(Био) зеленчукова градина 14

• 109 156
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Май...е ясно  Laughing Благодаря!
Утре ще хода на пазара да си купя каквото нямам и имам списък. Чета старата тема и списъка расте, расте... Макар идея да си нямам кое как и какво. Успокоява ме мисълта, че ще се получи, щом чета тук. Едно по едно - чета ви, следвам ви по петите и така ще да стане.
Несъществуващите лехи са в главата ми - гледам планове правите кое къде да садите, аз въртя суча, не ми е ясно. Ще се водя от един основен принцип в моята сенчеста градина - ще подреждам по големина - най-високите най-отзад. При мен се получава не слънце от горе, а слънце от ляво, от пред и от дясно - заради дърветата и храстите. 
То хубаво ще ги подредя по височина, ами догодина, когато ще трябва да им сменя местата? Но това ще го мисля догодина. Да мине тая и да схвана основните чалъми.

Оправих се с петлите. Пак ще се цитирам от ФБ:
Мога да се похваля. Днес след вчерашното тръшкане, че не знам и няма какво да направя - викнах неволята. Събрах стари парчетии от мрежи - всякакви видове. Връзвах и снаждах, преграждах и пререждах. Но с голям ентусиазъм и онова силно вътрешно убеждение, че ще се получи. Е - получи се. Направих нов кокоши двор и то достатъчно голям. Двамата побойника получават по една кокошка, а най-малтретирания си остава с две Simple Smile До вчера отчаяно се чудех къде да дам два петела, днес ми минават мисли да взема още две кокошки. Просто осъзнах, че това, дето го искам няма да стане. Още миналата година след толкова много търсене едва успях да намеря дом на един. Какво остава за двама. Та се взех в ръце и се справих и съм супер доволна от себе си. Факт - ограждението е грозновато със снажданите мрежи, но това във времето е поправимо. Никак не харесвам "клошарски" дворове, но за сега и това е решение.
Много добре се чувствам, като успея да се измъкна от "безнадеждна" ситуация, което пак показва, че всичко е такова, каквото искаме да го видим. Винаги може да бъде и точно обратното.
Големи прозрения покрай тия пернати Simple Smile)))
Най-смешното е, че днес съседа се прибра с три джинки, купени за петле и две кокошки - искали и в техния двор да кукурига някой, като в моя. Обаче само след 10 минути две от джинките кукуригаха. Та явно това е често срещан проблем Simple Smile Дано не се бият поне, като при мен.

# 541
златен дъб, да, там.
Срещнахме един познат, участник, представляващ някакъв съюз ли беше, не разбрах.
Каза, че изложението е много слабо, няма сделки. Фирмите не са доволни.
Какви машини имаше  Shocked.

Ето ги и пиленцата, за които пише Теди.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2414/151621948108412948013314 … M9thF75BRFK9D.JPG

Дедо, ако закопая една кофа без дъно около коренището дали ще има полза? За да огранича корените?

# 542
Имам едно питане.
Продължавам да мъча картофите в кофата, които измръзнаха покрай пожара. Покарали са едни тънички стъбълца. Но май  преполивам, защото летят едни черни мухички, от пръстта излитат. Какви са тия мухички? И с какво да се справя с тях? От влагата ли се въдят?

# 543
  • на пъпа на Златията
Бушката изтървала си работата с петлите.Започнали ли са да се бият , ще продължават , та и 20 кокошки да им дадеш.Насадила си картофи в кофи ли? Липсва ли им светлина?

# 544
Оправих ги пернатите - вече са три петела, в три двора. Мисля, че това ще е края на проблемите.

Картофите растяха добре, пред южен прозорец, садени на пластове през определено време - като израсне най-долния слой, се слагат следващите, натрупва се пръст. И така на 4 ката. Пораснаха големи, но им отвориха прозореца за цяла нощ и  измръзнаха. Сега ги държа просто, за да видя какво ще се случи. Почти няма стъкове, само нови, хилави. И черни мухички  Laughing

# 545
  • Варна-София
Чудя се дали не очаквате от пауловнията нещо, което тя не е. Наричат я императорско дърво. Висока става към 25 метра. Толкова е привлекателна, че я садят като солитер сред морава. Но ако дворът е малък - все едно си си засадил липа или орех в него. В една руска книга четох, че такива дървета не са дворни дървета.
Но няма страшно, всички минаваме от време на време през романтичен период, когато искаме всичко и сега. В резултат на последното си увлечение вече редовно ще садя дайкон.

# 546
ей,пак има сняг  Mr. Green
дали ще ми измръзне грахта-посях я в събота   Tired
вчера цял ден рязах храсталаци,оформях градинката с мисълта днес като стана да и се порадвам през прозореца , а що да видя -сняг -градинката пак я няма Mr. Green Mr. Green

да питам и аз за лука Laughing - искам да си имам такъв кромид на глави за през зимата-какъв трябва да засадя и колко време му е нужно ,за да направи нормални глави???

някой гледал ли е аспержи-имам едни пакетчета с изтекъл срок на годност и се чудя дали да ги пробвам -това ,че срока е изтекъл не мисля че е от голямо значение  , и друг път съм сяла с изтекли срокове и ми се е получавало -та как се гледа туй чудо-аспержите,как се яде,вкусно ли е,има ли смисъл??? newsm78 newsm78 не съм яла никога

# 547
  • Варна-София
дали ще ми измръзне грахта-посях я в събота ...
да питам и аз за лука Laughing - искам да си имам такъв кромид на глави за през зимата-какъв трябва да засадя и колко време му е нужно ,за да направи нормални глави???

някой гледал ли е аспержи-имам едни пакетчета с изтекъл срок на годност и се чудя дали да ги пробвам -това ,че срока е изтекъл не мисля че е от голямо значение  , и друг път съм сяла с изтекли срокове и ми се е получавало -та как се гледа туй чудо-аспержите,как се яде,вкусно ли е,има ли смисъл??? newsm78 newsm78 не съм яла никога
За граха няма страшно. Ще стане.
За да си изкараш здрав лук, който да ти зимува, тази есен засей арпаджик (не се лъжи ако продавачите те навиват за балучки, там може да стане грешка). Арпаджикът може да е и много дребен - пак ще стане, но главичките ще са по-малки, което също няма лошо. Та този арпаджик като го засееш през октомври ще презимува, до пролетта ще се е вкоренил и със запролетяването ще хукне като хала. Ако количеството ти е по-голямо можеш да си береш и за зелено. Махай цветоносите, ако изкарат. През лятото ще пожълтеят листата, ще го извадиш, можеш и сплитове да сплетеш и ще си имаш глави за цялата зима. Обикновено едрите свършват първи, а дребните са тези, на които викат балучки. Които балучки останат до пролетта и започнат да поникват, ще си ги боднеш в градината за зеленко.  
Аспержите трябва да си харесат мястото. Пробвай, няма лошо, обаче трябва високо да се загърлят и настава голямо клечане, отвиване и завиване и вадене със специален инструмент на покаралите. За проба на вкуса си купи консерва. От Метро съм вземала. Описват ги като афродизиак заради формата. При мен не харесаха почвата. Обаче див аспарагус расте като плевел в листовката под дърветата, така че някой ден мога пак да се зафеня.
Повече инфо тук:
http://agronet.bg/agro/zelenchuci/925-asprerji.html

Последна редакция: пн, 12 мар 2012, 09:59 от amica1

# 548
Дават в прогнозата след петък да се затопля, и то осезаемо, за София над 12 градуса.
Ако успея и аз да насадя грах, дали да не го покрия с найлон, за всеки случай?

amica, права си, но пък едно дърво винаги може да се отреже, ние от миналогодишната резитба на старите дървета събрахме почти кубик дърва.

А иначе имаме и липа, и орех и ...пауловния. Laughing

Две дюли, череша, ябълка, три вишни, четири различни видове джанки, три вида круши. Това са старите дървета.

Новонасадени - ябълки - два вида, череша, кайсия, круша, райска ябълка, синя слива, две борчета (или ели по-скоро), тис, опит за три смокини...сигурно има и още някоя фиданка, която съм пропуснала...

Дворът е 20 на 50 м, по цялата дължина на 3 м. от оградата са дръвчетата, а в късата част са си направо на границата с единия съсед - липата например я берем от двете страни на оградата - и ние, и съседите, след това пък е тяхната огромна стара череша - също я берем дружно, после ябълката ни и така.

