Защо няма да ви дам работа

• 27 206
  • 581
  •   1
Отговори
# 345
  • В заешката дупка
Ама нали се сещате, че ако държавата ги прави тези неща - ще трябва да взима пари отнякъде. И като се увеличат данъците - пак ще има недоволни...

# 346
айде стига глупости с това, че работодателят плащал осигуровките от джоба си! Моля ви се, да не се будалкаме, това да не е благотворителност! Просто работникът изкарва изкарва и бруттната си заплата, и осигуровките. Ако работодателят трябва да ми даде чисто 300 лева, то за да му излезе сметката, трябва да съм заработила същите тези 300 + всичките осигуровки, които той ще внесе (ДОО, ПКБ и Здравно) + съответната Добавена стойност върху труда си. Ако ли не му излиза сметката, просто няма да ми даде 300, а по-малко. Съвсем друга история е как този човек си организира фирмата - дали има работа за хората, колко хора му трябват, как е калкулирал всички разходи по дейността, вкл. заплати и прочие. Ако грам не разбирах от икономика и счетоводство, само на основа тукашните писания, щях да живея с мисълта, че работодателят прави велики дела като едва ли не за своя сметка плаща осигуровки! Да, ама не! Всичко работникът си го заработва, а не му го подаряват!

След като работникът си заработва осигуровките сам, докато работи, защо работодателят трябва да му ги плаща, когато е по майчинство? Защо работодателят, а не държавата?
Защо трите дни болнични се плащат от работодател?
Знаете ли?
Не помните ли когато онова недоразумение, което ръководи финансово министерство излезе гордо и заяви, че работниците злоупотребяват с болнични, та поради това ще ги плаща работодател и по-късно доволно заяви, че болничните са намалели.
Дянков ви забрани да боледувате, според него сте много болнави, не според работодателите.

С всяко нещо, което не могат да се справят, а то е пълно с такива неща, прехвърлят топката на друг.
Страшни жонгльори се навъдиха в управлението, добри артисти, не може да им се отрече, виждам все повече хора, които харесват филма.

# 347
  • София
Бо, ти като работтодател си поела ангажимент да намериш работа за хората си, поне доколкото го пише в трудовия иим договор. По същия този договор ти можеш да освободиш, съкратиш работника поради намаляване на обема на работа. Също така, този работник си ги изкарва тези пари като извършва възложената му работа, а не му ги подарряваш. В допълнение, също толкова важно е, че едва ли ще допуснеш да задържиш хора на работа с цената на това бизнесът ти да загине. Ако бизнесът ти не върви, ти ще го затвориш, защото вече няма да има смисъл от него, но не и защото не си уволнила хора, пък си им плащала осигуровките, а работа не е имало. В края на краищата, който иска да е предприемач и да печели от бизнеса си, трябва да си организира нещата и да си поема рисковете. Много хубаво го пише в учебниците - печалбата  е наградата за предприемача за рисковете, които е поел, развивайки бизнеса.

нова, тези въпроси не ги задавай на мен, а на  компетентните длъжностни лица. Аз исках само да уточня, че няма подарено от работодател наработник, а се заработва от работника. За осигуровките по време на майчинство сега разбрах, от тази тема, затова не мога нищо да кажа.

# 348
Бо, аз се извиних вече, няма защо да ме нападаш отново.
Няма и от какво да се защитаваш.
Просто ти показах другата гледна точка и не ти хареса. И продължаваш, твоя работа.
Аушвиц.
Аувидерзейн.

Е, нова, сега като са 40 дни болничните какво? Спряхме да боледуваме ли аз и децата ми? Или Гинка от Сусурлево спря да боледува? Не. Просто това е човешкият фактор. Не сме машини. Боледуваме, раждаме деца, драпаме да ги нахраним...не е трудно да се разбере.

# 349
Също така, този работник си ги изкарва тези пари като извършва възложената му работа, а не му ги подарряваш.

А как ги е изкарала майката, седяла си 2 г. вкъщи и излизаща 40 дни платен отпуск? Защо Бо_ да й плаща два месеца заплата, за това, че си е седяла вкъщи?
И тя 100 пъти подчерта, че претенциите й не са към работник, а към държава.

# 350
Работодателите по-леко да реват Naughty Не си спомням някой да имаше против, когато корпоративният данък стана 10 %. Айде сега сметнете преди-сега ... В чия полза е разликата? А колко ПЪТИ е по-нисък данъка? Кризата е за всички! Нека взаимно се уважаваме, така и бизнесът ще върви по-добре!

