Как се възпитават деца по френски

• 36 137
  • 692
  •   1
Отговори
# 15
Още отдавна френските благороднички са раждали по много деца, давали са ги на дойки по селата и след няколко години са си прибирали оцелелите.

И да не забравяме най-важния елемент: порасват и стават франсета, което също си е вид диагноза.

# 16
  • София

И да не забравяме най-важния елемент: порасват и стават франсета, което също си е вид диагноза.
Хайде да ми уточниш каква диагноза е, защото живея с един пораснал такъв и ми е много любопитно.

# 17

Хайде да ми уточниш каква диагноза е, защото живея с един пораснал такъв и ми е много любопитно.

Е, значи знаеш, че си имат национални особености. Като например талант за описание и обяснение на екзистенциални кризи; специфично национално самочувствие. Като цяло миксът е по-скоро позитивен, но е особен.

# 18
  • София

Е, значи знаеш, че си имат национални особености. Като например талант за описание и обяснение на екзистенциални кризи; специфично национално самочувствие. Като цяло миксът е по-скоро позитивен, но е особен.
Всякакви хора има навсякъде. Така по книга да си вадиш изводи не е много сериозно. Поживей малко сред тях и ще видиш.

# 19
Майката-тигрица продължава да ми е по-интересна, пък.  Simple Smile

А, и майката-тигрица не е наш патент.  Mr. Green

Нямам лични впечатления нито върху американски, нито върху френски деца, затова приемам статията за достоверна. И, честно казано, пет пари не давам нито за американчетата, нито за французойчетата точно, защото нямам преки контакти с тях.
Но пък имам богати наблюдения върху нашенските дечица и има някои неща, които ми правят впечатление. Колкото повече книги за възпитанието се издават, толкова децата са по-невъзпитани, невъздържани и агресивни. Дали авторите криво пишат, или ние криво четем - не знам, но е факт. Преди години тръшкащите се деца на обществени места бяха рядкост и всички ги сочеха с пръст, сега са ежедневие, което вече никого не впечатлява.
Вярно, деца-индиго, ГМО, Е-та и прочие външни фактори, ама... Не е само там проблемът, ми се струва. Слободията в семейството ли се пренесе в обществото, слободията в обществото ли се отрази и върху семейните отношения, не знам, но фактите говорят - отглеждаме поколение, което не може да чака, иска всичко сега и веднага, по най-бързия начин, ако ще и хора ще гази, само и само да се добере до желаното. От детските площадки, през дискотеките, та до войната по пътищата.
Аз! Искам! Сега! Веднага! Тръш!

# 20
Добре де, а какво да кажем за японците, дето до три годинки не закачат детето, щото си знаят, че няма много полза, ама после- гърч.

Щото е глупаво да стягаш двегодишно и да си мислиш, че е за цял живот: и като тийн може тепърва да почне да се тръшка. На две годинки наистина не може да чака, но на 15 може, а не иска.

# 21
За мен по-интересен е феномена, как на база една статия оплюха едно родителство и на база отново една статия, възхваляват друго.  Mr. Green Като добавим и факта, че 90% от даващите мнения и по двата казуса, няма да прочетат книгите.

# 22
  • София
Права си, Сийке, уви. Лъжелибералната мода във възпитанието на практика е липса на всякакво възпитание. В комбинация с доволен брой часове пред телевизора и 40 деца в група в детската градина и резултатите са отчайващи. Аз безкрайно се изненадах колко родители ми се похвалиха в последните години, че никога не са казвали на децата си "Не". Вероятно приемат, че щом не си бия детето и аз съм от тях.

Mamacita Bandida И това за японците ще го твърдим, когато го видим, че не е само хипотенуза.
Детето на 2 може да не може много неща, но трябва да започне да ги научава. Дори на две за повечето вече е късно.

Кейси, така е, затова казах, че хубав повод да се говори за лъжелибералното възпитание, а не че е истина. Хора разни във всички страни. А и вече навсякъде има толкова много националности смесени на едно място, че за французи и американци е просто смешно да се говори така.

# 23
Добре де, а какво да кажем за японците, дето до три годинки не закачат детето, щото си знаят, че няма много полза, ама после- гърч.

За японците съм чела, че там възпитанието се основава на емоционалното изнудване и примера, който децата копират от майката.
То, като се замисля, и при нас е така (имам предвид това за майката, само в СО има възпитани мъже с майки простачки, ама то е, защото са възпитавани от бабите си  Peace), ама нещо резултатите се разминават. Колкото японците са дисциплинирани и научени да работят в екип, толкова ние сме индивидуалисти и анархисти. Пак нещо не ни се получава като хората.

Кейси, стига подскача, де. Никой не плюе по Великите и Всемогъщите, говорим си тук кой модел възпитание би бил по-ефикасен и подходящ за наше село. Също така що е то дисциплина и има ли почва у нас.  Laughing
Нищо не пречи да включим в темата и методите на възпитание в Германия, Англия и други страни, ако има някаква обща специфика.

# 24
От американските деца много представа нямам.
От френските малко повече Simple Smile

Не бих си вадила генерални изводи за възпитание на цял един народ и диагнозата му.

Тук родителите се справят спокойно с по 3 деца. Без да се претрепват за да са им постоянна сянка и да нямат време да идат на фризьор заради тях. Но и без да ги оставят тотално на произвол както някои изтълкуваха. Тук училището е само 4 дни и доста жени не работят в сряда и си гледат децата. Но е вярно и това, че има много подкрепящи фактори.

Изобщо децата са част от пейзажа. Но както аз имам дете, така и съседите имат. Нищо по-нормално от това Simple Smile

# 25

Кейси, стига подскача, де. Никой не плюе по Великите и Всемогъщите...

Сийке, аз изобщо не визирам тях, а мемоара на китайската майка, който дори тук предизвика всеобща възмута, на база един откъс от книгата.  Simple Smile

# 26
Бояна,
"Приказки под шипковия храст" е страхотно филмче. Но мога да ти пратя имена на лични, ако настояваш. Щото как стоят нещата с лекарствата по рецепта в най-различни страни, ми е добре известно (от личен престой и пазаруване предимно, не толкова от агенция ЕЖК), но специално французите и антидепресантите имат дълга любовна връзка. Като психолог би следвало да го знаеш.
Опитай тези много достъпни линкове - http://www.dnevnik.bg/sviat/2003/11/09/59915_chetvurt_ot_francuz … _na_uspokoitelni/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12386542
Вярвам, че поне втората ще те задоволи като достоверност на фактите (и това е изследване от 90-те, процентите продължават да нарастват).

Sourcherry, размерът на отпуска по майчинство е напълно ирелевантен към обсъждания проблем. В САЩ също отпускът по майчинство е между 6 и 12 седмици. Само че в САЩ много често се търсят различни решения - майката напускат работа, или вика бейбиситър, или баба от България Simple Smile, тъй като яслите са сериозно перо в бюджета. Особено ако става дума за две деца.

# 27
Сийке, аз изобщо не визирам тях, а мемоара на китайската майка, който дори тук предизвика всеобща възмута, на база един откъс от книгата.  Simple Smile

Ха, това съм го изтървала. Може ли повече подробности?

# 28
Сийке, аз изобщо не визирам тях, а мемоара на китайската майка, който дори тук предизвика всеобща възмута, на база един откъс от книгата.  Simple Smile

Ха, това съм го изтървала. Може ли повече подробности?

Тази е последната  Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=625311.0

Имаше поне още 3-4

# 29
Благодаря, ще си попълня празнините.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт