Безплатен курс по компютри за деца 3-6 клас

• 42 037
  • 298
  •   1
Отговори
# 195
Просто тези квалификации са необмислени според мен. Програмирането не е толкова масово, че да са необходими така организирани квалификации. И миналата година си имаше подбор между заинтересованите.
Въобще... всичко около информатиката ми е пълна мъгла.
Има... Олимпиада по информатика. Организирана от министерството. И на тази Олимпиада има задачи с програмиране. Които... не се учат в учебния план. Аз нищо не разбирам... защо има Олимпиада, организирана от МОН върху материал, който не се изучава?
Ми... дайте, задачите на следващата Олимпиада да са Java базирани, на по-следващата на php и така нататък... защо не. Тази мания за ранни знания... скоро сигурно ще има и Cisco академия за прогимназията...
На мен така ми изглежда, че МОН организира Олимпиада за частна фирма Телерик, другаде не знам къде деца в прогимназия могат да се подготвят за нея. Ако бъркам - извинете ме.

1. Олимпиадата по информатика в България открай време се провежда по модела на международната олимпиада по информатика (чийто инициатор е България). Никога не се е провеждала върху материал изучаван в училищните програми, а и училищните програми по информатика постоянно се свиват (даже според предложението за нов закон за образованието, който за щастие не се прие, се предвиждаше информатика да не се изучава в масовото училище, а само инф.технологии)
2. И преди Фирма Телерик олимпиадата и националните турнири по информатика се провеждаха за 5 възрастови групи и при същото ниво на трудност на задачите - следователно МОН не организира проявите в техен (на Телерик или която и да е друга фирма) интерес.
3. При положение, че за дадена проява има потенциално повече кандидати от зададена квота, някаква форма на подбор е неизбежна. Най-честен подбор е директно и открито състезание между претендентите. (Миналата година в Шумен софийската група бе 80-81 човека, тази година се появяват още състезатели в Е група -> потенциалните кандидати са повече от лани -> квалификация!)
4. Регистрирането на по-малко от потенциалните желаещи е резултат от лошата информационна кампания за проявата, както и на наивната надежда на някои ръководители, че ще може да се заобиколи някак квалификацията, като подобни надежди бяха неоснователно внушени и на възпитаниците им.
5. Квалификацията не бе обмислена добре! Особено по отношение на предварително зададени и оповестени правила
6. Резултатите в старшите групи (A-C) са скромни и това вероятно ще доведе до незапълване на квотата за София
7. Ръководителите на школи в София, организирали и провели квалификацията, и експертът от РИО в момента "умуват" какво да правят :-/

# 196
В Телерик Яшу е съобщил миналата неделя на децата, които са били на школа, а в СМГ в понеделник са минали по всички стаи и са казали. Който чул-чул. Като гледам резултатите на по-големите, тази квалификация се оказва пълен провал. Интересно, как ще се процедира нататък. Възхищавам се на шестокласниците. Още от миналата година се заформиха много силен випуск програмисти.

# 197
5. Квалификацията не бе обмислена добре! Особено по отношение на предварително зададени и оповестени правила
Като гледам резултатите, това е може би най-големият проблем.
От една страна, квалификацията е отсяла съответния брой състезатели. Но пък, ако гледаме само бройката, това означава да продължат състезатели с изключително скромни постижения.

# 198
1. Олимпиадата по информатика в България открай време се провежда по модела на международната олимпиада по информатика (чийто инициатор е България). Никога не се е провеждала върху материал изучаван в училищните програми, а и училищните програми по информатика постоянно се свиват

Факт, че не е прецедент. Има и Олимпиади по математическа лингвистика, астрономия, които принципно не залягат като материал в училище.
Просто изказвам мнение, че не е редно едно министерство да организира състезания по материя, която не смята за необходимо да бъде изучавана. Организацията на подобни състезания по моята логика трябва да произлиза от заинтересовани институции този материал да се изучава.
Странно е, не е необходимо да учите информатика, астрономия, но ние ще ви направим една Олимпиада за тях... не звучи държавно отговорно Simple Smile
То... това да бяха проблемите на държавата / министерството де...
А учебните програми... в прогимназията няма накъде повече да се свиват, хлапето в 5-ти и 6-ти клас (освен допълнителната школа в СМГ) не учи нищичко, свързано с материята на тази Олимпиада, няма накъде да се свие повече....

Редакция - сега видях, че има Олимпиада и по... Бог е любов... Къде съм тръгнал да търся кусурите на информатиката аз Simple Smile Явно моето разбиране за думата Олимпиада и това, че трябва да дава възможност на всеки желаещ да участва (което няма как да стане ако не е върху материал от учебната програма, защото има деца и в Долно Нанагорнище, а не само в големите градове с допълнителни школи) е погрешно, извинявам се за отклонението.

