Защо няма да ви дам работа

• 27 167
  • 581
  •   1
Отговори
# 525
Ами явно е недостатък, че не умея да мачкам хората и да се наслаждавам, докато зависят от мен. Дали да се гордея, или да рева Wink

Има труд, който остава излишен, например машинописките...някой още пише ли на машина ?
Или телякът в обществената баня Wink

Във всеки случай е оправдание за тези, които не могат да се справят. Мога да пиша на машина. Компютърът не е по-различен. Пиша по 10 пръстна на комп.

# 526
Работодателят има ли право на платен годишен отпуск и кой трябва да му го плати? Съвсем сериозно питам. Не знам как стои въпроса с болничните, защото вече 12 години не съм ползвала такива за разлика от работниците, та сега се сетих и за отпуските - платените. Също така имайте предвид, че в малкия и среден бизнес работодателят работи наравно с работниците си, па и повече ( поне при мен е така ). Та няма ли нужда от платен годишен отпуск?

# 527
  • София
На мен заплахи от вида "ще видите вие, като затворя бизнеса" ми звучит нелепо. Още малко  и ще повярвам, че работодателят е бащицатта, а аз съм детето, което трябва да бъде назидавано, възпитавано, дори заплашвано, ако надигне глас или оспори авторитет. Или ще трябва да повярвам в благородните пориви за благотворителност, че предприемачът прави бизнес, за да храни хора, а не за да печели? Ми, на когото не му върви бизнесът или реши, че не му е изгоден, ако ще хиляди работници да е наел, ще ги уволни! Съмнявам се дълбоко да е готов да се удави и да си остави семейството гладно и на улицата, само и само да не уволни работниците и да потоби бизнеса. Моля ви се, хора сме, ама не сме малоумни! Разбирам, че е трудно да уволниш хора, които от години работят за теб, ама чак да потопиш собственото си семейство заради тях е малко вероятно. Още повече, да заплашваш как, ето, хората са неблагодарни и за наказание ще пусна кепенците, само и само да ги пратя на опашката за безработни.

# 528
При толкова много пишки,хвърчащи нагоре-надолу из форума,все някой ще забременее.Няма начин Joy

# 529
Още повече, да заплашваш как, ето, хората са неблагодарни и за наказание ще пусна кепенците, само и само да ги пратя на опашката за безработни.

Откъде тръгнахме, докъде стигнахме  ooooh!

Никой работник не иска да разбере какво искаме да кажем, а си драпа за парите. Пари, които той и работодател са внесли преди това в държавата и когато опре до тях, държавата прехвърля плащането към работодател. А той вече започва да се задъхва от плащания, такси и таксички.
И вместо работникът да потърси сметка на държавата как и къде са му отишли парите за едикакво си, и защо трябва друг да ги плаща, я освобождава от задължения и се настройва срещу, когото не трябва.
В цялата тема никой работодател не скочи с/у работник, но пък на работникът непрекъснато това му се привиждаше.
А може би затова и винаги ще си остане просто един работник.
Нас не ни мислете - предприемчивите хора винаги са се оправяли. Аз пак си работя. За себе си. Нямам работници вече, ама и те вече нямат работа. Доста време стана.

# 530
  • n/a
Уххх, а аз си мислих, че всички маркс-ленинизми са в миналото, ама не би.
Експлоататори недни, освен за пачките за друго не мислят. Да, ама не. Обаче няма как да го знаете. Наскоро ми казаха един лаф ... Какво никога не може да разбере един непушач, за разлика от един бивш или настоящ пушач? Не може да разбере колко е хубаво да откажеш цигарите.

# 531
  • София
Така е, нова, така. Ще си спазиш закона и ще му платиш на момичето.
Трудно се прави бизнес в днешно време. От данъци и осигуровки е все по-трудно да изклинчиш, договори се регистрират, касови апарати се връзват към нап. Все по-тегаво и те "подстригват" отвсякъде. Пък и такива са условията на пазара, пада цената на кадрите, падат и печалбичките.

Кого трябва да дундурка държавата сега, майките с децата или предприемачите?

За протокола, топката  е прехвърлена у работодателите, защото така болнични няма да се допускат. Хората вече си пускат неплатени отпуски. Едва ли може да ме убедите, та дори и себе си, че някой иска да му е болно детето.

# 532
  • Пловдив
Ами явно е недостатък, че не умея да мачкам хората и да се наслаждавам, докато зависят от мен. Дали да се гордея, или да рева Wink

Има труд, който остава излишен, например машинописките...някой още пише ли на машина ?
Или телякът в обществената баня Wink

Във всеки случай е оправдание за тези, които не могат да се справят.

Значи все пак потвърждаваш, че "справянето" става, като мачкаш и прецакваш другите ?
Евала на тези, които се "справят" без точно тези качества, защото говори за ценни други умения, иначе с мушенгии и интриги и най-простият може !

