Защо няма да ви дам работа

• 27 296
  • 581
  •   1
Отговори
# 60
В нормалните държави майките не клечат в къщи по 3 години. Около година и половина се събират тук да си в отпуск по майчинство, а за бащата са 5 седмици.
Майките ,които искат и си гледат децата 3 години ''клечат'' вкъщи ли? Shocked

Абе клекнали са, та са заспали чак, ама става предмет на дуга тема.. 

# 61
Според мен, за нашата икономическа ситуация даже е изгодно на държавата жените да си стоят у дома и да си гледат децата възможно по-дълго време.
Много повече разходи на държавата и общините са свързани с обезпечаването на свободно време и пространство на младите жени да се развиват в дадена професия. Така че, майчинството до третата годинка е изгодно на държавата и трябва да се насърчава.

Проблемът идва когато жената е достатъчно амбициозна и решителна да реши да прави кариера. Мъжкият свят не е подготвен за такива жени. Затова тези жени си създават вариации в професията, за да се справят. Много по-гъвкави са, много по-успешни от мъжете в същата ситуация.

Мен ме дразни това от този блогър, че смята, че работниците му изначално няма да вършат нищо и само ще му висят на врата. Какъв бизнес ще прави с такива хора не знам.

# 62
  • София
Е, има бизнес, разбира се, но аз в прав текст ти казвам, че просперитета и успеха на фирмата не е без мое участие.
Само, че неофициално, така да се каже.
Писала съм за това и по други поводи.
Така, че, не съм много сигурна дали в този ред на мисли можем да я зачислим изцяло към коч къмпъни графата.
Де юре е коч къмпъни, де факто не е.

# 63
То де юре-то, де факто е от значение накрая.

Пп. същич пич има и следваща статия - "На никого няма да дам работа, щото съм асоциален". Очаквайте го в следващия брой на някой вестник или тв.

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 20:38 от минзухар

# 64
  • София
Ами да, де факто, пак е на далавера.
Все едно да имаш Рожден ден на Коледа и да получиш един подарък.
И така, ако знаеш колко жени, де факто работят без заплата, стартирайки от онези, с изначалната роля.
Почистване, готвене, пране, гладене, занимание с децата, забавление за мъжете, светски ангажименти- посрещане на гостита, организиране на вечери, театри, концерти, Рождени дни и прочие.

# 65

Пп. объркАх де-юрето и де-фактото днеска, ама имам повод. Cheers!

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 20:41 от минзухар

# 66
  • София
Работя безплтно, Минзева, казано с думи прости. Simple Smile
Образно казано.

А втората част на поста ми идва да каже, че така нареченото стоене в къщи не е съвсем стоене без работа.
Както казва една приятелка- ох, да се връщам в офиса вече, че да си почина малко от стоенето без работа в къщи.

Наздрваве Simple Smile

# 67
  • гр. Шумен

Пп. същич пич има и следваща статия - "На никого няма да дам работа, щото съм асоциален". Очаквайте го в следващия брой на някой вестник или тв.
А някой да го бие с мокър чорап да дава някому работа? Ако реши да е предприемач, то едва ли ще е за да дава на когото и да било работа. Има много малки семейни фирми, където всичко се върши от членовете на семейството и парите остават в същото. Ако прецениш, че така можеш да се справиш, окей, но ако ти се наложи да наемаш работници, добре е да не тръгваш с отрицателна нагласа към тях и да търсиш евентуалните им кусури. Де да знаеш - може пък майката да се окаже съвестен работник, успяващ да организира нещата си така, че да върши повече работа от някой пройдоха в идеална възраст, който през ден идва маносан във фирмата.

# 68
Съвсем по различен начин възприемам написаното.Оставам с впечатление, че не му е рентабилно на човека да създава точно този бизнес.Ами той пише, че ще получава по-малка печалба от работниците си.Защо да го прави?За да даде работа на няколко човека, да плаща данъци, да остане без жилище и да се нарече бизнесмен?

# 69
Предполагам, че въпросният блогър чрез ирония се е опитал да пресъздаде нагласата на дребния и среден предприемач към наемната сила, а тя, иронията, често остава неразбрана.

Семейният бизнес е чудесно начинание, но често нереализируемо поради негодност на членовете да се включат адекватно. Ще дам пример със семейна пекарна, в която основната, професионална работа се върши от наемен работник и един от членовете на семейството. Останалите просто са неспособни за забъркат и на куче. Собственикът сериозно беше решил да остане без наемникът и работи така известно време на сериозна загуба.
Ако съпругът ми реши да създаде собствен бизнес, то ще е в сфера, в която аз с нищо няма да мога да допринеса, даже напротив.

# 70
Касита ме разбра.

# 71
Пича си е направил сметката и целта на писанието му е не да измрънка, а да сподели как стоят нещата, и евент. да провокира некои действия от страна на некои хора. Ама нема как - бъдещето е на корпорациите  Mr. Green Некоите хора ще се съглаят уж, ама де юре и де факто нема да се получи.  

# 72
  • В заешката дупка
Видяхме какво се случи със социалните системи във Франция и Гърция, остава да си дадем сметка защо.

В същото време с най-дашните социални системи - скандинавските - нещата си вървят...

Един от начините за намаляване на дискриминацията спрямо жените е въвеждането на бащинство. Да видим тогава героят от историята какви ще ги върши и кой точно ще наема...  Laughing

# 73
  • гр. Шумен
То е ясно, че блогърът просто описва един вид поведение сред предприемачите по отношение на работната сила. Много често ми се случва и по нашенските форуми да чета подобни разсъждения. И в случая коментирам не него конкретно, а самата нагласа.
Касита, аз пък точно обратното - знам доста семейни фирми, в които работата се разпределя сред членовете на семейството. Разбира се, не става въпрос за фабрики или вериги за бързи закуски. Но малки баничарници, квартални барчета (да не кажа кръчмета), павилиони за дреболии всякакви, дори малки гаражни работилници (е, с новия закон те сигурно ще отпаднат от играта). Жалкото е, че по една или друга причина в последните 1-2 години доста от тях отпадат от пазара (не без участието на държавата за съжаление с вечните си нововъведения за щяло и нещяло, а би трябвало точно този бизнес да се стимулира).

# 74
Един от начините за намаляване на дискриминацията спрямо жените е въвеждането на бащинство. Да видим тогава героят от историята какви ще ги върши и кой точно ще наема...  Laughing

За никаква дискриминация над когото и да било не става дума в статията. Не знам защо всички скочихте, като ощипани моми, освен ако не сте прочели само 1-2 абзаца.
Всичко от първата до последната написана дума е съвсем резонно.

Аз само това ще коментирам от статията.

"Ще ви дам работно място само ако: мога да ви уволня в мига, в който пожелая."

Както е в САЩ например. Докато това нещо не стане и тук и в другите постсоц държави, има да тепаме като понита на едно място. Друго казва като си трепериш за работното място и усещаш в краката си кашона, в който трябва за две минути да си събереш нещата.

п.п. Касита вече го е казала, това което исках.

п.п.п. Тези които сравняват със Скандинавието май не са работили там или за скандинавски работодатели. И какво й е дашно на една система, при която от 1 януари до горе-долу края на юли ставаш сутрин и отиваш да работиш за данъците? При 62% ставка май така идва.

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 21:32 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт