(Био) зеленчукова градина 14

• 109 230
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • на брега на Дунава
rorik Защо да не рътиш или да покълваш семената? Миналата година ги поставях върху мокра тоалетна хартия или салфетка и след появата на кълнове ги посявах.Получаваше се 100 % успех ,защото виждаш кое е поникнало .Особено полезно е ,ако по някаква причина си закъснял със сеенето на разсад или пък нещо не ти е изникнало както трябва.При мен тогава патладжана масово не изникна.Оказа се по-късно ,че е било студено /под 21 % и затова/ Този начин е  е добър когато сееш разсад в къщи.Ако е навън има проблем -трябва да е влажно и топло ,защото могат да изсъхнат или измръзнат.
Прочетох с интерес описанието ти за сеенето и лехите и благодаря още веднъж за семената.
bushkata Аз рътя най-вече семената от моркови,магданоз, краставици ,тиквички и царевица.Бамята също.Най-лесно става върху  тарелки /от месо например/ , върху които застилам тоалетна хартия добре намокрена ,насипвам семената и след това ги завивам с фолио или торбичка.Като набъбнат са готови.
Тedy Къде е това?В Русе май няма.Четох я тази тема ,но ...при нас е по-интересно.

# 316
  Ето http://www.jysk.bg/ магазини има само в София, В. Търново, Пловдив
Контейнерчетата ги взех от Търновският Simple Smile Не са подходящи за домати , но за босилек  стават големи са колкото пласмасовите тарелки за сладки , само по- високи , а покриващото капаче е прозрачно ; сравнително по- дебела е пластмасата Simple Smile
Рътя семена само от тиквички и краставички ... те бързо поемат влагата и коренчето се показва Simple Smile
другите семенца поне за сега не (освен за проба за кълняемост или такива, които са ми много малко)!

# 317
  • Пазете Гор
Пренесох поникналите марулки на хладно място, да не се източват много-много. На око преброени, мисля че имам разсад марулки за всички къщи по улицата. Само дето комшиите не биха засадили нещо и под дулото на пищов  Wink. Лалетата и чесънът се развиват горе-долу едновременно, в смисъл, че едва са подали челца над почвата.

Рътенето, производството на разсад в отопляеми помещения, както и предзимното засяване имат за цел ускоряването на плододаването на растенията. Предзимният спанак например става за консумация или продан 2-4 седмици по-рано от пролетния си братовчед. Със засяването наесен се застраховаваме срещу закъсняла пролет и други подобни евентуалности. Освен това, ако продукцията е за продан, по-ранното производство има по-добра цена, понякога дори в пъти по-добра в рамките само на един месец. Предзимният посев теоретично би освободил площите по-рано, което е важно за следващите култури и така. Всеки ден е от значение.

Ако приемем градината, къщата и семейството като една система, то устойчивото й развитие според мен предполага:

- минимум отпадъци, които излизат от системата
- минимум внасяне на външна енергия и вода
- пестелив и съвестен начин на живот

Имам някои идеи и опит в тия неща, ще споделя по-нататък, че стана дълъг и скучноват пост. Wink

# 318
  • Вече на светло в София
Отдавна искам да питам ако при отглеждането на разсад в домашни условия има недостиг на слънчева светлина, т.е. чашките, сандъчетата са далеч от прозореца има ли изкуствен  заместител на дневната светлина. Нещо като особена лампа или самите лампи в помещението дават ли необходимата светлина. С една дума, има ли полза от светната лампа, ако растенията бебета са на по-тъмно място?

# 319
Пренесох поникналите марулки на хладно място, да не се източват много-много. На око преброени, мисля че имам разсад марулки за всички къщи по улицата.

А какво правим, ако са вече източени?
Моите. Embarassed

Нали съм разказвала, пък и показвала моето парниче, събира точно 6 щайги с разсад.
Насях преди два дни - домати "Розова магия", чери доматчета, десетина семенца от миналогодишните домати (за пръв път събрах семенца  и не посмях да заложа само на тях, да не се изложа още преди сезонът да е започнал).
Патладжан не посмях, на пакетчето пишеше през март да се сее за разсад. newsm78
Всъщност, май само домати сях....а, да, и чубрица, че имаше място.

А за салатките избързах, нямах търпение, посях ги у дома, вътре, в едно сандъче, за една седмица не само покълнаха, но и пораснаха високи колкото човешко кутре, отгоре с две листенца.
Какво да ги правя?
Спрях да ги поливам, сега пък са полегнали насам-натам.