# 533
  • София
Докъде стигнахме, Съни дей? Дотам, че да си обясняваме основни неща от бизнеса, дотам стигнахме! А основните неща са, че предприемачът прави бизнез, за да печели и наема хора, защото има нужда от труда им, а от друга страна работникът предлага труда си срещу уговорената заплата и условия на труд. Ако на предприемача не му е изгодно, има право да уволни работника, а ако на работника не му е изгодно, имма право да напусне. Държавата е определила някакви параметри и условия, по които трябва да играят и двете страни. Дали условията и параметрите са добри или лоши, това вече е въпрос на преценка и договаряне със синдикати, тристранки, партньори и прочие на държавно ниво. Нямаа благотворителност, а наемни отношения! Просто бизнес!

# 534

..... сега един добър софтуеър/ който го е нямало преди 2-3-5 години/ изпълнява сума ти задачи. Това също  се явява конкуренция. Тепърва оптимизиране на сума ти процеси ще преминават през изключване изобщо на човешкия фактор. Както едно време индустриализацията е изхвърляла хора, сега технологиите ще изхвърлят хора. Защо ми е да имам човек на 8 часа ,като една част от функциите на един сътрудник например ги прави  едно Блакбери. Ще го вземеш на 2 часа , не на 8.
Много бързо се променят нещата, много.

Това е структурната безработица, винаги я е имало в пазарното стопанство, съвсем нормална е и показва, че технологиите вървят напред.

Да, просто го отчитам, като фактор.

Аз лично нямам абсолютно никаква цел да 'кръшкам' от каквито и да е задължения, които законът ми е наложил. Каквото има за плащане, то ме намира и си го знам, когато съм се хванала на хорото. Единствено тук говоря за това, че според мен  ситуацията вече не е соц- глобално и ще иска твърди мерки и преразглеждане на 'правата' на работника с/у  поощрения на работодателите. Естествено нормални човешки/трудови права, като правото на майчинство, болнични, платен отпуск, недискриминация и т.н са нещо, което не подлежи на дискусия в 21яи век.

# 535
А основните неща са, че предприемачът прави бизнез, за да печели и наема хора, защото има нужда от труда им,

Тук си грешка - бизнес се прави, за да се печели, а това дали ще наема хора, зависи от пазара. В момента пазарът е свит толкова много, че бизнесът ( говоря за малкия такъв ) няма нужда от работна ръка. Тя му е в тежест вече. Лошото е не че на мен са ми намалели печалбите, а че при работника ги няма никакви (във вид на заплата).
Аз съм на принципа - по-добре по-малко пари, отколкото никакви.

# 536
Точно срещу тези права рита българският работодател.

# 537
Докъде стигнахме, Съни дей? Дотам, че да си обясняваме основни неща от бизнеса, дотам стигнахме! А основните неща са, че предприемачът прави бизнез, за да печели и наема хора, защото има нужда от труда им, а от друга страна работникът предлага труда си срещу уговорената заплата и условия на труд. Ако на предприемача не му е изгодно, има право да уволни работника, а ако на работника не му е изгодно, имма право да напусне. Държавата е определила някакви параметри и условия, по които трябва да играят и двете страни. Дали условията и параметрите са добри или лоши, това вече е въпрос на преценка и договаряне със синдикати, тристранки, партньори и прочие на държавно ниво. Нямаа благотворителност, а наемни отношения! Просто бизнес!

Не, Андариел, това е въпрос в тази тема.
Не иде реч дали плащаме или не плащаме, приемаме, че ние тук, от форума, всичките сме най-съвестните работници и най-съвестните работодатели, както обикновено, приемаме, че сме изрядни.

Та и аз питам, редно ли е да няма условия за частна инициатива в момента в държавата, а за това, че такава не съществува съдя от това, че се затварят повече частни фирми, отколкото се отварят.

Редно ли е всичко, с което държавата е некадърна да се справя, да прехвърля на някой друг да си троши главата?
Некадърни са да измислят и прилагат механизми, за да не се злоупотребява с болнични и се отказват да го правят. Това държава ли е?
А при липса на добри условия за частен бизнес вреда понасят и работодатели, и работници.
Вторите започват да продават по-евтино труда си, защото предлагането надвишава търсенето.

Мръндарина, не съм се обидила, но бих искала да можеше тук да се говори малко по-обективно. Нито корпоративните данъци, нито застроховките в Бг са високи, събираемостта им е съмнителна, правата на работника са мижи-да-те-лажем, така че заставането в роля на великомученици не върви някакси.