Май са много...наистина...но ние обичаме да има много дървета. На джанките съм им хвърлила мерника, но са огромни дървета, хамака си закачаме там. Сърце не ми дава, но като пораснат фиданките може да обърна внимание на завареното положение, едната круша например ми се пречка, какот и ореха...
Орехи не сме садили - единият е на 20-30 години, редовно го кастрят от енергото, че е до улицата и до жиците, другият пък е така центриран, че ми пречи....не се научиха тези катерички къде да ги садят... Wink

Нещо интересно, дали да не пробвам  Thinking:
http://www.youtube.com/watch?v=8MENpzeuik0&feature=related

Може и с пластмасови бутилки: http://www.youtube.com/watch?v=-uDbjZ9roEQ&feature=related

Последна редакция: пн, 12 мар 2012, 09:40 от нова

# 549
amica-  вчера гледах в градинката покарал някакъв лук-зеленкото му стърчи ,не е саден есента ,кой знае от кога си стои там -какъв ли е -как да го определя?

# 550
Имам едно питане.
Продължавам да мъча картофите в кофата, които измръзнаха покрай пожара. Покарали са едни тънички стъбълца. Но май  преполивам, защото летят едни черни мухички, от пръстта излитат. Какви са тия мухички? И с какво да се справя с тях? От влагата ли се въдят?
Някой да има идея? Една позната ми се оплака от същите мушички - развъдили са й се в саксиите с цветя.

# 551
bushkata,въдят се,защото имат подходящи условия  Laughing.Най-вероятно картофите,които си сложила са загнили и затова.Изнеси ги на вън и ги покрий с найлон пък каквото стане-нали е експеримент.
Имам едни придърпвания в долната част на гърба  Joy,които ми припомнят почивните дни.Поработихме здраво-дърветата са изрязани,къпините-почти,клонките са събрани,и навързани на снопчета за под казана и тавата с лютеница.Баклата,граха,морковите,магданоза и част от чесъна-посети.
Беше страхотно-от всякъде се чуваше щракането на лозарски ножици.Подвиквахме си със съседите и често се чуваше смях.Сякаш със зимата си отива и кризата....дано не са напразни надежди  Praynig

# 552
  • Варна-София
amica-  вчера гледах в градинката покарал някакъв лук-зеленкото му стърчи ,не е саден есента ,кой знае от кога си стои там -какъв ли е -как да го определя?
Ако есента не си садила специално, той сигурно е останал от предното посаждане (пролетно или есенно на арпаджик), кротувал си е като балучка в земята и сега ще ти украси трапезата за зелено. Ако искаш семе, можеш да си го оставиш да цъфне.

Дали няма да помогне на знаещите руски език, ако сметнат , че "ба" от балучка е съкратено на "большой", а "лучка" и днес съществува в руския език като лукче в един от падежите? Това тълкуване даже обяснява защо балучка викат и на едрия арпаджик и на малките главички лук.

... си отива и кризата....
Дано, Вили! Обаче в светлината на демографското развитие на България дали не е добре да си споделяме мисли, например колко земя ни е нужна, за да живеем, ако останем без пенсии и все още сме здрави? Много ще се радвам някой, който има какво да сподели, да го публикува тук.
Засега повечето от нас се упражняват в бутиково земеделие, както казва Куркума, най-вече за хоби и здраве.

Последна редакция: пн, 12 мар 2012, 10:24 от amica1

# 553

някой гледал ли е аспержи-имам едни пакетчета с изтекъл срок на годност и се чудя дали да ги пробвам -това ,че срока е изтекъл не мисля че е от голямо значение  , и друг път съм сяла с изтекли срокове и ми се е получавало -та как се гледа туй чудо-аспержите,как се яде,вкусно ли е,има ли смисъл??? newsm78 newsm78 не съм яла никога
Аз си определих вкуса на аспержите като този на захарното цвекло отглеждано в резервата преди време в промишлени количества Simple Smile

# 554
amica1,в дворовете около нас земеделието съвсем не е бутиково.Работим,за да подпомогнем бюджета си-сеят се основно картофи,лук,домати,чушки...Това е и причината често да се посяга към препарати за растителна защита-експериментите излизат скъпо и ни обричат на глад.Все по-рядко се сеят и ексцентрични растения-предпочита се да се освободи площ за основното на трапезата ни.
И една тенденция-до преди две години хората на млада и средно възраст оформяха морави и кътове за почивка.Вече се ориентираха към зеленчука и то не заради вкуса или чистотата.Следващата стъпка е пернатите-ето наблюдава ме го и тук...може би следват овцете и козите  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт