Машина за хляб - 20 част

  • 43 766
  • 775
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 383
момичета и момчета, преди не ми ставаха хлябовете с е тЕ такова калпаче. в началото им се радвах, ама вече не ги `ща. Знае ли някой къде е причината за тоЯ похлупак  newsm78
Ердинч беше писал как се нарича това, ама дали знае как да се избегне  Thinking

 newsm12 причината е майсторлъка ти, просто требе да си го развалиш  newsm78
 smile3521 хората тука си сменят машините заради тоя разрез

Цитат
на туй скъсване отгоре, тука му викат "черта/разрез на угасването/затихването на маята ", тази черта + добре изпъкналата повърхност(кюмбет/шапка) за тукашните майстори е признак за сполучливия хляб(особено за този правен в машина), за правените на ръка пък им правят напречен разрез в края на последното втасване и непосредствено преди  да го пекат в фурната






# 106
  • Мнения: 7 275
Здравейте! Аз съм съвсем нова тук. Искам да питам нещо.Първо след дълго умуване дали да си купя или не машина за хляб,взех че отидох в Техномаркет и си купих "Мулинекс OW5003".Реших да взема тази заради багетите а и ми хареса.Въпросът ми е че е1650w и дали това ще се отрази много на сметката ми за ток.Защото всички марки и модели са с различна мощност,но правят хляб за около 3часа.Иначе хлябът ми стана превъзходен,багетите също.Друго още не съм пробвала,защото още нямам книжка(не са ми я изпратили).

И аз имам Мулинекс ОW 5003.
Поздравления за доброто попадение! Hug

Разликата между Мулинекс 5000 и Мулинекс 5003 е:
1.Багети -в полза на 5003 Grinning
2.Мощност в полза на 5003

Разсъждаваме логически / а и не само/:
Разликата е в багетите.Значи търсим отговора там.
Ако разгледаш Мулинекс 5000 /а и други модели/вътре, в машината- има един долен реотан.
Мулинекс 5003-два реотана.
И какъв е смисъла и какво е накарало производителите да сложат два реотана?
Освен подобрение на предния модел??? Какво още?
Просто багетите се пекат на два реда.
Следователно трябва ни втори реотан. Иначе горния ред с багети няма да е изпечен. И вместо 4 изпечени багети, ще имаме само две.
Всички останали програми на двата модела са едни и същи.Следователно ще изгорим един и същи ток.
Та: Когато печеш багети, и само тогава сметката ти за ток ще е умножена по две.
Във всички останали програми, които ползваш- тока ще ти е както при другите машини. Hug

# 107
  • Хасково
  • Мнения: 1 080
Ердинч виждам, че си наясно с майсторълка на хляба.
Моля за съвет.
Аз съм новак и при мен проблема е точно обратен.Хляба втасва надува се и после при печенето нещо става и спада става като леко вдлъбнат. Иначе грешка няма хляба вкусен е. Изпечен и пухкав.
Става дума за пълнозърнест хляб.
Ползвам Аляска 2600 - 1кг.
Дайте съвет, ако намаля маята както пише в табличката на първа страница дали ще се реши проблема.
Как да преценя за колко брашно колко мая да сложа?
Според мен не е малко брашното защото става хубава топчица при замесването. Ползвам от френската мая.

http://www.facebook.com/photo.php?pid=66150&l=ba260eb192& … d=100000289663961
http://www.facebook.com/photo.php?pid=66149&l=1a96b6b4a2& … d=100000289663961

Благодаря на всички за съветите предварително !!!

# 108
  • Мнения: 383
Ако разгледаш Мулинекс 5000 /а и други модели/вътре, в машината- има един долен реотан.
Мулинекс 5003-два реотана.
И какъв е смисъла и какво е накарало производителите да сложат два реотана?