# 351
  • София
Вече написах, че за това разбрах сега, от тази тема! А как ще го плати ли? Ще натовари я другите работници, я клиента с тези разходи! Във всеки случай ще опитав всикчо, преди да намали печалбата. Претенциите не към мен, аз не съм нито Парламент, нито правителство, нито НАП!  Peace Нищо лично към Бо, аз дори не коментирах нейния случай, а изобщо изказванията, че работодателят давал, подразбирай - подарявал осигуровките на работника.

# 352
sunny day, защото, Бо (извинявай, че пак те споменавам Бо) е сключила трудов договор както си му е реда съответната служителна или работничка да й извършва конкретна дейност според длъжностна характеристика. Служителката няма как да предвидr кога ще забременее, не е ясновидка, предполагам. Някои забременяват - човешко е, други не - пак е човешко. Това са трудови взаимоотношения между работодател и работник. Между хора. Взаимоотношенията между хората крият риск от насъгласие и неразбирателство, от неизпълнение на договорките и т.н. Оценка на риска - сещаш ли се. Ако на Бо не й харесва да плаща осигуровки - да не плаща, но тогава ще трябва да я глобят. Тя ще си прецени кое й е по изгодно. Просто е.
Ако на Бо не й изнася да наема млади жени, да не наема. Обаче пък младите жени се наемат на по-ниско заплащане, нали, та и "разходите" по тяхното работно място са мо-скормни. Трябва да избере дали да има качествени служители и предварително да оценява риска те да забременеят, което нея като работодател най я ощетява.

Друго си е ако наеме някой неженен мъж. Рискът обаче при него е да вземе да се ожени и да му се родят близнаци и затуй да вземе да се труди по-усърдно и да си поиска увеличение Laughing....ВЪобще...такъв е животът.

# 353
  • София
Истината е, че не си ли на държавна работа или в някаква по-мащабна структура, където прекият ти началник е различен от собственик и личната изгода в парично изражение се размива, почти нямаш шанс за уважение или човешко отношение. Ще те третират като добитък или все едно си длъжен да лазиш и да благодариш на "благодетеля", че му бъркаш в джоба.

След последните страници ще дойде ли пак някой да ми обясни колко съм глупава да пиша такива работи. Laughing

# 354
Абе Мишона въпросът не е в това, че майката си ползва отпуска и работодателят трябва да го плати, а в това, че въобще има право на такъв.

# 355

Ако те притеснява да говориш за проблемите, защото те натоварва.....Ние тук си говорим за неща, които са реални.

Не, вие си се натоварвате сами, аз ви гледам сеира. Т.нар. ви проблеми са, че работниците могат да се разболеят или да имат деца. Искате възнагражението/обезпечението на вашите работници  да се плаща от всички данъкоплатци. Защо не си вземете роботи тогава, а се мъчите с хора.

# 356
Алиса, преувеличаваш, моля ти се. Проблемите са, че държавата събира едни пари от работник и работодател и когато на работника му потрябва да се възползва от тях, тя прехвърля отговорността на работодателя ( 1-вите 3 дни болнични. то повече не се и дават ). Защо? Аз като собственик на фирма, не мога да се възползвам като работника например, защото трябва да платя сама на себе си тези пари. За какво плащам и аз здравни осигуровки? И няма как да не плащам, разбираш ли - няма опция да си работодател и да не внасяш, а има опция да си работник и да не внасяш.

# 357
Абе Мишона въпросът не е в това, че майката си ползва отпуска и работодателят трябва да го плати, а в това, че въобще има право на такъв.

Така, пак стигнахме до:
3. Работникът да няма право на отпуска. За ккаво му е? Laughing

Не можеш да разделиш хората на бременни и не-бременни, че така да им присъдиш отпуск, разбираш ли? Няма как да стане. В КТ се говори за работникът или служителят, не за бременната и майката или мъжа.

# 358
Работодателите по-леко да реват Naughty Не си спомням някой да имаше против, когато корпоративният данък стана 10 %. Айде сега сметнете преди-сега ... В чия полза е разликата? А колко ПЪТИ е по-нисък данъка? Кризата е за всички! Нека взаимно се уважаваме, така и бизнесът ще върви по-добре!
Ало...аз бях работодател.И когато въведоха 10% крещях от ярост.
Дори призовавах моите хора да се разбунтуват.
Но никой не се мръдна.
Този данък беше за да излязат милионите на светло.
Защото по старата ставка за 1 000 000 се дължеше около 240 000 лв.,а по новата 100 000.

# 359
Мишона, отпуск се полага за положен труд към съответното предприятие. Работил си - полага ти се почивка. Та с какво е заслужила една жена гледала 2г. детето си вкъщи аз да й плащам. С какво е допринесла за тези 2 заплати + осигуровките към тях?

Общи условия

Активация на акаунт