Защо няма да ви дам работа

• 27 211
  • 581
  •   1
Отговори
# 405
Интересно защо всички тичат към САЩ , не само българи, а и европейци, където майчинството е минимално.

# 406
  • София
заради Американската мечта. И защото е емигрантска държава - така си мислят, че бързо ще се адаптират и няма да ги смятат за емигранти.

# 407

Ние имаме 1 работничка, на 42г, съседка.....не иска договор и др.подобни, плаща и се на бройка. Сметна си жената, че ще взема с 40% по-малко(на брой) и си остана така. Ние ли сме виновни?

да

Защо?

Ти си задължена от закона да осигуряваш служителите си.
А това какво мисли съседката ти служителка няма никакво значение, ангажиментът е лично и изцяло твой. И защото същтата тая клявка един ден ще се чуди къде й е пенсията и що така стана, че не й стигат парите и ще висне пред опашките за помощи, ощетявайки масата.
Ти си отговорна пред закона. Кой к'во иска няма никавко значение, защото в-са не е пожелателен
/не че ако имам служител на черно ще седна и да си го призная в някакъв си форум, но принципно ти си виновната. да/

# 408
заради Американската мечта. И защото е емигрантска държава - така си мислят, че бързо ще се адаптират и няма да ги смятат за емигранти.

И така всички емигранти живеят в грандиозна заблуда едно има-няма двеста и повече години. Горките! #Crazy

# 409
а според мен, защото в Щатите общо взето евтино се отглежда дете ( откъм дрехи, храна и т.н), иначе за грижите /ДГ , яли и пр/ само скъпи неща съм чувала.

# 410
Какво значение има дали в другите страни се плаща отпуск след майчинство? Законът в България задължава работодателя,все едно дали е частник или не,да го плаща. То и заплатите там са в пъти по-високи,но бг работодателят не плаща европейски заплати. Нека не гледаме само едната страна на нещата. Добре,че в бг все още има някакви закони,които защитават служителите и най-вече майките,защото иначе положението щеше да бъде много лошо.

# 411
Работя в международна компания вече доста време. По-голямата част от колегите са жени. Осигуряват ни на пълни работни заплати и въпреки кризата няма намалени такива. Разбираемо имам много колежки които станаха или им предстои да станат майки.
Освен, ако няма медицински показатели, се работи почти до деня на термина. Връщането в офиса става около 4-5 месец като първоначално се идва за по 4 часа, а след това - 7-8 месец се започва на пълен работен ден. Смятам, че това е удачно, защото така човек не губи тренинг, не изпуска новите неща в областта, в която се развива.
Разбира се, имам и познати, които предпочетоха да останат вкъщи за около 3 години и на тях им е изключително трудно връщането след това.

# 412
Работя в международна компания вече доста време. По-голямата част от колегите са жени. Осигуряват ни на пълни работни заплати и въпреки кризата няма намалени такива. Разбираемо имам много колежки които станаха или им предстои да станат майки.
Освен, ако няма медицински показатели, се работи почти до деня на термина. Връщането в офиса става около 4-5 месец като първоначално се идва за по 4 часа, а след това - 7-8 месец се започва на пълен работен ден. Смятам, че това е удачно, защото така човек не губи тренинг, не изпуска новите неща в областта, в която се развива.
Разбира се, имам и познати, които предпочетоха да останат вкъщи за около 3 години и на тях им е изключително трудно връщането след това.

Ами то в чужбина си е така. Добре че твоите работодатели не са минали по българските закони, а си действат по техните. Те, навън сигурно за това са толкова "зле". Тук ако може като родиш, до края на живота си да не ходиш на работа, ще е най-добре. Ама и да ти плащат за това, че не ходиш на работа. И то със закон.

# 413
Всякажена сама си решава дали да се върне на работа и кога. Това е нейно право. Защо смятате,че майките,които си използвот цялото майчинство са мързеливи,некадърни и прочие. Моето дете за две години претърпя три операции. Мързелана ли съм,че останах вкъщи да го гледам а не се върнах геройски на работа? Преди да родя имах почти 15 години стаж,така че съм внесла достатъчно осигуровки,за да ми се плаща когато не можах да работя.