много просто, със тези два реотана предишния "Бледонекс" са го превърнали вече във истински Moulinex  Mr. Green

# 109
  • София
  • Мнения: 2 649
Nadia, аз слагам по една чаена лъжичка мая за хлебче 750гр, иначе за 1000гр бих сложила 1,5ч,л от мерителната към машинката. Peace Щом се надува и после хлътва, маята ти е много.

# 110
  • Хасково
  • Мнения: 1 080
Nadia, аз слагам по една чаена лъжичка мая за хлебче 750гр, иначе за 1000гр бих сложила 1,5ч,л от мерителната към машинката. Peace Щом се надува и после хлътва, маята ти е много.
И на мен ми се върти подобно нещо в главата, че маята е много защото според рецептите в книжката на Аляската за 900 гр. хляб се слагат 4 каф.лъжички мая /4 от малките мерителни на машината/.
Нещо е множко май.  Thinking

Освен да ме насочите към някоя рецепта за 900 -1000 гр хляб - пълнозарнест и бял за да пробва изпитани рецепти.

# 111
  • Мнения: 383
Ердинч виждам, че си наясно с майсторълка на хляба.

майстор коой, аз кой  newsm78 само са мъча да гледам на нещата по технически(професия ко да правиш, от март09 насам и аз са мъча да понауча по нещичко), майстор мога да кажа например за половинката ми, аз като приготвям хляб или нещо друго навсякаде фърчат лъжици везни и др ми ти мерителни прибори, а тя слага всичко на око и всеки път всичко е ОК    Mr. Green

NadiaNGX хлътването е свързано със скелета на глутена, само ако напишеш използваната от тебе точна рецепта мога да коментирам!

например преди 5 _ 6 месеца обърнах наопаки нета за съотношението за продуктите във един обикновен хляб
навсякаде идеи различни, най накрая намерих американския и турски стандард за хляб, почти еднакви( в темата за рецепти за хляб бях приготвил таблица със която може много лесно да се ориентираш и да си без грешка)

та по тиа ми ти стандарди съотношението на продуктите спрямо общото количество брашно в една рецепта за обикновен хляб, предимно требе да са така:

                          желателни
течности(%)...........56 ÷ 60
захар (%).................1 ÷ 2  
Сол (%)....................1 ÷ 1,5  
Масленност (%).......1 ÷ 2
Cyxa Мая (%)...........1 ÷ 1,5

# 112
  • Мнения: 7 275
много просто, със тези два реотана предишния "Бледонекс" са го превърнали вече във истински Moulinex  Mr. Green
Joy Joy Joy

Отворко. Grinning

# 113
  • Мнения: 769
.....а тя слага всичко на око и всеки път всичко е ОК    Mr. Green 

Ами,ако е гледала това  няма начин да се обърка  hahaha hahaha hahaha

Имам предвид нагледното обяснение.Признавам,че на мен много ми помогна. За което изключително съм благодарна за обясненията,които получих от момичетата и  Ердинч   bouquet  bouquet  bouquet

# 114
  • Хасково
  • Мнения: 1 080
Цитат
NadiaNGX хлътването е свързано със скелета на глутена, само ако напишеш използваната от тебе точна рецепта мога да коментирам!
Ердинч ето моята рецепта по книжката на Аляската:
          700 гр. пълнозърнест хляб   900 гр. пълнозърнест хляб  
 вода               150 мл.                                                      220 мл.
 захар               2 1/2 с.л                                                     3 с.л
 сол                         1 ч.л.                                                    1 ч.л.
 маргарин/масло    1 1/2 суп.лъжица                                 2 с.лъж.
 яйце                      2                                                            2 бр.
 Пълнозърнесто      
пшенично брашно  380 гр.                                                 500 гр.
Суха мая                  2 1/2 ч.л.                                             4 ч.л.


Всичко направих според рецептата само намалих на 1 бр. яйце.
И другото което промених е че сложих 70:30 пълнозърнесто към бяло брашно.
Пекох на програма за пълнозърнест хляб. За 700 гр е 3,20 h       за  900 гр. е 3,40 h

Къде бъркам?

