Защо няма да ви дам работа

• 27 201
  • 581
  •   1
Отговори
# 390
  • В голямото море...Живот
Тук не би ли трябвало да се обсъжда друго?
Няма ли тема за майчинство и прилежащите болнични и отпуски?

Ние имаме 1 работничка, на 42г, съседка.....не иска договор и др.подобни, плаща и се на бройка. Сметна си жената, че ще взема с 40% по-малко(на брой) и си остана така. Ние ли сме виновни?

# 391
  • В заешката дупка
Всъщност обърках се. Не съм много сигурна какво ме питаш, нова.

# 392
  • В заешката дупка
Добре. Да видя дали съм рабзрала. Питаш дали ти се трупа отпуск по време на майчинство? Ако е това - да.

# 393
Добре. Да видя дали съм рабзрала. Питаш дали ти се трупа отпуск по време на майчинство? Ако е това - да.

Да, това питам. Искаш да кажеш, че след като изтече майчинството, исландката си взима безвъзмездно от работодателя паричния еквивалент на 120-те дни отпуск, които са й се натрупали за 2 години майчинство, след което си бие камшика (напуска).

Честно, чудех се от къде сме взели този модел, противоречащ на здравия разум.

# 394
Добре де, какви са тези 120 дни платен отпуск, кой има такъв?

# 395
  • В заешката дупка
Не е точно така, поне в цифри.  В Исландия майчинството (+бащинството) не е 2 години. Но може да бъде разтегнато до 1,5 (общо за двамата родителя). Натоварването за работодателя е по-малко, защото и бащите ползват бащински. Аз това го казах като вариант, който ми се струва удачен и е от полза за всички (жени, деца, работодатели) - още в началото на темата. България обаче ми се струва, че не е готова за такъв модел. Иначе исландците като че ли не си взимат паричния еквивалент, а просто си ползват отпуска.

# 396
Добре де, какви са тези 120 дни платен отпуск, кой има такъв?

В Исландия били 60 дни платен отпуск.

Според мен се бъркат понятия, защото има разлика кой плаща.
Ако е държавата е едно, ако е работодател е съвсем друго.
Не ми се вярва, дори в Исландия, след година и половина майчинство при явяване или неявяване на работа, работодателят да връчва на майката пари от фирмата в размер на дори скромните 5-6000 евро за около пет месеца натрупан платен отпуск.
Ако има нещо подобно, то едва ли е безвъзмездно, само защото някой някога е поработил в някоя фирма няколко месеца.

# 397
  • В заешката дупка
Имали в Исландия 60 дни платен отпуск - де да беше.  Grinning Аз се чудя защо не разбирам въпросите и се смесват платените болнични с платения отпуски. Не се трупат през целите 1,5 години, а за 9 месеца. 

# 398
добре, ЧеКа, ти ще предложиш ли някакви данни за платените болнични из Европа, или ще го играем на твоята дума срещу моята  Confused
Ок, the Economist  са тенденциозни. Хайде, дайте друг източник, който достоверно да посочва колко дни в годината работника може да отсъства по болест и да му бъде плащано за това. Ако искате и отпуските да включим- ок. Въпросът е за платеното отсъствие. Ако има данни и кой го плаща- дали държава, дали соц.система, дали работодател още по добре.

# 399
Чека,  и аз се обърках вече, но това, което ме интересува е: по света дължи ли работодател безусловно парична сума на майка, върнала се или не върнала се на работа след майчинство, защото по време на майчинството тя има право да ползва платен от работодател годишен отпуск, различен от отпуска за майчинство, който се плаща от държавата.
Тече ли за европейската майка едновременно майчинство и платени отпуски и осребряват ли се те безвъзмездно от работодател при всякакви обстоятелства със собствени средства?

ПП. За да съм ясна, под "дължи ли работодател" имам предвид само и единствено суми, които той плаща със собствени средства, а не които държавата му превежда, за да плати на майката от някакъв фонд.

# 400
  • В заешката дупка
Аз мнение по отношение на това кой най-много платени отпуски в Европа има не съм изказвала, Рокси, прощавай, за да е моята срещу твоята дума. Просто като се твърдят разни неща и се правят обобщения, ми се иска да знам базата за това. Туй то.

# 401

Ние имаме 1 работничка, на 42г, съседка.....не иска договор и др.подобни, плаща и се на бройка. Сметна си жената, че ще взема с 40% по-малко(на брой) и си остана така. Ние ли сме виновни?

да

# 402
Исландия някакъв пример за работеща европейска икономика ли е?  Crazy

В случая е пример за европейска страна с платени болнични доста над 60 дни. Айде да се чете малко повече, а не да се апострофира за спорта.

Иначе, икономическите показатели са свободно достъпни в нета. Който иска да си прави изводите работеща ли е или не.

Казваш няма връзка с икономиката?  Laughing
Да, икономическите показатели, всякакви анализи, статии и коментари ги има в нета и не само в него. И именно за това е супер нелепо, чак комично е да даваш каквито и да било примери с Исландия. Някой каже нещо за Европа, твоят противен аргумент е Исландия.  Tired

И като правиш забележки се съобразявай къде е границата. Не говориш с някой от домашното си обкръжение.

# 403
  • В голямото море...Живот

да

Защо?

# 404
  • В заешката дупка
О, Чек, ако обичаш, някъде другаде с този тон!  Stop

Ако знаеш нещо за други европейска стани - пиши, никой не те спира.

Общи условия

Активация на акаунт