Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна

• 54 055
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
candy4ka, благодаря ти за бързия отговор. Звучи ми чудесно това, което казваш. Дано наистина е толкова лесно и за синковеца. Той има голямо желание да ходи на училище. В БГ точно преди да заминем, го приеха на детска градина, но така и не тръгна по обясними причини. Още тази седмица ще отидем до училището, за да видим дали може да го запишем. А някакви документи за имунизациите на дъщеря ви представяли ли сте? Аз забравих да взема такива от БГ.
 Сега пуснах през навигацията вашето градче, и се оказа че ни делят точно 80км. Ние също сме близо до Дънди Simple Smile, но на юг. градчето се казва Kettlebridge. Ще се радвам ако се видим.
 Днес тук времето мина през всички сезони- започна със силен вятър, наваля сняг, после се стопи, а сега е тихо и грее слънце...

# 571
  • Лондон
Жени, синът ти, ако е роден декември 2008, ще го приемат през септември 2013, така че имаш време да изучиш системата. В момента може да ходи на детска градина и от септември има 15 седмично безплатно, които може да се използват в детска градина, към училището, където евентуално ще ходи догодина, може да има и други опции. Най-добре се обърни към общината и виж какво може да ти предложат Simple Smile

# 572
  • Bristol
Жени, може би между Шотландия и Англия да има разлика. Но в Англия се тръгва на училище септември месец, ако детето е навършило 4 годинки. Твоето този септември няма да има 4, така че чак следващия. Но за това пък има така наречените при-скулс, по 3 часа безплатно на ден, които са от 3 навършени години. За Шотландия бях чула, че ако детето не говори английски имало право на повече часове и да започне от по-рано при-скула  newsm78 За такова евентуално да се огледаш. А за училище, ако беше в Англия, края на тази година подаваш документи към общината за желаните училища, за да започне училище септември 2013. Дано някоя шотландска мама се включи, за да каже дали е същото и при вас  Peace Или отвори сайта на вашата община, в Англия всички общини имат сайтове и подробно е описано кога и как се кандидатства за училище, дори и апликациите ги приемат вече онлайн. Тъкмо и като упражнение по английски ще ти е.
axel, Allinson Very Strong White Bread Flour и тяхната мая, добре бухват козунаците Wink
candy4ka, за така описаното състояние на детенце, калпол и вода  Grinning Реално няма какво друго да му дадат  newsm78 Ти какво би очаквала лекарят да изпише? Да оздравява бързо детенце  Hug
Шу, най евтиното от B&Q. Вече 8 години бръмча с нея. От миналата година, както знаеш, си взехме "еко косачка" за задния двор Wink

# 573
Момичета какви са ви косачките?

Шуууу,
да не си ядосана на някого  Laughing
Като чуя косачка и все сцени от хоръри ми излизат...

Нещо ме издразниха родителите на аланглето и днес го ударих разтоварващо по магазините.
На края един непознат ми каза, че съм горджъс, пък аз тъкмо се оглеждах в една витрина и си мислех...
уф..пъпките...уф и трябва да се боядисаш...уау, задника ми е огромен, ох, било сянката на пазараската торба.
Та, по-малко се оглеждайте във витрините  Wink

# 574
За да си запиша детето в училището , което искам трябва да ходя всяка неделя на църква , не знам как е при вас

# 575
  • Bristol
За да си запиша детето в училището , което искам трябва да ходя всяка неделя на църква , не знам как е при вас
Ако си се спряла на католическо училище, нормално е  Laughing

# 576
Здравейте момичета,

минавам да Ви пожелая весело изкарване на празниците и само положителни емоции!!!!!

Времето за нашето заминаване наближава (21.04.) и нещо започна да ме стяга шапката #Crazy

# 577
Ох, момичета и забравих да питам , има ли някой да живее в Norfolk?

# 578
candy4ka, най-вероятно не "товарят" точно твоето дете все още, по простата причина, че е от скоро в страната и не знае езика. Шест годишните в Шотландия учат и то много. Моят син е на възрастта на твоето дете и програмата им хич не е лека. Праймъри 2 е. Чете свободно, включително и по-сложни текстове, пише кратки разкази, смята, учи спелуване на думи и т.н., и повече учат от колкото играят. Това със сигурност.  Peace Праймъри 1 започват на навършени 5 години, преди това за 3 и 4 годишните има нърсъри. В Шотландия няма ресепшън. В П1 учат букви и четене, почти не наблягат на математика. Програмата им също беше доста тежка и тогава. Въобще се откажете от илюзиите, че толкова малки някой ще ги жали и ще им е повече плей граунд отколкото училище. Учебната година в нашият град започва обикновено около средата на август - между 15-ти и 20-ти, но:

"The actual date for the start of the school year will be fixed by the local authority and can be different from one school to another in the same authority and different from one authority to another."