# 115
  • Мнения: 383
Цитат
NadiaNGX хлътването е свързано със скелета на глутена, само ако напишеш използваната от тебе точна рецепта мога да коментирам!
Ердинч ето моята рецепта по книжката на Аляската:
          700 гр. пълнозърнест хляб   900 гр. пълнозърнест хляб  
 вода               150 мл.                                                      220 мл.
 захар               2 1/2 с.л                                                     3 с.л
 сол                         1 ч.л.                                                    1 ч.л.
 маргарин/масло    1 1/2 суп.лъжица                                 2 с.лъж.
 яйце                      2                                                            2 бр.
 Пълнозърнесто      
пшенично брашно  380 гр.                                                 500 гр.
Суха мая                  2 1/2 ч.л.                                             4 ч.л.


Всичко направих според рецептата само намалих на 1 бр. яйце.
И другото което промених е че сложих 70:30 пълнозърнесто към бяло брашно.
Пекох на програма за пълнозърнест хляб. За 700 гр е 3,20 h       за  900 гр. е 3,40 h

Къде бъркам?

резултатите за 900г хляб:
течности(%)....................56 ÷ 60.............50,71   
захар (%).........................1 ÷ 2.................7,20   
Сол (%)............................1 ÷ 1,5..............1,20   
Масленност (%)...............1 ÷ 2.................1,61   
Cyxa Мая (%)...................1 ÷ 1,5...............3,60

недостатъчна течност и мн вповече мая, мисля че маята е "виновната" за провала

пробвай по долната рецепта, преобразувана е от горната твоя рецепта, ако не се получи пак, смени си брашното

Вода...................240мл................1чч
маргарин/масло.9г......................2сл
Яйце...................55г....................1бр
Захар..................7г.....................1/2сл
Сол.....................6г.....................1чл
брашно        ......500г.................2 3/4чч
Cyxa Мая............7г......................1 1/2чл

към общото количество течност може да добавиш и 5мл пресен лимонов сок

-упътване за по добро тесто:  
прекалено сухо        прекалено мокро                  OK
                   
източник: http://www.kucinare.it
   

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 00:06 от Ердинч

# 116
  • Мнения: 339
Момичета извинете ме ,че нахлувам така в темата ви, но намерих едни хлебопекарни на Zelmer , знаете ли дали са добри? Аз попринцип харесвам тази марка уреди- прахосмокачки,кафемашини, но за първи път срещам машинка за хляб, пък цената е добра, става въпрос за тази
http://www.densi.bg/index.php?menu=3&div=%C4%CE%CC%C0%CA%C8% … uct_id=1100017708

# 117
  • София
  • Мнения: 6 232
момичета и момчета, преди не ми ставаха хлябовете с е тЕ такова калпаче. в началото им се радвах, ама вече не ги `ща. Знае ли някой къде е причината за тоЯ похлупак  newsm78
Ердинч беше писал как се нарича това, ама дали знае как да се избегне  Thinking

 newsm12 причината е майсторлъка ти, просто требе да си го развалиш  newsm78
 smile3521 хората тука си сменят машините заради тоя разрез


Това ли била тая шапка  newsm78 Честно да си призная, от две седмици и аз се мъча да я преборя и да го направя гладък, равен и във форма на правилна тухличка-принудих се да го вадя и да го оформям преди последното втасване-пак нищо Sad Благодаря,че ми отворихте очите   bouquet

# 118
  • Мнения: 9 785
А по каква причина не ги харесвате тез калпаци Thinking? Моят хляб все така става, ама реших, че просто Аляската така си прави хляба.

# 119
  • София
  • Мнения: 6 232
като задаваш така въпроса.... и аз не мога да дам смислен отговор  newsm78 Решила съм си , че перфектният хляб трябва да има правилна геометрична форма и се опитвах да го изгладя отгоре- но, вече спирам да го тормозя   Stop

Общи условия

Активация на акаунт