Защо няма да ви дам работа

• 27 338
  • 581
  •   1
Отговори
# 435
Робовладелското мислене ви прави лоша услуга.
Работничката в майчинство не е бивша. Тя не се води безработна. Тя си  има права по КТ и работодателят е длъжен да ги спазва, така както работникът е длъжен да спазва трудовите правила и норми.
Или казваш даваш абсолютно достойно заплащане и си безупречна отвсякъде и хората ти са обгрижени от теб и могат да оцелеят една година без осигуровки от работодател?
Ще кажеш ли за каква сума за осигуровки става въпрос или вече те досрамя?

# 436
Та пак питам, колко са тези прословути осигуровки на майките, които плащате? Те ли ви събарят бизнеса? Когато човекът вече не ви изкарва кинти, той спира да е човек за вас, така ли?

Напълно възможно е да са реални пари, които могат да се дадат за развиване на дейността. Зависи и от мащаба на бизнеса, не мислиш ли.
Предполагам, че когато е в майчинство осигуровките на служителката спадат до минимума. Но това са 2-3 години.  Айде да са 4-5 месеца - нормално. Но за малък бизнес, че и среден да плащаш осигуровки на лицето Х с години ми се струва безумно.

Например, да вземем фризьорски салон. Ти имаш 2-3 фризьори, ако едната забременее тутакси излиза в майчинство, от 1вия месец. След което ти плащаш осигуровките й 3 години. Не ми се стрвува нормално и е много далеч от робовладеческото мислене....

# 437
Робовладелско мислене е  последното сравнение, което би ми хрумнало за България, но ти си знаеш.
Работничката в майчинство може или не може да е бивша, аз няма как да знам, докато не се върне или не напусне работа, след като си осребри, разбира се, платените отпуски.
Не знам наизуст точно колко са здравните вноски, мисля, че са от порядъка на 20 лева месечно.
Не виждам причина да трябва да инвестирам в здравето на работничка, която не работи за мен.
В нея трябва да инвестира държавата през този период.

Мен, честно казано, не ме бригат, доста работодатели също, но въпросът е принципен.

Между другото, доста "скромни" работнички се уговаряха с "алчните" работодатели да се осигуряват на по-високи заплати, за да взимат после повече пари.
Ти не успя ли?

# 438
Та пак питам, колко са тези прословути осигуровки на майките, които плащате? Те ли ви събарят бизнеса? Когато човекът вече не ви изкарва кинти, той спира да е човек за вас, така ли?

Напълно възможно е да са реални пари, които могат да се дадат за развиване на дейността. Зависи и от мащаба на бизнеса, не мислиш ли.
Предполагам, че когато е в майчинство осигуровките на служителката спадат до минимума. Но това са 2-3 години.  Айде да са 4-5 месеца - нормално. Но за малък бизнес, че и среден да плащаш осигуровки на лицето Х с години ми се струва безумно.

Например, да вземем фризьорски салон. Ти имаш 2-3 фризьори, ако едната забременее тутакси излиза в майчинство, от 1вия месец. След което ти плащаш осигуровките й 3 години. Не ми се стрвува нормално и е много далеч от робовладеческото мислене....
Защо да са три години? Само две години е майчинството. И ако говорим за моя случай - 60 лв за година - в какво точно ще ги вложиш и колко ще спечелиш? Това за мен беше безумна дребнавост, при условие, че съм работила всеотдайно и коректно.
Разбира се, че ще поема осигуровките на работничката си, защото тя после пак при мен ще се върне и пак за мен ще работи. Ще си ги изкара тези пари.
Честно не ви разбирам! Не искам и да ви разбирам! Crazy

Робовладелско мислене е  последното сравнение, което би ми хрумнало за България, но ти си знаеш.
Работничката в майчинство може или не може да е бивша, аз няма как да знам, докато не се върне или не напусне работа, след като си осребри, разбира се, платените отпуски.
Не знам наизуст точно колко са здравните вноски, мисля, че са от порядъка на 20 лева месечно.
Не виждам причина да трябва да инвестирам в здравето на работничка, която не работи за мен.
В нея трябва да инвестира държавата през този период.

Мен, честно казано, не ме бригат, доста работодатели също, но въпросът е принципен.

Между другото, доста "скромни" работнички се уговаряха с "алчните" работодатели да се осигуряват на по-високи заплати, за да взимат после повече пари.
Ти не успя ли?
20 лв?! ooooh!
Вие добре ли сте? За 20 лв!!! smile3532
Последния ти клявкенски коментар ще го пропусна.
Спирам диалога с вас - дребни душици!
Заслужавате си съдбата!

# 439
Спирам диалога с вас - дребни душици!
Заслужавате си съдбата!

Коя съдба? Joy Joy Joy
На работодатели ли...на робовладелци ли...? Mr. Green

# 440
Бизнесът не е само едър, среден,  за който това да не са пари. Има и дребен бизнес. Годишно ако дължиш 240 лева , за 2г са 480 лева, третата не знам.
После чиляка се връща, осребряваш му и отпуската  Shocked и се сбогувате. Ти си платил едни 1000 лева ей така, заради нечие право , без насреща да си получил нищо, дори гаранцията, че човекът ще се върне да работи. Това, че някой има бизнес, не го прави богат бизнесмен.  Хората особено в момента с малките бизнеси  и т.н  са притиснати отвсякъде, прихода намалява, разходът се увеличава.

Както казах в началото, извън корпорациите няма живот. За малките е трудно , едва оцеляват, отвсякъде гърч. Политиката щем не щем трябва да се затегне откъм права и да се даде в-ст и поощрение към хората, на които им се работи, ако искаме някакво развитие

# 441
За болничните съм съгласна с теб,че не е справедливо да ги плаща работодателя-просто държавата се измъкна като прехвъли нещата от болната глава на здравата и по този начин още повече накара работодателите да притискат хората да не взимат болнични. ЗА отпуските: все пак тези служителки са работили за теб и са допринесли за твоята печалба, така че не виждам защо да не се възползват от полагаемия им се отпуск. Не разбирам защо толкова ви се свидят тези  20дни задължителен отпуск по кт.-хората нямат ли право на почивка? Не може само да бъдат изцеждани,да носят печалба а когато са болни или им се полага почивка да ги уволнявате. Вие работодателите винаги ли сте изрядни,винаги ли плащате всички данъци,осигуровки и т.н? Или гледате да плащате под масата,да спестите данък,да уволните веднага майка или някой дръзнал да си вземе болничен? Уточнявам,че не визирам теб лично а повечето работодатели. Моят съпруг също е работодател преди да се случи това с детето ни разсъждаваше точно като теб,но сега друга песен пее и плаща полагаемото се на две свои служителки. Просто всяко нещо има две страни.

Ти изобщо схващаш ли какво те питам?
Не става въпрос з а годишните отпуски на хората, които работят, а за годишните отпуски на тези, които не работят.

Не отпуските за майчинство, а годишните отпуски по време на майчинство освен майчинство.
Тези 20 дни годишно, докато ти си гледаш детето и НЕ РАБОТИШ и НЕ БИ ТРЯБВАЛО да си почиваш от работа за сметка на работодателя, защото ти НЕ работиш.

Ето тук,  е фундаменталната ти грешка. Гледането на дете е РАБОТА. Така смята законодателят, затова дава и отпуска(за прекъсналите по майчинство).

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 20:58 от Анонимен

# 442
Искаш да кажеш, че е същото?
Така, както работещият работник ползва 20 дни отпуск, през които НЕ работи, по същия начин майката 20 дни НЕ си върши работата, т.е. НЕ си гледа детето? Че чак да и плаща работодател за това?
Гениално.

ПП. Виждам, че цветното ви допада. Laughing Laughing

# 443
Затова много трябва да се внимава, когато се назначават хора. И най-вече пищят пишман бизнесмените, като този от първата страничка.
Защото наемеш ли работник, ще плащаш и отпуска  и майчинство и осигуровки и т.н.
Ако нямаш работник, никой няма да ти търси пари за отпуска.
Та, изводът е, който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

Упс, забравих да оцветя Party

# 444
Ами. Изводът е да внимаваш кой назначаваш  Rolling Eyes

# 445
Ами. Изводът е да внимаваш кой назначаваш  Rolling Eyes

Нямах предвид да не се назначават жени. Отвикнала съм от това разделение, защото при нас е много модерно "бащинството" Laughing
Просто, ако назначиш човек, трябва да поемеш всички последствия: болнични, отпуски, майчински, бащински и т.н.

# 446
Ех, ако можеше да назначават мъже на тия длъжности и на тия пари, за които са съгласни да работят жените... ма не става в повечето случаи.

Иначе и аз съм против 3-те дни за болничните дето ги приеха и други подобни безумия.