Ако искате да погадаем защо хората злоупотребяват с болнични - това е друга тема. Но не ми казвайте, че ако някоя гуспойца или гус'дин редовно ги хваща липсата, ще се задържат дълго на работа. Ако наистина такава неблагонадежност се толерира, защо - пак да погадаем.

Никой не е казал, че да имаш собствен бизнес е лесно. Напротив! Но да не наемаш майки е дискриминационно, а да не усигуряваш хората е престъпно. И печалбата от това е само въображаема, защото хем си стесняваш значително кръга от хора, от който можеш да избираш, хем ако имаше нормални данъчни служби, за тези измами с усигуровки трябваше да се разорят сума ти бизнесмени/ки.

ПП. В този форум всички теми свършват или с размяна на рецепти, или с пишка.

"Усигуровките", както каза и 10`с, скоро ще са ви последна грижа, поне в Западна Европа.
Тук нищо не се случва по някакъв модел и с мисъл, така че, по-вероятно е да фалира тотално държавата.
Мога да ти кажа по повод работниците, за двайсетина години съм имала всякакви, при всякакви "пазарни" условия, упражнявани от различни правителства.
В бума на частния бизнес имаше глад за кадри (надявам се, че това на всички звучи логично и не се налага да го обяснявам поименно), читавия работник го ухажваш с по-висока заплата, даваш му бонуси, че да го задържиш точно при теб. Другият тип в такава пазарна обстановка попълва дупки, като има пазар-има и хляб за всички.
Сега обаче, да не се повтарям, частният бизнес затваря, а опашката и от читави, а и от не толкова читави кадри става все по-дълга, и пред бюрото по труда, и на границата.

Моите наблюдения са, че много дребни бизнеси затварят, други се крепят, назначавайки не най-добрите, а най-евтините кадри. Това е действителността и тя може да се промени тогава, когато се променят законите и се облекчи частния бизнес.
И понеже вероятно нашите управници ще изпуснат момента (както винаги) дребният и среден частен бизнес ще бъдат съсипани. Много важно, че ще се усетят след време и ще дадат рамо на частната инициатива, все едно се връщаме 89-та и почваме  отначало.

# 538
  • София
А основните неща са, че предприемачът прави бизнез, за да печели и наема хора, защото има нужда от труда им,

Тук си грешка - бизнес се прави, за да се печели, а това дали ще наема хора, зависи от пазара. В момента пазарът е свит толкова много, че бизнесът ( говоря за малкия такъв ) няма нужда от работна ръка. Тя му е в тежест вече. Лошото е не че на мен са ми намалели печалбите, а че при работника ги няма никакви (във вид на заплата).
Аз съм на принципа - по-добре по-малко пари, отколкото никакви.

Ти за човека-оркестър ли говориш - един човек-собственик, който  сам си е работник, сам си е счетоводител, чистачка, секретарка, и др.? Така е, ако типът бизнес го позволява, но ако ти трябва пооне още един човек, тогава едва ли имаш избор дали да наемеш или да си работиш сам. Един адвокат или счетоводител може да е човекъът-бизнес, но ако трябва да покриеш двусменен режим на работа в един магазин, ще имаш нужда поне от един работник.

ами, нова, нали затова има всякакви организации и сдружения, на които работата им е да догговарят с държавата рамките за бизнеса и съответно работниците! Темата от самото начало е поставена като конфронтация между работници и предриемачи, защото някакъв  блогър-идиот е решил да се прави на голяма работа.

# 539
Работодателят има ли право на платен годишен отпуск и кой трябва да му го плати? Съвсем сериозно питам. Не знам как стои въпроса с болничните, защото вече 12 години не съм ползвала такива за разлика от работниците, та сега се сетих и за отпуските - платените. Също така имайте предвид, че в малкия и среден бизнес работодателят работи наравно с работниците си, па и повече ( поне при мен е така ). Та няма ли нужда от платен годишен отпуск?
Oх:)
Дискусия, или поне полезна дискусия, може да става, когато нивото е близко.
Сега след този въпрос трябва да се върна 10+ години назад и да ти обясня, че работодател не е професия.
В бизнеса има 3 възможни позиции- можеш да продаваш пари, можеш да продаваш предприемачески умения и можеш да продаваш труд. Работодателят по принцип продава второто, ако не успее да върже сметката добавя и от другите две ( ако ги има). И понеже те усещам, че си не просто работодател, а работодател, който полага собствен труд то ще ти отговоря:
ако не можеш да си позволиш нормалните почивки и осигуровки в качеството си на работник може би е добре да пренасочиш капитала си в друга сфера, или да се опиташ да си продаваш труда срещу по добра цена.

И изобщо не е речено, че всеки който не се разписва във ведомост, е бизнесмен или има предприемачески умения, нито, че ако бизнесът не  печели виновни са другите, държавата, бременните или който там сте си избрали да е лош.

Общи условия

Активация на акаунт