Жени, твоето дете е точно за нърсъри сега и ще бъде П1 на 5 и няколко месеца. Имате безплатни 2.5 безплатни часа на ден, които може да ползвате.

"Children are entitled to 475 hours of funded pre-school education over the school year. This usually means that a child is offered five sessions of education a week, of about two and a half hours each, throughout the school year. However different education providers may offer slightly different patterns of sessions."

Плаща се само за снакс (беше по 50 пи на ден преди 2 години). Нърсърито в което ще го запишете не е задължително да е към училището. Може разбира се да започне училище и на 4 и половина, но там е дълга и широка, и детето трябва да е доста добре подготвено за това - чете, пише, брои, комуникира свободно на английски. Това, че английският няма да му е първи език не е от голямо значение, ако учителят прецени, че не се налага:

"A parent/young person may be considered to have additional support needs if her/his first language is not English and may be able to access educational support. However, a school or education authority should not define a pupil as having additional support needs solely because her/his first language is not English."

Още повече, че на сегашната му възраст се предполага, че ще напредне много бързо в нърсърито и ще е готов за П1. Това не трябва да те притеснява въобще.  Peace За другото ти казаха. Изберете си нърсъри и се запишете. Хубаво е към август, септември да го запишете в училището което искате, за да не се занимавате в последният момент. Може да се окаже, че няма място за вас, ако изчаквате до последно. Ако има нещо друго питай!  Hug

Последна редакция: ср, 04 апр 2012, 00:11 от nana_cool

# 579
Момичета какви са ви косачките?

Шуууу,
да не си ядосана на някого  Laughing
Като чуя косачка и все сцени от хоръри ми излизат...

Нещо ме издразниха родителите на аланглето и днес го ударих разтоварващо по магазините.
На края един непознат ми каза, че съм горджъс, пък аз тъкмо се оглеждах в една витрина и си мислех...
уф..пъпките...уф и трябва да се боядисаш...уау, задника ми е огромен, ох, било сянката на пазараската торба.
Та, по-малко се оглеждайте във витрините  Wink

Не бе жена, трябва да си оправим дворчето, а още не сме си купили косачка Crazy Иначе аз филмите на ужаси си ги представям с резачка не с косачка Laughing Какво те ядосаха сватята?
Пак се смях, ми горджъс си си кво  Mr. Green А това за витрините е вярно, винаги като се огледам и се здухвам Mr. Green

future74 хич не се стягай, много си е хубаво тук. Иначе в Норфолк има една мама, но не съм я срещала скоро тук.

От петък децата са в къщи и къщата е с нагоре краката. Мен че ме е хванал мързела,така си е ама тези двамцата просто са способни на чудеса Crazy

П.П Все забравям, имуностимиланта ни е Изопринозин, разбрах че вече го има и на сироп. В БГ са ми го предписвали и в начални стадии на вируси.

# 580
здравейте!

нова съм във вашата тема...и се надявам да ме приемете..
нашия татко замина за лондон и сега..надявам се съвсем скоро да отидеме и ние с малката....и естествено въпросите изникват...и страховете...

дъщеря ми е на 2 год. и сте се приспособи но аз не знам  Simple Smile

може ли да ми кажете дали мога да я запиша за ясла и това заплаща ли се ? мъжът ми в момента се опитва да намери къща...но това се оказва сложна мисия.....документите му не са готови и това било проблем за наемането на жилище...
предполагам че ви засипват от въпроси....и моля да ме извините предварително !
благодаря ви

# 581
четох четох и разбрах че градините са по 1000 паунда..и че добър вариант е да си взема гледачка от бг. е пуснах обява да видиме какво ще стане.....таткото се обади и решихме че юни е най добре да сме там.....
и сега следващия ми въпрос - тъй като искам и аз да съм легално там но нямаме брак с таткото но имаме дете признато от него - каква е процедурата ?
и дали мога да почна почасова работа ? определено искам да работя !

