(Био) зеленчукова градина 14

• 109 229
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
  • на пъпа на Златията
Простете ми и простени да сте.

Куркума,
 Подкрепям казаното от теб.Нужни ни са изследванията на учените.Те създават сортове за промишлено производство на храни.Сортове, които трябва да се отглеждат при определени условия.Тези условия оскъпяват храната.За много хора става недостъпна.Но в последно  време негодувам от това което се предлага на пазара, като семена.В пакетче от 1 лв едва ли ще се намерят 10 бр., които да поникнат. Това ми съсипва труда в малката градина.Като ти пропадне труда за няколко години , човек се отчайва .Пък като  е поживял по-дълго и помни вкуса на истинската храна , като остарее , става все по зависим от качеството на храната .Та за това от няколко години се опитвам  да си събирам семена.Ами растенията определено са по-добри.
А пък ония от Монсанто още при започването на работата си ако са си поставили за задача да подчинят целия свят със зависимоста си от тях , определено не е етично и морално поведение.
Не може да създадеш агресивен сорт,който погубва всичко около себе си и се настанява непоканен в твоята градинка.Пример  е и рапицата която погубва пчелите, по информация на Министерството на земеделието.
Пчелите умирали от глад, защото рапицата има някакво вещество което запечатва килийките с храната им и те не могат да я пробият за да се хранят .Трябва да се подхранват допълнително. Не се ли увеличава труда, разхода  на медопроизводителите? Е, това какво е?
Хвала на нашите учени ако са открили .Че то бяха съобщения  в световната преса , че били мобилните комуникации.Побърквали пчелите и те не се връщали в кошерите.Какво правим?Създаваме си проблеми и после ги разрешаваме.  

Последна редакция: нд, 26 фев 2012, 20:38 от rorik

# 301
Вес, ето ги "плетените " ми райсинг бедс:

http://www.flickr.com/photos/23538286@N06/6932993437/in/photostream

# 302
Куркума , миналата година баба ми ми остави малко място за Патисонките до оградата (мрежа) и те сами се увиха по нея.  Simple Smile

# 303

ей много готини гнезденца -браво!

# 304
  • Варна-София
Това почти не е оф-топик.
Този уикенд си подредих нещо в главата.
Дълго време се чудех откъде се пръкна това понятие за "устойчиво развитие" (Sustainable development). През уикенда, като гледах една жена как кара като царица без да си дава зор и без да се притеснява, че всички мъже-шофьори я изпреварват и като взех предвид, че и аз обичам мъжът ми да кара колата "мазно", а не като на рали "Монте Карло", видях ясно двете проявления на мъжкото (конкуренцията, борбата) и женското (устойчивостта) начало. Ин и ян. Ако едното начало надделее се получава катаклизъм. В общества, в които жената е потисната, неука и е само средство за разплод ще се "радват" на огромна раждаемост. Не мисля, че трябва да е наша грижа изхранването на 7-милиардно население, а само просветлението на жените, да си заемат достойно мястото до мъжете. И не казвам, че за да са равноправни трябва да работят като миньори.
Търсенето на големия добив донякъде е проявление на конкурентното мъжко начало. Жената може да набере т.нар. "бурен" и пак да засити семейството. И най-хубавото е, че жената има очи и вижда, че докато за разни "специални" семена се въртят каталози, поръчки, транспорт от оня край на света, то "буренът" е винаги там, в градинката, на него може да се разчита, стига да знаеш как да го ползваш. Същото е и за предаваните от поколения домати, които не са много красиви и транспортабелни, обаче - какъв вкус и колко са полезни, и т.н.
Хубаво ми беше този уикенд да си мисля за устойчиво развитие. Най-после го прозрях.
Куркума, как се прави супа от репей?

Последна редакция: пн, 27 фев 2012, 10:21 от amica1

# 305
Мъничко от лехата се откри - видях две салатки! Миниатюрни листенца, но живи!
Много им се зарадвах. Но ми възникна въпрос - каква е целта на това презимуване на салатките, при положение, че ако сега си направя разсад -  той ще е в същия стадий на развитие и няма да е живял цяла зима под снега? Или просто съм закъсняла и са прекалено малки - може би идеята е да са по-големи и да изпреварят именно пролетния разсад? Ако е така - то по-развита салата ще изкара ли зимата под снега и да става за ядене сега?

