Проф. Паскале Патрицио от Университета в Йейл, директор на Yale Fertility Centre, заяви, че лекарите трябва да образоват по-агресивно младите жени. Той смята, че на младите жени, които по някаква причина възнамеряват да отложат майчинството за по-късна възраст, трябва да се предлага възможността да замразяват яйцеклетките си като превантивно действие.
Нарастващата популярност на асистираните репродуктивни технологии, подхранвана от вестникарските заглавия и телевизионните предавания за жени, родили на по-късна възраст, означава, че много жени вярват, че могат по всяко време да предприемат инвитро оплождане и да се сдобият с дете. Процентът на успеваемост при инвитро процедурите спада рязко с нарастване на възрастта на жената, но повечето жени не са наясно с този факт. „Ние срещаме все повече пациентки, които са разочаровани от неуспеха да имат собствено биологично дете след 43-годишна възраст”, казва д-р Патрицио. „Типичната им реакция е – как така не мога да имам бебе, та аз съм здрава!”
от тук:
http://www.facebook.com/note.php?note_id=274624229294935
аз съм последният човек, който би искал да се разочарова в теорията за безпроблемното забременяване на 40+, но съм прочела достатъчно, за да знам, че това е голяма заблуда. освен това, съм го изпитала на гърба си.
след 37 години, фертилността намалява много рязко, като след 40 г. вероятността от успешно раждане (правете разлика със забременяване!) е около 10-15% дори и с помощта на инвитро, а след 43 години, този процент спада до 2-5%.
огромен брой от звездите, родили след 40-те си години, са родили с донорска яйцеклетка. ако се ползва такава - няма проблем да се ражда и на 60, както видяхме.
вярно е това, което пише Андариел за разликата между първо и н-то раждане.