# 447
...
Бо, моля те, ти като си започвала бизнеса защо си го направила - за да имаш социална функция "създаване на работни местаа", или защото си искала да изкараш повече пари, отколкото би изкарала при равни други условия, защото си искала да имаш свой бизнес и т.н..?  Предприемачът създава работни места,, по-точно наема хоора, защото има нужда от труда им, а не за да подпомогне държавата да намали безработицата.

Защо си мислиш, че темата е само работните места?
Темата е - защо много хора - талантливи, знаещи и можещи не създават бизнес!!!
И естественото продължение е - ако има бизнес, то логично е и да има и работни места.
За това и въпросът ми бе - защо вие не създавате такива?

...
Никой до сега от наемниците в темата не ми отговори защо те не създават работни места?
Защото темата е наистина за това - ако имате талант, знания и желание, а все още нямате собствен бизнес - какво ви пречи да го създадете?!
...

Упорито си говорите за майчински.. и прочие социални придобивки от които е ясно, че никой не иска да се лиши...
ТЕМАТА НЕ Е ЗА ТОВА!!!

Въпросът е толкова всеобщ - колкото вредят на нас като работодатели безумни изисквания на държавната администрация, толкова и на вас като работници. Защото сега може и да си вземеш 40дни отпуск и други обезщетения без да те интересува как си ги получила и да тропаш с крак, че това е казал законотвореца /някой така се изрази Laughing /, но това ще НИ се върне тъпкано.
Сега теб може да не те интересува, че нас ни гонят с някакви безумни проверки - но това се връща като бумеранг към обществото по косвен път.

започвам да се повтарям, но явно трябва: Създават се правила за големите измамници - тези правила са проформа - да налеят лимонада в ушите на обществото - да ви шуми приспивно.
Тези правила не могат да се приложат на малкия и среден бизнес - те го убиват! В същото време тези правила се изпълняват предимно от малките и средни фирми.. Нас гонят... До мен на десетки квадрати изсипани тонове строителни отпадъци - нищо не им казват, в същото време на мен ми правят акт за няколко квадрата зарината площ - да не подлива под цеха. Това е безумие!
В наемниците наливат лимонада в ушите със социални придобивки... синдикатите ви промиват мозъците... всъщност всичко пряко се пише на гърба на малкия и среден бизнес, косвено и на работещите хора на договори.

Не бъдете тесногръди! Това е бомба със закъснител! Почти не остана родно производство и бизнес. Познайте как се отразява това в бъдеще...Намаляване на работна ръка, заплати..Не е само това, просто се изморих да пиша, а и само това ще ви направи впечатление...

И призовавам - четете добре статията от първата страница - човека не е работодател и няма собствен бизнес, а е написал защо няма да създаде такъв.

# 448
Ами. Изводът е да внимаваш кой назначаваш  Rolling Eyes

Нямах предвид да не се назначават жени. Отвикнала съм от това разделение, защото при нас е много модерно "бащинството" Laughing
Просто, ако назначиш човек, трябва да поемеш всички последствия: болнични, отпуски, майчински, бащински и т.н.

Няма значение ти какво имаш предвид, тук става въпрос за това, което е имал предвид авторът.
Аз само разяснявах защо много работодатели и тук се пазят да наемат майки.
И за това, че има спестовна касичка (осигурителна система), която трябва да ги поема.
Това всъщност е смисълът на системата.

Но, като се замисля, като знаеш колко може евентуално един ден да ти струва, нищо не пречи да си калкулираш разходите предварително, да ги смъкнеш от заплатите първата година, след като постъпи, да си ги сложиш на срочен влог и да чакаш. Whistling
След като на работниците им харесва законът такъв, какъвто е и след като одобряват този начин на осигуряване, що не.
Даже може направо да си направим паралелна осигурителна система, като паралелното образование, паралелното здравеопазване... ooooh!
Нищо, че през останалото време плащаме за държавното.
Това ни е запазена марка.

# 449
то вече се връща. с
ссправка гърция, италия
тъпкано. изтеглихме късата клечка, тва е.
при нас махат постоянните трудови договори. представяте ли си трудов пазар без постоянни трудови договори.
вие говорите за някакви права от социализма. и мислите, че насреща им има нещо - нищо няма.
Изходът е в здрави консервативни правителства да режат права,  разбира се срещу здрав контрол.
Филмът за Тачер не случайно сега излезе, който го е гледал разбра посланието Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт