бебчета, нека са здрави, щастливи, по-малко колики и много хубави моменти ви желая! И леко бременеене до финала на малкото останали!  Hug Hug Hug

Lumia, честита рожба и от мен! Flutter Да ви носи радост и да сте горди с нея!
Според описанието ти, вероятно става въпрос за запушване, страхотно е, че бебката суче активно и най-вероятно сама ще ти помогне да се справиш с болежката. Вариант е например да направиш топло-влажен компрес преди кърменето (памперс напоен с топла вода върши добра работа) и ако и след кърмене се усеща твърдо и напрегнато, може да опиташ с малка бутилка пълна с топла вода да търкаляш на мястото.
Евентуално можеш да опиташ такава поза на кърмене, в която гравитацията да работи в твоя полза. Понякога изглежда акробатично и странно отстрани, но важното е накрая да има облекчение. Принципно може да се опита и компрес със зеле  (пресен зелев лист от вътрешните се набоцква с вилица, за да излезе сока, махат се жилките и се налага там, където боли, като ареолата остава непокрита и се оставя докато увехне) или с извара (на същият принцип-открита ареола, изварата може да се нанесе направо или върху марля или пеленка и да се наложи на гърдата, но после иска почистване) Confused.
Ако положението се задържи повече от 24 часа и усетиш усилване на дискомфорта е препоръчително да се консултираш с акушерка или лекар. Ето тук има показан масаж на гърдата, като се пипа наистина леко и внимателно и след това разбира се..следва кърмене  Wink

# 87
Здравейте мами ! Честито на новите мами, да са ви живи и здрави бебешоците и да ви носят мнооого радост (в което съм убдена)  Hug
Четох четох  и пак съм доста изостанала, след малко имаме смяна на памперс , папкане и гладене , по време на трите дейности ще се постарая да дочета Simple Smile Какво става, остана наистина малко от месеца ! Последни възможности януарчета   Peace
Аз се включвам и с няколко въпроса, ще се похваля, никой не ни помага, първата баня направихме сами и сега се грижим успешно за малкото ни драконче.
Та въпросите ми са следните (благодаря много на всяка от вас която ще ми помогне  Hug)
При слагането на памперса, как точно се намества пишленцето на бебето?
В центъра на главата, където е меката част имаме леки пъпчици? При вас?
Все още носим ръкавички, кога да му отрежа ноктите и с какво. ножичка, нокторезачка, пиличка ???
През деня понякога го слагам на спалнята, да се гушкаме през следобедната дрямка, това грешно ли е ?

За малко да забравя, почти върнах старите си килограми, от 63, вече съм 55 , а коремчето ми - повече от прекрасно (като изключа конците. които утре ще махат ( по този въпрос боли ли ?)
Отивам да будя малкото ми драконче, до по късно включване може би Simple Smile

# 88
Да се разпиша, че ви изпуснах пак...

Честити бебчета на новите мами! Бързо възстановяване и само щастливи моменти вкъщи!

На все още очакващите... спете бе, момичета, спете! Сега ви е паднало! После нямаааа...

Снощи отбудувах цялата нощ. Малечка имаше някакъв проблем с коремчето и като ревна в два, до девет сутринта се разхождахме и пяхме, за да не събуди цялата къща. В девет пък стана каката - и край, няма сън за мен.

Чакаме хубави новини днес - ако на някой му се приражда, леко и бързо да е!  Grinning

Марти - ноктите аз ги рязах още на втория ден с бебешка нокторезачка, докато бебето спи или го кърмя. С пиличка не знам дали става номерът, те са ужасно мекички.
Пъпчиците са нормално явление. Ако слагаш шапка, виж дали не го прегряваш (да е потна главичката), може да са реакция на топлина. Иначе първия месец всевъзможни пъпчици могат да излизат навсякъде, докато хормоните на бебето се наместят.
В гушкането нищо лошо не виждам, стига да не е покрито с твоите завивки и да няма риск да си метне някой край върху личицето. Аз нощем спя с бебето върху гърдите си, за да не ставам за всяко хранене, с първото пак така спях. Добре ѝ се отразяваше на съня, по мои наблюдения.

Последна редакция: нд, 29 яну 2012, 18:41 от ianajar

# 89
  • Германия
И аз се нареждам на опашката с лилавите въпроси:
Или сме най-големите късметлийки с нашата бебка, или имам сериозен повод за притеснение. Откакто сме се прибрали вкъщи вече трети ден, имаме по 6 хранения на ден. Мила прави доста големи паузи и е на практика неразбудима междинно. Когато все пак някак успея да я разбутам, най-многото, което тя прави, е да започне да ми джвака зърното, без намерение да засуче - дори и не се опитва. Същевременно, ако сама се е събудила, първо пръцка, ака - има и болчици през това време, и иска бибата или пръстче, за да смуче, гърда отказва с нервен писък. Когато приключи с чревните дейности, е готова за кърменето, налапва гърдата що годе прилично и се напапква (предполагам) за 30 до 50 минути. Мила изглежда в добра кондиция, доколкото мога да преценя - държи главичката си стабилно, катери се по мен, когато съм я гушнала, плаче мощно, когато е недоволна. Имаме по 4-5 наакани пампи на денонощие, всички от тях и пишнати, но малко като количество, плюс още 1-2 само напишкани пампи. Ако не беше голямото отстояние между храненията, не бих се сетила да се притеснявам. Понеже си записвам кога се храни и пишка/ака, което правех и със сина ни, сега отворих неговите бележки, и видях, че и той през първият месец се хранеше на 4-5 часа с поне една още по-дълга почивка на ден. Той се роди 3700 гр, а Мила - 4200. Най-ниското й тегло в болницата беше 3970 гр, като на третия ден започна да качва - с 90 гр. Откакто се прибрахме вкъщи в сряда, не съм я мерила повече. Та, както си личи, въпросът ми е да се притеснявам ли много за неяденето на бебето си, или просто да я наблюдавам внимателно и опитвам да я храня по-често? Знам, че е нужно много по-често да суче, но дечкото просто отказва. Пробвахме да се гушкаме цял ден голички, смяна на пампа, люшкане, светла стая, тъмна стая, шум - детенцето просто си спинка или пък започва да целува и ближе зърното и пак заспива. Благодаря!

Привет Bibiana_ и честита госпожица! Какво прекрасно име сте и дали  Flutter
Споделяш, че Мила прави големи паузи, но чувството ти казва, че когато суче е заситена и...ви "радва" с добри количества наакани памперси. Явно има нужда след събуждане да се освободи от напрежението и тогава да се заеме със сукането. До сега е качвала прилично и ти също опитваш всички познати трикове за разбуждане и насърчаване да суче. Нощем как е положението? Опитвала ли си да я сложиш на гърда когато е в просъница? Някои бебета засукват инстинктивно, като им се капне малко кърма на устните.
Може би ще е добре, както сама го споменаваш, да я наблюдаваш и евентуално след седмица, ако има възможност да се претегли на същият кантар, на която е била мерена последно. Има ли все пак период от деня, в който е малко по-активна и да я сложиш повторно на гърда, по този начин да вкараш поне още едно хранене? Някои бебенца се разбуждат и засукват активно при потриване по дланите, по гръбчето между лопатките или при обтриване с влажна и хладна кърпа по лицето.
Майчиният ти инстинкт си остава най-добрия съветник, както и поведението на бебката разбира се, ако продължава да е така редовна с пълните пеленки, кожата и е розова и еластична, има добър тонус и лигавиците са влажни, то може би пък наистина имаш късмет, Мила да е едно от редките изключения, наддаващи добре, въпреки по-разреденото хранене.  За твое успокоение винаги можеш да потърсиш консултация с педиатъра ви.

Общи условия

Активация на акаунт