Как се възпитават деца по френски

• 36 136
  • 692
  •   1
Отговори
# 30
Параход, не познавам френски семейства, нито познавам бита им и оттам не мога да правя изводи. Ранното даване на ясла не е нещо ново и изключително. А и вече се обясни какво се има предвид под "ясла" във Франция - майка, която отглежда в домашни условия 2 или 3 бебета/деца.

Относно кърменето, но моля да не задълбаваме Praynig: в България майчинството може да е и повече от 3 години, 2 от които платено. Кърмените деца над 6 месеца са пренебрежително малко, дори и при майки, които гледат децата си до 3-годишна възраст у дома, или до постъпването им в ДГ. Предвид това мисля, че изказването ти от първият пост е некоректно.

# 31
  • София
Параход Фрнацузите и антидепресантите може и да имат връзка, както и французите и психотерапевтите, но това няма общо с даването на транквиланти на деца. Признавам, че не познавам родители, които правят това, не само във Франция, но и в други страни. Не съм и чувала за такива. Но тук, в България,  съм виждала родители да дават на детето си да близне от ракията или бирата им, да се мажат венците на бебе с мастика и тн. Не знам какъв ефект има, но и на база на случайни наблюдения не мога да твърдя, че българите го правят.

# 32
Тази френска система на моменти ми прилича на чисто българска- рано на ясла, пренебрегване на детето в името на разговора на възрастните.

Иначе японските дечица просто не ги пускат: до тийн възраст с униформи, даже с еднакви обувки. Имаха си едни бели маратонки за училищни излети, щото там много се ходи. Изобщо, номерът не е подчинение отрано, за да е завинаги- а просто да не се изпускат нещата и на по-късна възраст.

Китайската майка-тигрица ми е тъпа, защото гърчи децата да свирят без почивка. А понякога трябва почивка, за да ти узреят нещата в главата. Ако беше умна, щеше да им помогне да постигнат същото с по-малко усилия.

# 33
Бояна, така е, вярно - случайни наблюдения не могат да са основата на обобщение. Но и ти си забелязала, че българите го правят понякога, дори има историографски записи по този въпрос, нали? Е, явно и други народи понякога го правят... Да се надяваме, че е изключение все пак, а не са мнозинство!

П.П. В статията на "Дневник" се споменават едни 4% от децата под 9 години, което е огромен процент всъщност. И това е по лекарско предписание. Не съм задълбавала да търся научни данни в тази насока, признавам. Предвид другото изследване обаче, в което жените употребяват 3 пъти повече от мъжете, колко му е някоя майка със следродителна депресия да метне и на отрочето четвъртинка? Просто размишлявам, целта ми не е да се заяждам или да поднасям някакви сензации.

Sourcherry, некоректно ми е изказването, доколкото съм ги сложила в едно изречение, иначе и двете са статистически факти. Права си, че не изхождат едно от друго.

# 34
Параход, а във Франция няма решение, така ли?

На скоро четох статистика - до 3 години 10 процента от децата ходят на ясла. Като в тези 10 процента са и "семейните ясли" - 2-3 деца гледани от гледачка вкъщи.

Mamacita Bandida
, като почнете така с пренебрегването си ви представям как търчите с лъжицата след детето, а сигурно не е така.
Не разбирам защо толкова се преувеличават нещата - щом до 3 години не е залепено за мен, значи съм лоша майка.

# 35
  • София
Параход Какво ще кажеш, ако ти кажа, че само в София 20% от учениците попадат под диагнозата хиперактивност с дефицит на вниманието. Научих го наскоро по повод една програма. Дали е вярно? Лично аз се съмнявам, защото статистиката в световен мащаб показва, че децата с този проблем са и винаги са били около 6%. Зящо и как у нас е станало друго не мога да гадая, но същото е и във Франция и в други страни, а за това се изписват лекарства. Та 4% от децата спокойно могат да имат проблем, заради който наистина се нуждаят от лекарства.

Във Фрнация, ако може да се обобщава изобщо, хубавото е, че татковците участват активно в отглеждането на децата. Вероятно и там е разковничето на успешно възпитание на 2- 3 и повече деца. Една майка, която освен за децата се грижи и за бащата не знам как може и да възпитава.

# 36
Не, оставям го да изгладнее достатъчно и сам идва. Досега няма пропуск. Но и го включвам в разговора. Ако ще говоря сложни неща, не го взимам.

Иначе обичам френския метод- детето яде нормална храна. Ако не му хареса, не му приготвяме специално, нито с детски вкус. Месце, лук, друг зарзават- каквото ядем ние, това и той. Никакви фиш фингърс и детски менюта.

# 37
Ивенце, мерси за инфото, полезно ми беше.
Всъщност дискусията е интересна, въпреки някои крайни позиции тук-таме.

Бояна, вярвам ти, но няма да се впускам в подробности какво мисля за тази диагноза в един голям процент от случаите Simple Smile дълго е.

# 38
Много ми хареса статията! България- американски щат! Simple Smile

Преди десетина години, по време на едно шестмесечно обучение живях у френско семейство с четири деца. И всеки път, сега, когато вече съм родител и се налага да броя до десет за да не повиша тон, се сещам за жената, която имаше навик редовно да въздиша дълбоко и да посреща всякакви маймунджалъци с усмивка. А не е да кажеш, че децата им бяха много кротки.

# 39
Ивенце, мерси за инфото, полезно ми беше.
Всъщност дискусията е интересна, въпреки някои крайни позиции тук-таме.

Да, наистина  Simple Smile
Аз лично съм ценител на реда и дисциплината. Но се опитвам да оставям максимално свобода на действието. Особено ми прави впечатление как някои майки (тук и в БГ) физически следят децата си - дето се вика няма как да падне от пързалката Simple Smile

# 40
  • Варна
Интересна статия. Според американския модел представен в нея съм най-лошата майка. Доста пъти казвам Не, не разрешавам ядене по всяко време на деня и не играя непрекъснато с децата на пода.

# 41
Аз пък харесвам статията и съм привърженик на по-строгото възпитание  . Има си правила , трябва да се спазват и това е . Не виждам никаква драма в това . Ние , като възрастни , също се придържаме към много правила . Имам наблюдение вържи няколко американски деца , еми няма такава лигня . То е вечно тръшкане и мрънкане , с памперси и биберона до 3+ , щото да не се травмира детето . В същото време , поне тези деца , които познавам , за мен са значително по-назад в психичното си развитие от българските си връсници . Поне евала на родителите им , че са изключително търпеливи към всичките им хленчения и никога не съм виждала да пошляпват отрочетата си , както много често това се практикува от майките по парковете и площадките в БГ .

# 42
Благодаря за споделената статия!

# 43
  • Варна
Благодаря за споделената статия!

И аз! Обобщава много мои наблюдения и размисли.
Защо акцентираме (особено коментарите под статията) върху егоистичното желание на французойката за разговор, а не върху липсата на авторитет у американката? Детето пробва, ние определяме границите.

# 44
България- американски щат! Simple Smile
Ментова, това е според мен отговорът,много точно го е казала Касита

Общи условия

Активация на акаунт