МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 45 ТЕМА

  • 68 544
  • 728
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 15 822
Аха, благодаря, и моя така се опече набързо днес, чак се чудя какво толкова му пече машината 1 час, може би е заради по малката мощност.
Машинката е слаба, а и пече постепенно, отдолу нагоре, аз нали гледам, отдолу пече, нагоре още се надига и е сурово. Имай предвид за фурната,че не отварям първите 15-20 минути.После може да проверяваш.Няма да изгори, ако не отваряш, нали е влажно.То обикновено за това време е готов.

# 46
  • Sofia
  • Мнения: 1 471
Поздравления за новата тема. Старата машинка ми се счупи Sad Взех си същата, защото бях много доволна от нея, но новата пече по-слабо и отгоре хляба е като недопечен.

# 47
  • Мнения: 21
И аз да се запиша при вас.Понагодих вече големината на хляба за моята машинка.Това е хляб по рецепта на Ердинч с кисело мляко но с 250г вода и около 500 г брашно.Така не се залепва за прозорчето.Е,доста е напукан  но сигурно преди да втаса трябва да го пооформям малко

# 48
  • Ст.Загора
  • Мнения: 774
И аз да се запиша при вас.Понагодих вече големината на хляба за моята машинка.Това е хляб по рецепта на Ердинч с кисело мляко но с 250г вода и около 500 г брашно.Така не се залепва за прозорчето.Е,доста е напукан  но сигурно преди да втаса трябва да го пооформям малко


Чудесно ти е станало хлебчето. Аз редовно правя хляба на  Ердинч и никога не съм го оформяла преди печене.

# 49
  • Мнения: 383
И аз да се запиша при вас.Понагодих вече големината на хляба за моята машинка.Това е хляб по рецепта на Ердинч с кисело мляко но с 250г вода и около 500 г брашно.Така не се залепва за прозорчето.Е,доста е напукан  но сигурно преди да втаса трябва да го пооформям малко



от чудесно по чудесно си е хлебчето, тъкмо така требе да си е  Simple Smile, нема му нищо, ако ще да го оформяш то пак ша са пука, требе да се пука  ...

браво

 Hug

не знам какъв турски хляб е тая рецепта. но солта е доста множко, внимавайте с пропорциите  newsm78

според мене тая рецепта би трябвало да изглежда така:

Скрит текст:

     300 мл. хладка вода
     1 чаена лъжица сол
     1 чаена лъжица захар
     1 супена лъжица зехтин
     520 гр. бяло брашно
     6 грама суха мая


  newsm78 остава ся някой да опита рецептата  ooooh!



 Hug

Последна редакция: пт, 10 фев 2012, 03:43 от Ердинч

# 50
  • Мнения: 3 428
Ердинч, там е работата, че въпреки многото сол, тоя хляб се получава много хубав да му се невидят и пропорциите Peace Но и аз втория път намалих солта, просто за да е по малко, количеството по рецепта изобщо не пречи на втасването newsm78

# 51
  • Мнения: 307
Аз пък опитах да направя хляб с 1/8 пакетче мая. Направих маслинов хляб. (1 яйце, половин кофичка кисело мляко, половин чашка зехтин,  400 гр брашно, сол, захар и мая и половин чашка маслини без костилки на сигнала) И стана. Пак си бухна. Даже е по-хубаво на вкус като е с по-малко мая

# 52
  • Мнения: 1 111
 от известно време аз ползвам машината си предимно за замесване на тесто,което после пека в печката под формата на пита....обикновено оформям тестото на отделни топки, които подреждам една до друга.
Няколко пъти ми се наложи да правя по-различно оформяне на пита и ползвам една тема,която вероятно повечето от вас знаят, но все пак  я добавих в първия пост от темата,за да е удобна на всички - оформяне на пити и тестени изделия Peace

# 53
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
Тайне, ще пробвам най-сетне да пека и аз на плочка във фурната, само твоят хляб ми е в акъла.  Heart Eyes
Питането ми е за водата - какво правиш? Пишеш, че "плисваш вода два пъти", ама хич не го разбрах.
Съд с вода ли да сложа на дъното на фурната, или плочката на решетка, а под нея една от тавите на фурната с вода? Или е нещо друго?

# 54
  • София
  • Мнения: 4
Аз пък опитах да направя хляб с 1/8 пакетче мая. Направих маслинов хляб. (1 яйце, половин кофичка кисело мляко, половин чашка зехтин,  400 гр брашно, сол, захар и мая и половин чашка маслини без костилки на сигнала) И стана. Пак си бухна. Даже е по-хубаво на вкус като е с по-малко мая
Аз от година и половина, откакто имам машинката, правя хляба с 1/8 мая и никога не съм имала лош хляб. Когато брашното е изцяло типово или пълнозърнесто пак си става.

# 55
  • Мнения: 21
Ердинч, Mimeto 555 ,благодаря ви за куража.Значи продължавам в същия дух без да ме притеснява пукнатината.Значи така трябва да е щом казвате.Аз промених от рецептата  основна програма с програмата за  френски хляб и пак вида на хляба е този.Даже си мисля ,че по-добре става хляба на френска програма -според моята машинка.
И все пак не съм наясно разликата от двете програми.Защо за едната се ползват едни рецепти ,а за другата-други.

# 56
  • Luxemburg
  • Мнения: 1 763
Снощи до 1 съм чела старата тема. Уж я следях, но много пишете и съм пропуснала как се пече на плоча от Тайна и много ме заинтигува. Така ме зареби че вече сложих в кошницата една http://www.amazon.co.uk/Kitchen-Craft-Italian-Collection-Pizza/d … &sr=1-1-fkmr0 и се надявам да стане като за начало, само да не е малка. Доколкото разбрах трябва да извадя тестото от хлебопекарната преди да започне печенето (слагаме на обикновенна програма  - при мен е 4ч.), да го поръся с брашно и да го покрия с кърпа и да пусна фурната на 220С (програма горе и долу, без вентилатор) с плочата вътре. След като достигне температурата фурната, вадя плочата заедно с решетката от фурната и върху нея оформям хляба (правя няколко разреза с нож отгоре) и го слагам във фурната и лисвам една чашка вода на дъното на фурната(трябва да се получи воден облак) и 10мин по-късно да лисна още една чаша вода на дъното. Ако се притесняваме, то може на дъното на фурната да сложим тава и водата да сложим вътре, но вкуса и вида са различни. Познаваме кога е готов когато коричката стане златиста и като почукаме по кората то бие на кухо. (Тайна, знаеш ли колко мин е горе-долу).
Вчера пробвах на моя Панасоник тесто за пица, стана страхотна. А това за маята нещо още ми бяга. Пишете че ползвате 1 пакетче, а аз до сега съм слагала по 1ч.л. суха на д-р Йоткер или 6гр. прясна и винаги е бухвал и никога не се е разливал. Ще пробвам рецептата на Тайна, да видим какво ще се получи.  

# 57
  • София
  • Мнения: 15 822
Тайне, ще пробвам най-сетне да пека и аз на плочка във фурната, само твоят хляб ми е в акъла.  Heart Eyes
Питането ми е за водата - какво правиш? Пишеш, че "плисваш вода два пъти", ама хич не го разбрах.
Съд с вода ли да сложа на дъното на фурната, или плочката на решетка, а под нея една от тавите на фурната с вода? Или е нещо друго?
     Виж сега, става и само с едно плисване, но направо на дъното!А като съм слагала тава с вода, не става същото, няма толкова наситена пара.Ако нямаш дъно, тогава сложи да се грее друга тава и плисни водата в нея.Не плискай на нагрята плочка, защото ще се спука, под плочката плискам.

# 58
  • София
  • Мнения: 15 822
  ronicat,не вадиш нито плочата, нито решетката, а за оформяне върху нея изобщо не може да става дума.Плочката си седи във фурната и си се грее, а ти, след като оформиш хляба, може да е върху хартия за по лесно вдигане, го мяташ вътре.Ако имаш и дъска за мятане на пица и хляб, е още по-добре. Пече се около 20 минути, виж малко по-нагоре. Просто трябва да си го наблюдаваш. Ааа, чак сега прочетох ,че мислиш да вадиш тестото от машината, преди да почне печенето.Програма само за месене и втасване твоята машинка няма ли?

  Ето такова нещо, дървено или метално.Аз ползвам половин тавичка, от една разглобяема, немска.



Последна редакция: пт, 10 фев 2012, 11:56 от Тайна

# 59
  • Мнения: 18
Аз...извинявайте, че пак се набутвам в темата ви..., имам един въпрос.
Продължавам с моите опити и вече се получават хубави хлебчета ( не чак  като  тези по вашите картинки,        де  Embarassed), но като остане от  хляба за другия ден, той става просто ужасен. Не е мек, рони се и даже не ми е вкусен. Защо става така?

Общи условия

Активация на акаунт