# 582
Не знаем какъв е статутът на партньора ти, за да дадем адекватен съвет.
Но дори и неговите документи да са ок, без брак, няма как да си към неговия статут.
Освен като самонаета, не виждам как би могла да работиш.
Повече за самонаетите-документи и какво и как може да работиш-виж в bghelp.

При нас вали сняг!

Шу,

аз съм си самодостатъчна в къщи, за да е пълен бардак от както съм ваканция.
Изляза ли отпуска и все едно съм друг човек. Пълна деорганизация и хаос.
Като ходя на работа, всичко ми е по часовник, организация и ред.
Родителите на аланглето и те не знаят, какво искат, да му се невиди.
Майка му не е добре и е иде ми, дойде ми. Елате, не идвайте, ама я се обадете в петък сутринта,
преди да тръгнете, за по-сигурно. Решихме да не се ядосваме, както и с моите-
стари хора, няма оправия. Виждаме се два пъти годишно, преглъщам, усмихвам се и  мир и любов.

# 583
  • Лондон
Ле-ле Толумба, почнаха ви... това с родителите няма шега, могат да развалят доста неща, пък ти после се оправяй и гради връзка... Дано да не се поддадете на напрежението Hug

В този ред на мисли, аз винаги съм си знаела, че е най-хубаво моите родители като са на 3000 км разстояние, малко разкази, малко снимки и хайде... Остаряват за съжаление и като ли че все по се разминаваме. Да се оплача по този въпрос, вчера вечер отделям да си общувам с тях, идилия, приказка на по чаша вино, да ама не, не може да се говори, все акъл дават, все едно не сам на еди колко си години, а сам на 10 примерно... Върхът беше като им разказах за училището на детето, колко сме положително настроени за бъдещето й, бла-бла, и баща ми изтърси, че било много по-добре да се върнем и да я запишем във 2ро училище до техния блок, защото било много елитно в София и много родители давали и мило и драго детето им да учи там Shocked Все едно не беше чул нищо от това, което му казах.... Много ми е кофти и мисля, че се наприказвах с родителите ми за дълго време...

Имах и приятно/смешно посещение в ИСУЛ, докторът - съученик от същото 2 ро елитно училище  Laughing, защото и аз съм учила там,  пълен преглед на детето, с микроскопи, вадене на тапи ушна кал, рецепта за намаляване на 3та сливица...супер, всичко без пари, защото децата са осигурени... направо щастие  Simple Smile За подобен преглед една приятелка чака към то 6 месеца в Лондон.... Обаче мизерията в болницата беше пълна, навсякъде само пациенти от малцинствата, много се говори как е модерно да се пишат болни, тоалетните навсякъде заключени, тичаш с детето си из цялата болница и се молиш някой да ти отключи Rolling Eyes... санитарките са царе, те колят, те бесят и казват кой какво да прави... само като се разкрещиш на жаргон, се стряскат и почват да вършат нещо.... Като си помисля, че трябва да отидем на още няколко прегледа, и ми се свива сърцето Confused

Другото впечатление след 2 дена мие, че е безумно мръсно.... направо Sick И морят на поразия бездомните кучета, стрелят с не знам си какво, отрови по полянките, хората са полудели с тези кучета... Как да не си пуснеш детето да поиграе пред блока Confused

Хайде, приятен ден, дано не съм досадила Heart Eyes

# 584
  • Лондон
mikey, трябва да имаш отделен статут, за да можеш да работиш, дори по часово... Също имай в предвид, че гледачката от БГ не е без пари, трябва да й осигуриш стая, което значи по-скъпо жилище, отделно храна и останалите задължителни неща, трябва и късмет с избора, защото не е все едно на какъв човек ще попаднеш и ще го доведеш в друга държава с вас... Имам и личен, положителен опит, в това отношение, но все пак не бих го избрала втори път като вариант... Помисли си хубаво преди да вземеш решение, само това искам да кажа

Общи условия

Активация на акаунт