Последна редакция: вт, 12 ное 2013, 13:29 от kodbg

# 199
НПМГ sysadmin, благодаря Ви за информацията!
Аз съм доста далече от програмирането и не мога да преценя изобщо ситуацията. Но се питам дали има смисъл, например, синът ми да се явява на Национално състезание в Шумен, дори и да бъде класиран с квота от софийския отбор. Има най-високият резултат в група С, но пък е доста нисък, спрямо общите точки. Нямам представа какви са били задачите и дали са били много трудни. За съжаление ги няма две деца от СМГ, които вървят силно и заедно тримата бяха в топ 10 на България при 6 клас миналата година. Така че ми липсва и този ориентир. Виждам, че е имало 8-класници и са дали по-ниски резултати. Но това се чудя - дали има смисъл наистина дори и да е класиран от София, да ходи до Шумен. Определено не е резултат, който е давал досега.

# 200
гледам списъка с регистрираните, гледам и този с явилите се на квалификации. Не видях нещо неочаквано, даже напротив -точно това бях сигурна, че ще се случи. Започва да ми писва. .....

# 201
Аз не разбрах кога ще имаме окончателно решение за това кой ще ходи на състезанието по програмиране в Шумен?

# 202
Аз не разбрах кога ще имаме окончателно решение за това кой ще ходи на състезанието по програмиране в Шумен?

Списъкът е качен на сайта на ПМГ Шумен https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0Akdw3i53BvXadFNjSnZ … c&output=html
Иначе в училище не са казвали още нищо. Очаквам утре да ги информират и да ги питат кой ще ходи.

Последна редакция: пт, 15 ное 2013, 21:20 от Миши-Тети

# 203
В този списък виждам деца,които изобщо не се явиха на квалификациите ShockedТогава какъв е смисъла от тях?Нямам против прибавените деца,но нещо ми куца цялата идея за квотите.А и да не забравяме,че тези квалификации се проведоха рано сутрин, в събота и то преди СМТ.

# 204
В този списък виждам деца,които изобщо не се явиха на квалификациите ShockedТогава какъв е смисъла от тях?Нямам против прибавените деца,но нещо ми куца цялата идея за квотите.А и да не забравяме,че тези квалификации се проведоха рано сутрин, в събота и то преди СМТ.

Точно по тази причина като видях списъка се почувствах ужасно глупава и виновна, че натирих детето в ранни зори, та чак до 12.30, но и през ум не ми е минало, че като има някакви официално установени правила, те може и да не се спазват. Постът на НПМГ сисадмин с анализа на квалификациите (особено точка 4) също ми вдъхнаха увереност, че нещата този път ще се случат по установения ред. Тези внушителни надписи на сайта на НПМГ, болднати и в червено, явно не всички са ги прочели. Имало е и записвания в петък, след крайния срок, и са се явявали повече деца от официално обявените. Други са класирани може би по заслуги. Интересно ми беше кога и как ще бъдат вмъкнати в официалния списък и как ще ни се обясни, че всеки прави каквото си иска. Чест прави на всички шестокласници, повечето от които медалисти от миналата година, че се явиха по правилата, макар да се очакваше какви ще са им резултатите.  Hug Пожелавам им успех и много нови отличия през тази година.

# 205
Ако наистина има деца, които не са участвали в квалификацията и не са част от националните отбори, Ви остава да се надявате, че това не е официалният списък и че след сравняване с поименната заявка,съгласувана с експерта по информатика в РИО - София-град, сканирано копие от която е изпратено в Шумен тези деца ще отпаднат.
Като гледам обаче заявката е пусната от един човек ( съдя по времето), та е възможно и да е официална. Виждам и имена, за които бях учудена, че не са заявили участие в квалификацията ( не са национали). Не съм проверявала дали броят заявени участници отговаря на квотата, но ми направи впечатление, че има доста имена, които се повтарят по два пъти.

# 206
Ако наистина има деца, които не са участвали в квалификацията и не са част от националните отбори, Ви остава да се надявате, че това не е официалният списък и че след сравняване с поименната заявка,съгласувана с експерта по информатика в РИО - София-град, сканирано копие от която е изпратено в Шумен тези деца ще отпаднат

Дидева, това което ни остава да направим е, да се молим да сме живи и здрави и да стискаме зъби още няколко години, докато изучим децата. Пък после към терминал 2 на летище София.... Нито държавата ще променя, нито манталитета на гражданите в нея.

# 207
В сайта на НПМГ има официален списък подписан от РИО и обяснение, кой и защо е там

# 208
В сайта на НПМГ има официален списък подписан от РИО и обяснение, кой и защо е там

mimsun, на вас ръководителИТЕ на школИ ли ви казаха да не се хабите да участвате в квалификации, защото и без това ще бъдете включени? Изглежда само децата, които не ходят на школа при ТЕЗИ ръководителИ са били най-големите будали, да търчат цял ден от състезание на състезание. Още по-грозно и обидно ми стана....

# 209
Върни се назад и прочети, че аз съм писала, че от тук разбрах за тези квалификации и съм решила, понеже ще кандидатстваме след 4 клас, за мен СМТ ни е по-важен. Още повече децата ни ходят заедно на школа в Телерик, така че не знам какви ръководители визираш.

Последна редакция: сб, 16 ное 2013, 10:54 от mimsun

Общи условия

Активация на акаунт