Защо няма да ви дам работа

• 27 264
  • 581
  •   1
Отговори
# 420
Нова,нищо лично,но ти ако беше жена в майчинство щеше ли да се откажеш от полагаемият ти се отпуск?

# 421
Нова,нищо лично,но ти ако беше жена в майчинство щеше ли да се откажеш от полагаемият ти се отпуск?

Когато бях жена в майчинство, преди 12 години, всички бързаха да се върнат на работа, защото им беше по-изгодно да получават заплата, отколкото майчинство.

Какво означава да се откажеш, тук обсъждаме дали законът е справедлив или не?
Ти смяташ, че е добре "че в бг все още има някакви закони", аз смятам, че в БГ още няма читави закони.

Аз обясних защо смятам за несправедливо работодателят да плаща, кажи ми ти защо смяташ, че е справедливо той да плаща отпуските по време на майчинство (дали изобщо е справедливо да има такива) и болничните.

ПП. И от мен нищо лично.

# 422
  • В голямото море...Живот

Ние имаме 1 работничка, на 42г, съседка.....не иска договор и др.подобни, плаща и се на бройка. Сметна си жената, че ще взема с 40% по-малко(на брой) и си остана така. Ние ли сме виновни?

да

Защо?

Ти си задължена от закона да осигуряваш служителите си.
А това какво мисли съседката ти служителка няма никакво значение, ангажиментът е лично и изцяло твой. И защото същтата тая клявка един ден ще се чуди къде й е пенсията и що така стана, че не й стигат парите и ще висне пред опашките за помощи, ощетявайки масата.
Ти си отговорна пред закона. Кой к'во иска няма никавко значение, защото в-са не е пожелателен
/не че ако имам служител на черно ще седна и да си го призная в някакъв си форум, но принципно ти си виновната. да/

Точно за това и затворихме тази фирмата - не можеш да угодиш и на държава, и на работник.

# 423
За болничните съм съгласна с теб,че не е справедливо да ги плаща работодателя-просто държавата се измъкна като прехвъли нещата от болната глава на здравата и по този начин още повече накара работодателите да притискат хората да не взимат болнични. ЗА отпуските: все пак тези служителки са работили за теб и са допринесли за твоята печалба, така че не виждам защо да не се възползват от полагаемия им се отпуск. Не разбирам защо толкова ви се свидят тези  20дни задължителен отпуск по кт.-хората нямат ли право на почивка? Не може само да бъдат изцеждани,да носят печалба а когато са болни или им се полага почивка да ги уволнявате. Вие работодателите винаги ли сте изрядни,винаги ли плащате всички данъци,осигуровки и т.н? Или гледате да плащате под масата,да спестите данък,да уволните веднага майка или някой дръзнал да си вземе болничен? Уточнявам,че не визирам теб лично а повечето работодатели. Моят съпруг също е работодател преди да се случи това с детето ни разсъждаваше точно като теб,но сега друга песен пее и плаща полагаемото се на две свои служителки. Просто всяко нещо има две страни.

# 424
...
Виждаш ли разликата?

Много хора няма как да я видят и не искат да я видят и за миг дори не могат да си представят да създадат работни места и да поемат отговорност за работниците!

Никой до сега от наемниците в темата не ми отговори защо те не създават работни места?
Защото темата е наистина за това - ако имате талант, знания и желание, а все още нямате собствен бизнес - какво ви пречи да го създадете?!

А иначе могат да раздават съвети!  Laughing

# 425
  • София
е, добре де, нали беше голяма борба през последните 2 години точно за високото майчинство! Какво не е наред сега! Права е Нова, преди 13 години майчинството беше малко, ако спомените ми са верни, дори беше по-малко от МРЗ, нищо че беше 2 години платено. И тогава работодателят не плащаше осигуровки за времето на майчинството. Не разбирам това роптаене защо майката решила да си ползва майчинството - ами, има право, ползваго, да не би да го е откраднала! В края на краищата, всяка майка и всяко семейство си решава, стига законът да е спазен, а в случая с майчинството е спазен.

# 426
  • София
Да питам работодателите- биха ли инвестирали в Япония?

Щото там е обичайно жената като роди, даже само като се омъжи, да изчезне от радара и да работи най-много на пълен работен ден до края на кариерата си. Освен това по-честичко се самоубиват. Освен това работят по 11 часа, но затова пък бавно, бюрократично и без въображение.

Освен това за три годни в 99% от професиите няма как да загубиш толкова тренинг, че да не си го върнеш след един месец работа. Напротив, в някои области може да се върнеш помъдрял и с по-интересен поглед.

Но все пак повече хора биха инвестирали в Япония. Защо?

като гледам, японците се оправят чудесно с това изчезване от радара и на жените не им се налага да се оправдават защо си ползват майчинство, бабинство и каквото  им се полага според осигурителните закони. Явно не е заради пустото майчинсство, а защото просто са с такава култура.