# 414
Да питам работодателите- биха ли инвестирали в Япония?

Щото там е обичайно жената като роди, даже само като се омъжи, да изчезне от радара и да работи най-много на пълен работен ден до края на кариерата си. Освен това по-честичко се самоубиват. Освен това работят по 11 часа, но затова пък бавно, бюрократично и без въображение.

Освен това за три годни в 99% от професиите няма как да загубиш толкова тренинг, че да не си го върнеш след един месец работа. Напротив, в някои области може да се върнеш помъдрял и с по-интересен поглед.

Но все пак повече хора биха инвестирали в Япония. Защо?

# 415
Всякажена сама си решава дали да се върне на работа и кога. Това е нейно право. Защо смятате,че майките,които си използвот цялото майчинство са мързеливи,некадърни и прочие. Моето дете за две години претърпя три операции. Мързелана ли съм,че останах вкъщи да го гледам а не се върнах геройски на работа? Преди да родя имах почти 15 години стаж,така че съм внесла достатъчно осигуровки,за да ми се плаща когато не можах да работя.

Аз просто споделих своите наблюдения. Никъде не съм казала, че при здравословни проблеми на детето или лични трябва да се стига до крайности. Имах предвид нормални обстоятелства, а не специфични ситуации. Извинявам се, ако съм се изразила неправилно и съм обидила някого.

# 416
Вижте какво, когато се работи с хора, трябва да се отчита човешкия елемент в риска. Дребните  исредни работодатели това не могат да разберат.

Ще ви дам пример. Холдинг в България ситуиран във Варна и София с около 100тина служители. Някои от фирмите и отделите закъсаха много, вече втора година са много зле, сега от месец и нещо като че ли започват нещо да правят, обаче в това време други от фирмите дръпват напред. Някои дотолкова, че съставът им от по 6-7 души не мога да поемат цялата работа. Шефът, отчитащ именно човешкия фактор и риска, започва да прехвърля служители от една фирма в друга. Някои даже си смениха местоживеенето зорлем, но пък си запазиха работните места и заплатата. Всъщност така се завъртяха нещата, че повечето от селс екипа на холдинга се обучи и в другите сфери на дейност и сега имат един много по-мобилен, гъвкав, мотивиран екип. Като цяло холдингът не е претърпял огромни сътресения, но беше на нулата почти половин година. Знаете какво означава това. Но нямаше нито един съкратен, уволнен или поканен да си тръгне. В това време шест или седем от служителките поетапно излизаха и се връщаха от майчиство, което бе приблизително до края на първата годинка на бебетата им. После се върщаха на необходима позиция за по 4 часа и след около 6 месеца адаптация - вече на цял работен ден. Всички се осигуряват на реални заплати. Всички получават допълнително стимулиране.

Как става това - с гъвкавост, добронамереност, далновидност, умение да се търсят дейности, които да формират заетост  и печалба, или просто оборот, познаване на законодателството, стриктно спазване на правилата на играта работодател-работник.
Това, което ви пиша не е утопия. Реално е. И така си работи от години.

petlenze, разбира се, че не си мързелива и т.н., защото си си останала у дома. Това е правилното решение. Всяка майка трябва да е до детето си, когато то има нужда от лечение /независимо дали е на домашно или на болнично лечение/. Дано сте здрави и щастливи!

# 417
Не съм се обидила-просто исках да кажа,че има различни случаи. Аз имам късмет да съм на държавна работа и можах да ползвам цялото си майчинство. разбирам донякъде и работодателите-ако бях при някой частник не знам какво щях да правя при всичко,което ми мина през главата. Но не може да постават условия никакви болнични, отпуски и др. Все пак работят с хора а и законите трябва да се спазват не само когато ни отърва.

# 418

"Да ти се плаща" е различно от това да ти плаща работодателят.
Той, наемайки те не работа не се е оженил за теб, за да трябва със собствени средства да поема издръжката ти като си болна, както и да ти плаща отпуски за време, когато не си работила.

Не това е идеята на осигурителната система.
По закон ти удържат осигуровки в държавни фондове, не ти ги удържа работодателят в негов си такъв, че да ти изплаща при нужда той, а не държавата.
Виждаш ли разликата?

# 419
Мишона, благодаря ти!

Общи условия

Активация на акаунт