Друга радост - покарал е спанака, който сях също есента. Е, възмоооожно е да е някой плевел Simple Smile, но чак толкова подреден и нагъсто - все пак си мисля, че е спанака.
Тук същия въпрос - нужно ли беше да презимуват в земята семената, като мога сега да посадя спанак и мисля че пак ще се развият заедно?

Ох, нямам вече ама никакво търпение! Днес е студено и топенето се спря, а на мен ми се пренася пръст, сади ми сееее! Какво удоволствие е да видиш зелените стръкчета, подали се под снега и пробили листата и сеното. Сила, живот! Ей, голяма работа!
Пожелавам си да стана много добра градинарка, но никога да не претръпна и да не приемам като нещо обикновено това, което сега така ме вдъхновява.  Blush

# 306
  • София
Чета и завиждам .При нас има около метър сняг. Embarassed

# 307
  • на брега на Дунава
И при нас още има много сняг ,но се топи .Вчера се връщах от София и завидях на почти цялата северна България , в която по нивите всичко се е стопило и така ми се искаше да започна да градинарствам.Само от гр.Бяла към Русе си е сняг и сняг...Ама до ден два ще се стопи.
 Рорик , Ани - Благодаря за семената .
Аз направих една беля и сега се чудя дали ще се оправят нещата.Видях няколко белокрилки по цветята и за да не нападнат разсадите  ги напръсках с емулсия от сода , зехтин и сапун , но... понеже правих разтвор в малко количество съм пообъркала пропорцията на содата.В резултат пипера ми се е "опърлил " яко. Листенцата му са като изгорели,а семеделите -жълти.Някои стръкчета направо са със загинали връхчета.Почистих ги ,полях и чакам да видя дали ще се възстановят.Така част от най-ранния ми разсад силно пострада.
Вчера пикирах доматите "Идеал" в кофички от кисело мляко и в терина с гнезда за разсад.Ще ги наблюдавам как ще се развиват и дали ще има разлика в развитието им и в откъсването на първия домат.
bushkata При студено време растат корените на растенията.Очаква си предзимно засятата салата при първа възможност /затопляне/ да тръгне да се развива по бързо и в този смисъл ще изпревари засятата сега.При семената ,които са засяти преди зимата и никнат напролет /например моркови/  се очаква да използват пълноценно  влагата .Има и други ,които зимуват покълнали .За всяко растение е различно и трябва да се знае .Салата зимува като растение с няколко листенца .

Последна редакция: пн, 27 фев 2012, 14:43 от МХ

# 308
  • Варна-София
МХ, изобщо не ти трябваше содата. Содата е за брашнести мани.
За въшки и белокрилки са достатъчни зехтинът и сапунът.

Аз чакам да дойде 15-ти март. Тогава слагам доматите за средноранно производство. Сега само "бягам на място", е ... да, и кастря ябълките. Всичко друго чака по-топли времена.

Край морето пролетта е студена и идва по-късно.

Тази година няма да разсаждам доматите на 22 април, както миналите две години, а ще изчакам докъм 1 май, за да им е по-топло.

Слагала съм тиквички рано (преди 2 години) с оглед още средата на април да ги посадя под пластмасова бутилка.
Уж добре пораснаха, но бързо изпълниха бутилката, залепиха листа по стените, почнаха да страдат от мани, и в резултат почти нищо не видях от тях като добив. Вече не бързам и садя рътени семена направо в земята.