Бо, моля те, ти като си започвала бизнеса защо си го направила - за да имаш социална функция "създаване на работни местаа", или защото си искала да изкараш повече пари, отколкото би изкарала при равни други условия, защото си искала да имаш свой бизнес и т.н..?  Предприемачът създава работни места,, по-точно наема хоора, защото има нужда от труда им, а не за да подпомогне държавата да намали безработицата.

# 427
За болничните съм съгласна с теб,че не е справедливо да ги плаща работодателя-просто държавата се измъкна като прехвъли нещата от болната глава на здравата и по този начин още повече накара работодателите да притискат хората да не взимат болнични. ЗА отпуските: все пак тези служителки са работили за теб и са допринесли за твоята печалба, така че не виждам защо да не се възползват от полагаемия им се отпуск. Не разбирам защо толкова ви се свидят тези  20дни задължителен отпуск по кт.-хората нямат ли право на почивка? Не може само да бъдат изцеждани,да носят печалба а когато са болни или им се полага почивка да ги уволнявате. Вие работодателите винаги ли сте изрядни,винаги ли плащате всички данъци,осигуровки и т.н? Или гледате да плащате под масата,да спестите данък,да уволните веднага майка или някой дръзнал да си вземе болничен? Уточнявам,че не визирам теб лично а повечето работодатели. Моят съпруг също е работодател преди да се случи това с детето ни разсъждаваше точно като теб,но сега друга песен пее и плаща полагаемото се на две свои служителки. Просто всяко нещо има две страни.

Ти изобщо схващаш ли какво те питам?
Не става въпрос з а годишните отпуски на хората, които работят, а за годишните отпуски на тези, които не работят.

Не отпуските за майчинство, а годишните отпуски по време на майчинство освен майчинство.
Тези 20 дни годишно, докато ти си гледаш детето и НЕ РАБОТИШ и НЕ БИ ТРЯБВАЛО да си почиваш от работа за сметка на работодателя, защото ти НЕ работиш.

# 428
Щом законодателят е разпоредил такова право на майките то сигурно си има причини за това.

# 429
Щом законодателят е разпоредил такова право на майките то сигурно си има причини за това.

Ама разбира се, как не се сетих! Wink
Вероятно по същата причина беше разпоредил първи срок да свърши в понеделник, пък втори да започне във вторник. За мен по-достоверно е да си е бъркал в носа и да е гледал календара за миналата година. Joy
Ставаш ми все по-симпатична с наивността си и вярата в законодателя и неговите смели, справедливи и достойни решения. Hug

# 430

Ти изобщо схващаш ли какво те питам?
Не става въпрос з а годишните отпуски на хората, които работят, а за годишните отпуски на тези, които не работят.

Не отпуските за майчинство, а годишните отпуски по време на майчинство освен майчинство.
Тези 20 дни годишно, докато ти си гледаш детето и НЕ РАБОТИШ и НЕ БИ ТРЯБВАЛО да си почиваш от работа за сметка на работодателя, защото ти НЕ работиш.

Разбирам те и те подкрепям напълно. Няма защо работодателят да ти плаща отпуска, когато всъщност ти си в отпуск по майчинство, което е заплатено от държавата.

# 431
Нова,мир!

# 432

Мир ли? Че аз не съм разбрала кога е започнала войната, казвайте ги тези работи. Grinning

# 433
За опуските по време на майчинство съм съгласна - недомислено е.
Но за осигуровките докато служителката е в отпуск по майчинство - колко са тези осигуровки? Те ли ви събарят бизнеса?!
Няма да забравя как "бизнесменът", при когото работих, когато излязох по майчинство, ми удържаше 5 лв от майчинството и с тях ми плащаше  осигуровките. /Тогава майчинството се превеждаше на работодателя/. Направо не можех да го проумея - при условие, че на ден му докарвахме хиляди левове, и това в продължение на 5 години, а той се изцигани за 60 лв. на година.

Слава Богу, справедливост има - откраднаха му стока за много повече. Както се казва - откъдето дошло, там отишло.

Та пак питам, колко са тези прословути осигуровки на майките, които плащате? Те ли ви събарят бизнеса? Когато човекът вече не ви изкарва кинти, той спира да е човек за вас, така ли?

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 19:16 от Пипи Дългото чорапче

# 434
Когато човекът вече не ви изкарва кинти, той спира да е човек за вас, така ли?

Когато някой спре да работи за мен, той продължава да бъде човек, но спира да  е мой работник.
Аз не плащам на хората за това , че са човеци, а защото са работници.
Нормално е да плащаш и инвестираш в настоящи работници, не в бивши.
Кое му  е трудното да се разбере?

Общи условия

Активация на акаунт