# 320
нова,можеш да подсипеш с пръст,да преместиш на хладно и светло-сега поне през деня могат да се изнасят навън.И за всеки случай можеш да ръснеш още семенца  Hug
С лампа трудно може да се постигне осветеността,която дава слънцето,MAD65 Някои слагат специални лампи-точно над растенията,но ефекта според мен е спорен.Чела съм,че няма такава лампа,която да пресъздаде слънчевата светлина дори в мрачен ден.
Аз изцяло подкрепям пред зимните посеви-корените им си растат и все по-мощно дърпат живителна сила от земята.И растенията използват всеки слънчев час,за да растат.
Имам един спомен със спаначено поле-сяхме го през октомври в суха и буцеста почва.После чак към Никулден заваля направо сняг и нищо още не беше поникнало.И изведнъж през февруари от нищото изпод снега се показа посев....в началото беряхме само по-едричките стръкчета.После наред.Струваше ми се,че растат докато се обърна.Всеки ден...докато започна да стрелкува.А се е случвало да берем и във виелица  Laughing

# 321
В магазина за хранителни стоки до нас днес са получили яйцата по 40 ст. - доставна цена. ooooh!

# 322
И аз имам същия проблем със салатките и доматите. За първи път правя разсад и дилемата е дали да го държа на светло и топло в южна стая или в северна стая на по-мрачно и студено място? Имам и остъклен северен балкон, който е светъл, но пък там температурата през деня в момента е около 10 градуса и ме е страх да ги изнеса. Моля за съвет  Praynig.

# 323
Цитат
Люлин 
В магазина за хранителни стоки до нас днес са получили яйцата по 40 ст. - доставна цена. 
Няма да са само те. Гледах едни изстрадали марулки на пазара-лев им искат.
Ама кака  си е отгледала в парника и хрупаме зелена салата, само краставичката купувам.

# 324
rorik благодаря за семената   bouquet
 В събота посяхме магданоза и морковите - земята се е размразила при нас.
Днес - утре ще слагам доматите

# 325
  • ул. "Мечтание"
В магазина за хранителни стоки до нас днес са получили яйцата по 40 ст. - доставна цена. ooooh!

Shocked

Тия яйца да не са златни?  newsm78

Ние купуваме домашни по 20 стотинки, хубави, едри. В магазина от скоро са по 25 стотинки (преди по 20), а при нас като цяло е по-скъпо отколкото в града.  Rolling Eyes

# 326
По празниците около Нова година яйцата в кварталния бяха 18 стотинки-снощи 30  Shocked.Ама и смеската се е качила и бензина.Което калкулирано в цената на яйцата от моите си кокошки също е повишение.
Ана,на нашия пазар салатките са 1,20  Mr. Green.Ние си хрупаме ряпа и моркови от трапа  Joy-всяко нещо с времето си.
Белла Донна,смело ги изнасяй на остъклението през деня-салатите не мръзнат и при минус 2-3 градуса на открито.

# 327
  • на пъпа на Златията
МХ, ,
Не ги рътя точно по причината, която си описала. Аз ги сея направо в лехата.Като застудее, или измръзват или изгниват.
Яйцата явно са от щастливи кокошки.Всеки обществен строй си има някакъв шашкънлък. Какво да се прави?Живот. Ще питаме в магазина "Щастливи ли ви са яйцата?"

# 328
  • Русе
И аз това се питам дали са позлатени тези яйца? Почти започнах да ги бойкотирам. Не пържа яйца и не правя омлети. Използвам ги за супа и най-необходимото. По-скъпи са от кюфтета и кебапчета.
 Ани краставиците имат много нитрати!!!! Пък тези, които нямаме салати още я караме на салати от чушки и патладжан.
 Ще ме изгонят от къщи, защото няма място за нас от разсади и пикирани домати.

# 329
  • на брега на Дунава
анн И мен ме грози същата опасност /от изгонване от къщи/.В неделя направих място на остъкления балкон и изнесох каквото можах , но веднага насях нови разсади на прозореца в хола ,че е западен и светъл и има широка дъска .Вече няма къде да се обърнеш без да бутнеш някоя кутия с нещо в нея.
Сега ще сея цветя.
В събота мисля да отида на Балкана- от началото на декември не съм си виждала градината.Дали се е стопил снега не знам , но силно се надявам.
И тук яйцата са златни.Синът ми ги яде в голямо количество.
Кога сеете праз за разсад ? Не съм сяла до сега.

Общи условия

Активация на акаунт