Последна редакция: пн, 27 фев 2012, 16:48 от amica1

# 309
вижте накакво попаднах 

Калин GreenTeam Bulgaria
Здравейте приятели, Искам помощ от вас, за един проблем, който ме тормози всеки ден. Преди няколко месеца чух, че са върнали един Тир с български пчелен мед от Германия, защото бил ГМО. Тогава не повярвах, но започнах да разпитвам търговци и прекупвачи. Оказа се истина! В момента в България, консумираме ГМО пчелен мед. Оказа се, че много хора знаят това, но почти всички си мълчат. Медът е от рапица, но е възможно да го смесват и продават за магарешки бодил. Трябва да проучим рози въпрос и незабавно да действаме. Рапицата в България е ГМО! Заразените земи с ГМО стават повече и повече! Моля да направи план за действия и да решим този проблем. Миналата година почти всички пчелари се оплакват от полудели и зашеметени пчели. Възможно е целия мед от равнините да е замесен с цветовете на масово засадената рапица! Моля за помощ! Нужни са ни реални доказателства и информираност на оществото! Дано успеем!

# 310
  • Русе
 RikaRurika , има тема на пчеларите. Обърни се към тях за актуална информация. Лично аз не купувам мед от рапица и гледам да купувам от познати производители, на които знам къде са им кошерите.

# 311
Рорик, получих семената - благодаря ти!   bouquet

Св. Добри - изпратих ти пръчици за калеми от ябълката. Дано нещо от тях става, няколко "размера" са. Много трудно намерих какво да режа от ябълката - тя е висока, цялата беше в сняг и едва се качихме на един клон. Рязах разни видове клончета, надявам се някое поне да става.

Сега е момента ако някой друг иска, да казва да му пратя.

p.p. Koй как ръти семената?

п.п. МХ, разбрах  Peace

Последна редакция: пн, 27 фев 2012, 17:29 от bushkata

# 312
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
..Св. Добри - изпратих ти пръчици за калеми от ябълката. Дано нещо от тях става, няколко "размера" са. Много трудно намерих какво да режа от ябълката - тя е висока, цялата беше в сняг и едва се качихме на един клон. Рязах разни видове клончета, надявам се някое поне да става.

...

свети Добри тръпне в ожидание  Mr. Green и много благодари.  Blush съжалявам че така съм ви затруднила  Blush

според мен земята е още студена и прекалено мокра за да се сее каквото и да било  Blush но както вече няколко пъти казвах - ние сме любители и любопитковци, не разчитаме на добиви, кефим се и за нас не е фатален срока и количеството  Hug

Blush сега е момента, ако съм обещала на някого нещо, да ми напомните, че  Blush старост-нерадост, забравила съм  Blush

# 313
  • на пъпа на Златията
Бушката,
аз не рътя семената и не обеззаразявам . Ако се обеззаразят не никнат, ако се рътят не никнат дружно.  Поне так казваше баба. Съжалявам ако са малко семената като количество.Не беше предвидено да подарявам.А и гледах да пратя  на повече зарзаватчии.

-Приготвям си разтвор от половин капачка течен тор , от капачката не от мерителната чашка. и  1 литър топла вода. Добре разбърквам, престоява малко , пак разбърквам и насипвам в бурканчета от детско пюре. Отгоре насипвам семената. Киснат на другия ден до обяд, разклащам добре бурканчето и изсипвам  в цедка.Просушавам на вестник да не ми се лепят по ръцете и след обяд сея в земята.Но сега е студено не става още за навън.Семената са събирани от слънчев пипер.Сят  чак след 15 март.Опитайте да сложите някое семенце сега в сандъчета а други по-късно ще видите сами разликата. Просто в пръстта сложете две щипка вар и една щипка син камък и разбъркайте добре. Сложете като ги насеете найлонче отгоре и дръжте на топло докато никнат .После преместете на светло до прозореца..

# 314
Бързам да споделя : в ЮСК (JUSK) контейнерчета с капачета за разсади - 2бр. за 0.99 Simple Smile не знаех , че са 2 и взех за дечко да се радва Simple Smile В момента се събуждат семенцата на босилека ми (на мен не ми се хванаха, загинаха "ланските"); равнец - различни цветове и малко Бораго

Попаднах на интересна тема ... "доста старичка" , с познати от тази тема Simple Smile

Титина, страхотни са ти "легълцата"!!!

Общи условия

Активация на акаунт